Ahoj, zkusím sem dát svůj projekt, jestli to bude někoho zajímat.
Auto jsem dostal někdy v roce 2004 od rodičů, když si pořídili novější. Do svojeho "novýho" auta jsem se během chvíle zbláznil a začal plánovat co s ním. Jako mladý zapálený ucho jsem samozřejmě během pár měsíců nakoupil sportovní volant, výfuk Laityng, diodovou hlavici řadicí páky, nějakej neon pod palubku a podobný nutnosti. Autu bylo už 30 let, takže stav byl úměrný těm létům. Jako laik jsem se na podzim 2005 pustil do rozebrání auta a začal jsem ho vyvařovat. Snaha byla, ale samozřejmě chyběly zkušenosti, takže jsem to tak nějak dával dohromady, jak mi radil táta automechanik, který mi ze začátku pomáhal se složitějšími věcmi, jako třeba výměnou předních podběhů. Během prací na autě jsem se do toho řemesla nadchnul a zrovna jsem v té době řešil, čím se živit, tak jsem se ještě ve 22 letech rozhodl vyučit se karosářem. Na autě jsem průběžně občas něco dělal, ale mezitím jsem vyvařoval spoustu jiných aut, takže kolikrát Lada i 3/4 roku stála bez všimnutí. Postupem času jsem získal zkušenosti a někdy v roce 2012 jsem se začal autu víc věnovat. Když jsem se podíval na výsledek svých začátečnických pokusů, tak na mě přišly mrákoty. Rozhodl jsem se auto znova od základu přepracovat, takže jsem většinu už "vyvařených" míst znovu vyřezal a předělal.
Ze začátku nemám žádnou dokumentaci, ale později s koupí digitálu jsem začal skládat galerii, ale ke dnešku je tam cca 600 fotek, takže je to k vidění tady:
http://yellow01.rajce.idnes.cz/Lada_2101_project/ Když to bude někoho zajímat, tak bych mohl další fotky dávat někam na úložiště, aby tu byly rovnou náhledy.
Nějaké info:
Motor: před 5 lety jsem koupil motor 2,0 Twincam z Fiatu 124 Spider, ale je u něj přebroušená klikovka a zjistil jsem na fóru Guye Crofta, že u fiaťáckých dvoulitrů se za žádných okolností nesmí klika brousit, takže teď řeším co s tím. Sehnat jinou kliku je v podstatě nemožné, takže nejpřijatelnější možnost asi bude použít spodek motoru z Cromy a hlavu ze Spidera.
Převodovka: 5q z Fiatu 131
Brzdy: na předek mám hotové držáky na brzdiče z VW Golf 5 GTi, kotouče 281 x 26 mm, na zadek budu dělat držáky na brzdiče z Octavie 1, kotouče 240 x 11 mm. Posilovač kvůli nedostatku místa asi zůstane originál Lada, HBV zatím nevím, hadičky ke kolům bych chtěl pancéřované, vedení trubkama vnitřkem auta, ruční brzda bude hydraulická.
Podvozek: ten budu řešit postupně při skládání předku karosérie. Přední pružiny z Volhy budu zkracovat na míru, zadní pružiny budu nechávat vyrábět v Invelu. Tlumiče Bilstein B6 Sport.
Kola: Schmidt Modern Line 8x15" ET10, pneu 195/45.