Vámi nafocené fotky

Pokec nejen o autech...

Moderátoři: Eiffel, Fáboš, Bohuš, Berry, habitat3, Tommy1978, Kane13, Ritchma

Odpovědět
Venca Brody
Kontaktovat uživatele:

Re: Vámi nafocené fotky

Příspěvek od Venca Brody »

Jardafox: přesně tak. 8) Nejhoší je, že i na manuák ostření je to boj. Já se řídím, jen podle toho co vidim v hledáčku, nikde jinde nemám možnost to sledovat. Takže i když v hledáčku se mi zdá fotka v pohodě, tak nakonec ta neostrost tam stejně je.. :kladivo: Navíc šum jsem zjistil, že jak fotim na M Tak jsem na foťáku neuměl volit clonu zároveň expozicí. To jsem zjistil až dnes :oops: :lol: Takže všechny fotky co jsem doposud pořídil byly špatně na h.. :roll:
EX citroen saxo 1,4vts,. EX bmw e36 316i,. EX BMW e36 328 iT,. EX Golf III 1,8i, OOOO A4b5 avant 1,9TDI, BMW e36 316i compakt
A teď jedna merdka OOOO A6C5 avant 2,8i quattro

Tuner#2

Příspěvek od Tuner#2 »

Jardafox: Tohle přece musí jít klasickým namáčknutím spouště (zaostřením na danou postavu) a pak přesun kompozice tak aby byl střed mezi nima a domáčknout. Jinak ostřící bod to chce používat vždy středový. Čím více od středu je ostřící bod, tím větší nepřesnost v systému ostření. Co se týče front/back focusu, je to poměrně častý jev a pozná se to hlavně na světelných objektivech na plnou díru. Tak je zaostřená hloubka tak malá, že jakákoliv nepřesnost je znát hodně. Prošel jsem s tím se starým tělem, které mělo s 35mm/f1,8 hodně velký problém.

Venca Brody
Kontaktovat uživatele:

Tuner aha, díky. To jsem nevěděl. Já právě ostřím většinou až na ten krajní nebo předposlední. Jinak tim zaostřením a přesunutím kompozice se začínám poslední dobou také zabývat..
EX citroen saxo 1,4vts,. EX bmw e36 316i,. EX BMW e36 328 iT,. EX Golf III 1,8i, OOOO A4b5 avant 1,9TDI, BMW e36 316i compakt

Jardafox
Moderátor

Příspěvek od Jardafox »

tady ty triky se zaostřením a překomponováním zabírají jen někdy
já už jsem zkrátka vycvičenej, hned po vyfocení si fotku ve foťáku přizoomovat na místa, který sem chtěl mít ostrý a dyž není tak fotím znova
předtím jsem měl sony alpha550 se seťákem, pak sem k tomu koupil sigmu 17-70, teď mám nikon d7000 se seťákem a problém pořád přetrvává
neříkám, že je to furt, ale stává se to
Fiat Panda 1.2 >> AR 155 2.0 TS >> BMW E30 318i >> AR Giulietta 2.0 TD >> Ford Sierra 2.0i DOHC >> Saab 9000 CSE 2.0t >> AR 164 2.5 TD >> Ford Sierra 2.0i >> Lancia Lybra 2.4jtd

Tuner#2

Příspěvek od Tuner#2 »

Jardafox: To co popisuju funguje vždy. Fotím tak i auta, namáčknu na místě, které chci mít ostré a překomponuju. Jedině kde je to problém je focení na menší vzdálenost s plně otevřeným nějakým světelným sklem. Tam se při překomponování můžeš pohnout o fous dopředu/dozadu a už to bude znát na rovině ostrosti. BTW nevím jaký seťák máš k D7000, ale zrovna tenhle model je nechvalně známý problémem s autofocusem + zamašťováním snímače olejem ze závěrky.

Fáboš
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fáboš »

Jeden let Scotta Reddinga
Přílohy
LUK_8037.jpg
bez špéry jak kretén a v naftě.....3er

[url]http://www.getphoto.cz

petr18.vt
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr18.vt »

ten pocit když máš v takové rychlosti fotky ostřejší, než 90% populace....statických věcí :D

hattori_hanzo
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hattori_hanzo »

Příšernej pocit, jen co je pravda :lol:
✠Luftwaffle✠

Fáboš
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fáboš »

petr18.vt píše:ten pocit když máš v takové rychlosti fotky ostřejší, než 90% populace....statických věcí :D

Tohle nikterak neprožívám, každej děláme něco. Mě se povedlo abych si z koníčka udělal obživu (ťuk ťuk).
Navíc tohle je i po těch letech o náhodě, bejt ve správnej čas na správným místě a mít nastaveno tak aby se tohle dalo chytit. Nezastírám, já tam na to čekal, takže jsem měl nastaveno asi na 1/2000 s. Chlapík co byl vedle mě z ČTK měl 1/100, jelikož švenkoval rovinku na výjezdu, tak z toho moc neměl, já mám celou serii

petr18.vt
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr18.vt »

chápu chápu.....tak hlavně at se daří!! 8)

maRkus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maRkus »

Fabosi napisu to slusne, di do hajzlu :lol: to pak cloveka nebavi fotit kdyz vidi svoje vysledky, je z toho happy, pak prijdes ty, udelas tohle v pohybu, to pak mam chut fotak zapalit a vystavit mu nahrobek :rock:
AUTOSERVIS, PNEUSERVIS, AUTOSKLO, RYCHLOSERVIS, mechanické práce, klempířina, lakovaní, odtah vozidel. (Praha 5) - SZ nebo 603 909 767, http://www.freshlak.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.flickr.com/photos/130435261@N04/" onclick="window.open(this.href);return false;

AR166
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AR166 »

super fotka. 8) .. fabosi, jaka je vubec tvoje "zivotni" fotka? ktery si cenis nejvic? muzes ji prosim ukazat? protoze to, co je pro hromadu lidi nedostizny vrchol, je vysledek tveho obyc pracovniho dne. :D
www.ar166.galerie.cz..........................................................................................................................................Mattig SSF (Sokolov-Svatava-Felgen) :D

Fáboš
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fáboš »

AR166 píše:super fotka. 8) .. fabosi, jaka je vubec tvoje "zivotni" fotka? ktery si cenis nejvic? muzes ji prosim ukazat? protoze to, co je pro hromadu lidi nedostizny vrchol, je vysledek tveho obyc pracovniho dne. :D

bude to znít asi pateticky, ale na životní pořád ještě čekám :wink:

Mám spoustu fotek lidí, který obdivuju (Loeb, Rossi atd) ale pořád nemám ještě tu jednu.

wesly.TDI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wesly.TDI »

Pecka fotka 8) 8) 8) 8) , jde krasně vidět jak je ta kombi nafuklá z těch bagů :D

Fáboš
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fáboš »

Tady ještě jedna, z jinýho soudku. Karel Hanika #98
Přílohy
IMG_5305_ToneMapping.jpg

Fáboš
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fáboš »

ještě kdyby se někdo chtěl podívat na další fotky z GP tak tady :wink:

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 576&type=1" onclick="window.open(this.href);return false;

Tuner#2

Příspěvek od Tuner#2 »

Fáboš: Krásná práce, ale hodně o štěstí. S takovým časem závěrky jsi to snad musel přivolat 8)

Já stále doháním resty, tohle je galerie ze závodu do vrchu ve Kdyni na Korábu z konce května...

https://www.flickr.com/photos/101666151 ... 330398948/" onclick="window.open(this.href);return false;

Obrázek

Angličák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Angličák »

8) Snad jen k těm jízdním fotkám si troufnu rejpnout, že jsou moc statické....ale na tuvzdálenost, cos fotil, se to maže blbě...

Tady něco mé z dob, kdy se mi ještě chtělo rádoby "fotit". Vždy jsem měl děsnou radost, když jsem to chytl takto v pohybu a vše kolem se mázlo.

ObrázekObrázek
www.vh-autoservis.cz
H S2000 AP1 / V 850 SW

Tuner#2

Příspěvek od Tuner#2 »

Na to abych docílil slušného panningu na téhle akci hrálo proti moc faktorů...

1. Mám relativně krátké sklo 18-70mm, takže všechny jízdní fotky jsou výřez z fotky což se dost podepíše na kvalitě
2. Objektiv není ani nějak extra rychlý v ostření jako třeba eLkový telata od Canonu
3. Fotil jsem ze stráně, takže auto ke mě jelo prakticky ve třech směrech a sledovat trajektorii některých jezdců bylo těžké. Panning se ideálně fotí z boku při průjezdu, ale to by člověk musel stát na vnitřku zatáčky, což byl zakázaný prostor.
4. Bylo to v lese a neustále se měnilo počasí. Jedno auto pod ostrým sluncem (viz. foto), druhé v šeru pod mrakem, takže neustále měnit nastavení + jsem si pár aut zkusil na hraně jako je tahle fotka, ale kamarády a známé jsem jel raději na kratší časy na jistotu. Když pak není ostrý ani předek auta, vypadá to blbě a mít ostrý zadek a nebo střed je o ničem, to degraduje fotku víc, než když působí staticky a dodělávat pohyb v PC se mě neche a ani to neuznávám.

Obrázek

Fáboš
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fáboš »

To Tuner2: jj jak jsem psal, já tam na pád čekal, byl to Warm Up v neděli dopoledne, od pátku jsem měl nafoceno co jsem potřeboval (švenky, přímý atd) tak jsem čekal v prvním esíčku na nějakej pád, proto ten čas :wink:

mira58

Příspěvek od mira58 »

Fáboš: Závidím ti už jen kvůli tomu, žes tam mohl být (zvlášť pokud ses dostal do paddocku) :) Jinak parádní fotky 8)
Race your life

Venca Brody
Kontaktovat uživatele:

Potřebuju radu. Teď jsem koukal na fotky z dovolený. Nijak zvlášť jsem si s fotkama nedělal hlavu, spíše takové momentky. Ale kur.. nase.. mě, že všechny fotky z dovolený jsou máznutý, neostrý. Ani jedna není dokonale ostrá. Snažil jsem se vždy ostřit středovým bodem, ale i tak jsou fotky neostrý. Zkoušel jsem setový objektiv canon 18-55 a i tamron 70-300. A vše na H..ISO většinou 100-200 časy kolem 1/100-200 a clona dle situace kolem 10ti.
Jsem z toho nasrán, jelikož i kompakt fotil ostřeji. A zdá se mi, že co nové focení, tak se to zhoršuje.
Je to stařík canon eos 350D. Bohužel nevím, kolik má nafoceno. Ale vím, že dokáže udělat fotky dokonalé.
Nebo poradí někdo nějaký web kde bych se dočetl víc?
Díky :(

Tuner#2

Příspěvek od Tuner#2 »

ISO OK, časy u kratšího ohniska taky OK (s delším sklem bez stabilizace a zkušeností může být 1/100 na 200 - 300mm málo). Co vidím jako chybu je zbytečně velká clona, pokud je na tom Canon jako Nikon, tak setový skla kreslí nejlépe mezi f6,3 - f8. Ale i tak f10 není nic zásadně špatného na to aby byla fotka neostrá, takže bych spíš sázel na chybu AF a buď to to dát do servisu na seřízení a nebo se pomalu poohlídnout po novém těle. Počet cvaknutí závěrky se nechá vyčíst z fotky.

Venca Brody
Kontaktovat uživatele:

Tu clonu jsem psal tak nějak všeobecně. Spíše se to pohybuje ood těch 5,6 až k těm 10ti
Ostření:
One shot- statické objekty
AI servo- pohybující se objekty
ai focus- auto. přepnutí mezi prvníme dvěma
Já to měl na ai focus. A u vyhodnocování expozice jsem měl celou plochu. No asi to svěřim nějakomu, kdo tomu bude rozumnět :D Náhodou nevíš za kolik by se dalo sehnat jiné tělo, kdyby bylo nejhůř

Tuner#2

Příspěvek od Tuner#2 »

Jak říkám, nevidím zásadní problém v nastavení. Spíš to bude problém v technice a to za co to chceš vyměnit, musíš vědět Ty. Je to hlavně o penězích a zda chceš nové, či použité.

Venca Brody
Kontaktovat uživatele:

No právě. Rád bych nové, ale finance to zatim nedovolí. Uvidim. Ještě to tady asi svěřim na seřízení. Hold budu měsíc bez foťáku a o pár korun chudší. Zítra pozjišťuju.
Navíc teď jsem vyfotil ženy xichtík se seťákem, středícím bodem na oku, s bleskem a zjistil jsem, že ani jednou nemám zaostřený oko, ale zhruba tvář na úrovni nosu.. Zítra budu testovat víc..

Tuner#2

Příspěvek od Tuner#2 »

To může být front focus, takže seřízení v servisu Canon...

Jinak testovat nejlépe na tomhle, taky jsem si tím prošel ještě se starým tělem, který po nákupu pevné 35mm měl výrazný back focus. http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart" onclick="window.open(this.href);return false;

Venca Brody
Kontaktovat uživatele:

Jinak tady jedna z těch povedenějších. Trošku jsem ještě doostřoval. Kdyby ale byly všechny alespoň takové, tak jsem spokojen :roll:
Obrázek

Jj o tom jsem už četl a mám v plánu vyzkoušet 8)

Donax

Příspěvek od Donax »

[quote="Tuner#2"] Prošel sem tvůj flicker a myslím že odvádíš super práci. Tímto ti děkuji za perfektní předlohy pro kresbu.

Jardafox
Moderátor

Příspěvek od Jardafox »

1/100 či 1/200 může bejt na focení lidí málo. stačí když se na chvilku zatáhne, objekt se ti pohne a máznutý je to hned
jinak na radu Tunera2 jsem zkusil dát tu svou D7000 do servisu, po týdnu mi ji dali zpět, údajně opravenou, takže sem zvědavej, zkusím o víkendu něco nacvakat
Fiat Panda 1.2 >> AR 155 2.0 TS >> BMW E30 318i >> AR Giulietta 2.0 TD >> Ford Sierra 2.0i DOHC >> Saab 9000 CSE 2.0t >> AR 164 2.5 TD >> Ford Sierra 2.0i >> Lancia Lybra 2.4jtd

Odpovědět

Zpět na „Pokec“