Výber subwooferu

Vše o muzice v autě - rady, postupy jak na to, možnost přidávat i fotky instalací.

Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan

Odpovědět
vlach94

Výber subwooferu

Příspěvek od vlach94 »

Ahoj potřeboval bych pomoci s výběrem subwooferu k mému zesilovači mac audio zx 1000, po předchozím basáku mi zůstala bedna s basreflexem 49 litrová, přemýšlel jsem o http://www.prohifi.cz/subwoofery-do-aut ... o-rebel-12" onclick="window.open(this.href);return false; , nebo něco v podobné cenové hladině, pokud by ste někdo měli nějáké návrhy budu rád díky :)

All
Kontaktovat uživatele:

Re: Výber subwooferu

Příspěvek od All »

Nemůžeš do té bedny dát nějaký basák. Potřebuješ reproduktor, kterému vyhovuje jak objem bedny tak i parametry nátrubku. Tohle bude dost náročné hledání. Osobně bych se na to vykašlal a pořídil bych celou bednu vhodnou k zesíku i s reprákem.

vlach94

Příspěvek od vlach94 »

to máš pravdu, a když se budeme bavit pouze o reproduktoru netušíš, který by k tomuto zesilovači sedl ?

All
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od All »

Podle parametrů zesíku -> reprák 4 Ohmy se zatížitelností 400 až 500 W RMS, nebo 2 Ohmy (4+4 Ohmy, dvojcívce bych se ale raději vyhnul) se zatížitelností 500 až 600 W RMS. Citlivost by měla být 90 dB/W/m nebo vyšší. Zatížitelnost taky může být vyšší, neměl bys ale jít pod dolní uvedené hodnoty. Bývá to i tak (ale neplatí to u všech), že reproduktory se zatěžovací impedancí 4 Ohmy bývají přesnější = méně ovlivňují damping faktor zesilovače (nebo jak bych to napsal). Také je třeba vědět něco o autě. Pokud to chceš do hatch bagu nebo kombíka stačí ten nižší výkon. U dobře odhlučněného sedanu bych šel cestou vyššího výkonu a vysoké citlivosti (určitě přes 90 dB/W/m). U citlivosti dej při výběru pozor, aby byla uváděná v dB/W/1m. Bývá to i tak, že se uvádí dB/2,83W (V)/m. Tento údaj je vyšší, je třeba od uvedeného čísla dB odečíst 3 dB a dostaneš citlivost v dB/W/m. Když je uvedena citlivost při 2,83 W nevadí to a není to známka neserióznosti výrobce. Jen je třeba mít na paměti ten přepočet, aby člověk díky nepozornosti nekoupil reproduktor s nízkou citlivostí, se kterým by pak měl zesilovač potíže.
Dál vybírej podle značky, ceny, kterou chceš zaplatit a podle vzhledu. Bednu pak musíš postavit podle doporučení výrobce reproduktoru nebo podle výpočtu. Z toho plyne i to, že bych nekoupil reproduktor, u kterého nebudou uvedeny kompletní TS parametry nebo doporučený objem a konstrukce ozvučnice. Taky bych vybíral reproduktor nebo bednu, která mi zaplácne co nejmíň místa v kufru. Pokud koupíš hotovou bednu bude to lepší. Obvykle je to tak, že za cenový rozdíl mezi samostatným reproduktorem a profi bednou osazenou tímtéž reproduktorem bednu nepostavíš. Navíc se nadřeš.

vlach94

Příspěvek od vlach94 »

Díky za dostatečné vysvětlení, pokusím se stím nějak poprat :D basáček přijde do hatchbacku takže slyšet bude dobře :), asi si to nebudu komplkovat a seženu neco rovnou v origo bedně od výrobce, teď mám možnost záskat za slušné peníze HIFONICS ATL12BPS, nějáký máš nějáký názor na tuto značku ?

All
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od All »

Značka dobrá. Já bych ale nechtěl bandpass. To je ale o muzice, kterou posloucháš. Dobrý je především na taneční žánry s hlubokými, pomalými basy. I na tuhle muziku bych bral raději bassreflex, na metal uzavřenou ozvučnici.

vlach94

Příspěvek od vlach94 »

NO já většinou poslouchám electro house nebo dnb, tak by to snad mělo bý ok

Odpovědět

Zpět na „Autohifi“