Koupě auta ze švýcarska 2015

Pokud sháníte auto nebo chcete poradit co vše je potřeba při dovozu ze zahraničí či při koupi nového auta, pak jste zde správně.

Moderátoři: Berry, Tommy1978, Rudi

Odpovědět
pittd
Příspěvky: 1
Registrován: 03 zář 2015 16:13

Koupě auta ze švýcarska 2015

Příspěvek od pittd »

Dobrý den,
známý přijede na dovolenou do čech a předběžně jsme se spolu bavili, že bych si od něj koupil auto, takže by na něm dojel a "nechal" mi ho tu. Jedná se o 16 let starý mercedes, cena okolo 30 000,-. Šlo by to vůbec? Protože jsem se to snažil napřed vygooglit, než tu "otravovat", ale co diskuze to jiný názor + co jsem četl, tak na začátku roku byly nějaké změny? Pokud by toto šlo provést, co si musím zjistit/připravit ( + jaké poplatky? clo,dph + stk?) ?

Předem díky za odpovědi.

swizly
Příspěvky: 3
Registrován: 11 zář 2006 23:36

Re: Koupě auta ze švýcarska 2015

Příspěvek od swizly »

tak jako prvni musis s autem na vnitrostatni celnici proclit. nejlepe si zajdes na nejakou spedici, ktera ti za zhruba 1000kc pripravi celni podklady s kteryma by nemel byt nejakej problem to vyridit.
z kupni smlouvy by melo byt ale videt, ze jsi to kupoval od puvodniho majitele skutecne uz v CR, a ne ze to sem bylo dovezeno jako zbozi na prodej, za to jsou totiz pokuty za neohlaseni na hranicich pri vjezdu do EU.
v kupni smlouve nebo na fakture by mela byt preferencni veta o puvodu zbozi. s touto vetou a do hodnoty 6tis euro je celni sazba za produkty vyrobene v EU 0,-. jeji presny zneni najdes na netu. od vyssi hodnoty by jsi potreboval vyplneny EUR1 formular (opet u spedice za nejakej poplatek) ale to je v tvem pripade zbytecnost. takze clo 0,- a plati se jen DPH. bez dolozeni puvodu zbozi (zda tedy bylo vyrobene v EU) je clo 10%

prihlaseni uz je brnkacka, od noveho roku je dovoz z CH rovnopravny s dovozem z EU, uz zadny vekovy omezeni, ci nejake ES homologace a dalsi kraviny.
takze dovozova STK (jak kde, kolem 1200-1800kc), pripadne doplneni technickych udaju pokud to nedokazou ztotoznit s databazi (pac v CH technicaku toho moc uvedeny neni) od Dekry za 2000,-
emise 500,-
na urade uz pak 800,- za prihlaseni, a eventualne 3000,- eko poplatek pokud to ma jen euro2. tot vse ;-)

Odpovědět

Zpět na „Ojetá auta / Nová auta“