Hlukové odizolování jádra v paneláku

Pokec nejen o autech...

Moderátoři: Eiffel, Fáboš, Bohuš, Berry, habitat3, Tommy1978, Kane13, Ritchma

Odpovědět
MSG
Kontaktovat uživatele:

Hlukové odizolování jádra v paneláku

Příspěvek od MSG »

Ahoj,

mám na WC v paneláku jednu stěnu jen z SDK (sádrokarton), což se ukázalo dosti nevhodné z hledika přenosu hluku od ruzných trubek v šachtě za onou stěnou. Při hledání nejlepšího řešení jsem zkonstatoval současně i de facto díru ve stropě k sousedům nade mnou, kudy se přenáší řada dalších hluků. Rozmlátil jsem proto horní část stěny s tím, že odizoluji nejprve onu díru.

Zadní stěna po odkrytí vypadá takto:
šachta.jpg
(odkryla se jen horní třetina + daly dolů montážní dvířka (ta druhá díra pod tím))

Další foto ukazuje detail díry (pohled ze spoda) - první trubka (zleva) je plyn, dále 2xteplá voda, studená voda, odpad (plast v mirelonu), komín-ventilace WC (za ním je ještě druhý komín jdoucí na digestoř). Díra je cca 70x40cm (orámováno oranžově) výřez v stropním panelu, hluboký asi 10cm. Nad ním je ledabylá půvpdní "izolace" z heraklitu (to jsou ty "hobliny v betonu"). Sem tam je tam kus prkna.
šachta-strop.jpg
Co s tím? Jak to zvukově zaizolovat?

Předpokládám, že nejdřív obalím fest všechny trubky co jdou vč. těch komínů. Čím nejlépe?

Pak mi jde o tu díru ve stropě. Původně jsem tam chtěl narvat jen PUR pěnu... Pokud jo, vysokoexpanzní nebo obyč? Nerozmáčne ta vysokoexp. trubky? Je něco lepšího? Mám tam třeba zkusit nějak nacpat kus kamenný vlny (skelná vata)? Bohužel díra je kvůli trubkám dosti členitá a připlácnout tam ze spoda jednu desku by asi nějak moc nešlo...

Zatím mi jako nejlepší přijde navrtat do stropního panelu okolo pár oček a vázacím drátek tam upevnit kusy skelný vaty co to půjde a pak to dovypěnit...

Problém trochu je, že pokud by jednou praskla nade mnou voda (jsou tam ještě 3 partaje), asi bude vše v háji ne?

...

Když už vás s tím otravuju, jak řešit druhý krok a sice izolaci vlastní stěny za WC? Jak na druhé fotce vidíte, je tam profil na SDK. Dám tam zase zpět SDK, ten modrý, akustický, ale nepředpokládám zázrak. Zvenku na něj asi ještě dám nějakou dřevotřískovou 18mm desku, sice vzhled nic extra ale co.. Co ale zevnitř? Zkusit tam plácnou nějakou vatu? Udrží se nalepená na tom SDK? Nebo ji nějak zapasovat tlustý balík mezi tu stěnu a trubky?

Předem díky moc za info.
MSG

Beaver

Re: Hlukové odizolování jádra v paneláku

Příspěvek od Beaver »

Po pravdě si myslím, že to bude na hovno. Možná se ti to podaří trochu omezit, ale paneláky jsou absolutně hrozný co se týká přenosu zvuku. Jde to stoupačkama, panelem, šachtama, všude... Strop té šachty nemáš šanci vytlumit deskou, na to je tam moc potrubí, to tam asi nějak rozumně nenapasuješ. Lepší bude vata, můžeš ji zkusit narvat ke stropu a zespoda tomu pomoct pár dřevěnýma lištama rozepřenýma mezi stěny a nebo vázacím drátem udělat vespod "mříž".

Trubky může obalit taky vatou, spousta zvuků ale jde skrz ty ventilace digestoří a záchodů. Já teď jsem dočasně v bytě kde to je dotaženo až do takového extrému, že jakmile někdo něco peče, smaží nebo kouří na záchodě, tak to bezpečně v tom bytě na hajzlíku poznám a nejde se toho pořádně zbavit.

Izolaci stěny bych řešil jak jsi navrhoval jako poslední krok, tj. vrstva vaty mezi SDK a trubkama. Modrej SDK klidně zkus, ale sám o sobě určitě moc efektivní nebude. Probém stejně asi zůstane s tím odvětráváním, který bude furt fungovat jako lodní telefon na parníku a co do toho vespod někdo zahuláká ty nahoře uslyšíš.
Toyota Supra 2.5 twin turbo (208 kW/360 Nm)
Lexus RX400h 3.3 VVTi '06 (205 kW/418 Nm)
Lexus NX300h 2.5 Hybrid '16 (145 kW/207 Nm)
Lexus IS200 2.0 VVTi (115 kW/200 Nm)
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"

SPEEDY
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SPEEDY »

Bydlím v paneláku ve 12. patře (úplně nahoře) a taky slyším kdejaký kejchání, vzdechání, prdění apod.. Mimo jiné hlavně smrady z toho, kdo co zrovna vaří (zejména máme v nějakým patře lovce upírů, pač ten česnek je fakt hustej :lol: ) ale seru na to. Tu chvíli, co trávím na hajzlu, mi tohle nějak extrémně nevadí.. Příjemný to není, ale neposeru se kvůli tomu.

Hold tyhle "radosti" paneláku nejsou závady, ale vlastnost ;)
EXPRESNÍ PŘEPRAVA KUSOVÝCH ZÁSILEK NA TRASE BRNO - PRAHA - BRNO TÝŽ DEN OD PODÁNÍ - INFO: 608 771 206

MSG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MSG »

Jasně že panelák jinej nebude, ale:

- nevadí mi hluk skrze komín, ten skoro nic nepřenáší (kupodivu, ale je to tak)
- vadí mi hluk, když někdo (hlavně soused nade mnou spláchne) to je hluk i přes zavřený dveře hajzlu dost hlasitej
- vadí mi, když soused nade mnou močí - to je zvukově jako by močil někdo do studny a já měl ucho u hladiny

Takže tohle chci vyřešit. Samozřejmě je tam i dost jinejch hluků, ale to je na jiné téma případně se řešit vůbec nedají...
MSG

MartyCZe

Příspěvek od MartyCZe »

u přitelkyně v bytě to nějak její tatka pořešil kachličkama a funguje to, kdyžtak se zeptám
Škoda RAPID 1.2 TSI 77kw
Škoda Fabia I. - Hromada Technických Problémů :) - bejvávalo :/

m.artty
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od m.artty »

Ty voe.... zrovna dělám úkol na TZB (technické zařízení budov) a řeším plynovod :lol:

1) Plyn by němel procházet stupačkou, natož tam mít vlastní stupačku. :lol: S tím nic neuděláš, na to se sralo, ale jen tak pro zajímavost.
2) Ať se budeš snažit jak budeš chtít, stejně tam ten rámus od ostatních bude slyšet. Aby se to odhlučnilo pořádně, chtělo by to tu zadní stěnu vyzdít, ale to je zase problém při rekonstrukci stoupaček.
3) Výřez v panelu bych asi zkusil vyplnit tou minerální vlnou. Pěnu bych tam asi moc necpal. Co dát na stěnu je otázka, napadá mě takové ta lisované minerální vlna (teď nevim obchodní názvy) nebo možná i polystyren. Každopádně těžko říct, jak to pomůže/nepomůže.

----------------------------------------
A teď poznámky pod čarou....

Skelná vata není kamenná vlna, ale minerální :wink:
Heraklit není pojený betonem (cementové pojivo), ale minerálním pojivem :wink:
Současnost: Kadett E 2,0 GSi cabrio & Calibra 2,5 V6 & Omega B 2,5 TD
Minulost: Astra F 1,7 TD, Astra F 1,4 16V sedan, Kadett E 1,6 cabrio, Kadett E 1,6i cabrio, Golf II 1,6D, a pár Kadet na díly

Beaver

Příspěvek od Beaver »

Polystyren bych tam nedával. Jednak je hořlavej a jednak izoluje spíš tepelně než zvukově. Vyzdění by mu teoreticky mohlo pomoct, ale má tam plynoměr a jak jsi psal, tak případné opravy pak můžou být problém. Šlo by to řešit nějakýma revizníma dvířkama, ale ty zase budou fungovat jako prostup pro ten hluk. Pokud bysme ale tu možnost nezavrhnuli, tak pár příčkovek z pórobetonu by to mohlo samozřejmě řešit.
Toyota Supra 2.5 twin turbo (208 kW/360 Nm)
Lexus RX400h 3.3 VVTi '06 (205 kW/418 Nm)
Lexus NX300h 2.5 Hybrid '16 (145 kW/207 Nm)
Lexus IS200 2.0 VVTi (115 kW/200 Nm)
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"

m.artty
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od m.artty »

Ten polystyren by asi nebyl úplně šťastnej, to je pravda 8)

Pokud by ses náhodou rozhodnul to zazdít a nechat dvířka, tak musíš počítat s tím, že v případě poruchy nebo údržby budeš muset bourat. Při rekonstrukcích, kdy se to zazdívá se běžně nechávají náhradní obkladačky na tu stěnu za hajzlem, právě kvůli tomu případnému bourání.... protože to pak prostě jinak nejde.
Minulost: Astra F 1,7 TD, Astra F 1,4 16V sedan, Kadett E 1,6 cabrio, Kadett E 1,6i cabrio, Golf II 1,6D, a pár Kadet na díly

Breakthru

Příspěvek od Breakthru »

vata rozhodně.Pořádně zaizolovat a znovu zaklopit, ale ne jen 12,5 sádrošem, ale třeba fermacellem.....polyš jako izolant proti hluku určitě ne.Pomnu-li kvanta jeho nevýhod, co už tady bylo napsáno, tak mi naopak příjde jako dobrej vodič hluku....
svět dospělých je pro mne záhadou......

MSG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MSG »

Stupačka je to, na čem má nohu motorkář; to, čím prochází voda či plyn vzhůru je stoupačka.
(když už píšeš ten úkol...)
:lol:

jinak Heraklit je taky dobrej název... Hera´s clit
:lol: :lol: :lol:
m.artty píše:Ty voe.... zrovna dělám úkol na TZB (technické zařízení budov) a řeším plynovod :lol:

1) Plyn by němel procházet stupačkou, natož tam mít vlastní stupačku. :lol: S tím nic neuděláš, na to se sralo, ale jen tak pro zajímavost.
----------------------------------------
A teď poznámky pod čarou....

Skelná vata není kamenná vlna, ale minerální :wink:
Heraklit není pojený betonem (cementové pojivo), ale minerálním pojivem :wink:
MSG

xciba

Příspěvek od xciba »

koukam ze mam jeste stesti na panelak bydlim ve 2hem a pres dvere nic..kdyz sedim na zachode tak slysim splachnuti ale jen jak protejka voda ale splachnuti nic divny :? obcas nejakej skrek na zachode ale to je tak jednou do mesice..
Vauxhall omega 2.5V6 ->VXR edition -> crazy omega https://www.youtube.com/watch?v=cd65a5H3yHI -> MV6
Ford Fiesta ST150
Golf VI GTI

MSG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MSG »

Asi tam máte zazděnýho zedníka, kterej tam straší :?:
xciba píše:koukam ze mam jeste stesti na panelak bydlim ve 2hem a pres dvere nic..kdyz sedim na zachode tak slysim splachnuti ale jen jak protejka voda ale splachnuti nic divny :? obcas nejakej skrek na zachode ale to je tak jednou do mesice..
MSG

starter

Příspěvek od starter »

vím o čem mluvíte, mladá bráchy se taku u našich nedokáže bez rádia vysrat, páč za zády má kuchyň a je slyšet každý uprdnutí :oops:
odtah od 7kč/km 731810210

m.artty
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od m.artty »

MSG píše:Stupačka je to, na čem má nohu motorkář; to, čím prochází voda či plyn vzhůru je stoupačka. (když už píšeš ten úkol...) :lol:
Jsem zas jednou chtěl bejt chytrej :oops:

MSG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MSG »

Klid, mě vyškolili takhle na TZB fóru... :mrgreen:
MSG

JOE_Cik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JOE_Cik »

taky bydlim v panelaku ve tretim patre a obcas de slyset jenom splachnuti nic vic ani hluk či smrad, ale co me trapi ze zvuk od sousedky pode mnou ktera trpi nespavosti se prenasi topením... :-D takže každý večer usínám u televizních reklam a telešopů s horstem fuchsem a jejima komentarema nad temahle vecmi :-D :-D
Renault Clio 1,2 rv 97-plonkovka...SOLD
Renault Clio 1,8 16V-letadlo..SOLD
Renault Clio Sport 172 Ph2 rv02 - hají v garáži
Renault Megane Grandtour 1,5dCi rv18 - family wagen
Fiat Doblo Maxi 1,6 MTJ 120SX rv18 - služební

MSG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MSG »

Trubkama? To je divný, asi je tam nějaká škvíra mezi průchodkama... hlavně ji ale nezabetonovávat, to pak trubky klepou. Měl jsem to, strašný...

Jinak jsem právě dokončil archeologický průzkum v šachtě :-)
Našel jsem kus Rudého právo z roku 1969 a zjistil jsem, že místo PUR pěny se používal nějaký papír. TAky jsem našel dost prken, i na táborák bude. V paneláku bych to nečekal, skoro jako roubenka :-)
MSG

iwi
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od iwi »

Taky jsem našel podobné poklady, když jsem lehounce rekonstroval byt. Máme to podobně jak píšeš, je slyšet když nad tebou na hajzlíku někdo "trůní", ale beru to jako "vlastnost" klasického paneláku.

Osobně teď budu řešit "lupání" podlahy od trubek na topení, dělal jsem plovoučku a udělal jsem to moc natěsno k trubkám a jak se potvory teplem roztahují, krásně se to plovoučkou rozléhá :-(
Renaut Mégane Grandtour II 1,5dCi 74kW

Odpovědět

Zpět na „Pokec“