Přepis auta - polopřevod od 1.1.2015

Pokec nejen o autech...

Moderátoři: Eiffel, Fáboš, Bohuš, Berry, habitat3, Tommy1978, Kane13, Ritchma

Odpovědět
m.artty
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Přepis auta - polopřevod od 1.1.2015

Příspěvek od m.artty »

Aspoň je pěkně vidět, jak je to zas odfláknutý....
Současnost: Kadett E 2,0 GSi cabrio & Calibra 2,5 V6 & Omega B 2,5 TD
Minulost: Astra F 1,7 TD, Astra F 1,4 16V sedan, Kadett E 1,6 cabrio, Kadett E 1,6i cabrio, Golf II 1,6D, a pár Kadet na díly

Joyride

Příspěvek od Joyride »

Tak jsem byl poprvý zkusit novej přepis... Můj názor se nezměnil, je to neskutečná pí........ina a zjednodušní prostě nevidim. Vidim to spíš naopak...

Ale proč píšu. Pár postřehů z nejmenovanýho pražskýho inspektorátu...

- jedný ženský nechtěli přihlásit auto, protože neměla zelenou kartu na svý jméno
- chlap se málem rozbrečel, když mu nechtěli udělat odhlášku. Argumentoval tim, že auto už je na severní Moravě prodaný a že neví, jak má donutit kupujícího přijet zpátky kvůli převodu. Pak křičel, že "Celý je to na 3,14ču" a "Kterej kkt to vymyslel". Pak vodešel...
- co jsem tak postřeh, všichni chtěj odhlášku a vo novym systému netušej. A ty co maj šajna o novym systému spíš tápou, ptaj se...

Celkově (i přes letáky na zdech) takový lehce nejasný...

F.l.a.n.e.l.

Příspěvek od F.l.a.n.e.l. »

Joyride píše:Tak jsem byl poprvý zkusit novej přepis... Můj názor se nezměnil, je to neskutečná pí........ina a zjednodušní prostě nevidim. Vidim to spíš naopak...

Ale proč píšu. Pár postřehů z nejmenovanýho pražskýho inspektorátu...

- jedný ženský nechtěli přihlásit auto, protože neměla zelenou kartu na svý jméno
- chlap se málem rozbrečel, když mu nechtěli udělat odhlášku. Argumentoval tim, že auto už je na severní Moravě prodaný a že neví, jak má donutit kupujícího přijet zpátky kvůli převodu. Pak křičel, že "Celý je to na 3,14ču" a "Kterej kkt to vymyslel". Pak vodešel...
- co jsem tak postřeh, všichni chtěj odhlášku a vo novym systému netušej. A ty co maj šajna o novym systému spíš tápou, ptaj se...

Celkově (i přes letáky na zdech) takový lehce nejasný...
Co se týče ženský se zelenou kartou. Tak to bylo v 99% i před úpravou.
Co se týče chlapa, kterému nechtěli udělat odhlášku... Měl ji udělat hned, když to prodal. Jinak by mě to nezajímalo. Je v zájmu nového majitele aby si to přihlásil. Prodejce už zřejmě peníze dostal, když je věc na moravě.

A zjednodušení je to, že až vám cigani zastaví před barákem a ukradou železo, tak už půjde dohledat, co to bylo za auto a kdo to byl.
Stejně tak když někdo do vás nabourá a ujede, tak ikdyž nyní máte napsanou jeho RZ, tak to nic neznamená, protože je auto v převodu,
a existuje 1O kupních smluv na další a další lidi a ty nedohledáte. Takže něco ta novela má i pozitivního.
Nicméně souhlasím s tím, že je velmi časově těžké a náročné, aby si dva lidé z různých částí republiky udělali čas ve stejnou chvíli.
Nadruhou stranu jinak asi nelze dosáhnout toho, že si to lidé příhlásí.

Jen můj názor.
Autoservis, diagnostika, geometrie, zprostředkování STK, přihlášení, evidenční kontroly,...

Škoda Rapid 130 (2,0i 16v) Budíž ti země lehká. Děkuju ti za vše :poklona:

don

Příspěvek od don »

Tak přidám pár poznatku:
Jsem z Prahy, vuz jsem kupoval v Českém Krumlově.
Auto se objevilo ve středu tj. 14.1. S pánem jsem se domluvil na pátek 16.1 jelikož akorát jel do Prahy. Auto ok, mechanik schválil.
Přes víkend jsme se domluvili že na pondělí 19.1 zarezervuje čísla na registru vozidel a pošle mi na email předběžné kupní smlouvy.
V pondělí jsem přijel, evidenčka 300.- čekání asi cca deset min ( dal jsem papíry a technik už volal at si najedu dovnitř)
Následně úřad, přihlášení 800.- nemůžu říct nic špatného ( teda až na to že mi skonil místa k sezení ) pojistku jsme dali prodávajícího - žádný problém. Následně si zařídím pojistku v klidu svou.
Bohužel, dost mě zklamalo že RZ NEJDE vyměnit a to ani za poplatek. Jediná možnost je prostě poškození,ztráta,odcizení.
Muj názor je ten, že to není tak hrozné, přijde mi že je to časově méně náročné než dříve. Vadí mi jen to, že v Praze a nejen v ní, budou jezdit RZ jiných krajů. Takhle si člověk zanadává kolik Bééééeček si stěžuje na Prahu a pak jich je D1 směrem do Prahy plná.

Zeptám se ještě, vzhledem k tomu že mi úředník degradoval vuz na čtyřmístné kupé, dá se to vyřídit i v Praze? Když donesu velký TP?

m.artty
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od m.artty »

Stačila by klasická odhláška s tím, že se odevzdají SPZ a vydá se papírová s platností na 7 dní. Pokud se bude jezdit s propadlou papírovou, pokuta XY. Pokud se nedoshlásí auto do 21 dní, pokuta XY (v odhlášce jsou všechny údaje, které jsou k dohledání potřeba).

Tohle co je vymysleli lidé, kteří nikdy auto nepřihlašovali ani neodhlašovali... a nějak nemají tušení, jak to funguje. U nás na MěÚ mají otevřeno třeba pondělí a středa s pauzou na oběd. STK je ve městě jedna, takže když tam bude v pondělí fronta, tak jsem v prdeli a člověk co přijel z Brna může jet zase domů.
Minulost: Astra F 1,7 TD, Astra F 1,4 16V sedan, Kadett E 1,6 cabrio, Kadett E 1,6i cabrio, Golf II 1,6D, a pár Kadet na díly

Joyride

Příspěvek od Joyride »

m.artty: Líp bych to neřek :pifko:

F.l.a.n.e.l.

Věř tomu, že každý druhý by nahlásil ztrátu RZ, pak si nechal dát nové, a ty by odevzdal. A jak by si koupil auto, jezdil by na jiných ;-)
Český národ nezná překážku :-D :lol:
Autoservis, diagnostika, geometrie, zprostředkování STK, přihlášení, evidenční kontroly,...

Hanuš

Příspěvek od Hanuš »

F.l.a.n.e.l. píše:
Joyride píše: Co se týče chlapa, kterému nechtěli udělat odhlášku... Měl ji udělat hned, když to prodal. Jinak by mě to nezajímalo. Je v zájmu nového majitele aby si to přihlásil. Prodejce už zřejmě peníze dostal, když je věc na moravě.

A zjednodušení je to, že až vám cigani zastaví před barákem a ukradou železo, tak už půjde dohledat, co to bylo za auto a kdo to byl.
Stejně tak když někdo do vás nabourá a ujede, tak ikdyž nyní máte napsanou jeho RZ, tak to nic neznamená, protože je auto v převodu,
a existuje 1O kupních smluv na další a další lidi a ty nedohledáte. Takže něco ta novela má i pozitivního.

Nadruhou stranu jinak asi nelze dosáhnout toho, že si to lidé příhlásí.

Jen můj názor.
Nastinim ti modelovou situaci:
Ja jako prodavajici prodam starou plecku ciganovi. Predam mu plnou moc, at si veskere papirovani na urade vybeha sam, ze mi to za tech par grosaku nestoji, abych behal po urade a zabijel svuj volny cas. Cigan mi zaplati za auto, ja mu dam vsechny doklady od auta + plnou moc na prepis. Cigan se na prepis vysere, kontroly na silnici ma z krku, protoze platny maly technicak bude mit. Kdyz udela s autem nejaky pruser, v databazi budu figurovat jako majitel ja. Policajti se mi ozvou, ja jim predlozim smlouvu, ze jsem auto prodal ciganovi + kopii plne moci, ze jsem dal ciganovi souhlas, kde je povinen si auto prepsat na sebe. Kdo je skutecnym vlastnikem vozidla, to se v systemu nedovis :D

Proste se mi zda tento system mnohem lepe napadnutelny. Jezdit v cizim aute, lze mnohem snadneni. :lol:

F.l.a.n.e.l.

Cigan řekne že sis to vymyslel, že si nic nekoupil, že si mu to jen půjčil. Kdo bude platit všechny pokuty a škody způsobené užíváním vozidla, které oficiálně vlastníš ty? :lol: spek

Hanuš

Příspěvek od Hanuš »

vysledkem je, ze pro kupujiciho (u me v priklade cigana) je novy system od 1.1. vyhodnejsi. System prodavajicimu umoznuje vyuzit, aby predal plnou moc kupujicimu. Jenze pokud kupujici auto na sebe neprihlasi, je trestan prodavajici. Ale kupujici je vysmaty. Pak se budou muset zabyvat vlastnictvim vozu pravnici a soudy. :mrgreen:

Nas stat se ridi z hospod :D . A pri jedne takove diskuzi se probiral novy prepis aut. V diskuzi zaznelo, ze auta muzes prodavat s plnou moci na kupujiciho, ale s 1 podminkou, ktera ve smlouve bude uvedena. Do smlouvy se napise, ze je kupujici povinen na sebe prepsat auto do 10 pracovnich dni od datumu koupe. Ze, k tomuto ukonu se ke smlouve priklada plna moc vystavena na kupujiciho. V pripade, ze 11. pracovni den nebude auto prepsano na kupujicho, prodavajici nahlasi na Policii kradez vozidla. spek .... Fakt ti nevim, jestli je to pravne legitimni nebo napadnutelne. Ale jako myslenka, je to dobre. 8)

LiberaleMiguel2

Příspěvek od LiberaleMiguel2 »

A jakým způsobem ověříš, že je auto přepsané ?
JSEM ZPÁTKY NA SVÉM PŮVODNÍM PROFILU, TAKŽE COKOLIV PIŠTE NA LiberaleMiguel (bez dvojky)

Joyride

Příspěvek od Joyride »

Hanuš: Tak dřív by sis došel jen na inspektorát a auto na něj odhlásil, v registru bude on a ty to můžeš mít na háku. Jestli budem zohledňovat tvůj čas, dojdeš tam SÁM, bez čekání na evidenčku a bez nějakýho s*aní, kdy ty a bubák budete mít společně čas. Tečka, hotovo. Jestli si to přihlásí, byl jeho boj. Tebe už to nezajímá. Plnou moc záměrně neřešim, protože udělat odhlášku bylo opravdu na chvilku...

A teď? Zaprvý se na to bubák vysere, protože na "starý plečce" budeš mít ekodaň a tu von platit nechce. Ve sci-fi případu bude chtít platit ekodaň a přepis, ale budete oba shánět společnej čas, abyste se dostavili na evidenčku, resp. přepis. Plnou moc mu nedáš, protože teď je za to takovej postih, že to nikdo normálně smýšlející neudělá.

Chápu, že jsem asi shrnul, co tu píšete... :D

P.S.: Nezlobte se, ale vy tu píšete, že si všechno náležitě dopíšete do smlouvy. Z vlastní zkušenosti vim, že smlouva (v lepším případě vytisklá a ne psaná na ubrousku, a i to jsem viděl...) je stejně bezcennej kus papíru. Pokud dojde na průser a "lámání chleba", obviněná strana stejně smlouvu zpochybní s tim, že sis tu smlouvu upravil a ona to ve smlouvě nemá, přinese vlastní smlouvu a jiné... Takže varianta "Já to mam tady ve smlouvě, zavázal se to auto do 10 dní přihlásit. Jinak mi dá auto, dceru a půl království k tomu" mi přijde úplně k ničemu. To byste smlouvu museli sepisovat u notáře...

Nemam novej zákon rád a stojim si za tim :lol:

Hanuš

Příspěvek od Hanuš »

Joyride - mas recht. Plecky stejnak uz moc lidi kupovat nebude. A pri prodeji normalniho auta se s rozumnym clovekem domluvis a spolecny cas si pro prepis najdete :wink: .. s bubakami kseftovat je ztrata casu :lol: .. Osobne si vzdy najdu cas, abych prepsal auto se vsim vsudy. Zadnou plnou moc nikomu davat nebudu,mam sebe rad. Jen jsem polemizoval nad upravou systemu, ze ma mezery. :)

Liberale - pro overeni vlastnictvi vozidla me napadl "exekutor". Takova profese by mela mit pristup do evidence vozidel, aniz by musela byt pod velkym drobnohledem, ktery je kladen na policajty nebo uredniky na magistratu. Jeste nebyl duvod, abych se na to ptal kontaktni osoby :mrgreen:

F.l.a.n.e.l.

Hanuš píše:Liberale - pro overeni vlastnictvi vozidla me napadl "exekutor". Takova profese by mela mit pristup do evidence vozidel, aniz by musela byt pod velkym drobnohledem, ktery je kladen na policajty nebo uredniky na magistratu. Jeste nebyl duvod, abych se na to ptal kontaktni osoby :mrgreen:
Nevím jak fungují tyhle osoby, nicméně určitě si nebude brouzdat žádný exekutor v evidencích jako ve zlatých stránkách, pokud nebude mít soudně něco nařízené nebo nebude mít patřičné pověření ;-) V případě profláknutí má úplně stejný problém jako kdokoli jiný. A věř, že pokud to auto má nějaké SKPV nebo vyšší instance ve sledování, a ty nemáš důvod si zjištovat tyto neveřejné informace, tak si před ten soud můžeš dojít znovu :smich:

LiberaleMiguel2

Tak mě teď napadá, že tuhle informaci by mi mohli prostě říct na dopravce, ne ?
Přece mám nárok vědět o svém majetku :D
JSEM ZPÁTKY NA SVÉM PŮVODNÍM PROFILU, TAKŽE COKOLIV PIŠTE NA LiberaleMiguel (bez dvojky)

AR166
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AR166 »

.. auta neprodavejte, auta dojizdejte, neprepisujte. :D kupujte si fijaty, ty nikdo nechce, ty vam zustanou. :lol: :D
www.ar166.galerie.cz..........................................................................................................................................Mattig SSF (Sokolov-Svatava-Felgen) :D

LiberaleMiguel2

....a nevydrží dlouho :lol:

Rudi
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rudi »

Hanuš píše:Joyride - mas recht. Plecky stejnak uz moc lidi kupovat nebude. A pri prodeji normalniho auta se s rozumnym clovekem domluvis a spolecny cas si pro prepis najdete :wink: .. s bubakami kseftovat je ztrata casu :lol: .. Osobne si vzdy najdu cas, abych prepsal auto se vsim vsudy. Zadnou plnou moc nikomu davat nebudu,mam sebe rad. Jen jsem polemizoval nad upravou systemu, ze ma mezery. :)

Liberale - pro overeni vlastnictvi vozidla me napadl "exekutor". Takova profese by mela mit pristup do evidence vozidel, aniz by musela byt pod velkym drobnohledem, ktery je kladen na policajty nebo uredniky na magistratu. Jeste nebyl duvod, abych se na to ptal kontaktni osoby :mrgreen:
tak ve finále o to jim přesně jde, zbavit se aut do 20tis. ideálně EKO likvidací a donutit lidi si kupovat novější a novější....
VW - Very Wonderful
ALUSADY.CZ - originální alu kola na Váš vůz
Dovoz vozidel, odtahy z celé EU, STK

Joyride

Příspěvek od Joyride »

Tak jsem chtěl dneska státu udělat radost a "dokončit" jednu odhlášku na mě, auto mělo jít dnes na export... Když jsme si vystáli nekonečnou frontu a podařilo se nám sundat zarezlý SPZ, bylo nám řečeno, že podle novýho zákona už to funguje tak, že bych já musel auto dohlásit a zaplatit eko, pak teprve udělat export...

A to nikdo dělat nechce :D

Hlavně, že dřív to šlo udělat z odhlášky...

Rudi
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rudi »

Tak v odhlasce t to muze bejt pomalu sumak ne? V cervenci to auto tady zrusej, ale realne drzis ty papiry v ruce, takze tam nemusis ani behat a jenom mu je predas? :-D
Jenom bych udelal pojisteni na tu cestu ven :-D
VW - Very Wonderful

Joyride

Příspěvek od Joyride »

No, dá se to tak říct :D . Mně šlo o to, že když udělám export, v registru je kupující a je klid...

Takhle mam ještě půl roku dilema, co s tim kde provedou :lol: .

Kucí na koupi trvali, auto i s dokladama odvezli, prej si to nějak vymyslej...

VWG

Příspěvek od VWG »

No jak tu někdo psal, že rozumní lidí se na společném přepisu časově domluví, to je blbost, jedině snad při koupi nedaleko bydliště. Když pojedu kupovat auto 350km daleko, tak se v ten den přepis stihnout nedá, leda bych jel v noci, abych tam hned ráno už byl. Jenže většina lidí je ráno v práci a těžko si bude na každého případného zájemce brát volno z práce, když není vůbec jisté, jestli nakonec auto koupí. Potom bych tam musel jet ještě jednou kvůli přepisu a to je na druhý konec republiky docela zbytečná komplikace, co není zadarmo. To už je lepší zplnomocnit prodávajícího a jet domů a čekat až to přepíše. Ale k tomu mu stejně musím ověřit plnou moc a udělat evidenčku + pojistku. Takže o víkendu téměř neřešitelné a přes týden zase jen dopoledne, což je většina lidí v práci. Celej ten systém ten přepis hodně znesnadnil, bez problému to teoreticky může být jen při koupi auta někde v okolí.
Seat Toledo II. 1.9 TDI Signo

LiberaleMiguel2

úřední dny jsou v pondělí a ve středu do 17h, takže máš na to skoro celý den....

Joyride

Příspěvek od Joyride »

Další perla způsobená novym zákonem. I když lidská demence tady taky hraje svoji roli...

Kolega shání už poměrně dlouho Octu II. v 1.9 s poměrně specifickejma požadavkama. Jednim z nich je i cena (ne LEVNOU, protože levná naftová Octávka neexistuje, ale aby aspoň byla za cenu, která je únosná). Podle mě je ta cena sice o cca 40 tisíc uměle nadsazená, když je to 8 let starý auto, ale to přejdem...

Po dlouhym neúspěšnym hledání se teď v pátek objevila v inzerci Octa podle jeho představ od soukromého majitele (důchodce), kdesi na Severu. Vše odpovídalo, takže se kolega s prodávajícím domluvil, že vůz určitě bere a že vyráží z Prahy, byl pátek odpoledne. Prodejce nesouhlasil, protože prý "si nastudoval nový zákon a auto mu stejně podle novýho zákona nedá a první úřední den je v pondělí". Tak ho kolega lámal na plnou moc nebo že aspoň přijede dát zálohu. Ne, prej zbytečná cesta, všechno vyřídí v pondělí ráno rovnou.

Tak si auto na 1000000% zamluvil, domluvil si dovolenou a v pondělí měl být v 8 ráno sraz někde v nějaký pr...

A před chvílí mu kolega volal znova, že to jen potvrzuje. A stařík mu sdělil, že s tím počítá. Jenže mu prý zavolalo asi 50 lidí a nabízej mu i o 20 tisíc víc. Takže pozval asi 10 lidí najednou ve stejný čas, kdo prej dá víc :D :D :D :D :D :D :D :D .

Takže zejtra ráno přestřelka na severu Čech :lol: . Kolega nejede, aukce prej nemusí :lol: .

Dřív holt vyrážel ten nejrychlejší hned, takhle to postrádá smysl, když je víkend a někdo se bojí plný moci...

m

Příspěvek od m »

Chlapi, uceleně je to tady: viewtopic.php?f=20&t=116970" onclick="window.open(this.href);return false;

VWG

Příspěvek od VWG »

No ono je docela těžký jet pro auto někam dál s tím, že ho na 100% beru a rovnou aby si vzal prodávající volno na přepis, když jsem to auto neviděl a neprojel se v něm. Net je plnej inzerátů na auta "v top stavu, první majitel děda, co s tím jezdil jen na chatu" a když to kolikrát člověk vidí na živo, tak je to často vybydlená popelnice se stočeným tachem a falešnou serviskou... většinou je potřeba toho objezdit víc, než člověk natrefí na slušnej kousek... tenhle systém přepisu je strašnej vopruz...
Naposledy upravil(a) VWG dne 29 led 2015 10:24, celkem upraveno 1 x.
Seat Toledo II. 1.9 TDI Signo

Beaver

Příspěvek od Beaver »

Dalo by se pořešit smlouvou o smlouvě budoucí jako formou rezervace, ale samozřejmě reálně to je nárůst byrokracie a celej novej systém je chujovina na entou - jak tu padlo, vymyslet to musel retard, co absolutně nemá tušení, jak to na úřadech chodí.
Naposledy upravil(a) Beaver dne 02 úno 2015 11:27, celkem upraveno 1 x.

Beaver

Příspěvek od Beaver »

Něco k tématu - ukazuje se, že temné obavy byly na místě...
http://auto.idnes.cz/prevod-vozu-chb-/a ... clanek-box

Rudi
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rudi »

Todle bylo jasný od začátku, že to bude terno, jistá úleva přijde až to bude moct kupující přihlásit i rovnou u sebe na úřadě, nicméně stále tam bude ta obava, aby to přihlásil 8)

Já bejt prodávajícím a nebýt auto přihlášený do 14dní, tak si jdu nechat vydat duplikát, nahlásim ztrátu RZ a dám auto do depozitu 8)
VW - Very Wonderful

m.artty
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od m.artty »

Ono by to asi chtělo sepsat nějakou kvalitní smolouvu, kde v případě nepřepsání jde postih za kupujícím... a rovnou si jí nechat ověřit, když už tam jdeš s plnou mocí.

Prožívají ještě tolik to povinné ručení, že musí být na nového majitele?

Odpovědět

Zpět na „Pokec“