WIFI router

Vše co se točí kolem počítačů, her, mobilů a elektroniky

Moderátor: Rudi

Hans
Kontaktovat uživatele:

WIFI router

Příspěvek od Hans »

Mám menší problém. Koupili jsme si notebook a chtěl jsem kvůli němu a pda pomocí wifi roztáhnout net i po bytě. Problém je asi v tom, že mě v obchodě dali ADSL router (WELL PTI-845G Wireless ADSL2/2+ Router) a já mám připojení bezdrátové.
Mám stolní PC, notebook a pda. Asi to nijak přes tenhle router nerozchodím, že? To asi budu muset vyměnit, že?? Nedošlo mi, že to nepůjde i pomocí klasického ethernet kabelu :oops: Nebo jo? :?

Díky moc všem 8)
Audi A3 8L, 1.9TDI

HUMMER - Like nothing else

Smyk překvapí pouze toho, kdo v něm právě není...

JirkaT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaT »

No,pokud je to ADSL router,tak nepujde pripojit k mikrovlne... :nono: :nono:

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

JirkaT píše:No,pokud je to ADSL router,tak nepujde pripojit k mikrovlne... :nono: :nono:
hmm, to jsem si myslel, nevím, co mě to napadlo brát adsl modem, když mám bezdrát :( nějak mě to nedošlo a myslel jsem, že tam těch vstupů bude více.

Jaké jsou routery Asus? Mátě nějaké dobré/špatné zkušenosti??
Audi A3 8L, 1.9TDI

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: WIFI router

Příspěvek od Ondras »

Jestli ten ADSL router funguje i jako klasické AP (což předpokládám), tak to nejspíš půjde, ale jdeš kladivem na mouchu. Co používáš jako bránu do internetu? Resp. jaká mašina je klientem pro tvé připojení? To je na celé věci to nejůležitější - zdali máš připojené přímo sotlní pecko, nebo je v cestě nějaký další router.
|\/| /\ '|' | '/. ~ < | \/ | < ~ \/ | |< <> |\|

JirkaT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaT »

Ja mam doma router a zvlast AP D-Link a chodi mi to jak na notase,tak na pdacku suprove... 8)

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Ze střechy od přijímače vede kabel ke mě do pokoje, kde má provider svůj router (pc) a z něj bych chtěl roztáhnout net na stolní pc a wifi pro notebook a pda.... fakt to půjde?
Ono když jsem do 1. zásuvky strčil příchozí kabel a do 4. zásuvky kabel pro pc, zadal ip adresu ručně, tak se pc připojilo. Když jsem to odpojil a připojil se takhle přes notebook, tak to taky jde, ale samozřejmě potřebuji, aby bylo připojeno vše najednou. To je ale docela logické. Teď jenom jak to udělat, aby ten router připojoval všechno. Nejradši přes statické IP, aby se mě tam nemohl nikdo tak jednoduše připojit. Vím, že to není nikdy 100%, ale lepší nežli nic... :roll:
Audi A3 8L, 1.9TDI

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

takže dál - víš něco o providerově routeru nebo je to blackbox? Hlavně jestli má např. omezení, že slouží jako brána toliko pro jednu vnitřní IP/MAC adresu apod. Jak je propojený tvůj stolní PC a providerův router - crosspatchem / přes switch? Pokud by vše bylo ideální, tak použiješ tu krabicu, co jsi koupil jako switch a AP. Tím pádem budeš mít LANku, která bude mít společnou bránu, a to providerův router. Pokud by bylo všecho špatně a provuderův router hodně okleštěný, tak musíš jako bránu své LANky udělat stolní pecko. Tzn. 2 síťovky - jednu směrem k providerovu routeru a druhou do switche/AP. Statické IP jsou zcela irelevatní vzhledem ke zneužitelnosti tvé bezdrátové sítě. To se řeší šifrováním, omezením na MACky apod.

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Ondras píše:takže dál - víš něco o providerově routeru nebo je to blackbox? Hlavně jestli má např. omezení, že slouží jako brána toliko pro jednu vnitřní IP/MAC adresu apod. Jak je propojený tvůj stolní PC a providerův router - crosspatchem / přes switch? Pokud by vše bylo ideální, tak použiješ tu krabicu, co jsi koupil jako switch a AP. Tím pádem budeš mít LANku, která bude mít společnou bránu, a to providerův router. Pokud by bylo všecho špatně a provuderův router hodně okleštěný, tak musíš jako bránu své LANky udělat stolní pecko. Tzn. 2 síťovky - jednu směrem k providerovu routeru a druhou do switche/AP. Statické IP jsou zcela irelevatní vzhledem ke zneužitelnosti tvé bezdrátové sítě. To se řeší šifrováním, omezením na MACky apod.
O providerově routeru nevím nic. Do něj vede kabel od přijímače a z něj křížený kabel do mojí síťovky. Přidělenu mám jenom jednu IP adresu, z čehož vyplývá, že ten jejich router je brána.

Nebude jednodušší vyměnit ten router? :lol:
Audi A3 8L, 1.9TDI

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

Router by ti musem vyměnit provider. Takže při zachování existujících podmínek potřebuješ druhou síťovku do stolního PC a dále už bežným způsobem zbuduješ LANku. Stolní komp bude pro tu LANku branou.

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Ondras píše:Router by ti musem vyměnit provider. Takže při zachování existujících podmínek potřebuješ druhou síťovku do stolního PC a dále už bežným způsobem zbuduješ LANku. Stolní komp bude pro tu LANku branou.
myslím vyměnit ten adsl router za normální.
Stolní PC jako brána není v mém případě moc dobrý nápad, jelikož je v ložnici a mít ho puštěný nonstop, to by rušilo v noci...Navíc už by to byl druhý pc, který by jel nonstop (první je providerův router), což taky není moc ekonomické :roll:

Jinak nemůžu to udělat tak, že bych ten jejich router použil jako bránu tak jak to je, a ten router použil jako switch? do 1. zdířky bych dal vstup, do 2. výstup na stolní pc a o zbytek se postará wifi, ne? Jenom nevím jak to nastavit, moc user-friendly to teda není :roll:

takže to asi pořeším tak, že vyměním ten adsl router za klasický s wifi...
Audi A3 8L, 1.9TDI

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

Psal jsi, že providerův router je pro tebe blackbox, tak nevím, co s ním chceš dělat. Bránu pro LANku z něj patrně neuděláš. Nicméně, pokud to pro tebe udělá provider, tak proč ne. Pokud však nevíš, jak se to vše nastavuje (zejména AP), tak jsou zde veškeré rady marné a někoho si na to najmi.

JirkaT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaT »

to,to je hruza,ze ti provider dal stolni PC jako pripojny bod,nebo router...To by jelo z okna...To se delalo driv,kdyz moc jiny moznosti nebyli,a AP byli drahy... :shock: :shock:

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

...tak Těrlicko, co bys chtěl :D... sorry

JirkaT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaT »

:lol: :lol: :lol: Ale je to k :cry: :cry: :cry: Nakopal bych do prdele takovyho providera...aby mi doma hucela nonstop nejaka 286,nebo 486ka... 8) 8) :?:

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

tak na starosti to má PODA. Spousta lidí mě ji doporučovala. Druhá možnost byl SilesNet a s tím mám jenom špatné zkušenosti. Takže jsem moc na vybranou neměl. Jako ta šupa co jí říkají router mě nevadí, to je fuk, mě jenom nasralo, že jsem byl tak blbej, že jsem koupil ADSL router. Fakt mě to asi poslední dobou nemyslí.

Jako už jsem nastavoval několik routerů, ale tohle je fakt hnus. Nijak intuitivní, žádný český manuál nic....nic no, jdu to nějak kutit a pokud to do zítra nevymyslím, tak to půjdu vyměnit :roll:
Audi A3 8L, 1.9TDI

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

Fakt tam Poda instaluje jako své zařízení PC? To jsem si nemyslel, že to jsou až takoví čučkaři. No vzhledem k tomu, že jak jsem sjel jejich podmínky, je to absolutní blackbox, musíš tak jako tak jeden z počítačů doma nastavit jako bránu. Pro homelink nabízí za pár kaček více veřejných IP, což by tvůj problém řešilo, ale nevím, jestli to jde i pro homewifi.

Hanuš

Příspěvek od Hanuš »

Hans píše:tak na starosti to má PODA. Spousta lidí mě ji doporučovala. Druhá možnost byl SilesNet a s tím mám jenom špatné zkušenosti. Takže jsem moc na vybranou neměl. Jako ta šupa co jí říkají router mě nevadí, to je fuk, mě jenom nasralo, že jsem byl tak blbej, že jsem koupil ADSL router. Fakt mě to asi poslední dobou nemyslí.

Jako už jsem nastavoval několik routerů, ale tohle je fakt hnus. Nijak intuitivní, žádný český manuál nic....nic no, jdu to nějak kutit a pokud to do zítra nevymyslím, tak to půjdu vyměnit :roll:
Nedelej tu spatnou reklamu SilesNetu.. jsi sledovan :). Mam od nich net a znam se s nema trochu vice.

Jinak zdravim souseda z vedlejsi dědiny :wink:

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Hanuš píše:
Hans píše:tak na starosti to má PODA. Spousta lidí mě ji doporučovala. Druhá možnost byl SilesNet a s tím mám jenom špatné zkušenosti. Takže jsem moc na vybranou neměl. Jako ta šupa co jí říkají router mě nevadí, to je fuk, mě jenom nasralo, že jsem byl tak blbej, že jsem koupil ADSL router. Fakt mě to asi poslední dobou nemyslí.

Nedelej tu spatnou reklamu SilesNetu.. jsi sledovan :). Mam od nich net a znam se s nema trochu vice.

Taky zdravím 8)
Jinak nevím jak dobře se s něma znáš, ale majitel je sousedův bratranec :lol: :lol:

A taky to podle toho vypadalo. Nechci to tady rozmazávat, prostě s něma mám jenom špatné zkušenosti, bohužel. :roll:
Audi A3 8L, 1.9TDI

Hanuš

Příspěvek od Hanuš »

Hans píše:
Hanuš píše:

Taky zdravím 8)
Jinak nevím jak dobře se s něma znáš, ale majitel je sousedův bratranec :lol: :lol:

A taky to podle toho vypadalo. Nechci to tady rozmazávat, prostě s něma mám jenom špatné zkušenosti, bohužel. :roll:
Znam pouze Albrechtickou cast. Ta co sidli v Tesine, tu vubec neznam. Tem klukum z Albrechtic pres leto pomaham i na montazi... A co se tyce tveho problemu... Koupil jsis ADSL router nebo WIFI ADSL router? pokud to druhe, tak tvuj problem s bezdratovou siti doma je vyresen. Staci ho spravne nastavit.. a muzes surfovat s PDA i na WC :lol:

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Hanuš píše:
Hans píše:
Hanuš píše: Nedelej tu spatnou reklamu SilesNetu.. jsi sledovan :). Mam od nich net a znam se s nema trochu vice.

Taky zdravím 8)

Znam pouze Albrechtickou cast. Ta co sidli v Tesine, tu vubec neznam. Tem klukum z Albrechtic pres leto pomaham i na montazi... A co se tyce tveho problemu... Koupil jsis ADSL router nebo WIFI ADSL router? pokud to druhe, tak tvuj problem s bezdratovou siti doma je vyresen. Staci ho spravne nastavit.. a muzes surfovat s PDA i na WC :lol:
O to mi jde :lol: :lol: :lol:

je to WELL PTI-845G Wireless ADSL2/2+ Router jenže kde mám píchnout vstupní kabel, když je tam jenom zdířka pro telefonní linku a 4 výstupy?

Jsem vděčný za každou radu, abych to nemusel, třeba zbytečně měnit.... 8)
Audi A3 8L, 1.9TDI

Hanuš

Příspěvek od Hanuš »

Hans píše:
Hanuš píše:
Hans píše: Taky zdravím 8)

O to mi jde :lol: :lol: :lol:

je to WELL PTI-845G Wireless ADSL2/2+ Router jenže kde mám píchnout vstupní kabel, když je tam jenom zdířka pro telefonní linku a 4 výstupy?

Jsem vděčný za každou radu, abych to nemusel, třeba zbytečně měnit.... 8)
Bylo mi receno kamosem z VŠ, ze samotna LAN sit pouziva z 8 "zil" pouze 4... takze kamos si stavi doma "LANKY" z telefonnich kablu. Pokud uvazuju tak pouzijes klasicky ethernetovy kabel.. na JEDNE strane klasicka Etherent koncovka(pouze 4 zily zapojit) a na druhe strane pouzit telefonni koncovku = 4 zily.. Bastlirna, ale melo by to fungovat... Ale pokud se ti s tim nechce srat, tak to zajdi vymenit. Bo ty potrebujes vstup=WAN klasickou RJ-45 a ne RJ-11. Kdybys chtel bastlit napis SZ, ktere zily pouzit. Zeptal bych se kamose.

Šíša

Příspěvek od Šíša »

Zalezi taky na tom, jestli tu pridelenou IP od providera nastavujes na svem PC a nebo jen v tom "blackboxu". Pokavad na PC, tak te druha sitovka nemine(myslim si) a pokavad v "blackboxu" providera a ty pristupujes pomoci DHCP, tak neni co resit. Akorat si nemusel kupovat ADSL router(sice je to 4port ETH, ale buh vi, jak v tom ten hub jede), ale stacil obycejnej swith(hub uz ne, nejen ze je to kolizni misto v siti, ale taky to dost zdrzuje a proste, je to jen rozbocka bez inteligence), kterej uz by se o to postaral sam(me ten na zkousku jede firma o cca 25PC na ADSL jen pomoci dvou 16port swithu a ADSL modemu(nez otestuju stabilitu a pustim to regulerne prez server, bo stavajici mikrovlna od stavajiciho providera mi za 4000,- a 512kb pripada na hovno :lol: a hlavne ta spolehlivost sla dolu, kazdej si kupuje mikrovlnu domu a pak to tak vypada)

Maximalne by jsi mohl skusit, v pripade ze IP nastavujes na "blackboxu" providera a ty sam se pripojujes pomoci DHCP, propojit ADSL router pomoci normalniho kabelu s "blackboxem" do libovolneho konektoru a dlasi PC zase normalnim kabelem do zbyvajicich konektoru na ADSL routeru... Je to prasarna, ale nikdo nemuze rici, ze to fungovat bude, ci nebude... Ale myslim si, ze asi nebude.

Tan ADSL modem zas prodej, nebo vrat, byl li to slusny prodejce, vezme ho zpet(ale ne za pul roku).

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

OMG, Hanuši, co to meleš? Pozdravuj kamaráda. Ty "zbytečné" 4 dráty tam jsou na stínění. No, praste si ty sítě jak chcete. Hlavně, že jsi Hanzovi poradil. Vstupy, výstupy ... nic takového switch nezná! Chjo :(. Hanzi, na telefoní díru v té kisni, co jsi si koupil kašli. Do jedné RJ45 lupni nekřížený kabel z podíhou routeru, do druhé nekřížený ze svého stolního kompu. Nicméně velmi pravděpodobně to k ničemu nebude takhle, protože se budeš snažit vpravit nové prvky do sítě PC <-> podarouter, což ten podarouter neponese dobře. Jak jsem už psal. U tebe bude potřeba mít 2 síťovky ve svém stolním kompu a ten jako bránu, nebo koupit IP od Pody.

JirkaT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaT »

Pokavad nastavuje pripojeni /IP adresu,masku atd.../v kompu,vyresi to spisrouterem nez dalsi sitovkou-to by mu komp musel bezet porad...Takhle se z jednotlivych portu routeru muze prihlasit na net kterykoliv komp...A nejake bastleni kabelu s RJ11 a RJ45no...to se nezlob,to je prasarna...Telefonni kabel neni vhodny/i kdyz poctem zil staci/na pripojeni k siti...je tam jiny krut,jine preslechy....Delam site,tak o tom neco malo vim...

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

Jasně Jirko, jen bacha na to, že síť PC<-> blackbox pravděpodobně nepříjme další prvek, který do blackboxu uvidí. Takže se musí postavi síť druhá, pro kterou bude PC branou do sítě PC<->blackbox a dál do netu. Podle specifikací providera je na té službě 1 veřejná IP, takže blackbox na sebe nikoho dalšího nepustí.

Hanuš

Příspěvek od Hanuš »

Omlouvam se vam za muj napad bastleni. Divil jsem se tomu taky, kdyz mi to rekl.

Ondras - budu pozdravovat kamose :D

Hans - moje rada: jdi to vymenit za wifi router s WAN RJ-45 a mas po problemu.

JirkaT - site jsou jen muj konicek. A ve sve siti nebastlim. Proto mi vsechno jede tak jak ma :wink:

Pokud se v necem mylim, tak mi to reknete chlapi. Rad se necham poucit

JirkaT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaT »

Ondras píše:Jasně Jirko, jen bacha na to, že síť PC<-> blackbox pravděpodobně nepříjme další prvek, který do blackboxu uvidí. Takže se musí postavi síť druhá, pro kterou bude PC branou do sítě PC<->blackbox a dál do netu. Podle specifikací providera je na té službě 1 veřejná IP, takže blackbox na sebe nikoho dalšího nepustí.
Ja to tak mam a mam 1 IP...
mam antenu nasmerovanou na pripojny bod prividera,z ni koax do AP Ovislink...z nej mi jde sitovy kabel do routeru a z vystupu routeru mi jde switch a druhy AP/pro notebooky a PDA/a dva kompy...Mam jednu pevnou Ip adresu a jede to jak po masle.. 8) 8)

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

Takhle ano, Jirko, ale Hanz má těch pixlí méně, proto by jednu z nich suplovat stolním peckem. Si tu topologii namaluj a bude to jasné...

Šíša

Příspěvek od Šíša »

Vzdyt se to tu, vsechny variaty, psalo.

Hlavne ale musi rici, zda nastavuje IP od providera v PC(pak jakykoliv zarizeni mezi pc a routerem providera je nesmysl), nebo IP nastavuje v routeru a pc se tam pripojuje pomoci DHCP. Paklize ano, tak to vyresi obyco switch

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

nevím, možná tomu nerozumím, ale podle mě stačí koupit normální router s wifi. Na routeru spustím dhcp a bude přidělovat adresy zařízením za ním. Dále pak musím nastavit ip adresu routeru (což bude ip adresa mě přidělená providerem). Tím pádem jejich router bude komunikovat s mým a je mu jedno jestli je to router či pc, důležité je, že se bude hlásit tou danou adresou. A router pak bude obsluhovat zařízení za ním a bude překládat jejich privátní adresy a tu veřejnou, mě přidělenou.

Abych odpověděl na vaše dotazy, ip adresu nastavuju v kompu na tvrdo.
Audi A3 8L, 1.9TDI

Odpovědět

Zpět na „IT sekce“