>> Elektronici sem !!!! <<

Vše o muzice v autě - rady, postupy jak na to, možnost přidávat i fotky instalací.

Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan

Odpovědět
Juraj.BK
Kontaktovat uživatele:

>> Elektronici sem !!!! <<

Příspěvek od Juraj.BK »

Zdarawíííím...Mám problém koupil jsem si autozesilovač poměrně výkoný přesněji stavebnici všecko jsem spájel jak mám být, ale mám problém se zapojením toho zesaku v autě.... schma zapojení je takové Obrázek vstup to chápu, ale nevyznám se v tech skratkách remote, sp1, sp2, GND, +V .......poradí mi prosím někdo ? 8)
Obrázek
Obrázek

Cenda
Kontaktovat uživatele:

Re: >> Elektronici sem !!!! <<

Příspěvek od Cenda »

remote - pripojis spinane napeti od radia
sp1, sp2 - vystupy zesilovace na menic (sp1 +? kdyztak me opravte)
gdn - zem
+V - kladna vetev napajeni
pouze "hifík"

Juraj.BK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juraj.BK »

A.....tak. To jo dík moc. měj se čau.
Obrázek
Obrázek

Juraj.BK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juraj.BK »

Jo a chici se ještě zeptat musim ten zesak chrání pojistkou ? jesli jo kam ji hodit a kolikatku ten zesak je určen na 12-16V.
Obrázek
Obrázek

Georgeos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georgeos »

Pokud není pojistka v obovodu a že jsem si jí tam nevšimnul tak samozřejmě musíš. Je dobrý dát na napájen í i usměrňovací diody abys se ti třeba nemohlo stát že to přepóluješ ale to už asi dělat nebudeš.

Takže pojistku tam určo dej a podle P=U*I si spočítej jakej tam asi poteče proud a podle toho tam dej pojistku.

Ale myslím že nijak výkonný to nebude a 20 A pojistka bude až kam (já ji mám na zesíku 2*100W špička - kolik reálných ví bůh).
http://fimosperky.cz - obchod s ručně vyráběným zbožím :)

Cenda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cenda »

jistis kabel, takze podle prurezu - zalezi i na delce. Tohle nebude mit vic jak 17 W/RMS. Myslim, ze 15A by mela stacit, k tomu odpovidajici kabel.
pouze "hifík"

Juraj.BK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juraj.BK »

Díky chlapy jo a jesli muži informovat o tom autozasilovači tak je to i s vyhybkou je to spíš takový vyhybka se zesilovačem jeho udaje:
12-16V
55Wtrvale/70W špičkově
4 ohmů přehadění vyhybky 40-200 Hz
12dB/okt
....tak uvidíme jak to bude hrát jo a jaká je rozdíl mezi Napájecím napětím ten je tech 12-16V a Vstupním napětím ?
Obrázek
Obrázek

Georgeos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georgeos »

Juraj.BK píše: jaká je rozdíl mezi Napájecím napětím ten je tech 12-16V a Vstupním napětím ?
To je jedno a to samý

Cenda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cenda »

o tech udajich vykonu bych velice silne pochyboval, mozna tak na tech hornich 16V a to s prisernym skreslenim.
pouze "hifík"

Juraj.BK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juraj.BK »

ok dík moc já jsem takovej amater je mi 14 a jen se tak pokouším nabrat co nejvíce vědomosti chci dat do auta tento zesak co jsem si postavil
Obrázek Obrázek

a sobwoofer

Obrázek Obrázek
Obrázek , já si myslim že to určitě na nějákej ten poslech bude určitě stacit.
Obrázek
Obrázek

Jezo

TDA 1562q

Příspěvek od Jezo »

Ten integrac co mas na tom chladici (IC3)je TDA1562q tento integrač je dost haklivy NA SKRAT tak davaj pozor!!! ja som odpalil asi 3 kuski tohto TDAčka a nieje moc lacne 1 ks asi 450sk pred 3rokmi teraz neviem .Inak od tohoto zapojenia nečakaj nejake zazraky na noje pomeri nic moc . A na ten vstup REMOTE musis ked budes mat zosik napojeny na 12V z autobaterky priviest este zvlast 12v z baterie aj tenuckim kablikom to funguje ako vypinac to vyved niekde do predu auta az to mozes to s tym zapnut ked to das na vypinac .

Georgeos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georgeos »

No bude to za málo peněz ještě míň muziky ale REMOTE bych dal na rádio. Sepne to pak zesík pouze když je zanutý rádio.Je to lepší. Pokud máš pak zároveň rádio zapojený na spínací skříň tak se nemusíš bát že něco zapomeneš vypnout. Vyndáš klíček, to ti vypne rádio a vyplý rádio odstaví zesík. Pohoda.

Juraj.BK
Kontaktovat uživatele:

Re: TDA 1562q

Příspěvek od Juraj.BK »

Jezo píše:Ten integrac co mas na tom chladici (IC3)je TDA1562q tento integrač je dost haklivy NA SKRAT tak davaj pozor!!! ja som odpalil asi 3 kuski tohto TDAčka a nieje moc lacne 1 ks asi 450sk pred 3rokmi teraz neviem .Inak od tohoto zapojenia nečakaj nejake zazraky na noje pomeri nic moc . A na ten vstup REMOTE musis ked budes mat zosik napojeny na 12V z autobaterky priviest este zvlast 12v z baterie aj tenuckim kablikom to funguje ako vypinac to vyved niekde do predu auta az to mozes to s tym zapnut ked to das na vypinac .
jj dám si na to bacha. je to taky dobrá úvaha.
Georgeos píše:No bude to za málo peněz ještě míň muziky ale REMOTE bych dal na rádio. Sepne to pak zesík pouze když je zanutý rádio.Je to lepší. Pokud máš pak zároveň rádio zapojený na spínací skříň tak se nemusíš bát že něco zapomeneš vypnout. Vyndáš klíček, to ti vypne rádio a vyplý rádio odstaví zesík. Pohoda.
, ale já to udělám asi tak že udělám si to na to autoradio a i s vypínačem když budu mít toho dunění dost tak si to jednoduše vypnu a budu poslouchát mormálně na 2 pásmácích. Takhle to je asi optimální.

Co říkáte ...?
Obrázek
Obrázek

Celica2.0GTI

Příspěvek od Celica2.0GTI »

No když jsem viděl to čemu říkáš sub nemyslím si že bys toho dunění měl mít dost.

Jezo

Příspěvek od Jezo »

No da sa v pohode dobry napad

Juraj.BK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juraj.BK »

Celica2.0GTI píše:No když jsem viděl to čemu říkáš sub nemyslím si že bys toho dunění měl mít dost.
Čau je hraje good mám to zatím napojený na pc na sub. zesilovač s vyvybkou. Sine jen max. príkon 15 W, ale ještě není na půl a sousedi už votravujou jsem celkem zvědavej jak ti bude hrát s tím autozesakem :) .
Obrázek
Obrázek

Celica2.0GTI

Příspěvek od Celica2.0GTI »

No já jen jednou trošku zesílil sub v autě a byl v garáži a rezonování vrat mně přesvědčilo že to není dobrej nápad ale v autě to tak hrozný není takže to že to hraje v pokoji neznamená že to zahraje i v autě ale to už tu řešilo rozdíl mezi autohifi a home hifi

Juraj.BK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juraj.BK »

Měl jsem to i v aute na ten samej zesak na 220V co mám u pc, jen tak ze zvědavosti a málem se se ztoho po..... v baraku to hraje dobře, ale když to není na svém místě někde třeba podstolem tak to nehraje moc pěkně, ale jak jsem si ten sub vyrobil tak jsem ten den to hodil do toho auta a jede fakt hodně dobře už se nemužu dočkat jak to budu instalovat do toho auta, a co se týče auta ještě trochu jezdí, ale už drnčí . Zvuk mě vážně překvapil. :)
Obrázek
Obrázek

Shelby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shelby »

Presne takovehle zacatky jsou ale nejkouzelnejsi a to musi priznat kazdej :) a jestli ti je 14 a dal jsi do kupy tenhle "zesik", tak muzem za par let cekat velky veci.. 8)
Mazda MX3 1.8l V6@2.5l V6 -> Mondeo 2002 2.0TDDI -> Mondeo 2009 TDCI TitaniumX, Fiesta XR2i 1.6 @ 130Hp, Fiat 126RR bambino rapido prototipo, Fiat 126P retro style, Ford Transit 2.5D a už bych chvilu neměl další krám kupovat, zatím stačí :D

Juraj.BK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juraj.BK »

Shelby píše:Presne takovehle zacatky jsou ale nejkouzelnejsi a to musi priznat kazdej :) a jestli ti je 14 a dal jsi do kupy tenhle "zesik", tak muzem za par let cekat velky veci.. 8)
njn :D
Obrázek
Obrázek

Juraj.BK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juraj.BK »

Naštěstí jdu za rok na školu chcu jít na obor autoelektronika a v prváku dostanu od našich nějáký zdevastovaný Fávo tak uvidíme založim si vlastní stánku co jsem tam udělal.
Obrázek
Obrázek

Dave0401
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dave0401 »

tak zacinal skoro kazdy....

nastesti jsem uz vyrostl, ale preju hodne uspechu a hlavne at jsi TY spokojeny... :) 8)
AUDI TTS 2.0 TFSI S-Tronic Quattro (Stage 1: 320HP / 420Nm)
VW Jetta VI TSI
VW Golf VI TSI
Škoda Octavia 1.6 MPI

Juraj.BK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juraj.BK »

Dave0401 píše:tak zacinal skoro kazdy....

nastesti jsem uz vyrostl, ale preju hodne uspechu a hlavne at jsi TY spokojeny... :) 8)
Díkeeec. :wink:
Obrázek
Obrázek

Juraj.BK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juraj.BK »

Můžu se ještě zeptat? Co je to napojení stand-by, nebo přez "výkoný vypínač"?
Obrázek
Obrázek

OndrejGTi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndrejGTi »

Juraj.BK píše:Můžu se ještě zeptat? Co je to napojení stand-by, nebo přez "výkoný vypínač"?
tak som tu a ako elektrotechnik sa zaapojim :D

odpoved na otazku- to stand by je taka funkcia ktoru ma ten IO, proste cez ovladacie napetie 5V ho mozes zapnut pricom napajacie napetie je privedene stale. vykonove zapinanie je take ze cez vypinac alebo rele alebo nieco ine spinas priamo napajacie napetie. to je dost zla volba co zistis ked budes studovat indukcne zakony a tiez ten naraz prudu ti jednak moze opalovat kontakty a ak to nemas osetrene cez oneskorene mute tak ti moze praskat pri zapinani/vypinani. ja som robil s TDA 7294V (okolo 70W sinus) ale aj tvojmu som sa venoval, takze myslim ze pri stand-by mode bude odber max 1-2mA co je dokopy nic. inak ja idem tiez na autoelektroniku... ale na vysoku :wink:

selby- njn, aj mna elektronika chytila a so zosilovacmi som skoncil teraz na komplexnej odbornej praci s mojim 4*60/2*120WRMS autodielom... pol roka vyvoja... ale stoji to zato, po prezentacii som sa stal na skole slavny, baby nesedeli na lavickach ale zacali tancovat :lol:
cenda píše:o tech udajich vykonu bych velice silne pochyboval, mozna tak na tech hornich 16V a to s prisernym skreslenim.
v nadpise je "ELEKTRONICI SEM !!!" nie "NAPIS AJ KED NEVIES". tymto by som ti odporucil stranku www.alldatasheet.com (aj vsetkym ktorych elektronika zaujima) kde najdes katalogy k mnozstvu suciastok. tam si najdi TDA 1562Q a precitaj si nieco o nom, predtym nez nieco napises...

no a este k jurajovi... prvy zosik mas hotovy, tak ratam ze pojdes do dalsich. do buducna ti mozem poradit aby si si urobil este 1 takyto a do zadneho plata dal velke silne reproduktory. ich cisty vykon moze byt kludne ovela vyssi, len aby mali tvrdy zaves, pretoze mas integrovany zosilnovac, ktory sa ako kazdy inegrovany vyznacuje nizkym cinitelom tlmenia (vsimol si si ako ti na repraku lieta membrana? :D nie, to ze lieta neznamena ze mas lepsie basy, tu je proste len problem integrovanych zosilnovacov :wink: ) no a potom ak budes chciet zosilnovac na normalny SW, tak alebo si kup nejaky starsi alebo si vyrob ale S TRANZISTORMI. tam ale budes potrebovat menic, takze najprv nejake tie 2 roky postuduj. ja ti len poradim ze na SW sa ti asi skor oplati kupit ho ako vyrobit, ibaze by si to urobil ako ja, spojil 2 veci- 1. vyrobit si zosilnovac 2. urobit pracu KOP a SOC na urovni. tam idu potom vyssie naklady a tyzdne roboty mimo prioritu :wink:

PS: schemu som nepozeral, ale mali by tam byt 2 velke kondenzatory (odhadujem 4700uF). kludne ich mozes zdvojnasobit/ztrojnasobit, pomoze to zvuku (cim viac tym lepsie, ale nad 2x20000uF myslim ze dalsie zmeny uz nepocitis) pripojis ich paralelne k tym povodnym na doske, kludne aj cez kablik, ak sa nezmestia.
ZAMETAC INZERCIE Na nevhodne OT/pokec v INZERECII ma upozornite stlacenim modreho tlacidla.

Cenda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cenda »

70W s THD 10%. Sorry, ale...
pouze "hifík"

OndrejGTi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndrejGTi »

Cenda píše:70W s THD 10%. Sorry, ale...
vsetci pisu ze max vykon je zavadzajuci a ty ho uvedies? porovnaj THD 0.5% 55W s beznym radiom. tam odhadujem co sa vravi sinus cca 20-25W pri podobnom THD ako tych 55W tu 1562ky, co je cca dvojnasobny vykon oproti kanalu slusneho radia, co je myslim pocutelny rozdiel... hm...bavime sa tu ci ma nieco 20 alebo 50W pricom tu vecsina mate vykony s 1 nulou navyse :roll: myslim ze to skoncime tym ze ten IO je zaujimavy na prve stavby, neskor to samozrejme vidim na ciste tranzistory, to uz je o kategoriu vyssie ako taketo integrovane zosilnovace :wink:
ZAMETAC INZERCIE Na nevhodne OT/pokec v INZERECII ma upozornite stlacenim modreho tlacidla.

Odpovědět

Zpět na „Autohifi“