U P G R A D E

Vše o muzice v autě - rady, postupy jak na to, možnost přidávat i fotky instalací.

Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan

Odpovědět
JanAltman

U P G R A D E

Příspěvek od JanAltman »

Ahoj. Potreboval bych radu, jak "optimalne" upgradovat audio v aute.

Bohuzel (?) mam originalni vestavene autoradio s changerem a asi hned tak nedozraju k tomu, abych ho zahodil a koupil nove/lepsi.

Napadlo me tedy, ze bych mohl udelat alespon nasledujici:

1) Koupit lepsi reproduktory do dveri. U sveho predminuleho auta jsem take zahodil originalni papiraky a dal jsem tam Pioneery s kovovejma membranama - a zvuk byl znatelne lepsi.

2) Jelikoz originalni audio ma dost nevyrazne basy, uvazoval bych o nejakem wooferu. Ale nechci nic silneho (tunerske DucDuc), jen dotazeni chybejicich basu - vykonove primerene existujici audiosoustave. Asi nejjednodussi nejlevnejsi mi prijde koupit nejaky mensi a mene vykonny aktivni subwoffer. Nebo ne? Opravdu nepotrebuju velky vykon, opravdu nechci, aby mi to zabralo cely kufr, opravdu nechci, aby to stalo haldu zelenejch papirku ;-)

Tak poradi mi nekdo, jak s optimalni namahou a cenou stavajici hudbu polepsit (nejsem zadnej hifista, ale to originalni se mi zda fakt nemastne neslane).

A ma cenu upgradovat jen ta vetsi dvoupasmova koaxialni sumitka, nebo i ta mala vyskova sumitka?
Trabant 601 Praktik DeLuxe

Celica2.0GTI

Re: U P G R A D E

Příspěvek od Celica2.0GTI »

No celkem podstatnej detail u toho dotazu měla být cena co chceš investovat a víc info o stávající muzice neuvedl jsi zda rádio má rca výstupy takže ani nevíme jestli ti ten aktiv půjde rozumně připojit

JanAltman

Příspěvek od JanAltman »

L.A.M.A. píše:jako Celica. Kolik do toho chces dat? ma origo radio RCA? spise ne. Lepsi je podle mne zes + sub. nez aktiv. sub
Ja ani nevim, co je RCA a moc se mi do toho davat nechce ;-)

JanAltman

Příspěvek od JanAltman »

L.A.M.A. píše:rekni cifru, RCA je nizkourovnovi vystup (cinch), proste to cim vedes signal do zesiku.
Ja fakt cifru nevim - vubec netusim, co a za kolik penez je k mani. Nepotrebuju zadne vykony, nepotrebuju kravalem opruzovat okoli. Jde mi o narust kvality zvuku za rozumny peniz. Jak rikam - u predminuleho auta jsem puvodni papirove repraky vymenil za kovove Pioneery, stalo me to par tisic a zvuk byl o poznani lepsi, byl jsem tedy spokojen.

Co se tyce toho RCA, tak ani nevim, jak to zjistit. Ale auto je Vectra C GTS a autoradio je originalni, tusim typ "CCR 2006" - proste ta verze se slotem na audiokazetu a "changer" (pouzdro na 4 CD).

JanAltman

Příspěvek od JanAltman »

L.A.M.A. píše:origo radia ho na 99% nemaji:( a tobe se nechce menit radio...

Jako idealne nove radio cca 4 tisice
2 x 2500 repro
1 x 1500 - 2500 zesik
1 x 1000 kabelaz.

si na nejakych max 12500 a bude to super. Pak nekdy v budoucnu cca 6000 kc zes a sub.

Nastrelil sem ceny od oka.

No kupovat nove radio se mi opravdu nechce.
Proste cokoli jineho nez original by tam pusobilo jako pest na oko.

Orig vypada takto: http://www.erta.ru/base/opel/ccr2006.shtml
A takto je to zakomponovane: http://www.auto.cz/?wallpaper=404dd2d870c3f

Cili vim, ze to z hlediska zvuku neni optimalni, ale radio chci zachovat a rozumne zoptimalizovat to okolo.

All
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od All »

Neřekl bych, že OEM rádia mají nějak horší zvuk než základní řady. Horší výbavu určitě ale i to na solidní poslech stačí. Pokud mé zkušenosti sahají bývá největší problém s OEM reproduktory. Ty bývají veskrze mizerné. Tato úvaha je asi zbytečná protože tazatel nemá v úmyslu původní rádio měnit. Z tohoto pohledu bych doporučil spíš levnější reproduktory, protože u velmi kvalitních, tedy i drašších reproduktorů původní rádio nevyužije jejich schopnosti.
Koncepčně za předpokladu, že zůstane původní rádio přichází v úvahu dvě řešení.
1. Výměna původních reproduktorů + doplnění o aktivní subwoofer.
2. Instalace signálového konvertoru, instalace libovolného počtu zesilovačů, výměna reproduktorů, pasivní subwoofer.
Nabyl jsem dojmu, že se tazateli jedná spíš o lehkou úpravu zvuku s dolpněním frekvenčního spektra o subwoofer. Pokud je to pravda záleží na převážně poslouchaném žánru spíš okrajově, protože výběr především u subwooferů je relativně úzký a tak bych se snažil postavit univerzální instalaci. Z tohoto pohledu, vynechám-li nejlevnější základní třídu bych doporučil dva modely reproduktorů. Pro rockovou a taneční muziku Axton CAC2.6 (2990,-), pro klasiku, blues a jazz Eyebrid Y2S65Y2X (4400,-). Jedná se o komponentní systémy do předních dveří. Zadní reproduktory bych volil podle vybraných předních. Celý systém bych doplnil o aktivní subwoofřík Axton AB20A (můžu poslat test), který má i vysokoúrovňové vstupy takže by nebyl třeba žádný signálový konvertor. Toho prcka jsem slyšel v kufru Opel Omega a je až k neuvěření jak byl slyšet i v tomto velkém sedanu.
Možností je jistě celá řada a jistě to jde i levněji. Hodil jsem jen nástin základního řešení s tím, že jsem vynechal nejlevnější třídu.
Trochu průšvih je, že zmiňovaný aktiv je momentálně všude vyprodaný a je třeba počkat na naskladnění, které bude až koncem května.
Přílohy
AB20A.jpg
AB20A.jpg (86.23 KiB) Zobrazeno 1464 x

Celica2.0GTI

Příspěvek od Celica2.0GTI »

Pokud jde o tebou zminovanou úpravu auta doporučil bych začít od předních repro to by byl základ zadní bych klidně ponechal origo koneckonců tam asi moc často lidi nebvozíš a byla by to úspora kterou nejspíš chceš a doplnil bych to bud aktivem nebo bych koupil solo kostku a solo zesilovač což by byla investice počítej 2500 asi kostaka s 10" plus tak 3000 za zesilovač plus 1000 kč kabeláž pokud by jsi k tomu bral jen přední repro s tím že se bude živit jen rádiem tak slušný repro je tak 2200 cena asi 9000kč

Odpovědět

Zpět na „Autohifi“