ZMĚNA ZDVIHU ... HONOVAT?

Vše o úpravách motorů a vyfuků.

Moderátoři: Fáboš, Bohuš, Kane13, Ritchma, Libor12, Tom_

Odpovědět
tom28
Kontaktovat uživatele:

ZMĚNA ZDVIHU ... HONOVAT?

Příspěvek od tom28 »

ahoj potřeboval bych poradit. mám rozebraný motor z důvodu záměny klikové hřídele s vyšším zdvihem. Před rozborkou měl motor šlušnou kompresi a především vyrovnanou na všech válcích. Jsou i zretelné stopy honování. Takže se dá říci ze je to ok. Jediné co mě trochu znervoznuje je to že motor kdysi dlouho stál a na stěnách válcu jsou stopy nějaké povrchové koroze. ale jak už jsem psal zkouškou komprese prošel obstojně. jelikož ale tam půjde ta jiná klika pístní kroužky budou vybíhat mimo zaběhnuté plochy. v dolní uvrati jsou stěny nějak zakarbonovány a je tam citelný schod na dotyk... ale jedná se jen o zmíněný karbon. Otázka zní co s tím..... seskládat a jezdit?
Nebo honovat nechat pístní kroužky stávající? Nebo honovat a nové pístní kroužky? kolik bezným honovaním zmizí materiálu ze stěn válců? Musí jít i kroužky s jiným rozměrem? Co písty? mohou zůstat stávající po takovém honování?
Po vložení současných pístních kroužků se zdá že přiléhá dokonale po celém obvodu jen v místě jeho přerušení vložím "do prostoru zámku" bez problému měrku 0,75 mm. je to známka už dosti opotřebovaných pístních kroužků? díky za odpovědi

honza 2.0 16v
Kontaktovat uživatele:

Re: ZMĚNA ZDVIHU ... HONOVAT?

Příspěvek od honza 2.0 16v »

určitě honovat (pokud máš "flex hone" zkusil bych nejdřív to, pokud nemáš nechal ybhc honovat, pořízení flexhone přijde na 1 honování...), minimálně na nominální rozměr válce- pokud není blok moc projetej, schod zmizí, pokud projetej trochu je, schod může částečně zůstat... ostatní povrch bloku se oživí..

každopádně 0,75 v zámku je dost... výrobce většinou nechává 0,1-0,3, s 0,75 to už muselo trochu pít olej a funět přes hrdlo ne? pokud to jsou smetený kroužky OK, pokud blok, výbrus na větší vrtání tě nemine

JRD McLAREN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRD McLAREN »

no prve by som zmeral vnutorny priemer valca..
a potom sa zariadil...
Člen Klubu Šlapacích Moskvičov
IMF Master Ignition Forum - http://imfsoft-forum.eu/

tom28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom28 »

flex hone.... to bohužel nemám. Tady po republice to asi neseženu že? Rád bych si to zkusil sám.....
Jako při otevřeném ventilovém víku to trochu foukalo ale nebyl to žádný extrém. S motorem jsem toho moc nenajezdil, tak spotřeba oleje mi není známa :D

měření to asi bude problém.... :(

honza 2.0 16v
Kontaktovat uživatele:

flex hone tu mělo donedávna v brně zastoupení, jenže díky personálním potížím je nejbližší zastoupení v DE.... jedna ta "štětka na hajzl" stojí cca 3000,- taž pokud děláš víc motorů tak se vyplatí... teoreticky by ten schod mohlo srazit, ale taky ne.. vi jak sjem psal...

blázen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blázen »

změř ovalitu válců ..měří to každá brusírna..
ted smrdím po naftě :-)

podporuji: http://www.neo2011.cz/

tom28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom28 »

tak jsem navstívil Ahra.cz .... působí tam na mě dost sympaticky.... má někdo s nima zkušenost.....možná to zkončí u výbrusu bloku s 6-ti novými písty. Tak kdyby měl někdo osobní zkušenost.......

fallouter32

Příspěvek od fallouter32 »

Ahoj, nejsem sice moc velký expert ale,.. honováním se živím ( ne zrovna broušením motorů ) výroce kroužků by ti měl říct kolik "udrží" tzn než neudrží tlak a protečou, takže si to zjisti, potom bych to honoval asi na 0,1-0,05 mm pod povolenou toleranci od výrobce ale to je vážně maximálka, jinak myslím že se dají kroužky i zakázkově objednat... pokud by ti to udělali větší než máš kroužky dají se nechat vyrobit a dělají je myslím po 0,5 mm a jsou asi xkrát dražší ...
jen tak pro info po honování máš stěny dokonale čisté, bez rýh( pokud to rozměrově vychází), a ovalita se pohybuje v 0,001-0,01 mm takže to velmi přesné,
honováním se dá vzít 0,005-xx mm na plochu, pak tu je zase otázka jestli na to mají vercajk...
s firmou ahra.cz ti moc neporadím, tyhle menší firmy co honujou pod 1m vážně neznám =))) jinak AGM - AGROMOTOR s.r.o. provádí opravy motorů, ale asi jen traktory =)))
takžeti přeju hodně štěstí :P

kentoya

Příspěvek od kentoya »

tom28 píše:tak jsem navstívil Ahra.cz .... působí tam na mě dost sympaticky.... má někdo s nima zkušenost.....možná to zkončí u výbrusu bloku s 6-ti novými písty. Tak kdyby měl někdo osobní zkušenost.......
měl jsem z ahry na dílně tři poskládané motory, a všechny klekly, ale co se týká opracování bloku, vypadalo ok, a na klice už nebylo poznat jak to vypadalo před 2000-5000km, už to bylo podřené
takže honování vypadalo ok
skládat motor do 200sx neumí
zařid se jak myslíš, víc neporadím
IQ sice stylingem nenahradíš, taboo ti ho taky nezvedne, ale dokáže rozšířit brutálně obzory :D
http://www.odtahove-sluzby.cz

tom28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom28 »

no hezky..... mám od nich rovnaný blok, hlavu, honování a jen překoupené písty "KS"z německa, zbytek je můj boj.......
ale dobré to vědět :wink:

blázen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blázen »

Brousil bych v příboře, dělají perfektně..
ted smrdím po naftě :-)

podporuji: http://www.neo2011.cz/

honza 2.0 16v
Kontaktovat uživatele:

no pro honování nemusíme jezdit daleko...

já jezdím k Havelkovi do jičíněvsi..( s tím že si písty atd scháním sám..)

sice to trochu trvá a přes zimu u toho je trochu řečí (případně, když chci začistit vrtání na nominál)...
jinak si nestěžuju..

Odpovědět

Zpět na „Tuning motoru + výfuky“