Pár rad do začátku pro nováčka:)

Vše o muzice v autě - rady, postupy jak na to, možnost přidávat i fotky instalací.

Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan

Odpovědět
tomcat

Pár rad do začátku pro nováčka:)

Příspěvek od tomcat »

Ahoj, rád bych jakožto celkem úplný nováček v auto audiu poprosil o pár rad do začátku. Mám nově koupenou octavii I elegance a rád bych trošku vylepšil audio. Současný stav je, že je tam rádio VW Gamma V 4x20W, v předních dveřích dole 165 mm noname repro (zřejmě původní škodovácké), jejich hloubka asi 65mm a nahoře u zrcátek originál škodovácké (průměr 35mm) výškové VM7, 4 Ohm, jeden nehraje. Výsledný zvuk nic moc, na frekvenci jedna by to nějaké tetce určitě stačilo, ale... :)

Nejsem nějaký hudební fajnšmekr, že bych vyžadoval nejvyšší kvalitu (zas tak často nejezdím), ale občas bych si rád přece jen pustil něco, u čeho bych si vychutnal slušný basy. Můj plán je tento: Do dveří vepředu 16,5 repro, dozadu do kufru nějaký subwoofer (zadní repro nechci, zespod deklu mám velkou gumovou kapsu na papíry, notebook a tak...). A teď jak toho dosáhnout?

Už jsem si trošku zjistil, co jsou koaxiální, výškové, komponentní či středobasové repro, k čemu zesilovače atd..., ale furt plavu v pojmech jako výhybky, počty wattů apod. Proto sháním nějaká doporučení. Takže mé aktuální dotazy:

1. Mám tu dva koaxiální repro Pioneer TS-E1660 v dobrém stavu - 130W (35W RMS) 4 Ohm určené do předních dveří. Má smysl k nim dokupovat ještě nahoru do sloupků ty výškové?

2. Má smysl tam zapojovat tyhle pioneery, nebo koupit raději nějaké nové repro a případně opět koaxy, nebo komponentní plus výškové?

3. Co to autorádio? Má 4x20W, má význam koupit nové, když ty pioneery mají 130W a případně nové repro by měly také jistě více?

4. Teď co ten zesilovač? Na prohifi.cz (http://www.prohifi.cz/rady-a-navody/nav ... fi-sestavy" onclick="window.open(this.href);return false;) doporučují 4-kanálový a dva kanály zapojit na ty přední repro a dva na subwoofer. Je to rozumná varianta? Pokud ano, mohli byste mi nějaký doporučit? Moc netuším, kormě tedy těch kanálů, podle čeho je vybírat.

5. Bude zesilovač vůbec potřeba? Jak jsem zjistil, tak by repro měly mít stejný či vyšší výkon, než má zesilovač. Ty moje mají teď 130W, rádio 20W. A pokud bych pořidil jiné rádio, např nějaké 4x50W? Měl bych připojit ty přední repro (např ty moje pioneery) přímo na rádio, nebo je lepší je napojovat na zesilovač? A subwoofer? Ten by počítám měl na zesilovač jít každopádně? Mluví něco ve prospěch varianty repro přímo do rádia a subwoofer do 2-ch zesilovače? Anebo doporučujete 4-ch zesilovač a vše do něj?

6. Jaký subwoofer? Pokud bych zvolil variantu, že koupím nové výkonnější rádio, přední repro dám přímo do něj, byl by pak lepší nějaký aktivní subwoofer, nebo raději zvlášť sub a zvlášť zesilovač? Je rozdíl mezi aktivním sub a tou druhou variantou nějak významný?

7. A na závěr můžete mi tedy please i doporučit nějakou vhodnou sestavu dle vlastního uvážení? Cenově jsem bych to viděl tak na 5-8000, ideálně i včetně nového rádia, ale případně bych kvůli němu teoreticky moh ještě 2k přidat.

8. ještě p.s. - co soudíte např. o tomto subwooferu http://www.ahifi.cz/subwoofer-v-boxu-ma ... s-produktu" onclick="window.open(this.href);return false;

a tomto autorádiu http://www.prohifi.cz/autoradia-s-cd/pioneer-deh-2320ub" onclick="window.open(this.href);return false; ?

All
Kontaktovat uživatele:

Re: Pár rad do začátku pro nováčka:)

Příspěvek od All »

1. Ty pincky nech být a už vůbec k nim nedopojuj žádné výškáče.

2. Nové reproduktory. Nejlépe komponentní systém.

3. Nové rádio. Za relativně malé peníze získáš mnohem víc než nabízí ta OEM tragédie. Výborný poměr cena vs. kvalita je u JVC. Klidně ale Alpine, Pioneer, Clarion, Kenwood.

4. Pokud nechceš zadní reproduktory je 4kanálový zesilovač ideální řešení. Vybírat podle výbavy rádia a především podle parametrů reproduktorů. Takhle od pasu ti nikdo opravdu odpovědně zesík neporadí. Vybírat to musíš jako celek reproduktory -zesilovač - subwoofer - kabeláž.

5. Ceny 4 a 2 kanálových zesilovačů stejného výrobce a stejné modelové řady jsou dost podobné. 4kanály mívají menší výkon. Smysl zapojovat zesilovač není jen ve většm kraválu ale především ve kvalitě zpracování signálu. Pokud by ses rozhodl nedávat zesilovač pro přední reproduktory mohlo by být další možností použití aktivního subwooferu (http://autoaudio.wsc.cz/Boxes/fr0.html" onclick="window.open(this.href);return false;). Raději ale viz. bod 4.

6. Viz. bod 5 ... volba subwooferu je podle mého soudu závislá samozřejmě na parametrech zesilovače ale měla by vycházet z nejčastěji poslouchaného hudebního žánru. Každá konstrukce subwooferu je vhodnější pro něco jiného. I když na druhé straně tvrdím, že opravdu dobrý subwoofer zahraje dobře všechny žánry.

7. Abych tohle mohl udělat zodpovědně je to na delší debatu. Jak jsem už napsal, je třeba vycházet z nejčastěji poslouchaných žánrů, vlastní představy o reprodukci stejně jako z výšky investice.

8. Subjektivně...levný bombardér bez kapky přesnosti především v rychlých pasážích. Možná snesitelný na dance žánry na cokoliv jiného bych ho nedoporučil. Zdůrazňuji - subjektivně.
Rádio za ty prachy slušné. Volil bych ho pro zapojení 4kanálového zesilovače na předek a subwoofer. Pokud bys přece jen chtěl zapojovat zesilovač(e), který by poháněl předek, zadek i subwoofer je nevhodné kvůli malému počtu RCA výstupů. Pro tebou preferované zapojení dostatečné.

Octávka bude potřebovat především úpravu zavěšení reproduktorů v předních dveřích. Bez ní z toho žádný smysluplný zvuk nedostaneš. Podle mého je to naprostá nutnost, která vytvoří v předních dveřích jakous takous ozvučnici.

Podívej se ke mně na web do poradny a chvilku si čti (http://autoaudio.wsc.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;). Třeba ti to usnadní výběr. Potom můžem pokračovat e-mailem nebo tady, Jak budeš chtít.

Odpovědět

Zpět na „Autohifi“