Jak spojit diag. port s PC?

Máš nebo jsi měl problém s autem? Zde ti ho pomůžeme vyřešit :)

Moderátor: Idaho

Odpovědět
HonzaN

Jak spojit diag. port s PC?

Příspěvek od HonzaN »

Ahoj všem,

Na začátku bylo jednoduché přání:

Spojit diagnostický port auta s portem v PC a získat informace. Nemyslím informace zpracované softwarem, ale prostě jen aby mi do RS232 tekla data. Na vysvětlenou, nejsem odborník na auta, ale s jakýmkoli vstupem na PC si dokáži jakž takž poradit a přijaté pakety (signály) zpracovat ke své spokojenosti.

Nehodlám utrácet velké peníze za něco, co nevyužiji (diagnostické programy), resp. co nedokáži zpracovat (zaimplementovat) jako součást svého programu. CHCI prostě jen vidět data v syrovém stavu na RS232. Nic víc po nikom a ničem nechci.

Takže jako neodborník jsem se jal hledat kabel na propojení. Po dvoudenním brouzdání na internetu jsem ustoupil myšlence, že určitě hledám již objevené, a proto se raději zeptám tady. To, co jsem v rámci svých možností pochopil (netvrdím, že správně) je:

1. Chci propojit vůz Skoda Octavia II. OII používá CAN (Controller Area Network) sběrnici a protokol, a je nekompatibilní s CARB (ISO 9141/2), a KWP2000 (ISO 14230)
2. Neexistuje kabel na přímé propojení s PC, je potřeba "na cestě" převodník dat.

Po pročtení několika stránek jem nenalezl nic, co by mě uspokojilo.
Nalezl jsem na www.pc-autodiagnostika.cz zřejmě to, co hledám, ale převodník slouží zároveň jako dongle pro prg VAG-COM, a tím pádem drahé. Dále je zde uvedeno, že kabel pracuje pouze s prg VAG-COM, čímž by stejně neodpovídal mým požadavkům. Obdobné na http://www.ross-tech.com.

http://www.intrepidcs.com. Výrobek NeoVI. Nevím, zda-li je 100 procentně kompatibilní, rozhodně bych o něm také neuvažoval, protože cena je značná. Ulehčením by zde v mé "zábavě" sice byly implementované dll knihovny, které lze využít ve vlastích prg - čímž bych si ušetřil práci, ale to rozhodně není rozhodující.

Ještě jsem našel na www.peak-system.com. Ale cena je také nelidová. Předpokládám bych musel mít kabel CAN-OBD2 (€35) + interface - buď PCI (€200), nebo USB (€192) nebo RS232 (€245). SW i s dll sice v ceně, ale sakra to je peněz...

Takže má otázka zní?

Jak propojit diagnostický port Octavie II s portem v PC? Co nejlevněji. Data si zpracuji sám.

Díky za radu.

HonzaN

Fazeey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fazeey »

no pořádně nevim co z toho chceš vyčíst ale jestli si soft a vše spíchneš vše tak si kup konetor s pinama, někde sežeň rozpis pinů na autě a spoj to s RS232, jestli ti to bude teda vůbec k něčemu
V8 fbiturbu fautomatu hrabeto žeretojakkokot if ekomodu

semysak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od semysak »

hledej int. obvod SAJ1000, protopoj ho treba s nejakou X51 a posly to do pc, urco se da na internetu najit i nekde zapojeni prevodniku CAN RS232 prave s temahle soucastkama nebo si kum nejakou X51 co ma v sobe can rovnou (atmel philips, siemens)

HonzaN

Díky

Příspěvek od HonzaN »

semysak píše:hledej int. obvod SAJ1000, protopoj ho treba s nejakou X51 a posly to do pc, urco se da na internetu najit i nekde zapojeni prevodniku CAN RS232 prave s temahle soucastkama nebo si kum nejakou X51 co ma v sobe can rovnou (atmel philips, siemens)
Díky, vyhledávání podle Tvých parametrů přineslo daleko větší výsledky. Bohužel cena hotových produktů (na koleni nic raději vyrábět nebudu) je od 250 dolarů, na což teda kašlu. Počkám holt pár let, CAN je standardem ve všech nových autech, tak cena periferií snad půjde logicky dolů.
Honza

HonzaN

Příspěvek od HonzaN »

Fazeey píše:no pořádně nevim co z toho chceš vyčíst ale jestli si soft a vše spíchneš vše tak si kup konetor s pinama, někde sežeň rozpis pinů na autě a spoj to s RS232, jestli ti to bude teda vůbec k něčemu
No mohu z toho vyčíst on-line data (rychlost, otáčky, teplotu všeho možného...) prostě vše co vysílají jednotky po sběrnici.
Viz třeba příklad se základním popisem CAN sběrnice: http://www.elbas.cz/download/can_ve_vozidlech.pdf strana 5, 6, nebo komplet
http://www.elbas.cz/download/canal_messages.pdf
Pokud bych uvažoval o carputeru, lze si na LCD zobrazit v podstatě cokoli tak jak chci. Bohužel cena rozhraní je zatím nemalá, takže počkám...

H.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

hele a ty procesory s cAN busem stoji asi kolem 500 v kusovim mnozstvi... obavam se ale ze cena hotovej vyrobku dal klesat nebude....

semysak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od semysak »

to nahore sem byl ja

HonzaN

Cena

Příspěvek od HonzaN »

Anonymous píše:hele a ty procesory s cAN busem stoji asi kolem 500 v kusovim mnozstvi... obavam se ale ze cena hotovej vyrobku dal klesat nebude....
Tak když neklesne cena, snad stoupne plat :)

Odpovědět

Zpět na „Poruchy, závady, rady, tipy“