8ohm > 4ohm
Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan
- StreetFighter
- Kontaktovat uživatele:
8ohm > 4ohm
poraďte.....mám v autě 8ohmové reproduktory. Když je nahradím 4ohmovými, mohu očekávat nějaké změny? bude to hrát? děkuji
Radši budu druhej než mrtvej!
Honda Civic D16A6 - Sweatheart
Chrysler GrandVoyager 2,5TD - Daily Driver
Honda Civic IV.gen - prodám veškeré díly - více SZ
Alfa Romeo GTV - Under Construction
Yamaha YFM350X Warrior RWD - Free Time Machine
Re: 8ohm > 4ohm
Za předpokladu, že máš standardní rádio nebo zesilovač, tedy se 4 Ohmovými výstupy, zvýší se ti dosažitelná hlasitost oproti stávajícím reproduktorům o cca polovinu. Jaká bude kvalita záleží na nových reproduktorech stejně jako na ostatních komponentech audio řetězce.
- StreetFighter
- Kontaktovat uživatele:
vše v autě je origo......přijdou tam nový blaupunkty z řady GT....
All píše: ...zvýší se ti dosažitelná hlasitost oproti stávajícím reproduktorům o cca polovinu....
S ostatním souhlasím, ale tento úsek mi prostě nedá... Ty znáš citlivost jeho sériových repro ( resp. víš, že jsou stejně citlivé? ), když již vynášíš soudy o hlasitosti?
Pokud jsi si nevšim napsal jsem CCA vycházejíc z toho, že menší odpor cívky znamená větší průtok proudu a tím i vyšší výkon a dosažitelnou hlasitost. Citlivost stávajících ani budoucích repro samozřejmě neznám. Nedělám si ale žádné iluze o OEM reproduktorech. Citlivosti nových reproduktorů se dají odhadnout. Samozřejmě s výkyvy na obě strany. Pokud se podíváš na to, že tazatel požaduje repráky do auta přijdeš i na to, že se s největší pravděpodobností jedná o rozměr 165 nebo 130 mm. Z toho také odhadneš jaká může být citlivost nových reproduktorů. V převážné většině se pohybuje mezi 87 až 91 dB. Jsou samozřejmě reproduktory méně citlivé a některé maličko citlivější. Vysoké citlivosti uváděné některými výrobci jsou pak uvedeny za jiných podmínek než je 1W/1m a jsou poměrně utajené. Máš samozřejmě pravdu v tom, že abych mohl na 100% tvrdit o kolik se hlasitost zvedne bych tu citlivost potřeboval znát přesně. Proto jsem také napsal CCA a obecně na tom co jsem napsal trvám.
All píše:Pokud jsi si nevšim napsal jsem CCA vycházejíc z toho, že menší odpor cívky znamená větší průtok proudu a tím i vyšší výkon a dosažitelnou hlasitost. Citlivost stávajících ani budoucích repro samozřejmě neznám. Nedělám si ale žádné iluze o OEM reproduktorech.
Předpokládejme, že mám zesilovač o výkonu 1W/4ohm, tento zesilovač je schopen dodat do 8ohm zátěže přibližně 60% svého výkonu tj. 0,60W/8ohm. Reproduktor číslo 1 (8ohm, citlivost 87dB/1W), Reproduktor číslo 2 (4ohm, citlivost 87dB/1W) a ve výsledku (na tomto zesilovači) ten 4ohmový (2) zahraje o 2,2dB více nahlas než ten 8ohmový (1). Toto ale platí pouze, když by byly oba (8 i 4ohm reproduktory) stejně citlivé, případně kdyby byl 4ohm reproduktor citlivější, tak je ten rozdíl ještě propastnější (ve prospěch 4ohm reproduktoru samozřejmě…). Co ale, kdyby byl ten 8ohm reproduktor citlivější o 3db než ten 4ohm reproduktor? ...no výsledek by byl takový, že by 8ohm reproduktor při příkonu 0,6W přehrál ten 4ohmový při příkonu 1W o 0,8dB! Kdyby byl ten 8ohmový citlivější o 5,2dB, tak ve výsledku by hrál o 3db více nahlas než ten 4ohmový a to lidské ucho bude vnímat jako o ½ vyšší hlasitost oproti tomu 4ohm! Už chápeš, co jsem tím chtěl říct? …že když nevíš citlivost obou reproduktorů (resp. ROZDÍL těchto citlivostí), tak prostě dopředu absolutně nemůžeš vědět, jak to s tou hlasitostí bude ( na stejném zesilovači, za předpokladu přibližně stejného dovoleného příkonu obou repro…), jestli si polepšíš nebo pohoršíš… Nebavím se ale o kvalitě zvuku! Tam si myslím stejně jako Ty, že sériové repra za moc stát nebudou kvalitou, s citlivostí ale nevím a netvrdím, že to je tazatelův případ výše napsané ber jako příklad…!
Průměry membrán sem teď nepleť, protože ty nás až tak momentálně nezajímají (neřešíme ak. tlak na určité frekvenci…), zajímá nás (jak jsem psal výše) rozdíl cilivostí a je jedno, jestli to je př.: a) 85 a 88dB nebo b) 90 a 93dB, pořád je rozdíl 3dB , i když vím, jak jsi to myslel…All píše:Citlivosti nových reproduktorů se dají odhadnout. Samozřejmě s výkyvy na obě strany. Pokud se podíváš na to, že tazatel požaduje repráky do auta přijdeš i na to, že se s největší pravděpodobností jedná o rozměr 165 nebo 130 mm. Z toho také odhadneš jaká může být citlivost nových reproduktorů. V převážné většině se pohybuje mezi 87 až 91 dB. Jsou samozřejmě reproduktory méně citlivé a některé maličko citlivější.
All píše:Vysoké citlivosti uváděné některými výrobci jsou pak uvedeny za jiných podmínek než je 1W/1m a jsou poměrně utajené.
Těchto "fint" výrobcu jsem si plně vědom a proto jsem pro náš příklad vše zadal srozumitelně...
S tím souhlasím ale malinko bych tu větu poupravil: ...o kolik se hlasitost zvedne, či klesne...All píše:Máš samozřejmě pravdu v tom, že abych mohl na 100% tvrdit o kolik se hlasitost zvedne bych tu citlivost potřeboval znát přesně.

- Celica2.0GTI
Fifi koukám že jsi po večerech místo chození za babama šrotil elektrotechniku.
Já se tímhle hlavně nehodlám zabývat. Nejsme na hodině fyziky. Obecně jsem odpověděl správně a jsem toho názoru, že toto fórum není o příručkách a vzorcích. Některé si ze škloy taky pamatuju. Dotaz ale nezněl zda bude reproduktor 1 s citlivostí 81,9 dB hrát hlasitěji než reproduktor 2 s citlivostí 82,1 dB. Chápu po čem se fifi pídí. Pokud se ovšem hodlá pitvat ve výpočtech doporučuji fórum ČVUT. Ostatně abychom se mohli pídit smysluplně musel by tazatel uvést přesné zadání. Protože dotaz byl obecný, obecně jsem odpověděl a víc se v tom pitvat nehodlám.
P.S. A co teprve kdyby ten reproduktor měl místo výrobcem deklarovaných 4 Ohmů třeba 3,8 (což je velmi časté) a my bychom to ani nezjistili. Jak bychom se pak vůbec mohli dopídit čehokoliv fakticky správného. Na to ovšem zřetel neberu. Nejsem v laboratoři.
P.S. A co teprve kdyby ten reproduktor měl místo výrobcem deklarovaných 4 Ohmů třeba 3,8 (což je velmi časté) a my bychom to ani nezjistili. Jak bychom se pak vůbec mohli dopídit čehokoliv fakticky správného. Na to ovšem zřetel neberu. Nejsem v laboratoři.
Celica2.0GTI píše:Fifi koukám že jsi po večerech místo chození za babama šrotil elektrotechniku.
Audio je pouze koníček

To All:
Jistě, nechme toho jsem taky názoru, že by to asi nemělo význam...

Na závěr si dovolím OT otázečku: Kolik mi tipujete let?

- StreetFighter
- Kontaktovat uživatele:
koukám, rozpoutal jsem tady "war".....ale všem děkuji za jejich reakce..... 

Já to jako War nevidím. Prostě se bavíme.
Samozřejmě vím, že impedance se za provozu mění v závislosti na frekvenci. Podrobně jsem to ale nestudoval takže do těchto diskusí se pouštět nemůžu.
Věk si troufnu tipnout. Vzhledem k tomu, že umíš číst a psát vím to naprosto přesně. Je to mezi 6-ti a 6-ti sty lety... tatatatata.
Samozřejmě vím, že impedance se za provozu mění v závislosti na frekvenci. Podrobně jsem to ale nestudoval takže do těchto diskusí se pouštět nemůžu.
Věk si troufnu tipnout. Vzhledem k tomu, že umíš číst a psát vím to naprosto přesně. Je to mezi 6-ti a 6-ti sty lety... tatatatata.
Mám stejný názor!All píše:Já to jako War nevidím. Prostě se bavíme.

Ps: Ale ten tipnutý věk má rozptil jako brokovnice...