Carputer - PC v autě

Vše o muzice v autě - rady, postupy jak na to, možnost přidávat i fotky instalací.

Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan

Ondras
Moderátor
Příspěvky: 2146
Registrován: 15 dub 2004 13:41
Bydliště: !!!

Carputer - PC v autě

Příspěvek od Ondras »

Jelikož vypadá, že to pár lidí bude zajímat, tak se svěřím o svém již téměř dokončeném carputeru

Obrázek

Je to v podstatě obyčejné PC s některými speciálními komponentami nutnými pro jeho specifické nasazní. URL přidáno jen u "exotických" komponent

Základní deska: VIA EPIA M10000 s integr. CPU ( http://alzasoft.cz/DetailPage.asp?DPG=43168 )
Disk: Seagate 80GB
Ram: 512MB Kingston DDR266
Case: EMKO 141, 10.8-20V ATX (není na fotce) ( http://www.emko.cz/emko_cz/skrine/em-141.html )
Display: Navilock 7" aka Lilliput 619, VGA dotykový (USB) ( http://tinyurl.com/5rkjk )
Klávesnice + myš: Labtec Edge bezdrát
GPS: Navilock USB

To celé jsem schrastil za nějakých 17350 bez daně. Všecko jem koupil maloobchodně (se smlouváním o ceně) v česku. PC pojede na Windowsech XP. Většina ovládnáni bude řešena pomocí speciálního SW přes touchscreen. Klávesnice a myš bude jen jako záložní řešení. Další možností ovládání je využití RF dálkače ATi Remote Wonder. Možnosti PCčka jsou prakticky neomezené. Bude to umět GPS navigaci, přehrávat MP3, DivX, CD+DVD (při připojení optické mechaniky), při vybavení TV tunerem to přijme TV singál, je možno použít USB kamery jako couvacího asistenta. Na snadě je on-board diagnostika přes EOBD, tzn. můžete si vyrobit virtuální budíky jak má Skyline, atd., atd.

Monitor pobere i kompoztní video, takže připojení např. autorádia s DVD, nebo PS není rovněž problém.

K Vašim dotazům:

Je to touch?
Jaky ma rozliseni?
Jak mas vyresenej zdroj?
Prevodnik 12>220?
Co mys?
nejakej trackball?
A jak mas vyreseno s GPS?


je
fyzicky 800x480, interpolací do 1280x768, já jedu na 800x600
ATX zdroj se vstupem 10.8-20V stejnosměrně, časem přibude power sequencer (PC se po nastartování probudí, po vypnutí zapalování uspí)
ne
bezdrát Labtec
ne
USB přijímač NaviLock


co vydrží ten disk při jízdě na našich silnicích..


Dobrá otázka. Vhodnější by byl 2.5" disk z ntb, ale jsou pomalé a drahé. Budu to řešit odtlumením celého casu od karoserie "hrbolatým molitanem" nebo podobným matrošem. Pokud to nebude stačit a disk zdechne, tak pořídím 2.5" verzi :idea:
|\/| /\ '|' | '/. ~ < | \/ | < ~ \/ | |< <> |\|

Uživatelský avatar
Fazeey
Příspěvky: 4726
Registrován: 09 bře 2004 17:06
Bydliště: nýr da Melnik sidé

Příspěvek od Fazeey »

hm a co kondenzace par v autě? jak budeš mít tohle vyřešený?
V8 fbiturbu fautomatu hrabeto žeretojakkokot if ekomodu

SkejT
Příspěvky: 1823
Registrován: 11 bře 2005 06:36

Příspěvek od SkejT »

slusny stroj :shock:
jak mas vymysleno umisteni v aute?

Marcos
Příspěvky: 190
Registrován: 20 říj 2004 11:09
Bydliště: Ostrava

Příspěvek od Marcos »

Dobry! 8) 8) 8)

Uživatelský avatar
FOG
Příspěvky: 1852
Registrován: 30 říj 2004 13:14
Bydliště: Kopeček Příspěvky: 13654

Příspěvek od FOG »

vns.....a do jakyho auta se to bude davat?
štyrykrátštyry tédéí

Ondras
Moderátor
Příspěvky: 2146
Registrován: 15 dub 2004 13:41
Bydliště: !!!

Příspěvek od Ondras »

Fazeey píše:hm a co kondenzace par v autě? jak budeš mít tohle vyřešený?


Celý systém bude plně vyndavací a nepředpokládám, že bude v autě zůstávat přes noc. Přeci jen to prostě u nás jinak nejde :(. Ale i tak, desce ani disku vlhkost nevadí, prostestovat může možná větrák CPU. Tohle ale vyřeší pytlík silikagelu v casu. Vadit to může možná displayi, i když naprosto stejný typ poživá tak 50% všech instalací carputerů na světě a o takových problémech jsem nikde nečet. Každopádně bude se mnou chodit z auta ven...

SkejT píše:jak mas vymysleno umisteni v aute?


Display na konzoli na palubní desce. Nějak takto, ale posazený asi o 2 cm níže.

Obrázek

Počítač samotný bude asi šoupnutý pod sedadlo spolujezdce a připojen dokovacím konektorem (ten bude udělaný zřejmě ze SCARTu)

FOG píše:vns.....a do jakyho auta se to bude davat?


No do Matize přece! :lol: :lol:
|\/| /\ '|' | '/. ~ < | \/ | < ~ \/ | |< <> |\|

Marcos
Příspěvky: 190
Registrován: 20 říj 2004 11:09
Bydliště: Ostrava

Příspěvek od Marcos »

No, to mas pravdu. U nas to asi nejde nechat neco takoveho v aute... :nono: Ale zas o vikendu bys na to mohl narazit na autoburze na Jeremenku... :lol:

Uživatelský avatar
Fazeey
Příspěvky: 4726
Registrován: 09 bře 2004 17:06
Bydliště: nýr da Melnik sidé

Příspěvek od Fazeey »

pěkná holka (v tom odrazu) :D :D :wink:
V8 fbiturbu fautomatu hrabeto žeretojakkokot if ekomodu

Uživatelský avatar
FOG
Příspěvky: 1852
Registrován: 30 říj 2004 13:14
Bydliště: Kopeček Příspěvky: 13654

Příspěvek od FOG »

Ondras píše:No do Matize přece! :lol: :lol:


TAK TO BUDE MAZÉÉc 8)
štyrykrátštyry tédéí

Ondras
Moderátor
Příspěvky: 2146
Registrován: 15 dub 2004 13:41
Bydliště: !!!

Příspěvek od Ondras »

Marcos píše:Ale zas o vikendu bys na to mohl narazit na autoburze na Jeremenku... :lol:


Jo, a tak furt dokola :D . Ale ti tutani by stejně netušili k čemu to je... :twisted:
|\/| /\ '|' | '/. ~ < | \/ | < ~ \/ | |< <> |\|

Marcos
Příspěvky: 190
Registrován: 20 říj 2004 11:09
Bydliště: Ostrava

Příspěvek od Marcos »

Jj, nekonecny kolotoc s autoradii a komponenty v Ov... :nono:

Uživatelský avatar
leon4x4
Příspěvky: 1389
Registrován: 24 dub 2004 22:53

Příspěvek od leon4x4 »

Ondráši linky jsou super, jen mi prozraď kde jsi koupil ten monitorek. Z toho linku se nedostanu na kontakt na firmu. Dále mi napiš jak jsi byl spokojen s dodáním. Díky
Tvorba elektroinstalací závodních vozů
Instalace programovatelných ECU
Ladění sériových ECU Mistubishi Lancer EVO a Subaru Imprezza WRX a STi
http://www.advracing.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://shop.ecumaster.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Uživatelský avatar
leon4x4
Příspěvky: 1389
Registrován: 24 dub 2004 22:53

Příspěvek od leon4x4 »

Tak jsem si objednal v SWS ten display a EPIA board. Zatím si s tím pohraju na stole a pak se rozhodnu co dál. Takové ty věci jako zdroj, GPS, 2,5" HDD atd.... budu řešit později až projdou nějaké stolní testy.
Tvorba elektroinstalací závodních vozů
Instalace programovatelných ECU
Ladění sériových ECU Mistubishi Lancer EVO a Subaru Imprezza WRX a STi
http://www.advracing.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://shop.ecumaster.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Uživatelský avatar
Tastix
Příspěvky: 547
Registrován: 13 dub 2004 20:25
Bydliště: Ostrava

Příspěvek od Tastix »

Tak to je špica 8)

Lobo
Příspěvky: 815
Registrován: 08 čer 2004 13:35
Bydliště: Praha8/Ml.boleslav/Dolni Bousov

Příspěvek od Lobo »

jj monitorek by mne taky zajimal 8)

Ondras
Moderátor
Příspěvky: 2146
Registrován: 15 dub 2004 13:41
Bydliště: !!!

Příspěvek od Ondras »

leon4x4 píše:Tak jsem si objednal v SWS ten display a EPIA board...
Gratuluji! Až to bude doma, tak se ozvi, proberem zkušenosti 8)
|\/| /\ '|' | '/. ~ < | \/ | < ~ \/ | |< <> |\|

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

slusny ale nebyl by pro to vyhodnejsi starsi notas?
nejaka PIII ? treba
napojit na ten display a hotovo

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Napadlo mne vyřešit HD velkým Flash diskem. Co ty na to?

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »


Uživatelský avatar
leon4x4
Příspěvky: 1389
Registrován: 24 dub 2004 22:53

Příspěvek od leon4x4 »

Anonymous píše:něco pro inspiraci : http://www.mujmac.cz/art/hw/tatramac.html :-D
Pěkný! To se někdo má když má místo palubka fošnu :lol: Máš to hezčí jak jaguara 8)
Tvorba elektroinstalací závodních vozů
Instalace programovatelných ECU
Ladění sériových ECU Mistubishi Lancer EVO a Subaru Imprezza WRX a STi
http://www.advracing.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://shop.ecumaster.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Aplikace fošny vyřeší velmi mnoho problémů s instalací komponent :-D. Akorát je fakt, že do každéího interiéru se nehodí - pro její osazení musí být i ostatní předpoklady ohledně rozměrů kabiny a reprezantativnosti daného vozidla.

Uživatelský avatar
Fazeey
Příspěvky: 4726
Registrován: 09 bře 2004 17:06
Bydliště: nýr da Melnik sidé

Příspěvek od Fazeey »

Anonymous píše:Napadlo mne vyřešit HD velkým Flash diskem. Co ty na to?
eee jak velkej flash disk si myslíš že seženeš nehledě na to že tam systém stejně nedáš, a latence atd .. nebo se pletu??
V8 fbiturbu fautomatu hrabeto žeretojakkokot if ekomodu

Uživatelský avatar
leon4x4
Příspěvky: 1389
Registrován: 24 dub 2004 22:53

Příspěvek od leon4x4 »

Fazeey píše:
Anonymous píše:Napadlo mne vyřešit HD velkým Flash diskem. Co ty na to?
eee jak velkej flash disk si myslíš že seženeš nehledě na to že tam systém stejně nedáš, a latence atd .. nebo se pletu??
Systém na flashku dáš v pohodě a bootování také není problém. Ale jiná věc je, že se do auta dá bez potíží nacpat 2,5" disk který je rozhodnědostatečně odolný vůči rázům a svou váhou a veikostí neznamená žádný problém. Proto je asi disk pořád varianta která má lepší poměr mezi cenou a místem pro data.
Tvorba elektroinstalací závodních vozů
Instalace programovatelných ECU
Ladění sériových ECU Mistubishi Lancer EVO a Subaru Imprezza WRX a STi
http://www.advracing.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://shop.ecumaster.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Uživatelský avatar
Fazeey
Příspěvky: 4726
Registrován: 09 bře 2004 17:06
Bydliště: nýr da Melnik sidé

Příspěvek od Fazeey »

aha tak to sory to sem ještě nevidel třeba nainstalovany XP na flash.. nevim jak je to tam se systemem souboru atd ale prostě mi to připadá jako divnej nápad :D :D
V8 fbiturbu fautomatu hrabeto žeretojakkokot if ekomodu

Uživatelský avatar
leon4x4
Příspěvky: 1389
Registrován: 24 dub 2004 22:53

Příspěvek od leon4x4 »

Fazeey píše:aha tak to sory to sem ještě nevidel třeba nainstalovany XP na flash.. nevim jak je to tam se systemem souboru atd ale prostě mi to připadá jako divnej nápad :D :D
No prodávají se normální compact flash disky a na ně redukce na IDE a pak se k tomu chováš jako by to byl běžný disk a i v systému se to tak tváří. Samozřejmně je problém s počtem přepsání a rychlostí, ale zase to nemá točivé části.
V našem případě je to asi opravdu špatná volba.
Tvorba elektroinstalací závodních vozů
Instalace programovatelných ECU
Ladění sériových ECU Mistubishi Lancer EVO a Subaru Imprezza WRX a STi
http://www.advracing.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://shop.ecumaster.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

osobne bych to udelal jeste mensi .. i ty pameti mi tam prijde zbytecne moc... a rozhodne bych tam dal custom linux .. vubec ne XPcka... linux a do nej jen to co je potreba na filmy navigaci a muziku ... :)

jenom takovej nazor :)

Uživatelský avatar
leon4x4
Příspěvky: 1389
Registrován: 24 dub 2004 22:53

Příspěvek od leon4x4 »

Anonymous píše:osobne bych to udelal jeste mensi .. i ty pameti mi tam prijde zbytecne moc... a rozhodne bych tam dal custom linux .. vubec ne XPcka... linux a do nej jen to co je potreba na filmy navigaci a muziku ... :)

jenom takovej nazor :)
Pro mne blbost. Já to chci na monitoring motoru a přepisování řídící jednotky a na to porgramy pod Liňďoura nejsou :( ALe jinak jsem rád že je tu taky zástupce Linuxu 8)
Tvorba elektroinstalací závodních vozů
Instalace programovatelných ECU
Ladění sériových ECU Mistubishi Lancer EVO a Subaru Imprezza WRX a STi
http://www.advracing.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://shop.ecumaster.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Uživatelský avatar
Fazeey
Příspěvky: 4726
Registrován: 09 bře 2004 17:06
Bydliště: nýr da Melnik sidé

Příspěvek od Fazeey »

Leon: a pod win teda jo? máš to do supry nebo do leona?
V8 fbiturbu fautomatu hrabeto žeretojakkokot if ekomodu

Uživatelský avatar
leon4x4
Příspěvky: 1389
Registrován: 24 dub 2004 22:53

Příspěvek od leon4x4 »

Fazeey píše:Leon: a pod win teda jo? máš to do supry nebo do leona?
Jojo do Supry.

Mám koupený WideLambda analyzátor který umí pracovat s dalšími 5ti vstupy jako jsou otáčky, tlak, natočení škrtící klapky atd...
Obrázek
Obrázek
V podstatě je to takový Dynamometr a A/F ratio analyzator se kterým to naladí i takový diletant jako já a to ještě bez motorové brzdy.

A řídící jednotku mám programovatelnou na A/F ratio.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek


Takže to je důvod proč já chci mít v autě CarPuter. Jinak totiž musím tahat noťase a než to vždycky popřipojuju, než naběhnou win a než nastartím programy tak to je doba. A jinak je to taky super zabezpečovačka. Když nahraju do ECU špatnou mapu tak s tím nikdo neodjede ani kdyby se pos**al a nevím jak dlouho by mu vůbec trvalo než by pochopil co se děje a proč to nejde. Já jí tam mám nahrátou za 20vteřin a zloděj i kdyby věděl co dělat tak by musel bejt ještě ladič jako sviňa aby vůbec dokázal udělat mapu na kterou by to šlo alespoň nastartovat. :lol:
Tvorba elektroinstalací závodních vozů
Instalace programovatelných ECU
Ladění sériových ECU Mistubishi Lancer EVO a Subaru Imprezza WRX a STi
http://www.advracing.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://shop.ecumaster.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Zpět na „Autohifi“