no já mam origo 14" Peugeot a váhu nikde nemůžu sehnat a svlékat se mi to nechce.Porovnávat to se zimákem,no nevim.
Možná tak s rezervou ,teď mi svitlo
no tak sem se ptal kamose z vysky co to pred casem nak pocital, ale pocitak to nak pres rozdil potrebne energie na roztoceni kola a vyslo mu to *3 rozdil hmotnosti, ale pocitalo se to strasne slozite a sam rikal ze to ani nemusi byt presne, nejlepe se zeptat nakeho fyzikare
Tacmud píše:no tak sem se ptal kamose z vysky co to pred casem nak pocital, ale pocitak to nak pres rozdil potrebne energie na roztoceni kola a vyslo mu to *3 rozdil hmotnosti, ale pocitalo se to strasne slozite a sam rikal ze to ani nemusi byt presne, nejlepe se zeptat nakeho fyzikare
Tacmud píše:no tak sem se ptal kamose z vysky co to pred casem nak pocital, ale pocitak to nak pres rozdil potrebne energie na roztoceni kola a vyslo mu to *3 rozdil hmotnosti, ale pocitalo se to strasne slozite a sam rikal ze to ani nemusi byt presne, nejlepe se zeptat nakeho fyzikare
no to vesmes potvrzuje to co jsem rikal
ten vzorecek na moment setrvacnosti co jsem sem daval vychazi s vyjadrine kineticke energie rotujiciho telesa - to je proste ono
a to ze to nemusi bejt presne jsem taky rikal, zalezi na tom kde ma kolo hmotu rozmistenou, jestli vic po obvode nebo blize ke stredu, tzn u kazdyho lityho kola to muze bejt jinak pce naky ma vic paprsku naky min naky vetsi limec naky mensi atd a to vsechno rozhoduje
tak teď sem po ICQ kontaktoval fyzikaře.
Co mi řekl?že to stejně při váze auta 1300kg nepoznam(to neznamená že při 1299 jo ), moment setrvačnosti je menší
Toť vše
eric píše:tak teď sem po ICQ kontaktoval fyzikaře.
Co mi řekl?že to stejně při váze auta 1300kg nepoznam(to neznamená že při 1299 jo ), moment setrvačnosti je menší
Toť vše
eric píše:tak teď sem po ICQ kontaktoval fyzikaře.
Toť vše
co moment setrvacnosti je mensi? jak to myslis
to co tu bylo řečeno, že to kolo lepe otočiš ale taky ztrácí rychlost, prostě jako když odlehčiš setrvák
pro lepsi predstavivost ale stejne vedet kolik tech kg je to jako rozdil, ja treba vim jaky je rozdil kdyz vezu 100kg spolujezdce nebo jedu sam, je to znat
Tak ja sice fyzikalni vzorecky neznam, ale je to cca 3 tejdny co jsem vymenil 14 plechace (5,5x14) za 15 alu (6,5x15). Pneu na plechacich bylo 185/65 Brigdestone SF322 a na tech Alu mam Kumho Ecsta Supra 712 195/55. Vaha je stejna takze jsem cekal ze sirsi guma bude mit vetsi odpor, takze se to patricne projevi. Nicmene vliv na akceleraci jsem nepoznal ale zato klesla spotreba o cca 0,3 l/100km.
Ale prave jsem namaloval brzdy cervenou barvou, tak to ted urcite pojede rychlejc.
Paolo.n píše:Tak ja sice fyzikalni vzorecky neznam, ale je to cca 3 tejdny co jsem vymenil 14 plechace (5,5x14) za 15 alu (6,5x15). Pneu na plechacich bylo 185/65 Brigdestone SF322 a na tech Alu mam Kumho Ecsta Supra 712 195/55. Vaha je stejna takze jsem cekal ze sirsi guma bude mit vetsi odpor, takze se to patricne projevi. Nicmene vliv na akceleraci jsem nepoznal ale zato klesla spotreba o cca 0,3 l/100km.
Ale prave jsem namaloval brzdy cervenou barvou, tak to ted urcite pojede rychlejc.
Chyba!!!! Ty brzdy mely byt na zeleno, ta jede rychleji. No chybama se clovek uci....
Tak třeba co bude lepší na sprinty? 13" plech 165/65 nebo alu 16" 205/45 ? Předpokládám že ty plecháče. A pneu je velká blbost na sprinty tam mít zimní
Henges píše:Tak třeba co bude lepší na sprinty? 13" plech 165/65 nebo alu 16" 205/45 ? Předpokládám že ty plecháče. A pneu je velká blbost na sprinty tam mít zimní
Ty mi přijdou dost uzoučký abys přenesl koníky na asfalt...ale taky záleží na autě...nějaké mrtvé 1,4 by to bylo fuk..
Henges píše:Tak třeba co bude lepší na sprinty? 13" plech 165/65 nebo alu 16" 205/45 ? Předpokládám že ty plecháče. A pneu je velká blbost na sprinty tam mít zimní
Ty mi přijdou dost uzoučký abys přenesl koníky na asfalt...ale taky záleží na autě...nějaké mrtvé 1,4 by to bylo fuk..
No mám právě 1.4 ale i s těmi 16"tkami hrabe solidně má něco kolem 100ps a na 400m to natřu i některým silnější. Objem se projeví za čarou 400m kdy přijde za chvíli čtverka a ta je už v celku mrtvá a i ta trojka už není ouplně ono. Ale právě zvažuju jestli by menší kola tomu nepomohli...