pár dotazů k upgrade sériového audia u felicie

Vše o muzice v autě - rady, postupy jak na to, možnost přidávat i fotky instalací.

Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan

Odpovědět
MSG
Kontaktovat uživatele:

pár dotazů k upgrade sériového audia u felicie

Příspěvek od MSG »

Zdar,

chci vylepšit audio v krátké feldě. Zatím jsem upgradoval rádio z kazeťáku roadstar 2x6w na cd/mp3 panasonic 4x50w, což mi bohatě stačí, ale repro mám jen sériové 13ky v kapsách předních dveří.

Minimálně chci vyměnit tyhle repro za nějaké komponenty. Nevím ale jestli jít do 16tek a hrabat se s řezáním rámečků...
1. Je velkej rozdíl zvukově mezi 13 a 16,5 cm repro?

2. Pokud bych jenom jen měnil ty 13ky, má cenu rozebírat dveře zatlumovat to?

3. Mohli byste doporučit v ceně do 2kkč nějaké vhodné repro? Pokud bude za míň, nebudu se zlobit...

Jinak SW dávat nebudu ani v budoucnu a co se týče zadních repro, tak nejpíš taky ne (bojím se, že to někdo vyčóruje nebo že se to nějak pojebe o náklad v kufru (plato celkem často vyndavám, dávám na to věci a tak...). Poslouchám normální hudbu a to na poměry v autohifi relativně potichu, tuc-tuc nesnáším. Jde mi o čistý, vyvážený přednes a to jak při tichém hraní, tak i při relativně vysoké hlasitosti (čili to, čemu se říká hifi)
MSG

Celica2.0GTI

Re: pár dotazů k upgrade sériového audia u felicie

Příspěvek od Celica2.0GTI »

pokud by šlo o 13cm a 16cm tak 16cm díky ploše dokážou hrahrát lépe spodky basy. ale budeš si muset pohrát s uchycením neli i trochu upravit tapec aby jsi tam dostal 16cm. u 13cm bych zvážil tyto jsou slevněný takže jsou k těm 2 tisícům http://www.el-diablo.cz/catalog/product ... cts_id=873

All
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od All »

1. Dost podstatně si pomůžeš už pouhou výměnou původních repráků. Jinak jako Celica jen s tím dodatkem, že abys dosáhl maximum měl bys namontovat 16-ky přes podložky přímo na plech. Není to nijak složitá úprava ale dá nějakou práci a musel bys říznout do tapecáku. Mám pár fotek z takové úpravy, které bych ti mohl poslat.

2. Tlumení má smysl i u 13-tek ale je třeba mít na paměti to abys náhodou za tlumení nezaplatil víc než za celý zbytek instalace. Řekl bych, že pokud namontuješ jen levné 13-ky na tapecák moc smyslu to mít nebude. Úprava, aby splnila účel na 100%, by byla dost složitá.

3. Mám teď ve výprodeji repráky (viz. obrázek) jejich původní cena byla 2500,- Kč. Této ceně odpovídá i jejich zvuk a zpracování. Mám poslední dvě balení. Pak končí.

4. Pokud nechceš subwoofer zamysli se vážně nad zadními reproduktory. Zvlášť pokud se rozhodneš pro montáž 13-tek do tapecáku. Montáž zadních velkých oválů do plata je jednoduchá až primitivní a výsledek za to stojí. Hodně pomohou především nízkým frekvencím. Neboj se ani nákladu. Ony ty repráky zas až tak choulostivé nejsou. Navíc jsou dost vysoko a pokud občas vyndaváš plato existuje konektor, který ti umožní velmi rychlé odpojení reproduktorů i jejich opětovné, velmi rychlé připojení bez nebezpečí přepólování. Je to prostě jen zásuvka. Pokud jde o zloděje je možné plato trochu zpevnit a zadní reproduktory namontovat zespodo, udělat jim nízkou mřížku třeba z tahokovu a celé to přetávnout průzvučnou tkaninou takže nebude nic vidět. Je to další investice ale slušně se dá zmáknout od nějakých 12 stovek a výsledek za to stojí.
Přílohy
SPC132DC_2.jpg
SPC132DC_2.jpg (30.11 KiB) Zobrazeno 4832 x

MSG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MSG »

Ten postup přestavby na 16ky celkem vím co obnáší, je to pěkně nafoceno třeba tady:
http://www.tappaja.com/autohifi/bouda/index.html

Nebejt vyřezávání koleček, tak bych do toho snad i šel, ale dělat to ruční pilkou se mi fakt nechce...

Čili pokud člověk zůstane u těch 13tek, vráží nové repro rovnou zpátky sem:
Obrázek

?

Nebo je vhodné to nějak poladit či vzadu proti magnetu kousek vytlumit? Ještě mě napadá podložit hranu repro, na které repro sedí, nějakou gumou.
Ta origo konstrukce vypadá dost fórově, to uznávám.

Co se týče repro, každý mi radí něco jiného. Co třeba Hertz DSK130 nebo BullAudio CS525.75?
Ohledně těch Spectronů, jaký je rozdíl zmiňovaných SPC 132 vůči třeba 25 Z?

Ještě ke kabeláži: rád bych jí taky vyměnil. Znamená to táhnout nové dráty až někam k rádiu a tam to napojit na výstup ISO konektoru + ty starý vyhodit?

Zadní repráky ještě zvážím; pokud je tam budu dávat, tak až pozdějc.
MSG

Sails66

Příspěvek od Sails66 »

Mám v autě Hertz DSK 165 a ještě jsem jim nějak nepřišel na chuť. Zdá se mi že nehrají uplně čistě.

sotomaior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sotomaior »

ten montaz predku ve feline sem vyresil tim,ze po celem obvodu jak doseda repro k plastu sem oblozil lepici penovkou,ty prichytne sroubky drzi jen o plast takze nic moc,tak sem je chytil napevno nyty a rozhodne to nerezonuje:) jinak vepredu mam stredni radu od blaupunktu a v platu 6x9 ovaly od GZ a hraje to hezky.... ty kable vpredu sem puvodne chtel menit,ale sem mrkl na ty origo a prurez necele 2mm tak to tem 13cm reprakum myslim v poho staci
Škoda Octavia 1.9TDIFUN 4x4

iwi
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od iwi »

Hertz ti tady nikdo moc doporučovat nebude, ale na druhou stranu musím říct že je mám v autě a jsem maximálně spokojenej ;-)
Renaut Mégane Grandtour II 1,5dCi 74kW

MSG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MSG »

Takže už jsem to zúžil na tyhle, z kterejch bych rád vybral finální:
(seřazeno dle přibližné ceny, všechno jsou to 13cm)

Sinus Live SL 130 (1500)
Ground Zero TC 13mk2 (1700)
Spectron SPC25Z (2000)
BULL-AUDIO CS 525.75 (2000)
Powerbass S5c (2100)
Helix Blue 52 (2250)

Co vy na to?
Ono to asi bude stejně hodně podobný, ne?
MSG

sotomaior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sotomaior »

ty ceny mas stresne vysoke mrkni treba na www.el-diablo.cz a ty ceny tam sou uplne jine,napr. ty bull audio za 1075kč....

edit: sorrac sem si myslel ze to maj byt koaxy...
Naposledy upravil(a) sotomaior dne 22 kvě 2007 15:55, celkem upraveno 1 x.

MSG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MSG »

sotomaior píše:ty ceny mas stresne vysoke mrkni treba na www.el-diablo.cz a ty ceny tam sou uplne jine,napr. ty bull audio za 1075kč....
1885,- ale i tak dík za tip. Uvidím ale podle konkrétního modelu, každej shop má něco levnější a něco trochu dražší než ostatní...
MSG

Goldies
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Goldies »

sel bych bud do Bluecek nebo Sinusu...
Japonci na konci
Nissan Pathfinder - jen tak na práci
Honda Civic 8g 1.8 V-tec - jen tak pro ženu
Toyota MR2 ZZW30 2ZZ - jen tak pro radost
Yamaha Majesty 250 - jen tak na lítačku

iwi
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od iwi »

Helix nebo PowerBass
Renaut Mégane Grandtour II 1,5dCi 74kW

Goldies
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Goldies »

Takze zatim vede Helix :lol:
Japonci na konci
Nissan Pathfinder - jen tak na práci
Honda Civic 8g 1.8 V-tec - jen tak pro ženu
Toyota MR2 ZZW30 2ZZ - jen tak pro radost
Yamaha Majesty 250 - jen tak na lítačku

DitrTKOZ
Moderátor

Příspěvek od DitrTKOZ »

Helix Blue spek
tkoz už nejsem..ale jebat nebudu měnit nick
ObrázekObrázek

Celica2.0GTI

Příspěvek od Celica2.0GTI »

powerbass nebo helix ke spectrnu se nemůžu vyjádřit nelyšel jsem All ti k nim poví víc

Odpovědět

Zpět na „Autohifi“