Příkazový řádek

Vše co se točí kolem počítačů, her, mobilů a elektroniky

Moderátor: Rudi

Odpovědět
Georgeos
Kontaktovat uživatele:

Příkazový řádek

Příspěvek od Georgeos »

Potřebuju pomoc.
Teď si zřizuju domu VPN síť pro připojení na firmu. Potřebuju tedy udělat pár upgradů svýho SW na computeru.
V práci používám velmi často příkazový řádek.
Používám v něm příkazi ping, dig a telnet (telnet pro zjištování portů, ping pro IP adresy a dig pro DNS).

Problém mám doma že klasicky v cmd není podporován příkaz dig. Tím si zjišťuju name servery a DNS záznamy.
Klasicky zadám příkaz:
dig doména NS (pro name servery)
nebo
dig doména MX (pro poštovní MX záznam)
a pod.

Jak mám doma do cmd doinstalovat upgrade a kde ho vezmu aby mi doma CMD bralo příkaz DIG ?
http://fimosperky.cz - obchod s ručně vyráběným zbožím :)

Georgeos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georgeos »

btw: přiznám se že jsem lenivej hledat v google :o)

vagi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vagi »

jsou na to ruzny utilitky, ale ted si nevzpomenu na nazev, nebud linej a zkus trochu pohledat po netu :D
Ford Focus II '06 1.6i... mrtka lina
exauti | Civic 5G 1.5i sedan | Civic 5G 1.6 VTEC hothatch

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Příkazový řádek

Příspěvek od Ondras »

Georgeos píše:Jak mám doma do cmd doinstalovat upgrade a kde ho vezmu aby mi doma CMD bralo příkaz DIG ?
:smich: :smich: Tohle je bomba! Nepracuješ ty jako IT support? Chápu, že doba jde dál, ale tohle může napsat jen někdo bez ponětí o fungování command liny. Command line je uživatelské rozhraní, nic se do ní nedoinstalovává.

Ale nejsem svině a poradím - na stroji, kde ti dig funguje najdi soubor dig.exe a zkopíruj na stroj, kde to nejde. Tyhle jednoduché utility jsou obvykle v jediném souboru,ale pokud by v místě nálezu dig.exe bylo něco, co podezíráš, že k tomu patří, tak to přenes taky.
|\/| /\ '|' | '/. ~ < | \/ | < ~ \/ | |< <> |\|

Beaver

Příspěvek od Beaver »

Uz jsem psal na Mazdaklubu, ze na DNS zaznamy slouzi nslookup, pokud je to teda to co hledas...
Toyota Supra 2.5 twin turbo (208 kW/360 Nm)
Lexus RX400h 3.3 VVTi '06 (205 kW/418 Nm)
Lexus NX300h 2.5 Hybrid '16 (145 kW/207 Nm)
Lexus IS200 2.0 VVTi (115 kW/200 Nm)
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"

Georgeos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georgeos »

Ondras píše:
Georgeos píše:Jak mám doma do cmd doinstalovat upgrade a kde ho vezmu aby mi doma CMD bralo příkaz DIG ?
:smich: :smich: Tohle je bomba! Nepracuješ ty jako IT support? Chápu, že doba jde dál, ale tohle může napsat jen někdo bez ponětí o fungování command liny. Command line je uživatelské rozhraní, nic se do ní nedoinstalovává.

Ale nejsem svině a poradím - na stroji, kde ti dig funguje najdi soubor dig.exe a zkopíruj na stroj, kde to nejde. Tyhle jednoduché utility jsou obvykle v jediném souboru,ale pokud by v místě nálezu dig.exe bylo něco, co podezíráš, že k tomu patří, tak to přenes taky.
Víš co vlez mi na záda. Psal jsem to rychle z práce tak jsem to formuloval takhle. Nečekal jsem žádnej instalační pack ale obyčejnej soubor (pravda nevěděl jsem že to je exe soubor dig.exe) kterej mi prostě zpřístupní příkaz dig kterej v klasickým cmd bez toho souboru nejde.. Jestli je ti to k smíchu tak prosím. Mě je to fuk.

Příště tedy napíšu že potřebuji nahrát soubor který mi pak v CMD bude ukazovat nameservery.

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

Georgeos píše:Víš co vlez mi na záda.
Poděkovat se dá i zdvořileji. Není zač.
Georgeos píše:...Nečekal jsem žádnej instalační pack ale obyčejnej soubor (pravda nevěděl jsem že to je exe soubor dig.exe) kterej mi prostě zpřístupní příkaz dig kterej v klasickým cmd bez toho souboru nejde.. Jestli je ti to k smíchu tak prosím. Mě je to fuk.

Příště tedy napíšu že potřebuji nahrát soubor který mi pak v CMD bude ukazovat nameservery.
A jaký asi jiný soubor by to měl být? Jen jsi potvrdil, že princip příkazováho řádku neznáš. K smíchu mi to je jen v souvislosti s tím, že pracuješ v IT. Nebo spíše k pláči :(

Georgeos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georgeos »

No jasně ty musíš dycky dělat chytrýho. Podle tebe je to jen šup tam stím, nahraj tam nějakej soubor a ono to pojede. Ono je to trochu jinak když chceš zprovoznit dig
A jaký asi jiný soubor by to měl být? Jen jsi potvrdil, že princip příkazováho řádku neznáš. K smíchu mi to je jen v souvislosti s tím, že pracuješ v IT. Nebo spíše k pláči
Musíš si na netu najít tyhle soubory
host.exe dig.exe libdns.dll libeay32.dll libisc.dll msvcr70.dll resolv.conf
Takže krom exe souboru i plno knihoven. Takže to není jen o nějakém exe souboru jak si psal!

host.exe dig.exe libdns.dll libeay32.dll libisc.dll msvcr70.dll se nahrajou klasicky do rootu system 32

Pak je potřeba vzít ten soubor resolv.conf a doplnit do něj ip adresu k nameserveru. Takže jsem dal příkaz IPconfig a zadal do resolv.conf ip adresu výchozí brány (čili musí v něm být napsáno v mém případě nameserver 192.168.2.1)
192.168.2.1 je adresa kterou se přupojuju do nastavení routeru.

Takto upravený soubor resolv.conf se musí nahrát do C:\WINDOWS\system32\drivers\etc

Teprve pak začne DIG fungovat.

Pokud je v resolv.conf špatně IP adresa nameserveru dig nefunguje a vypisuje hlášku could not reach to nameserver.

Ale jinak jsi měl pravdu. Je to jen o tom někam nahrát dig.exe :o)
Poděkovat se dá i zdvořileji. Není zač.
Jinak pravda že díky tobě jsem po netu začal hledat jak na to takže i tak děkuju, jelikož si mi dá se říct i pomohl.
Naposledy upravil(a) Georgeos dne 19 kvě 2007 14:23, celkem upraveno 1 x.

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

Georgeos píše:Takže krom exe souboru i plno knihoven. Takže to není jen o nějakém exe souboru jak si psal!
Ano, přesně to jsem psal, není to (resp. psal jsem může být, ale nemusí) jen o jednom exáči. Jsem rád, že jsi to potvrdil 8). Teď jen doplnit si zbytky děr ve znalostech a máš to zmáklé :D Rád tě kdykoli v budoucnu zase nasměruji k řešení.

Georgeos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georgeos »

Ondras píše:
Georgeos píše:Takže krom exe souboru i plno knihoven. Takže to není jen o nějakém exe souboru jak si psal!
Ano, přesně to jsem psal, není to (resp. psal jsem může být, ale nemusí) jen o jednom exáči. Jsem rád, že jsi to potvrdil 8). Teď jen doplnit si zbytky děr ve znalostech a máš to zmáklé :D Rád tě kdykoli v budoucnu zase nasměruji k řešení.
jj

A jak jsem dopsal později, dík za radu. Fakt je ten že jsi mě navedl jak na to :o)
Naposledy upravil(a) Georgeos dne 19 kvě 2007 14:25, celkem upraveno 1 x.

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

8)

Sly
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sly »

Precetl jsem prvni tri prispevky a priznam se, ze nemam silu cist zbytek. Pro cokoliv, co se tyce dns zalezitosti stranka dnsstuff.com Tam najdes to, co hledas bez upgardu tve command lajny :D
Omlouvam se, zda-li uz to tady bylo receno.
Live4Ride Syndicate

Odpovědět

Zpět na „IT sekce“