změna rozteče 5x100 na 5x98

Pneumatiky, elektrony, plecháče, podložky, šrouby, štefty, změna rozteče...

Moderátoři: Rudi, m.artty

Odpovědět
maca1313

změna rozteče 5x100 na 5x98

Příspěvek od maca1313 »

Zdar chlapy, vysvětlím vám můj problém, známý mě dal ZADARMO lité disky i s pneu R18, 225/40, fungl nové,má to jeden háček, rozteč je na discích 5x98,navíc díry jsou na šroub M12, mám octávku combi, čili na voze je 5x100 a závit M14x1,5 pokud se nepletu.
další problém je že středící díra na octávce je 57 a na kolech mám 58, to by se vyřešilo středícím kroužkem 57,1 v disku by se vysoustružil zápich na vněší průměr kroužku, to by šlo bez problémů.

změnu rozteče jsem chtěl řešit podložkami se změnou rozteče, kterými bych to vyřešil, ale v pneuservise mě řekly že by to kolo už šouralo o blatník, nasadil sem kolo jen tak na zkoušku a ted bez podložky je to tak akorát.

kolega mě doporučil speciální šrouby s plovoucím kuželem, který by tento dvoumilimetrový rozdíl vyřešil, pro orientaci uvádím odkaz na prodejce:

šroub vyrábí italské firma BIMECC, www.bimecc.it
když si to rozkreslím na papír a promítnu rozteč 5x98 a 5x100 přes sebe, opravdu chybí 1 mm na středech závitů, prodejce plovoucích šroubů tvrdí že se šrouby běžně prodávají na tuto změnu rozteče, a nemusí se na disku nic upravovat, já bych musel zvětšit díru na 14,5 aby ten šroub tam prolezl.ale i tak by to zřemě bylo málo, protože když si to fakt rozkreslíte tak zjistíte to že aby všech 5 šroubů šlo přes disk do závitu musela by být díra v kole 16mm?!?!

prosím o radu jak to vyřešit, díky
Přílohy
rozteče nové.JPG
rozteče nové.JPG (32.03 KiB) Zobrazeno 700 x

elviiis

Příspěvek od elviiis »

Co řešíš pokud je tam ta díra 12.5 a ty potřebuješ 14.5 nech ji přefrézovat (né převrtat) na 14.5 na rostečné kružnici 100mm a vyjde ti to :)
TOYOTA CELICA CARLOS SAINZ 2.0 TURBO 4WD 153KW 1992 = funny
Skoda Ochcavia f kombajnu f metle na hlinach a i kliiimu ma a samozrejmne hagusy 81KW = daily

maca1313

Příspěvek od maca1313 »

jo díra bude v pohodě ale co kužel? ten i když posuneš společně s dírou tak bude starý kužel přesahovat přes nový a šroub nebude uplně sedět!!

nemám pravdu?

maca1313

Příspěvek od maca1313 »

ted mě napadlo zanechat původní kužel a jen novou díru a plovoucí šroub by si sedl do toho kužele, tak si to asi myslel že.

elviiis

Příspěvek od elviiis »

No na kužel jsem ůplně zapoměl. Ale jak si to napsal by to mohlo sedět. Díry by byla šejdrem.

Chtělo by to celé změřit jaký je rozdíl v kuželech apd. "plně nejlepší by bylo kdyb se to vešlo i skuželem celé posunout. Klidně sehnat šrouby z větší hlavičkou aby žádali velký kužel a pokud si to necháš frézovat tak se nebudou musel vázat na staré díry u udělají ti to o 1mm na poloměru dál od středu a pak bys to měl prostě předělaný na 5x100mm. vzhledem k tomu že potřebuješ i o 1mm na poloměru zvětšit díru tak by to mělo v pohodě jít.
TOYOTA CELICA CARLOS SAINZ 2.0 TURBO 4WD 153KW 1992 = funny
Skoda Ochcavia f kombajnu f metle na hlinach a i kliiimu ma a samozrejmne hagusy 81KW = daily

Odpovědět

Zpět na „Disky + Pneumatiky“