ozvučnice: tuba nebo box???

Vše o muzice v autě - rady, postupy jak na to, možnost přidávat i fotky instalací.

Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan

Odpovědět
Robo
Kontaktovat uživatele:

ozvučnice: tuba nebo box???

Příspěvek od Robo »

Potřebuju nutně poradit....pořídil jsem VEHICLE Subwoofer 12", Sesitivity: 89 DB, Impedance: 4 OHM, PWR Handling: 400 W, Magnet: 50 OZ. A chtěl jsem vědět, zda by mi někdo nemohl poradit jak s ozvučnicí? Má to být klasická (válec) tuba nebo to mám utopit do boxu? Potřebuju vědět, jaké rozměry má ta bedna mít, do které ten basák dám? Věděl by někdo podle těch údajů, co jsem udal jaké rozměry má mít a kolik litrů má být objem??? Snad mě chápete, díííík moooc za rady a porady....klidně na mailíka.... :wink:

All
Kontaktovat uživatele:

Re: ozvučnice: tuba nebo box???

Příspěvek od All »

Určitě bednu. Z těch údajů, které jsi napsal ti nikdo neporadí. Pokud víš tak napiš TS parametry wooferu. Měly by být v manuálu. Tamtéž by mohlo být doporučení výrobce na konstrukci ozvučnice a její objem. Pokud nic z toho nevíš zkus napsat výrobce a typ wooferu. Třeba se podaří parametry dohledat.

MComb

Příspěvek od MComb »

Bednu 8) tubu nee...

Robo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Robo »

tak ten basák je VEHICLE - typ: VSL - 304, no ale nasel jsem na netu tohle a asi uz tam jsou i ty udaje s ozvucnici...jen se chci zeptat jeste, co znamena BASSREFLEX? :oops: http://www.rapid-autohifi.com/store/goo ... le_VSL_304

MComb

Příspěvek od MComb »

Bassreflex je plastový nátrubek kterým se vyluzuje zvuk ven. Tedy pokud není ozvučnice uzavřena.

Robo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Robo »

a mám jeste jeden dotaz tykajici se bassreflexu....takze jaky je rozdil mezi uzavrenou ozvucnici a s bassreflexem? co je lepsi - uzavrena nebo ozvucnice s bassreflexem? bylo mi receno ze bassreflex basuje vic jak uzavrena ozvucnice....rady bych aby to bassovalo radne a jak se slusi a patri...dik za rady....

MComb

Příspěvek od MComb »

Myslím, že hodně záleží na typu subwoferu. Některý jsou dělaný do uzavřený bedny jiný je lepší dát do bedny s bassreflexem. Ale ať ti zkusí poradit někdo kdo tomu víc rozumí :wink: já jsem v hifi docela amatér :oops: :D

reskator
Kontaktovat uživatele:

Re: ozvučnice: tuba nebo box???

Příspěvek od reskator »

Lepsi je bedna tuba nic moc.

Floppy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Floppy »

Robo píše:jen se chci zeptat jeste, co znamena BASSREFLEX?
MComb píše:Bassreflex je plastový nátrubek
nátrubek fázově posouvý zvuk zpět o 180° ze zpětného rázu reproduktoru.
Vvzářený výkon pak bývá asi 3x větší než bez něj.

Uzavřená ozvučnice, záleží na velikosti, je výborná pro nejnižší frekvence, ale pro zvětšení hlasitosti se musí použít většího výkonu subwooferu

iMartin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od iMartin »

Floppy píše: Vyzářený výkon pak bývá asi 3x větší než bez něj.
Zas to nepřeháněj, basreflex přidá jen 3 dB v hodně úzkým pásmu, na který se naladí.
Takže 2x a jen na frekvencích okolo naladění (ladí se podle objemu bedny, jeho průměru a délky, nejlíp programem.)
A taky pod frekvencí naladění BR amplituda celý bedny klesá rychlejc než u uzavřený, protože tam už BR zase vyzařuje blíž k protifázi proti repráku, takže tam se ten akustickej tlak vyruší.

Celica2.0GTI

Příspěvek od Celica2.0GTI »

Floppy píše:
Robo píše:jen se chci zeptat jeste, co znamena BASSREFLEX?
MComb píše:Bassreflex je plastový nátrubek
nátrubek fázově posouvý zvuk zpět o 180° ze zpětného rázu reproduktoru.
Vvzářený výkon pak bývá asi 3x větší než bez něj.

Uzavřená ozvučnice, záleží na velikosti, je výborná pro nejnižší frekvence, ale pro zvětšení hlasitosti se musí použít většího výkonu subwooferu
Tos nemyslel vazne ze uzavrenka je vyborna na nizke frekvence?

iMartin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od iMartin »

Je na tom část pravdy, jak jsem říkal, BR má rychlejší pokles na frekvencích pod jeho naladěním.

Ale že by byla úplně výborná se zase říct nedá.

S naladěním BR na nízký frekvence je problém, v malejch bednách do auta ta roura vychází při rozumným průměru dost dlouhá.

Odpovědět

Zpět na „Autohifi“