Vacka rozdil

Vše o úpravách motorů a vyfuků.

Moderátoři: Fáboš, Bohuš, Kane13, Ritchma, Libor12, Tom_

Odpovědět
badbmw
Kontaktovat uživatele:

Vacka rozdil

Příspěvek od badbmw »

Mel bych takovi dotaz je rozdil nejak mezi vackami na hydraulicke zvihatka a pevne zdvihatka berme v potaz treba 280 stupnu jde mi o to ze kdyz jsem si nechaval prebrousit vacku tak mi bylo receno jake zdvihatka pouziji kdyz pevne tak bude stupnu treba 280 a kdyz na nu pouziji zdvihatka hydraulicke tak neco pres 300 je to mozne nebo to byl jen blaf porad mi to vrta hlavou tak chci vedet jen odpoved dik

tom28
Kontaktovat uživatele:

Re: Vacka rozdil

Příspěvek od tom28 »

Tak to slyším poprové. Mám za to, že vačka o nějakém úhlu otevření jen pořád stejná. myšleno 280 je pořád 280 vačka. Samozřejmě, když máš na motoru možnost mech. štelovat ventilovou vůli, tak tím také měníš časování ventilů, ale aby někdo vyráběl vačku podle zdvihátek mi přijde blbost. Stejně mají motory tak nějak stejné ventilové vůle.

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
Naposledy upravil(a) Taboo dne 11 srp 2014 00:55, celkem upraveno 1 x.
IQ stylingem nenahradis.

badbmw
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od badbmw »

dekuji mockrat za vysvetleni neslo mi to prvni do hlavy jak muzou byt jine a jestli me jen netahali za nos ale jak vidim tak ne a meli tedy pravdu diky moc zase jsem o neco chytrejsi

badbmw
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od badbmw »

Taboo píše:
badbmw píše:Mel bych takovi dotaz je rozdil nejak mezi vackami na hydraulicke zvihatka a pevne zdvihatka berme v potaz treba 280 stupnu jde mi o to ze kdyz jsem si nechaval prebrousit vacku tak mi bylo receno jake zdvihatka pouziji kdyz pevne tak bude stupnu treba 280 a kdyz na nu pouziji zdvihatka hydraulicke tak neco pres 300 je to mozne nebo to byl jen blaf porad mi to vrta hlavou tak chci vedet jen odpoved dik
Takhle se to absolutne neda zjednodusovat, protoze specifikace hydraulickych a pevnych vacek spocivaji na uplne rozdilnych mericich metodach. Jedinou smerodatnou metodou by bylo porovnani stupnu rotace klikove hridele vzhledem ke zdvihu ventilu anebo naopak, ale profily hydraulickych a pevnych vacek jsou natolik rozdilne, ze toto porovnani neni proste nijak objektivni. Navic, protoze pevne zdvihatka potrebuji vuli kvuli tepelne rotazitelnosti (kde i po zahrani motoru se malokdy priblizi k absolutni nule), tato vule snizuje maximalni zdvih ventilu a soucasne i delku jejich otevreni.
tom28 píše:Tak to slyším poprové. Mám za to, že vačka o nějakém úhlu otevření jen pořád stejná. myšleno 280 je pořád 280 vačka. Samozřejmě, když máš na motoru možnost mech. štelovat ventilovou vůli, tak tím také měníš časování ventilů, ale aby někdo vyráběl vačku podle zdvihátek mi přijde blbost. Stejně mají motory tak nějak stejné ventilové vůle.
Ne, neni to blbost. Hydraulicke a "solid" vacky maji naprosto rozdilne profily. Navic existuji ctyri druhy zdvihatek (lifters), ktere se daji ale rozdelit opet na dve skupiny: hydraulicke a pevne. Z hlediska performance (o kterou nam na Tuning Foru zajiste jde) maji nejvyhodnejsi charakteristiky pevne vacky s pevnymi "roller" zdvihatky (ktere maji loziska ke snizeni parazitnich ztrat a opotrebeni). Samozrejme, u modernich DOHC motoru jsou tyto loziska umisteny na rockers pod profily vacek, takze mluvime jen o pevnych vackach s pevnymi zdvihatky ve spojeni budto s jejich vyskovou nastavitelnosti anebo nastavitelnosti rockers urcujici pote vule ventilu. Nevyhodou je nutnost nastaveni a udrzovani jejich vule, zatimco hydraulicke zdihatka zadnou ventilovou vuli nepotrebuji, protoze ji vzdy automaticky udrzuji na nule.
jeste bych se zeptal je lepsi pro 280vacku pouzit hydrosteli nebo radci pevna zdvihatka

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
Naposledy upravil(a) Taboo dne 11 srp 2014 00:55, celkem upraveno 1 x.
IQ stylingem nenahradis.

JRD McLAREN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRD McLAREN »

..uz len dodam, ...
ze najlepsie (najoptimalnejsie) vie poradit priamo vyrobca vacky...
ze kolko "stupnovu" vacku doporuci pre konkretne pouzitie motora..
Taktiez by mal "zakaznik" povedat, ake dvihatka hodla pouzit, aky vykon si predstavuje..
v ktorych otackach by xel mal maximalny vykon a krutiaci moment,..
ci stavia motor "skor na vykon" alebo "skor na krutiaci moment"...atd...
..
proste treba mat "jasno"

BTW: pouzit 280 a viac stupnovu vacku do "cestneho motora" je uz trosku blbost...
Člen Klubu Šlapacích Moskvičov
IMF Master Ignition Forum - http://imfsoft-forum.eu/

badbmw
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od badbmw »

no toto tema jsem zalozil proto ze jsem si nechal delat vacku 280 a nechal jsem si ju udelat na pevne zdvihatka a tak jsem potreboval informace jestli bych mohl pouzit i hydrosteli nato ale jak vidim tak ne chtel jsem si doma totiz vyrobit zdvihatka pevne ale bohuzel cnc me to nejak nezvlada ten tvrdy mat. a pak se vypne kvuli velkym vybracim je to jenom takove hobby cnc bych rekl tak prave nevim cim je ty pevne nahradit bud sehnat nekoho kdo by me to udelal za dobrou cenu nebo jsem premyslel koupit ty nejlacinejsi hydrozdvihatka ale zaroven i lehke a prostredek bych vytahl a misto toho tam dal jen kulatinu urcite tvrdosti o urcite delce kvuli vymezeni vule a jeste bych musel zaslepit kanalek pro hydrosteli kvuli plneni olejem tod moje uvaha jak co udelat proto jsem chtel vedet dane veci

PS pokud nekdo vy kdo by mi ty pevne zdvihatka udelal za dobrou cenu tak mi prosim vas napiste dik vykres neni problem dodat nebo aspon nejake hodnoty i material (material mam 15230 prumer 40mm pro nitridaci)

honza 2.0 16v
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza 2.0 16v »

mám takovýho tucha,že pevný zdvihátka koupíš bez problému-mylsím že cat cams je dělají..

elviiis

Příspěvek od elviiis »

Pokud chceš vyrobit na malém CNC zdvihátka a stroj ti to nezvládá napiš mi do SZ o jaký materiál se jedná a jaké jsou parametry tvého stroje napišu ti jaké použít řezné podmínky a jaký nástroj aby jsi to vyrobil... já osobně bych doporučil crom nikl a nebo ocel výšší třídy s nějakým tim chromem... rozhodně se vyvaruj slitin s velkým obsahem chromu a molybdenu jejich obrábění je velice náročné a bez broušení nedosáhneš dostatečného povrchu a přesnosti jaký ty zdvihy vyžadují pokud ovšem nejsi na svém CNC schopen dosáhnout vysoké řezné tak a velice vysokých ptáček při použití ceramic VBD...

Ale jak bylo zmíněno možná se ti povede i sehnat pevné zdvihátka pro tvůj motor jejich cena bude příjemnější než hodiny trávené u CNC...

ËDIt: ten matroš je dobrej a snadno obrobitelnej...
TOYOTA CELICA CARLOS SAINZ 2.0 TURBO 4WD 153KW 1992 = funny
Skoda Ochcavia f kombajnu f metle na hlinach a i kliiimu ma a samozrejmne hagusy 81KW = daily

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
Naposledy upravil(a) Taboo dne 11 srp 2014 00:56, celkem upraveno 1 x.
IQ stylingem nenahradis.

kentoya

Příspěvek od kentoya »

jinak jako podložky s tlouštkou tuším 0,1mm se dá použít svinovací metr od trochu lepšího výrobce, jelikož materiál použitý na metr je podobný planžetě
IQ sice stylingem nenahradíš, taboo ti ho taky nezvedne, ale dokáže rozšířit brutálně obzory :D
http://www.odtahove-sluzby.cz

Šíša

Příspěvek od Šíša »

Ten svinovaci metr bych bral jako nouzovku ... daji se koupit "merky(planzety) v metrazi" o ruzne sile a ani to neni drahe ... svinovaci metr je prece jen uz profilovanej(prohnutej) od vyrobce :wink:

kentoya

Příspěvek od kentoya »

jasně, já jen že se to dá s ním odzkoušet, na hlavě nesložené na motoru a potom teprve to bud něchat obrobit přesně (tak jsem to dělal já), nebo sehnat přesné planžety
IQ sice stylingem nenahradíš, taboo ti ho taky nezvedne, ale dokáže rozšířit brutálně obzory :D
http://www.odtahove-sluzby.cz

Odpovědět

Zpět na „Tuning motoru + výfuky“