Jaké oleje do korejce?
Moderátor: Idaho
Jaké oleje do korejce?
Tak zase dávám dokupy svoje auto a řeším co do něj za olej. V autorizovanym servisu mi známý poradili nějákou 5W30 ale chtěl za výměnu nehorázný prachy tak sháním nějákou alternativu.
Říká se, že do Italských aut patří Selenia a Shell dělá HELIX ULTRA pro údajně pro vozy Ford ale nikde sem nenašel co by se mělo lít do korejských aut, v zásadě je to asi jedno viskozita a ostatní vlastnosti budou +- stejný ale na druhou stranu co když existuje něco speciálně pro tyhle motory?
Normálně před výměnou motoru která proběhla včera jsme do auta lil 10W40, jakoukoli značku co mi právě přišla pod ruku ale teď bych se chtěl k motoru a hlavně k turbu chovat líp aby se mi zase nepodělal proto chci dát do nového motoru to co mi doporučili v tom servisu.
Stačí mi i nějáké všeobecné zkušenosti co se olejů 5W30 týče, nejradši bych tam sehnal nějákou lepší značku jako Shell nebo Castrol.
EDIT:
motor do kterého to chci má nalítáno už docela dost 220tkm (podle tachometru, počet předcházejících majitelů tomu nasvědčuje) a najel sem s ním před vyndáním z auta jen pár desítek kilometrů ale turbo nekouřilo a tlačilo pěkně a podle jeho stavu bych tipnul že má už za sebou generálku.
Říká se, že do Italských aut patří Selenia a Shell dělá HELIX ULTRA pro údajně pro vozy Ford ale nikde sem nenašel co by se mělo lít do korejských aut, v zásadě je to asi jedno viskozita a ostatní vlastnosti budou +- stejný ale na druhou stranu co když existuje něco speciálně pro tyhle motory?
Normálně před výměnou motoru která proběhla včera jsme do auta lil 10W40, jakoukoli značku co mi právě přišla pod ruku ale teď bych se chtěl k motoru a hlavně k turbu chovat líp aby se mi zase nepodělal proto chci dát do nového motoru to co mi doporučili v tom servisu.
Stačí mi i nějáké všeobecné zkušenosti co se olejů 5W30 týče, nejradši bych tam sehnal nějákou lepší značku jako Shell nebo Castrol.
EDIT:
motor do kterého to chci má nalítáno už docela dost 220tkm (podle tachometru, počet předcházejících majitelů tomu nasvědčuje) a najel sem s ním před vyndáním z auta jen pár desítek kilometrů ale turbo nekouřilo a tlačilo pěkně a podle jeho stavu bych tipnul že má už za sebou generálku.
Pětka f kombajnu
Re: Jaké oleje do korejce?
ja do GTcka leju 10W-40 od liqui moli a spokojenost mam to i v passatu 1,8T
do korejce jsem lil 10W40 a do astry to samy 

No já to do něj lil taky předtím ale, ono to s těma olejema paušálně bude asi jedno, hlavně že to maže
Na HC už se ani neptám páč am by mi kluci řekli to samý.

Pětka f kombajnu
- FubuTomas
- Kontaktovat uživatele:
Do korejce patri ziravina
ne,zalezi kolik ten motor ma najeto,co uz ma za sebou a hlavne co tam bylo za olej.... pokud tam bylo 15W-40 nesmis,nebo nemel by jsi davat 10w-40

ex:Opel Calibra 2.0i 4x4
akt:BMW 525TDS E39
((( NÁHRADNÍ DÍLY OPEL CALIBRA )))
FubuTomas: v dnesni dobe je to jedno, ale nedoporucuje se to.
- FubuTomas
- Kontaktovat uživatele:
SubTera:No dobre,rikaj ze je to jedno,ale kdo si to lajzne,rozpusti ti to karbon atd.... kdo nemaze ten nejede... 

Fubu: pred 3 mesici jsem prijel do servisu a byl tam P406 HDI kaput, majitel si pral vymenu oleje z 15W (pred koupi h tam nekdo dal) na 5W a auto to nejak nepochytalo, ac mu bylo jasne receno, ze to je chyba. Temer kazdy dobry mechanik Ti to nedoporuci, ale specifikace oleju to umozni. U auta, ktery ma za sebou 200tkm bych si to asi nelajznul, to je fakt.
pánové to je pí*ovina
pravda že v HDi nemá 15W40 co dělat, ale pouhá výměna za 5W s tím nemohla udělat naprosto nic.
leda by ten motor byl tak v haj*lu, že se slabej film neudrží
spíš tam tu 15W40 nalil někdo, kdo moc dobře věděl, proč ji tam leje
a karbon ?
poslední olej, který neměl detergenty byl M6A
M6AD už byl aditivovanej
takže kdo naleje 10W40 do Octavie, tak mu možná odejde motor na rozpuštění karbonu, ale spíš se mu rozsype proto, protože ho ten olej neumaže
koukněte na oleje.cz, tam si to přečtěte a pak tu piště kraviny
pravda že v HDi nemá 15W40 co dělat, ale pouhá výměna za 5W s tím nemohla udělat naprosto nic.
leda by ten motor byl tak v haj*lu, že se slabej film neudrží
spíš tam tu 15W40 nalil někdo, kdo moc dobře věděl, proč ji tam leje
a karbon ?
poslední olej, který neměl detergenty byl M6A
M6AD už byl aditivovanej
takže kdo naleje 10W40 do Octavie, tak mu možná odejde motor na rozpuštění karbonu, ale spíš se mu rozsype proto, protože ho ten olej neumaže
koukněte na oleje.cz, tam si to přečtěte a pak tu piště kraviny
vzdělání není zárukou inteligence
- FubuTomas
- Kontaktovat uživatele:
Boháček:vetsina aut tu jezdi na 10w-40 a dokonce i znamy.ktery ma opel combo 1.7dti ma najeto 300 000km a motor slape jak svina.... a za dalsi,pokud tam mas napr.10w-40 a das tam 5w-40 tak se ti velice snadno stane,ze ti olej zacne vsude prosakovat,takze budes muset pretesnovat jak oteklej,coz zrovna neni na skodu,ale nekoho to moc nepotesi
Bohacek: proc by Octavie mela mit problem s 10W40??? Mam v aute common-rail diesel, uz v servisni knizce je vyhradne doporuceno 10W40. Ocividne stale maze. Motor u tohou Peugeotu zacal mlatit a to ve velkym stylu, ale olejem to zrejme nebude, ze???
Na 5W30 po sesbirani nejakejch informaci kaslu, pokud do toho motoru doted lili predchozi majitele 10W40 jako sem lil do svyho i pred tim tak bych moh motoru s olejem co ma nizsi vizkozitu zacit zpivat pohrebni serenadu.
Vychazim z toho, ze pro turbo je sice lepsi 5W30 ale zbytek motoru a vlastne urcite i to turbo ma po takovy porci kilometru pomerne velky vule, kdyz tam dam olej s nizsi viskozitou tak se ty vule zvetsi a muze se mi po case pridrit na klice. Nehlede o tom, ze by ten 5W30 snaz protejkal turbem a sel by do sani coz pekne zaprasi svicky a jestli to bude zrat litr na 400km jako muj prechozi motor tak se nedoplatim.
Takez na to seru, nacpu tam klasickou 10W40 s tim ze nejakou lepsi treba od Shellu a budu mit pokoj a resit znaku pro kterou je doporucenej je taky kravina.
Ted vazne, jojo rikas pravdu, pokud ten motor nebyl cerstve zgeneralkovanej tak bych ho tou 5W30 zabil.
Vychazim z toho, ze pro turbo je sice lepsi 5W30 ale zbytek motoru a vlastne urcite i to turbo ma po takovy porci kilometru pomerne velky vule, kdyz tam dam olej s nizsi viskozitou tak se ty vule zvetsi a muze se mi po case pridrit na klice. Nehlede o tom, ze by ten 5W30 snaz protejkal turbem a sel by do sani coz pekne zaprasi svicky a jestli to bude zrat litr na 400km jako muj prechozi motor tak se nedoplatim.
Takez na to seru, nacpu tam klasickou 10W40 s tim ze nejakou lepsi treba od Shellu a budu mit pokoj a resit znaku pro kterou je doporucenej je taky kravina.
Do toho svyho nemeckyho werku si lej treba fritak 50W80 ale ja chci ujet jeste par kilakuFubuTomas píše:Do korejce patri ziravinane,zalezi kolik ten motor ma najeto,co uz ma za sebou a hlavne co tam bylo za olej.... pokud tam bylo 15W-40 nesmis,nebo nemel by jsi davat 10w-40

Ted vazne, jojo rikas pravdu, pokud ten motor nebyl cerstve zgeneralkovanej tak bych ho tou 5W30 zabil.

Pětka f kombajnu
- FubuTomas
- Kontaktovat uživatele:
Yurii:Nemeckej Wehrmacht dokaze jet treba i na ten fritak
napsal jsi to pekne o tech olejich,vule atd....

napsal jsi to pekne o tech olejich,vule atd....

Super, doufam ze to co sem napsal v poslednim prispevku neni blbost a ze to Fubu nemyslel s nadsazkou
Najde se jeste nekdo kdo potvrdi spravnost?

Pětka f kombajnu
jenže já myslel Octavii od škodů ne od VW...
v tý totiž kdysi mohla bejt ta M6A
V astře (X17DTL) mám od začátku 5W40, a má natočíno 338tkm, papá tak litr na výměnu
chtěl jsem tím napsat, že když se o auto-motor staráš, tak může jezdit na kvalitní a "řídkej" olej dost dlouho.
kdo šetří na výměnách a honí olej 15 a více tkm, tak asi musí přejít na tu 15W40, aby mu to turbem neteklo do vejfuku
v tý totiž kdysi mohla bejt ta M6A
V astře (X17DTL) mám od začátku 5W40, a má natočíno 338tkm, papá tak litr na výměnu
chtěl jsem tím napsat, že když se o auto-motor staráš, tak může jezdit na kvalitní a "řídkej" olej dost dlouho.
kdo šetří na výměnách a honí olej 15 a více tkm, tak asi musí přejít na tu 15W40, aby mu to turbem neteklo do vejfuku
vzdělání není zárukou inteligence
Právě že nevim přesně kolik má ten motor nalítáno a jak se o něj minulí majitelé starali ale vzhledem k tomu že auto bylo ze svýcar a u nás mělo 4 majitele takže sázím na to, že nemělo růžovej život. Ještě navíc kdysi ten motor byl na plyn. Takže radši olej kterym nic nezkazim.
Uvidím kolik tý 10W40 prožere a kdyžtak ho vyměním za 15W40 a začnu šetřit na generálku
Uvidím kolik tý 10W40 prožere a kdyžtak ho vyměním za 15W40 a začnu šetřit na generálku

Pětka f kombajnu
Jj nalil sem Shell helix ultra 10W40 a vypadá to dobře, zatím po Praze najeto cca 300km, jen auto furt kouří jak lokomotiva... zítra zkouknu sání jestli mi neprochcává olej zkrz turbo. Nicméně pár lidí mi tvrdilo, že u motor co dlouho stál nebo co u něj byl nalitej novej kvalitnější olej se to může na čas stát... nuž, počkáme a uvidíme...
Pětka f kombajnu
Jojo to samozrejme
Sem naucenej od predchouiho motoru, ten zral asi litr na 400km to bylo strašný
Ale teď to vypadá že takovej apetit nemá.

Pětka f kombajnu
Soory za ot, ale nestoji nahodou to tvoje Scoupe na praze 2 u barumackyho pneuservisu, vedle timicaru, u sarajevsky ?
NICK SEM PRESTAL POUZIVAT, ADMINI NEREAGOVALI NA PROZBU O ZMENU TAK MAM NOVEJ NICK MARKUS(bez toho vt), TAKZE PROSIM SZ PSAT NA NOVEJ NICK
Jaj momentálně jop, vedle toho zelenýho ARA mu to docela sekne
Poznávací znamení je kočička na kapotě a zasraný jak jetel 

Pětka f kombajnu
JJ, tak to jezdim denne kolem nejYurii píše:Jaj momentálně jop, vedle toho zelenýho ARA mu to docela seknePoznávací znamení je kočička na kapotě a zasraný jak jetel
NICK SEM PRESTAL POUZIVAT, ADMINI NEREAGOVALI NA PROZBU O ZMENU TAK MAM NOVEJ NICK MARKUS(bez toho vt), TAKZE PROSIM SZ PSAT NA NOVEJ NICK
Aha
No nejsi náhodou z Timikcháru? Když někdo jenom jezdí kolem ani si neuvědomí že tam nějákej TimiCar je
Tvoje autíčko se mi docela líbí, takovej městskej prcek.

Tvoje autíčko se mi docela líbí, takovej městskej prcek.
Pětka f kombajnu
v sarajevsky, autoskla jr... jinac v timicaru dela kamos praxi skolni...