Vymena prevodovky za "kratsiu" pomoze?

Vše o úpravách motorů a vyfuků.

Moderátoři: Fáboš, Bohuš, Kane13, Ritchma, Libor12, Tom_

JonnY

Re: Vymena prevodovky za "kratsiu" pomoze?

Příspěvek od JonnY »

ono, tacho 250kmh je jedna vec, co by povedalo gps, to je zas ina...
ci by tam nesvietilo 225...

neverim tomu ze tvoja alfa by isla 270kmh.
200hp mercedesy s cx okolo 0.26 casto nejdu ani 250...

vymen prevodovku a uvidis co a ako. a ak ti bude kratka 5ka prekazat, tak si ju o toho chlapika nechas zmenit.

misokgb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od misokgb »

Ved preto sa bavime o tacho hodnotach, neprihliadam na GPS. Tacho ide 250, takze o tych 20 na tacho by sa mozno dala spravit, ale s takouto kratkou prevodovkou asi ee. No ved preto sa pytam, ze ci to rozobrat teraz este pred nahodenim... Nie je to zas na dlho, to mam za 3 hodiny dole prevodovku, len zbytocne sa s tym jebkat ak netreba.. No uvidim, nalozim tam dvojlitrovu prevodovku a uvidime co to povie :P Dik za rady vsetkym ;) A inak tam hore uz moc nezalezi na vykone, ale skor na krutaku nie? Aby mohlo auto prekonat ten odpor vzduchu, sice pojde pomaly ked ma malo ps, ale casom sa tam dostane kvoli krutaku, ci nie?
Alfa Romeo 75 3.0V6 185ps 246Nm
Alfa Romeo 75 1989 2.0TS
109kW 148bhp 186Nm
6L/100km > predpisovo, redline > 9L/100km max.
0-100km/h pod 8s...
Vmax 240km/h
Transaxle porsche system...

JonnY

Příspěvek od JonnY »

nie, presne naopak.
maximalny vykon je to, o co ide pri maximalke :)

honza 2.0 16v
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza 2.0 16v »

kdybys chtěl již teď vědět jak to pojede s jinou převodovkou, respektive pouze s jiným SP, dá se dle převodovejch poměrů (stálého převodu) původní a nové převodovky dopočítat alternativní rozměr kola... vycházet z toho co ukazuje tachometr je hodně nepřesný

Místo původních 185/60/14(195/50/15) jezdím 195/45/14 což je obvodově rozdíl něco kolem 20cm... "stálej převod" jsem tímto oproti původnímu obutí jakoby zaměnil z 3,545 na něco kolem 3,9.

Změna je to taková, že se 115PS (2.0 8V) autem ujíždím silnější variantě se 145PS (tipo sedicivalvole), která má naprosto stejnou převodovku jako já..
Když jsem si dal do grafu průběh výkonu a MK mýho motoru a silnější verze, navíc vynásobenej celkovejma převodovejma poměrama na jednotlivý ° tak jsem zjistil, že při menším výkonu, díky menším kolům přenáším v průměru o cca 150N více na silnici oproti seriovýmu 16v... přikládám jetšě graf toho jaká je síla přenášená na silnici u seriové převodovky co mam v coupe (červeně) a stejné převodovky se stálým převodem, kterej mám momentálně na poličce a čeká až ho tam zandám.... skoků mezi kvaltama si nevšímejte.. ty už jsou taky v řešení...budou oproti serii poloviční..

a k té spotřebě - seriová pětka je u většiny světové produkce tak dlouhá, že ji seriovej motor na omezovač nevytočí.... když se pokrátí SP, tak se teoreticky vmax může zvýšit pokud to rozsah táček motoru dovolí..

tahle tematika vztahu Vmax, která často paradoxně s kratším SP vzorste a spotřeba často klesne je pěkně popsána v knize od A.G.Bella modern engine tuning..
Přílohy
1.JPG
1.JPG (44.14 KiB) Zobrazeno 811 x
Naposledy upravil(a) honza 2.0 16v dne 29 led 2010 06:17, celkem upraveno 1 x.

honza 2.0 16v
Kontaktovat uživatele:

JonnY píše:nie, presne naopak.
maximalny vykon je to, o co ide pri maximalke :)
maximálku ti určuje to jak moc strmě ti padá MK ve vysokýchotáčkách po jeho vrcholu.. pokud padá mírně, výkon ještě roste (jelikož ten je funkcí MK a otáček..) a MK, resp. hnací síla je ještě dostatečná na překonání všech odporů

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
Naposledy upravil(a) Taboo dne 09 srp 2014 12:49, celkem upraveno 1 x.
IQ stylingem nenahradis.

JonnY

Příspěvek od JonnY »

Taboo píše:Prevodovka A:
1. 80km/h 2. 120km/h 3. 170km/h 4. 220km/h 5. 250km/h
Prevodovka B:
1. 60km/h 2. 100km/h 3. 140km/h 4. 180km/h 5. 220km/h

Napriklad, zatimco mezi 180-220km/h budes s prevodovkou B uz v patem prevodovem stupni (ktery ma vyssi prevod, nez ctvrty stupen prevodovky A), s prevodovkou A budes jeste stale ve ctvrtem stupni (ktery ma kratsi prevod, nez paty stupen prevodovky B), ktery prenasi do kol vice krouticiho momentu. Navic, pri te akceleraci do 220km/h jsi s prevodovkou B ztratil cas nutny k jednomu dalsimu prerazeni do pateho stupne.
neprenasa.
prevod konkretneho stupna je sice nizsi, ale staly prevod je zas umerne vyssi. o tom sveci rovnaka maximalna rychlost na 4A a 5B.
vysledny krutiaci moment do kolies bude rovnaky.

misokgb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od misokgb »

Taboo, bavme sa konkretne o tomto motore s danymi prevodovkami a danymi stupnami. Podla teba zrychlenie sa nemusi zlepsit, alebo sa moze zlepsit o tolko, ze je to zanedbatelne? Ci uz sa bavime o seriovom motore, alebo upravenom... Hm? Ja sa do toho az tak nevyznam, preto sa radsej pytam, no povacsinou co viem, tak skratenie prevodov by malo pomoct... Jasne mi je, ze zalezi od priebehu motora, ale nejake zovseobecnenie by som poprosil... A potom moj konkretny dany pripad... Vidis, ze tu asi 3 ludia napisali, ze dali kratsiu a velmi to pomohlo...
Alfa Romeo 75 3.0V6 185ps 246Nm
Alfa Romeo 75 1989 2.0TS
109kW 148bhp 186Nm
6L/100km > predpisovo, redline > 9L/100km max.
0-100km/h pod 8s...
Vmax 240km/h
Transaxle porsche system...

honza 2.0 16v
Kontaktovat uživatele:

k tomu co psal Taboo jen doplním informace mého případu..

kolik máš např. cílovou rychlost na 1/4 míly?

Já s 2l NA/1250kg coupe mám něco kolem 155km/h přičemž těsně (40-60m) před cílem řadím 4rku.. podržení 3jky jsem zkoušel, ale výkonová charakteristika motoru mi zatím nad cca 7500ot/min prudce opadává takže výsledný čas byl o 0,2-3s horší ..takže držet to nemá cenu a je lepší přeřadit na 4rku... když v mém případě pokrátím stálej převod, tak bych měl teoreticky 4rku řadit dříve před cílem a díky větší síle přenášený na silnici by to mělo i trochu lépe zrachlovat..

elviiis

Příspěvek od elviiis »

Mno je treba si rict ze ten vykon toho motoru neni tak vysoky aby si mohl dovolit tak dlouhy finalni prevod... a jak rekl johny v tomto pripade pri te 5ce budu mit sice jinej stalej prevod ale ve finale mi zprevodovani na finalni prevod vynde stejne jako u predchozi 4ky... tzn ze predchozi4kvalty nyni rozdelim do kvaltu 5tis... to podle mne ma nekolik +
1. lepsi moznost vybrat si prevodovy stupen napr pri jizde do kopce
2. rychlosti 220km/h dosahnu rychleji diyk lepsimu vyuziti max vykonu motoru
- mensi Vmax
- castejsi razeni

ale bavime se o aute jez zrychli na 100km/h za cca 7s takze ztrata casu pro razeni pri zrychleni 0-100km/h je troufam si rici zanedbatelny... nereknu kdyby ten vuz mel 400hp ale ma 200hp a 1300kg...

ja osobne mnenim na svem voze komplet prevodovku jez mneni stalej prevod a i prevodove stupne pouze 5bude stejna ale na jinem stalem prevodu...
nyni
1. 60km/h
2. 120km/h
3. 180km/h
4. 230km/h
5. 301km/h
mnenim na
1. 60km/h
2. 100km/h
3. 160km/h
4. 200km/h
5. 260km/h

v tomto pripade si muze zvolit lepsi kvalt pri jizde do kopce omezit i turbo lag

co se zrychleni tyce
0-100km/h vyhraje varianta 2
0-120km/h vyhraje varianta 1
0-160km/h vyhraje varinata 2
0-180km/h vyhraje varinata 1
0-200km/h vyhraje varinata 2
0-230km/h vyhraje varinata 1
0-260km/h vyhraje varinata 2

tohle tim asi taboo chtel rict ze ne v kazde situaci bude kratsi prevodovka rychlejsi pokud mi totiz na tu rychlost bude stacit mene prevodovych stupnu respektive nesoupnu tam na chvilku 5pri cemz to jeste zvlada dlouha 4... v techto pripadech je dlouha prevodovka rychlejsi...
neboli sprint na 300metru vyhrajes s 200hp autem s kratsi prevodovkou protoze si vystacis 1 . 2 . 3
ale na 400m s tim samim autem a prevodovkou budes muset na chvili zaradit 4 cimz ztratis na akceleraci pac na tu 4uz to tolik nepojede jako na delsi 3jku a navic musis radit 4x...

to je to co chtel taboo rict... tzn zalezi na uziti auta 8)
TOYOTA CELICA CARLOS SAINZ 2.0 TURBO 4WD 153KW 1992 = funny
Skoda Ochcavia f kombajnu f metle na hlinach a i kliiimu ma a samozrejmne hagusy 81KW = daily

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
IQ stylingem nenahradis.

elviiis

Příspěvek od elviiis »

ano ale jde o vykon vozu a ten neni zde na 1300kg rwd nijak ohromujici.. s tou jednickou je to pravda napr rover mel jednicku prilis kratkou a pokud jsem pozuil bezne pneumatiky a ne zahrate slicky tak se se predni kola zacali protacet tahem tzn az dosahl motor max kroutak a to i pri slusenem rozjezdu bez prokluzu... tam by delsi 1 dost pomohla...
TOYOTA CELICA CARLOS SAINZ 2.0 TURBO 4WD 153KW 1992 = funny
Skoda Ochcavia f kombajnu f metle na hlinach a i kliiimu ma a samozrejmne hagusy 81KW = daily

Michelin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michelin »

Jeste byste si meli uvedomit ze on nema auto na sprint a tudiz mu nejde primarne o cas na 400 metru ;)
Ja mam treba hodne kratkou prevodovku, ale pri urceni na rally je to pro me jen dobre protoze tam kde bych musel se serii jet treba na 2ku v omezovaci ted pojedu na krasne vytocenou 3ku a mam vetsi vyber v prevodech. To ze na 6ku mam max 165 cca me vubec netrapi...
babyCupra

jim.vw
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jim.vw »

aspoň teoretickej vliv by se možná dal nasimulovat v cartestu
http://www.cartestsoftware.com/cartest4.5/index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
.slow Obrázek
head&shoulders power...

JonnY

Příspěvek od JonnY »

teoretickej vliv sa da nasimulovat aj v exceli ... :D

Obrázek

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
IQ stylingem nenahradis.

Michelin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michelin »

Samozrejme ;) ale zklouzavalo to do roviny kde se resi kolik to pojede po 400metrech.
Auto na rally to neni, ale pouzitim tomu bude bliz nez cemukoliv jinemu :)
babyCupra

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
IQ stylingem nenahradis.

Michelin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michelin »

Taboo píše:
Michelin píše:Auto na rally to neni, ale pouzitim tomu bude bliz nez cemukoliv jinemu :)
Takze rally vuz s maximalni rychlosti 165km/h je nejblizsi k vozu urcenemu ke kazdodenimu provozu, na drift, s maximalni akceleraci a maximalni rychlosti nad 230km/h :? ? To je jako tvrdit, ze zemedelsky traktor je to nejblizsi k vozu Formula 1 :lol: . Co presne cini ten rally vuz tim "nejblizsim"? Snad ne ta jeho maximalni 165km/h rychlost anebo jeho uzasna 14-sekundova akcelerace v 1/4 mile... Nejblizsim k danemu ucelu bude vzdy vuz, ktery je pro ten ucel zamerne staveny.
Pane chytrej ja uznavam ze tomu rozumis, ze se v tom vyznas a navic si te vazim, ale ses mimo :lol:
Moje auto by tech 1/4mile dalo stezi pod 20 :D
A napsal sem ze to bude bliz nez k jinym odvetvim, protoze to auto bude jezdit na normalni silnici :) Ale nezlobim se na tebe pac to je cestina a tu ty zdaleka neovladas tak dobre. Stejne jak ja anglictinu :potlesk:
babyCupra

Odpovědět

Zpět na „Tuning motoru + výfuky“