Asi takhle, Boxster jsem nikdy nepovažoval za gay nebo snad holčičí auto (tak nějak obecně tyhle označení nechápu), ale taky mě nikdy moc nebral. Než jsem se svezl...
Nemám zas až takovou možnost srovnání s přímými konkurenty, ale za sebe říkám, že Boxster je Porsche se vším všudy a pro mě jedno z nejlepších aut, které jsem zkusil. Byla to verze 2.7 po faceliftu, takže rok tušim 2003. Kecy o tom, že to není Porsche jsou mi jen pro smích...
Co se mi líbilo: hlavně to, jaký to je allrounder. Bravurně zvládá pojížďky po městě, aby následně předvedl dokonale precizní podvozek, v interiéru nic nevrzne, sedadla s perforovanou kůži a pozice za volantem jedním slovem bomba, řízení šupa, brzdy nádherně dávkovatelné, na limitu kvůli motoru uprostřed to je poněkud kurva auto, ale celkvoě se mi projev líbil strašně moc. Ještě umocněný chybějící střechou a tím pádem vyšším vnímáním rychlosti a interakcí. Výkon mi taky nechyběl, reakce na plyn příkladné.
Co se mi nelíbilo: Možná to bude znít blbě, ale nejspíš se mi líbilo všecko. Snesl bych trochu hezčí zvuk motoru, který má ten typický boxerský zastřený chraplák, možná hezčí interiér, ale jinak nevim. S podobně zaměřených aut mám srovnání pouze s novou Z4 35i a ta mi krom rychlosti v přímce a wow effecu připadala ve všem horší než Boxster.
Jinak, pokud by se našel hezký kousek (což za 300 asi nebude), tak bych se nebal ani servisu - spolehlivost Porsche je pověstná. A náklady se nebudou lišit od podobně výkoných a zaměřených konkurentů.
Jinak 350Z je sice muskulaturní masakr, ale chováním spíš GT než sporťák. Určitě velmi charismatický, ale při podobné míře pohodlí jako v Boxsteru mi na druhou stranu připadal podvozkově daleko míň hardcore. Spíš takový daily driver. Boxster je ostříž.
A S2000 je určitě skvělá alternativa, ale ta je zase přesný opak - čistá víkendovka, pomalu závodní motor, který nic nedá zadarmo. Denní použití jen pro blázny petrolhedovské. A jak už tu někdo psal, na limitu to je podobná kurva jako Boxsterm, přestože má klasickou koncepci. Takže pro Hondu to chce mít už určitý vztah a přístup k autu, enní to pozer kára.