RCA výstup je výstup předzesilovače rádia, tedy nikoliv výkonový ale pouze signálový výstup. Jsou to obvykle dva cinch konektory z nichž jeden obsahuje signál levého kanálu a druhý signál pravého kanálu. To je princip stereo poslechu kdy se levý signál od pravého liší. Ty poteřbuješ levý a pravý signál, tedy dva cinche pro přední reproduktory. Další dva cinche potřebuješ pro subwoofer. Je to tak, že podstatná většina rádií s jedním párem RCA výstupů má tento výstup implicitně nastavený jako zadní. Obsahuje tedy stejný signál jako zadní výstup ISO konektoru jen s tím rozdílem, že tento signál není zesílený. Některá z těchto rádií mají možnost volby kdy se výstup nastaví buď jako zadní širokopásmový nebo jako subwooferový. Ten má pouze frekvenční rozsah vhodný pro subwoofer. Není tedy schopen zahrát středy ani výšky.
Jestliže se použije rádio s jedním výstupem (dva cinche - jeden levý, druhý pravý) bude nutné pro 4ch zesík, který má dva páry vstupů použít zmíněný Y adaptér. Pomocí tohoto adaptéru získáš ze dvou cinchů cinche čtyři. Ty potřebuješ pro všechny vstupy do 4ch zesilovače. Dva páry na rádiu jsou vhodnější jednak proto, že nepotřebuješ ten adaptér, hlavně ale proto, že prvotní nastavení frekvenční charakteristiky a případné ovládání subwooferu budeš provádět už na rádiu. Tyto dvě věci ti Y rozbočení neumožní.
Jak jsem ale napsal. Jeden pár RCA ti v podstatě stačí za předpokladu, že bude všechno zapojeno tak jak jsem prve napsal. Stačí to, bude to fukční, bude se to dát i ovládat ale dva páry RCA jsou vhodnější. Opakuju ale, že pro popsané zapojení nejsou bezpodmínečně nutné.
Nemám pocit, že bych měl zabředávat do teorie ať už elektrotechnické (kterou až tak dokonale neovládám) nebo teorie tvorby audio systémů v autech (kterou naopak ovládám docela slušně). Zkus jen akceptovat rady, které ti dávám a které po stránce teorie i praxe zapojení jistě potvrdí i ostatní. Pokud ti chybí potřebné znalosti a zkušenosti nepokoušej se vymýšlet systém a jeho zapojení sám. Musel by ses nejdříve dost naučit a to je zbytečné. Věř, že je co pokazit. Stačí ti když si necháš od kohokoliv zkušenějšího poradit a nemusím to být zrovna já.
Nabízel jsem ti ho na předchozí stránce tvého příspěvku a nabídka zatím platí. Je to 411-ka JVC a ta má jen jeden výstup RCA nastavitelný jako zadní nebo subwooferový. Jestlis někde vyčetl, že má dva výstupy je to buď blbost toho kdo to uvádí nebo chyba, která se občas objevuje. Někteří si myslí, že když z rádia vedou dvě cinhové ďoury že se jedná o dva výstupy. Neví asi, nebo si neuvědomují, že se jedná o jediný dvoukanálový (levý a pravý) výstup. Koneckonců se můžeš podívat na web výrobce kde je přímo uvedeno "1 Pair" http://www.jvc.cz/product.php?id=KD-R41 ... oduct-tabs" onclick="window.open(this.href);return false;
Třeba JVC KD-R521. Při stejném objemu nákupu tohle můžu za +/- 2300,- Kč. Jak jsem ale už psal. Je to užitečné ale nepotřebuješ to nezbytně. http://www.jvc.cz/product.php?id=KD-R52 ... oduct-tabs" onclick="window.open(this.href);return false;
Jistěže v setu. Jednak proto, že ses od začátku zabýval reproduktory a subwooferem a rádio z toho vyplynulo až mnohem později kvůli požadavku na RCA výstupy.
Taky se podívej po netu na ceny těch rádií a zjistíš proč v setu. Hlavně to první má, řekl bych, bezkonkurenční cenu. U druhého je cena výborná. Když najdeš lepší což se samozřejmě může podařit zeptej se na dostupnost. Nebude to žádná hitparáda. Na rozdíl od většiny e-shopů, které píší "na dotaz" já ta rádia v tuto chvíli dostupná mám a buď si jistý, že jsem schopen dodat ti je i bez setu. Zapomeň ale na tyhle ceny.
Třeba tady: http://www.monitor.cz/kd-r411-jvc-porovnani-cen.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jediná srovnatelná je Pixmania. Tady se ale nezapomeň zeptat na poštovné a na dostupnost a rychlost záruky.
A tady máš druhé: http://www.monitor.cz/kd-r511-jvc-porovnani-cen.html" onclick="window.open(this.href);return false;
No a mně to přijde vcelku jasné.
Jde v podstatě o to, že ISO konektor obsahuje signál přední L/P a signál zadní L/P. Tento signál je už zesílený tedy pro standardní RCA zapojení do zesilovače nepoužitelný.
Autorádio s jedním párem RCA výstupů má v tomto výstupu signál zadní (v některých případech volitelný i jako subwooferový - pro náš účel potřebujem zadní).
Pro 4ch zesilovač tento zadní signál potřebuješ rozbočit abys ze dvou cinchů získal cinche čtyři do všech vstupů zesilovače. Máš tedy 4 cinch konektory obsahující zadní signál.
Protože zpracování signálu zesilovačem je kvalitnější a s větším výkonem než zpracování rádiem a proto, že systém se staví především pro poslech na předních sedadlech zapojíš na kanály 1 a 2 zesilovače přední reproduktory. Ty tímto zapojením obsahují ZADNÍ signál. Na můstek kanálů 3 a 4 zapojíš subwoofer, který tak obsahuje také ZADNÍ signál omezený pásmovými propustmi zesilovače.
Zadní reproduktory pro malou kapacitu repro výstupů zesilovače zapojíš na ISO konektor autorádia. Pokud tyto zadní reproduktory zapojíš na zadní výstup ISO konektoru rádia budeš mít ve všech reproduktorech ZADNÍ signál. To samo o sobě nevadí jenže při tomto zapojení přijdeš o funkci FADER tedy předo/zadní vyvážení. Nebudeš tedy mít možnost zeslabit nebo zesílit pouze jeden pár (přední nebo zadní) reproduktorů. Pokud ale zadní reproduktory zapojíš na přední výstup ISO konektoru autorádia zůstane možnost uvedeného vyvážení zachovaná jen bude fungovat obráceně. Jestliže tedy FADER použiješ k zesílení FRONT (předních) reproduktorů budeš fakticky zesilovat reproduktory zadní. Pokud FADERem zesílíš REAR (zadní) reproduktory budeš fakticky zesilovat reproduktory přední a subwoofer. Celé toto zapojení je jen proto, aby zůstala zachována možnost předo/zadního vyvážení a abys tak mohl např. nechat poslouchat pasažéry na zadních sedadlech a sám nebyl v případě potřeby tolik rušen (třeba děcka a pohádky).
Obnáší to ještě jednu věc. Protože při tomto zapojení neexistuje možnost ovládání subwooferu z místa řidiče musíš při nastavení systému pečlivě nastavit poměr hlasitosti předních reproduktorů a subwooferu. To uděláš ovládacími prvky zesilovače.
Existuje ale i možnost, u které s nákladem cca +500,- Kč lze zapojit i ovládání subwooferu z místa řidiče.
Ještě snad drobnost k "domotanému" signálu přední - zadní. Je třeba si uvědomit, že pracujem se signálem stereofonním ve dvou párech reproduktorů. Tento signál je stejný pro každý (přední - zadní) kanál. Znamená to, že do levého předního reproduktoru jde stejný signál jako do levého zadního. Pro pravou stranu platí totéž. To dále znamená, že oba reproduktory vlevo (vpravo) budou hrát stejný signál. Rozdíly by byly až u quadrofonního signálu kde každý kanál hraje něco jiného. To tady ale naštěstí řešit nemusíme.
Je to už dost jasné?
KRA: sorry, ale tohle nesnáším..Pokud nejezdí od mala nějakou soutěž má dostat do ruky auto v 18ti a to bez debat. Ještě bych to možná pochopil kdyby mu bylo 16náct..Ale ve 14ti..