Zapojení zesilovače na rádio

Vše o muzice v autě - rady, postupy jak na to, možnost přidávat i fotky instalací.

Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan

Odpovědět
TomGTI

Zapojení zesilovače na rádio

Příspěvek od TomGTI »

Měl bych dotaz na zkušenější lidi ohledně audio zapojení v autě.Mám doma čtyřkanálový zesilovač a na něj bych chtěl zapojit dva reproduktory a subwoofer.Z návodu k zesilovači jsem pochopil že do zesilovače musí jít prvně nějáký vstup z rádia a potom výstup jsou reproduktory pokud to chápu správně.Na rádiu mám ale jen dva vstupy levý a pravý a je to označené jako zadní.Tak se chci zeptat jestli by mi někdo poradil jestli na to můžu připojit přední repro,jelikož co jsem četl nějáké informace tak prej základ jsou přední repro,takže bych na ně chtěl zapojit zesilovač aby to netahalo jenom rádio a aby se využil jejich potenciál pokud to má smysl,díky za rady.

All
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení zesilovače na rádio

Příspěvek od All »

Levné možnosti zapojení jsou dvě.

1. použiješ RCA (cinch) kabel. který dovedeš od rádia k zesilovači, u zesilovače použiješ Y adaptér, kterým vytvoříš dva páry výstupů z rádia. Ty zapojíš do dvou párů cinch vstupů zesilovače. U tohoto zapojení nebudeš moct ovládat předozadní vyvážení (Fader). Y adaptér stojí od cca 250,- Kč výš podle kvality - http://autoaudio.wsc.cz/Prislus/Cinch/fr0.html" onclick="window.open(this.href);return false;

2. z rádia vyvedeš jeden krátký cinch a zapojíš ho do v dosahu řidiče umístěné krabičky, která se jmenuje Fader Control. Z ní k zesilovači povedeš dva cinch kabely. Pomocí této krabičky budeš ovládat Fader z místa řidiče a tím vlastně i poměr hlasitosti předních reproduktorů a subwooferu. Cena té krabičky je někde kolem 300,- Kč, dál se to trochu zdraží tím, že budeš potřebovat o jeden krátký a jeden delší cinch kabel víc. Nebudeš ale potřebovat Y adaptér

Při obou způsobech můžeš nechat zadní reproduktory zapojené na výstup ISO konektoru.
Přílohy
hkab07ym.jpg
hkab07ym.jpg (7.59 KiB) Zobrazeno 3984 x

TomGTI

Příspěvek od TomGTI »

Ano ty Y adaptéry jsem doma taky našel ale zajímá mě jestli to jde tedy připojit ty přední repro když na rádiu výstup je označený jako zadní.Pokud to tedy chápu správně tak by to mělo jít akorát nepůjde to ovládání hlasitosti předek zadek když to nátáhnu přes ty redukce Y jak píšeš,je to tak?Proč tedy výrobce auto rádií dávají jen výstup na zadek a né na předek?Díky za odpovědi.

All
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od All »

Můžeš to zapojit. Výrobci u levných modelů rádií dělají zadní RCA výstup zřejmě proto, že nepočítají s vyšší investicí do systému ale maximálně s doplněním subwooferu, který pak chodí spolu se zadními repráky aby nedošlo k přehlušení subwooferu právě jimi. To ale jen tak hádám, i proto, že drašší rádia mají výstupů víc. Pokud chceš aby ti aspoň trochu Fader fungoval a nechceš montovat tu krabičku zapoj zadní reproduktory na přední výstup ISO konektoru a pro zesilovač (předek + woofer) použij ten RCA výstup. Pak ti budou chodit přední repráky se subwooferem a zadní repráky naopak. Jen si budeš muset zvyknout na to, že když budeš zesilovat na rádiu Front (přední) budou se fakticky zesilovat repráky zadní. Bude to hold naopak ale budeš moct aspoň trochu ovládat. POměr hlasitosti předel - subwoofer ale stejně budeš muset nastavit na zesíku.

TomGTI

Příspěvek od TomGTI »

Díky za vysvětlení.Je fakt že to rádio tehdá stálo myslím 7tis. ale už je to nějáký pátek,takže dříve asi i u dražších rádií ještě byly jen dva výstupy.Ještě by mě zajímalo jestli se u nás dá sehnat ten Fader control,zadával jsem to do vyhledávače ale nic co by se podobalo věci do auta jsem nenašel v česku už vůbec.

All
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od All »

Obchoduju s tím takže bych ti to mohl sehnat. Zbytečně by se ti ale prodražovalo poštovné. Smysl by to mělo kdybych dělal větší objednávku a tys to ke mně měl blízko na dojezd. Pak by to bylo bez poštovného. Pokud to ke mně ale máš dál tak to kup rovnou tady (ode mně bys měl stejnou cenu) - http://www.stualarm.cz/produkt/pc1-617- ... pro-fader/" onclick="window.open(this.href);return false;

TomGTI

Příspěvek od TomGTI »

Díky moc za rady,jsem z Moravy chystám se na nějákou lehčí zástavbu hifi do auta na tvoje stránky jsem se díval,pokud bych nesehnal něco tady u nás,určitě bych se zastavil,moc se mě nechce třeba rádio objednávat přes internet aniž bych ho viděl.

Odpovědět

Zpět na „Autohifi“