zapojení zesilovaše a subwooferu

Vše o muzice v autě - rady, postupy jak na to, možnost přidávat i fotky instalací.

Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan

Odpovědět
Milhauzz18

zapojení zesilovaše a subwooferu

Příspěvek od Milhauzz18 »

dobrý den,
prosím o radu, jak nejlépe zapojit tento subwoofer:
http://www.auto-audio.cz/produkt/Audiobahn-AW1200N.html

na tento zesilovač:
http://www.elimal.cz/zesilovace/auna-ab ... lovac-480/

zejména mi nejsou jasné můstky na zesilovači. :?

All
Kontaktovat uživatele:

Re: zapojení zesilovaše a subwooferu

Příspěvek od All »

Můstky jsou, zdá se mi, nakreslené zespodu pod reproduktorovým terminálem.
A nedá mi to abych si nerýpnul. Audiobahn je poměrně známá značka ale parametry uvedené u zesíku jsou vylhané a výrobce považuju za podvodníka. Výkon, který uvádí je vycucaný z prstu a schovaný za tak zvaný, nijak nedefinovaný a nedefinovatelný max. výkon. Vidím na obrázku 2 červené pojistky a to, pokud mně paměť neklame znamená jištění 2 x 10 A. Celkem tedy 20 A. Pokud by ten zesík (čemuž nikdy neuvěřím) měl účinnost 70% znamená to při maximálně dodaném proudu 20 A výkon cca 180 W RMS pro všechny kanály. Pokud se jedná o analogový zesilovač bude RMS výkon ještě podstatně nišší. A opravte mně jestli se mýlím.
Nevěřím taky, že to nějakým smysluplným způsobem pohne tím subwooferem bez ohledu na jeho poměrně slušnou citlivost.
Dohromady s cenou to pro mně znamená naprostou kvalitativní a výkonovou tragédii, kterou bych do auta nenasadil ani kdyby mi to někdo dal zadarmo, tři tisícovky mi k toku připlatil a chtěl abych to dal do tchánova 25 let starého Favorita. Platí ovšem "proti gustu žádný dišputát" a jestli jsi až takový masochista pak přeju hodně pevné nervy.

Milhauzz18

V pojistkách máte pravdu. Postupem času v podstatě zjišťuji to samé co jste napsal. :| Bohužel v době koupě jsem na něj četl jen pozitivní reference a neměl jsem o audiu velké info. Ovály krmil celkem dobře, ale na ten woofer asi nebude to pravé.

Rád bych ale z něj vymáčkl co nejvíc, než koupím jiný.
Takže mám repro zapojit např. na + kanálu 1 a - kanálu 2? Jinde jsem se dočetl ještě o propojování - kanálu 1 a + kanálu 2

Navíc výrobce uvádí možnost zapojení do 5/3/2 kanálového provozu. To už mi není jasné vůbec.

Dále prosím o doporučení zesilovače vhodného k tomuto subwooferu. Nebránil bych se i použitému kousku...

All
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od All »

5-ti kanálový provoz asi bude tak, že kanály 1,2,3,4 budou pro přední a zadní repráky a můstek 5-6 pak pro subwoofer, 3 kanálový asi tak, že budou zapojeny můstky 1-2, 3-4, 5-6. Nevím co myslí tím 2 kanálovým provozem. Snad něco zůstane odpojené. Ten zesík bych pro subwoofer nepoužíval a nepoužíval bych ho ani pro pohon ostatních reproduktorů v můstcích. To s tou výhradou, že nevím nic o reproduktorech. Taky nevím, které plusy se kterými mínusy použít. To by mělo být nakreslené na zesíku. Asi by stačilo vidět lepší fotku schémat zapojení dole pod terminálem. O ničem dalším bych asi neuvažoval.
Woofer je dvoucívka 2x 4 Ohmy s RMS zatížitelností 700 W (některé zdroje uvádí 800 W RMS) a citlivostí 93 dB (nevím při jakých parametrech ale to až tak nevadí). Použil bych paralelní zapojení cívek čímž bych získal zatěžovací impedanci 2 Ohmy. Hledal bych mono zesilovač s výkonem 500 až 1000 W RMS/2 Ohmy.
Sám můžu nabídnout použitý mono zesilovač Zapco REF1100.1 (http://www.zapco.com/Reference.html" onclick="window.open(this.href);return false;), který ten woofer zvládne levou zadní. Je to ale zesík naprosto jiné kategorie. Jak cenové tak i kvalitativní. Původní cena je 1429 USD a nechám ho za 9000,- Kč. Je to ale zesilovač wooferu naprosto nepřiměřený.
Cenou přiměřený kompromis by mohl být třeba Axton A1390 - http://autoaudio.wsc.cz/Amps/fr0.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Celkový zvuk ale není jen otázka přiměřeného zesilovače ale také správně postavené ozvučnice subwooferu. Musí být těsná a musí mít objem vhodný pro daný woofer.

Milhauzz18

Děkuji za rady i za nabídku, ale je úplně mimo moji finanční představu.

Proč nemohu každou cívku napájet zvlášť, když do zesilovače půjde mono signál?

CO se stane, když nepoužiju 2 ohmový, ale 4 ohmový zesilovač? Hrozí vypálení repro nebo zesilovače? Nebo nebude dostatečně hrát?

Mám totiž možnost koupit 2ch. zesilovač, jednotlivě kanály do 2 ohmů zvládá, v můstku však ne.

All
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od All »

Můžeš ale není to ideální.
4 Ohmový zesík připojením 2 Ohmové zátěže spálíš. 4 Ohmová je v pořádku u 8 ohmové snížíš výkon zesíku na polovinu.

Odpovědět

Zpět na „Autohifi“