honza 2.0 16v píše:než začneš naslepo točit kamkoliv vačkama, nejprv na sucho přes modelínu zjisti kam až můžeš zajít, abys náhodou točením vačkou nevyrobil potkana... ona určitě má "trošku" jinej zdvih kolem HU než původní, tak užseriový kapsy v pístech můžou bejt na hraně...(min. obecně doporučovaná vzdálenost ventil-píst je 1,5mm ve všech směrech..
no a to nízký vaakum(u některejch profilů vaček s tím nenaděláš vůbec nic, nízký prostě zůstane), neudržení volnoběhu atd to vše souvisí s vačkou..
já sám mám podobnou hodnotu vakua na volnoběh, vačky nastavený na 106°/107°plný zdvihy, časování 294/285 a možná ještě budu hejbat s nastavením.. teď sem nasadil dělaný kola tak zkusím točit v rozmezí 95-115 kde se nejčastěji u motorů mýho typu nastavení pohybuje...
pokračuju v tomto tématu... udělal sem si čas na trochu laborování...
- nejprve sem si nastudoval nastavení podobnejch vaček různejch výrobců pro můj motor
nejčastější nastavení je 106/106 108/110, 110/110, 112/109 a 114/110 (doposud jsem měl 106/107, daný pevnými koly a sníženým blokem místo seriových 114/110)
začal jsem s tím kroutit a jezdit a porovnávat
volnoběh zůstal ve všech případech podobnej, to co se ale dělo s postupným otáčením vaček mě pozitivně naladilo...
popíšu původní stav 106/107
- volnoběh jak sekačka,ale udržel se (po počátečním laborování)
- příšerně to smrdělo nespáleným benzínem...
- do 3500 skoro nepoužitelnej motor do města, stále 1-2,občas za 3
- od 3500 to začlo jet, silná špička na 5500 a silnej postup do cca 7200 a poto to mírně opadalo... (omezovač na 7800 kvůli dotočení kvaltu na rovince/sprintu..zas tak výkon neopadal..)
současnej stav 112/109
- volnoběh jako sekačka,ale klidnější
- nesmrdí to nespáleným benzínem
- za jízdy je to tišší
- dá se s tím jet ve městě v pohodě na 4rku, odjezdy z křižovatky to zvládne na 2jku...
- na 4rku se to sebere ve 2000a plynule to táhne až k omezovači na 8500...
- toto nastavení není tak citlivý na přesný ostupňování převodovky/aktuální zařazenej stupeň.. prostě šlápnu, sebere se to a jede z jakejchkoliv otáček..tudíš výhoda na klikatý okresy, kde sem předtím musel mít "zařazeno" aby to opravdu jelo...
- není tam taková špička Mk na 5500...