zesilovač Auna AB-450 - neznámý konektor

Vše o muzice v autě - rady, postupy jak na to, možnost přidávat i fotky instalací.

Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan

Odpovědět
jarinek

zesilovač Auna AB-450 - neznámý konektor

Příspěvek od jarinek »

Prosím o radu u zesilovače, který jsem zatím NEKOUPIL, ale uvažuju o něm:

http://www.electronic-star.cz/Auna-AB-4 ... De+do+auta" onclick="window.open(this.href);return false; (Nekomentujte prosím údaj 2400W, neberu ho vážně..)

návod: http://media.elektronik-star.de/bda/10000849.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Nechme stranou pochybnou značku, rád si nechám (konkrétně) poradit něco lepšího v "rozumné" cenové relaci. Pro vaše pochopení: Je to uvažováno pro syna, který se zrovna dnes stal šťastným držitelem řidičáku. Žena dostala před půl rokem novou káru a na něj čeká Opel Corsa C, kterou by si přál malinko vytunit (prosím bez komentářů). Tj. hlavně dát lepší repro do dveří (máme) a na plato posadit basák, uvažuju o tomto: http://www.ebay.de/itm/EXTREM-FLACHE-XX ... 46149aee28" onclick="window.open(this.href);return false;. Opel má sice "jen" rádio CD30 MP3, které je bez sub-výstupu, ale měl by to spravit převodník: http://www.amazon.de/Verst%C3%A4rker-Ad ... escription" onclick="window.open(this.href);return false;. Toliko k záměru. Teď konečně otázka:

Co jsou na panelu zesilovače ty CINC konektory s označením OUT CH1, CH2 ??? Nikde jsem o tom nenašel ani řádek a prodejce neví (!)..

Předem dík. A to i za případnou (dobře míněnou) motivaci lepším směrem..
Naposledy upravil(a) jarinek dne 21 říj 2013 15:17, celkem upraveno 3 x.

blázen
Kontaktovat uživatele:

Re: zesilovač Auna AB-450 - neznámý konektor

Příspěvek od blázen »

kup starší třeba na AHC a ve značce,která ti zaručí, že to bude hrát dobře.
ted smrdím po naftě :-)

podporuji: http://www.neo2011.cz/

jarinek

Příspěvek od jarinek »

blázen píše:kup starší třeba na AHC a ve značce,která ti zaručí, že to bude hrát dobře.
Tak to jsem přesně myslel - obecné rady jsou mi k prdu :nono: , jasná odpověď na jasnou otázku by nebyla?

Pro podobné případy předem podotýkám - nechci do toho vrážet 30 tis. (ani 10), je to malý auto, 7 let starý - a úměrně tomu chci klukovi dopřát za málo peněz rozumně muziky. O žádné koncertní kvalitě nebo zahánění sousedů do krytu nebyla řeč.
Naposledy upravil(a) jarinek dne 21 říj 2013 15:24, celkem upraveno 1 x.

Kane13
Moderátor

Příspěvek od Kane13 »

Za peníze, co stojí ten zázrak se dá sehnat použitej zesilovač na AHC (http://www.autohificlub.cz" onclick="window.open(this.href);return false;). Není to o tom zbytečně utrácet víc, ale utrácet smysluplně.
A jeden podotek - basák na plato je imho nesmysl. Kde mu vytvoříš ozvučnici?
Bad things happen when good people pretend nothing is wrong. - Corey Mother Fuckin´Taylor

jarinek

Příspěvek od jarinek »

Kane13 píše:Za peníze, co stojí ten zázrak se dá sehnat použitej zesilovač na AHC (http://www.autohificlub.cz" onclick="window.open(this.href);return false;). Není to o tom zbytečně utrácet víc, ale utrácet smysluplně.
A jeden podotek - basák na plato je imho nesmysl. Kde mu vytvoříš ozvučnici?
Co je AHC jsem se dovtípil a už jsem tam dávno i popátral, ale kde nic, tu nic. Ten basák sis prohlížel, nebo jen střílíš od boku? (Tím nepopírám vhodnost dobré ozvučnice..) Je to kompaktní ploché dvoukanálové cosi, co je určeno právě k montáži na plato. V tomto případě by to bohatě stačilo. A navíc - viděl jsi už někdy kufr Corsy C? Dá se tam úspěšně odložit nákup z Lidlu, ale nesmíš mít plný košík :wink: ..

Ale vraťme se k otázce těch konektorů - tušíš, co to je?
Naposledy upravil(a) jarinek dne 21 říj 2013 16:07, celkem upraveno 1 x.

ernst

Příspěvek od ernst »

CH out je výstup pro další zesilovač,
vlastnostmi je ten výstup stejný jako ten na autoradiu, je to víceméně takovej repeater pro výstup autorádia.

CH in je vstup samozřejmě, ten propojíš s výstupem autoradia.
Soob 900NG B204l 136kw (zatím)

jarinek

Příspěvek od jarinek »

ernst píše:CH out je výstup pro další zesilovač,
vlastnostmi je ten výstup stejný jako ten na autoradiu, je to víceméně takovej repeater pro výstup autorádia.

CH in je vstup samozřejmě, ten propojíš s výstupem autoradia.
To jsem si taky myslel, ale zarazil mě jeden detail: Vstupy jsou 4-kanálový, stejně jako výstupy vzadu, tak co je tady za výstup? Jenom předku, (jenom zadku je asi blbost), nebo nějaký mix? Nebo výstup pro sub? Nikde ani řádka a stránky výrobce jsem taky neobjevil.

All
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od All »

Bude to jen dvoukanálový výstup a bude širokopásmový.
Já to ale okomentuju přesně tak jak nechceš. Ten zesík je tragédie pokud jde o výkon a tipnul bych, že i pokud jde o spolehlivost. Na podporu jen jeden argument. Pokud jsem, správně pochopil německý manuál (s němčinou nekamarádím) a pokud furt platí barevné rozlišení pojistek je na tom zesíku jedna pojistka 15 A (modrá a to číslo je i v manuálu). Z toho plyne, že výkon je naprosto tragický. Abys mohl dosáhnout výkonu musíš mít příkon a tenhle odpovídá necelým 100 W RMS pro všechny kanály. Nejsem elektrotechnik a tak se mohu mýlit ale nevěřím, že tento zesík dá víc než jsem uvedl tedy cca 25 W RMS/ch (což je výkon solidnějšího rádia). S tímhle neutáhneš ani slušné satelity o subwooferu nemluvě. Dej na ty předemnou a kup jiný zesík. Klidně bazarový ale i nové 4ch zesilovače nejsou žádná cenová tragedie.
Osobně bych do auta jako je Corsa zadní repráky ani nedával. Stačí slušný předek a subwoofer. Umístění na plato není příliš šťastné. Basy jsou o vibracích a subwoofer plato rozvibruje tak, že ho synátor stejně dřív nebo později vymění. Plato je v podstatě volně v luftě a já bych nechtěl poslouchat kravál z plastového uložení plata nebo z drnčení o zadní dveře. Dají se koupit i maličké aktivní subwoofery případně postavit pasivní bednu s basákem třeba 8". Průser je, že každá sranda něco stojí ale než utrácet takhle to bych ty prachy raději prochlastal (a to jsem skoro abstinent).

jarinek

Příspěvek od jarinek »

All píše:Bude to jen dvoukanálový výstup a bude širokopásmový.
Já to ale okomentuju přesně tak jak nechceš. Ten zesík je tragédie pokud jde o výkon a tipnul bych, že i pokud jde o spolehlivost. Na podporu jen jeden argument. Pokud jsem, správně pochopil německý manuál (s němčinou nekamarádím) a pokud furt platí barevné rozlišení pojistek je na tom zesíku jedna pojistka 15 A (modrá a to číslo je i v manuálu). Z toho plyne, že výkon je naprosto tragický. Abys mohl dosáhnout výkonu musíš mít příkon a tenhle odpovídá necelým 100 W RMS pro všechny kanály. Nejsem elektrotechnik a tak se mohu mýlit ale nevěřím, že tento zesík dá víc než jsem uvedl tedy cca 25 W RMS/ch (což je výkon solidnějšího rádia). S tímhle neutáhneš ani slušné satelity o subwooferu nemluvě. Dej na ty předemnou a kup jiný zesík. Klidně bazarový ale i nové 4ch zesilovače nejsou žádná cenová tragedie.
Osobně bych do auta jako je Corsa zadní repráky ani nedával. Stačí slušný předek a subwoofer. Umístění na plato není příliš šťastné. Basy jsou o vibracích a subwoofer plato rozvibruje tak, že ho synátor stejně dřív nebo později vymění. Plato je v podstatě volně v luftě a já bych nechtěl poslouchat kravál z plastového uložení plata nebo z drnčení o zadní dveře. Dají se koupit i maličké aktivní subwoofery případně postavit pasivní bednu s basákem třeba 8". Průser je, že každá sranda něco stojí ale než utrácet takhle to bych ty prachy raději prochlastal (a to jsem skoro abstinent).
"dvoukanálový výstup" - bych chápal, do dvou cinchů 4 kanály nenacpeš,
"a bude širokopásmový" - pro to už nikde nevidím důvod, ale budiž, třeba ano,
ALE bude tam předek, nebo nějaký mix FL+RL a FR+RR?

Za rozbor díky, ALE víš o nějakém slušném zesiku kolem 1000,-? Tenhle já seženu za 959,- Kč a původně jsem po něm koukal jen jako na cenově atraktivní zesik pro sub., s tím že předek i zadek bych nechal jen na rádiu. To auto je prostě malý a přeřvaná hudba v něm je nesmysl. To ale neznamená, že ji tam nemůže "podbarvit" subwoofer. Jak dobře vím z obýváku i z pracovny, i "šeptající" subwoofer dá hudbě jinou dimenzi..

Malé upřesnění - k tomuto zesiku udává prodejce výkon: 200 - 369 W (bez bližšího komentáře)

Zadní repro v Corse už jsou (vč. orig. fader), tak bych je už neodpojoval :wink:

"Umístění na plato není příliš šťastné" - ale KAM v Corse? Ještě se dávaj pod sedadlo, to už je asi úplně zvěrstvo. Zato subwooferů v platě už jsem pár viděl (neslyšel..). Vibrace uchycení se asi dají trochu pořešit, tedy pokud to syn moc neočoudí. Ten sub je prakticky přes celé plato, takže úchyty by byly poblíž pevných bodů, ne vprostřed.
Tenhle sub je 80 x 10 x 35 cm, výrobce udává 300W RMS při 4 Ohmech. Doma v pracovně mám sub 22 x 38 x 30 cm, 45W. Objem ozvučnice prakticky stejný, oba ve dřevě. Kdyby ten placatej do auta hrál z poloviny tak dobře, jako ten v pracovně, tak bohatě splňuje účel!

"maličké aktivní subwoofery" - to není špatnej nápad, byl by nějakej tip? A jak maličké? Pak by se možná vešly i do Corsy (ale zase do toho kapesního kufru).

Pro inspiraci - manuál k rádiu je tady: http://www.opel.cz/content/dam/Opel/Eur ... -1C_CZ.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Technickou specifikaci bohužel nemám.

All
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od All »

O autohifi se zajímám 12 let a ještě jsem nepotkal rádio, které by pracovalo s quadro signálem. Všechno je stereo a z toho plyne, že předek je stejný jako zadek. Liší se pouze levá a pravá strana což je princip stereo signálu. Předek a zadek se "zdánlivě" liší jen umístěním posluchače a tedy vlastně tím, že zvuk dorazí k uchu v rozdílných intervalech. Od toho je Fader.
Jsem si téměř jistý, že ten výstup je plnopásmový Line out. Jeho jediným účelem je prostě poslat signál dál a to pro strýčka příhodu. Třeba právě kvůli subwooferu jehož nastavení se ale provede na zesíku pro něj. U takového krámu (bez urážky) žadné další LPF pro ten výstup nepřidělají už kvůli ceně.
Jsem přesvědčený, že každý kdo tvrdí, že ten zesík má 200 W RMS nebo víc buď vědomě lže nebo nemá informace a je líný si je obstarat. Opakuji, že pokud jsem se nezmýlil a na zesíku je pojistka 15 A není možné z něj tento výkon dostat. Fyziku neokecá ani výrobce nebo prodejce. Ta pojistka prostě do zesíku víc jak 15 A nepustí. Zkus si přepočítat jaký z toho jde dostat výkon. Stále se bavím o RMS výkonu, který jediný je relevantní. Z toho všeho také plyne, podle mého názoru naprostá nedostatečnost především pro subwoofer. Domácí SW s tím levným z odkazu bych opravdu nesrovnával.
Jestliže chceš přední a zadní repráky pohánět rádiem nechápu proč řešíš 4 kanálový zesilovač. Bohatě ti stačí 2ch nebo mono s pasivní bednou nebo prostě jen aktiv. Jeden tip bych možná měl. Mám teď nějaký výprodej na http://autoaudio.wsc.cz" onclick="window.open(this.href);return false;. Najdi si tam aktivní Axton AB20A. Podívej se na rozměry a přečti si test.
Manuál k rádiu mi v ničem nepomůže. Bylo by dobré vědět co z něj trčí vzadu, jaké má výstupy atd. Vzhledem k tomu, že je to už ne příliš mladé OEM rádio nebude to nic moc. Ten aktiv jako většina aktivních subwooferů pracuje i s reproduktorovým signálem takže RCA, které rádio asi nemá ani nepotřebuješ.
I kdyby ses rozhodl použít tu původní bednu na plato stejně někam musíš umístit zesilovač. U toho SW Shark uvádí kde co jen na citlivost jsem nějak nenarazil a věř, že je důležitá. Můžu jen tak hádat, ale protože jsou v něm dva repráky 8" nebude větší než 85 dB a to jsem dost optimista. S tímhle si ten zesík neporadí a dost práce to dá i mnohem silnějšímu zesíku od solidní značky.
Placaté subwoofery pod sedadlo se umisťují celkem běžně i když uznávám, že ideální to rozhodně není.
A poslední argument. Když sečteš cenu zesíku a cenu toho subwooferu nevešel by se do ní i nějaký levnější aktivní SW?
Přílohy
ab20a.jpg

jarinek

Příspěvek od jarinek »

Tohle už zní hodně rozumně, výstupy z rádia mám, postupně doplním informace a odkazy:

Takhle to vypadá vzadu: https://www.google.cz/search?q=%22CD+30 ... B800%3B710" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.google.cz/search?q=%22CD+30 ... 048%3B1536" onclick="window.open(this.href);return false;
Ty nože nahoře jsou 4 audiovýstupy, což ovšem (uznávám) nemusí mít nic společného s 4-kanálovým audiem.
Na ty konektory dole se chci chytit přípojkou externího audio: http://www.ebay.de/itm/18-OPEL-Aux-Adap ... 2a32e96ff3" onclick="window.open(this.href);return false;
...
Rádio "v podstatě stereo" - stejně se nevyhnu 5-6-kanálovému zesiku, pokud budu chtít kromě sub vytáhnout i repro. Au..
...
Na aktivní sub jsem koukal, to je od 5 tis. vejš. A z jetýho sub bych asi měl obavy, nikdy nevíš, co zažil..
...
Můžeš prosím malinko osvětlit pojem "citlivost"? Jsem totální amatér, dělám do PC, ne do muziky.. Díky za pochopení.
(Asi jsem si už našel na http://www.elweb.cz/clanky.php?clanek=67" onclick="window.open(this.href);return false;)
Ano, to je důležitý parametr. Zkusím najít.. ..nenašel jsem nikde. Takže dotaz prodejci..
...
Nevím, jestli mi prodejce bude schopen dát nějaké smysluplné údaje, ale pořád se přikláním k variantě sice asi ne tak výkonného, zato ale pro mě šikovněji umístitelného sw. Máme totiž dvě feny (černý retrívr), co milujou výlety a kufr tohohle auta je jejich, takže my páníčkové do toho nemáme moc co kecat. Jestli ten sw. bude na platě aspoň trochu poslouchatelnej, tak by to bylo ideální řešení. Jsem ochotnej to risknout, nějakých 70€ je rozumná cena za riziko. Snad bude mít i připojení přes nějakou šikovnou zástrčku, pak by demontá/montáž byla otázkou pár vteřin. Jo - abych nezapomněl - plato sedí na gumě, tak by to nemělo ani poskakovat, ani drnčet. Snad..
Naposledy upravil(a) jarinek dne 23 říj 2013 15:52, celkem upraveno 9 x.

blázen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blázen »

jarinek píše:
blázen píše:kup starší třeba na AHC a ve značce,která ti zaručí, že to bude hrát dobře.
Tak to jsem přesně myslel - obecné rady jsou mi k prdu :nono: , jasná odpověď na jasnou otázku by nebyla?

Pro podobné případy předem podotýkám - nechci do toho vrážet 30 tis. (ani 10), je to malý auto, 7 let starý - a úměrně tomu chci klukovi dopřát za málo peněz rozumně muziky. O žádné koncertní kvalitě nebo zahánění sousedů do krytu nebyla řeč.
to není obecná rada.. prostě tuhle "čínu" bych nekoupil.. za tu cenu se dá koupit zesák od dobré značky, kde výkon bude výkon na uvedené úrovni a rovněž i zvuk. Za 2jku se dá sehnat dobrý funkční tarší zesák. Podstatně lepší než toto.

co třeba něco takového http://auto.bazos.cz/inzerat/27359467/Z ... GMX424.php
http://auto.bazos.cz/inzerat/28588994/z ... 0-600W.php

zesilovačů je mrtě
ted smrdím po naftě :-)

podporuji: http://www.neo2011.cz/

jarinek

Příspěvek od jarinek »

Podívám, díky za tipy. Chvilku se asi budu prohrabávat parametrama..
...
Můžu poprosit o názor na tenhle: http://www.sonicelectronix.com/item_332 ... 1100S.html" onclick="window.open(this.href);return false;
REN1100S: 4-kanálový analogový zesilovač, výkon 4 x 90W RMS / 2 x 225W RMS @ 4Ω, 4 x 175W RMS @ 2Ω, nastavitelná HP + LP propust (80-2,000 Hz, 50-250 Hz), Bass Boost (0, 6, 12 dB at 45 Hz), pojistky 20A x2
Údajně produkt německé společnosti Maxxsonics (což nemusí nutně být o kvalitě a neexistenci čínských střev).

Starší bych měl za litr. Napojil bych na to předek a sw.

Jinak po pár přepočtech sebekriticky uznávám, že z Auny AB-450 bych inzerovaný výkon dostal asi až po přidání půl kila plutonia :P. Dobře, že je kde se poradit..

...

Tak se čeká, až to přijde (cca týden), pak uvidíme. Dám vědět..

...

Chvilku to sice trvalo, ale všechno je v pohodě v auťáku a HRAJE TO BEZVA !! :potlesk:

Na kablíky za rádiem se napojil Hi-Low převodník HL-406 a odtud se dotáhl dozadu do zeziku Renegade REN1100S. Je to ohromný hovado, poctivej kus železa s dvěma pojistkama 20A. Přišel přimontovat na záda třetinový sedačky, sklápí se s ní. S remote od rádia byl problém, nic takového totiž rádio CD30 MP3 v Corse nemá (oměřeno, probráno na opel-fóru). Tož to přišlo připojit na zapalovač. Subwoofer SHARK BX208 s dvěma 8" repro padnul na plato jak zadel na hrnec - a v případě nutnosti jde během minuty odpojit a i s platem vyndat. Nic nevibruje, nedrnčí apod. Trochu složitější bylo poladit převodník u rádia, ale po půlhodince pokusů se zadařilo.

Zvuk je z toho bohovskej, nejlíp je to poznat, když se vypne zapalování a ještě nevytáhne klíč. To pak zhasne zesik, ale ještě hraje rádio - no jo, ale jak bídně proti zvuku se sw., strašná degradace!

Zbývá už jen aux-vstup do rádia. Kablík už tam je, jen není volba v menu rádia. Jde to za cenu návštěvy Opelu, nebo to možná najdu někde na nějakém fóru..
No a pak přidat do boků auta nějaký repro (máme i s výhybkama asi 10 let nakoupený a nepoužitý dvě sady), v zesiku je na to volnej kanál. Corsa je 3-dveřák, takže místo a dutiny na repro tam jsou - a dokonce perfektně přístupný.

Všem ještě jednou díky za cenné rady!

jarinek

Příspěvek od jarinek »

jarinek píše:...
No a pak přidat do boků auta nějaký repro (máme i s výhybkama asi 10 let nakoupený a nepoužitý dvě sady), v zesiku je na to volnej kanál. Corsa je 3-dveřák, takže místo a dutiny na repro tam jsou - a dokonce perfektně přístupný.
...
Do zesiku jsou zvlášť vstupy pro přední a zadní kanály, u vstupu pro přední kanály je i výstup do jiného zes.
Myslíte, že tenhle CINCH-výstup ze zesiku u předních kanálů se dá napojit o kus vedle jako vstup zadních kanálů krátkým CINCH-CINCH kablíkem? Chápu to dobře?

Odpovědět

Zpět na „Autohifi“