Subwoofer ano či ne ? - vaše názory

Vše o muzice v autě - rady, postupy jak na to, možnost přidávat i fotky instalací.

Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan

Odpovědět
Lejonardo

Subwoofer ano či ne ? - vaše názory

Příspěvek od Lejonardo »

Ahojte, přemýšlím o koupi subwooferu se zesíkem, slyšel jsem u kamaráda hrát subáč od sencoru a 2x výšková repra vepředu ve dveřích, ty repra byly starší a možná originály v peugeotu 205 a zvuk se hodně zlepšil přidáním toho basáku, tak mě to hned dokopalo si taky něco pořídit, uvažuji o tomto:
http://www.ahifi.cz/infinity-set-4-infi ... b-602.html" onclick="window.open(this.href);return false; v obchodě to hrálo opravdu luxusně. Tak ještě něž basák koupím, tak bych chtěl znát nějaké vaše názory o poslechu hudby se subwooferem, jak se zlepšil zvuk a tak podobně. Děkuji

D´ice

Re: Subwoofer ano či ne ? - vaše názory

Příspěvek od D´ice »

já bych si trošku připlatil a koupil spíš tohle: http://www.ahifi.cz/jbl-gt5-set-3-jbl-g ... #komentare" onclick="window.open(this.href);return false;

mrkni tam na komentáře a je tam toho napsanýho hodně. Evidentně do toho nechceš moc investovat a myslím si, že tohle je za daný peníze vcelku slušná kobinace basáku a zesíku.

Mám v autě taky subwoofer, dřív jsem měl Hifonics ASX12BP a teď mám jbl p1222 v kombinaci s monoblokem helix (zapojené do 4 ohmů).
Hraje to přesně podle mých představ, dá se to nastavit na decentní jemné basy, ale dokáže to i zatalčit.
Záleží jen na tobě co od toho chceš 8)
Mrkni na autohificlub.cz tam se tyhle věci řeší pořád :wink:
Life is too short to drive boring cars

Lejonardo

Příspěvek od Lejonardo »

Autohificlub.cz taky pročítám 8) , ten subáč chci právě menších rozměrů, na ten JBL jsem se také díval, je moc obrovskej. Ve dveřích mám komponentní repra původní a jsem s němi spokojen, středobas ve dveřích také pěkně duní když v nastavení rádia nastavím BASS BOOST, ale asi to není ono jako pravý basák že? Chtěl bych do basáku+zesíku+kabeláž dát maximálně 4000 Kč, ještě přemýšlím o tomto:
http://www.autohifi-jean.cz/subwooferov ... ath=13_177" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak bych chtěl právě slyšet vaše zkušenosti s kvalitou hudby s basákem?

D´ice

Příspěvek od D´ice »

to jbl je větší z toho důvodu, že to není uzavřenka, ale bassreflex ozvučnice. Uzavřenka bude vždycky podstatně menší. Já mám radši bassreflexový bedny, přijde mi to na poslech příjemnější.
Kompa ve dveřích to je základ (jestli máš dveře vytlumené tak to i slušně basuje), ale nenahradí to basák.
Těžko budu radit jak jsou na tom s kvalitou tyhle sety. Já měl jen dva subwoofery a to ty napsané výš.
Když si vezmu, že hifo stál nový zhruba 12 000,- a jbl bez bedny 5500,- tak to bude asi hrát na jiné úrovni. Prostě jsem si radši počkal, přišetřil a koupil přesně to co jsem chtěl, aniž bych pak fňukal, že jsem si koupil něco za pár korun a nespoňovalo to moje požadavky.
Možná by nebylo marný si dát na ahc inzerát a ono už se něco objeví. A navíc budeš už mít basák i rozehranej :wink:
Touhle cestou bych se vydal já 8)

Lejonardo

Příspěvek od Lejonardo »

Děkuji ti za rady 8) , rozehraný basák? On se nějak změní používáním? opotřebí se zvuk ? Chtěl bych raděj něco nového, chci to mít právě že i do budoucna v dalších autech.

D´ice

Příspěvek od D´ice »

hraním se zvuk nezmění, zvuk se neopotřebí jen o něco změkne gumový závěs, ale to je u všech repráků ne jen u basáku. Proto když si člověk koupí nová repra tak by je neměl hned honit naplno 8)

gizmi

Příspěvek od gizmi »

Lejonardo: odkud jsi? Kdyby jsi byl z Plzne, tak mohu ukazat, poradit, atd

Lejonardo

Příspěvek od Lejonardo »

D´ice píše:hraním se zvuk nezmění, zvuk se neopotřebí jen o něco změkne gumový závěs, ale to je u všech repráků ne jen u basáku. Proto když si člověk koupí nová repra tak by je neměl hned honit naplno 8)
děkuju :-) to jsem nevěděl. Jak dlouhu se tak mají ty nová repra rozehrávat než je budu chtít vyzkoušet zahrát trochu na vyšší volume :-) ?

D´ice

Příspěvek od D´ice »

to je docela různý, ale to uslyšíš. Zvuk jakoby trochu změkne (nevím jak to nazvat jinak) :wink:

All
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od All »

Rozehráváním (zahořením) se zvuk reproduktorů změní. V některých případech dost podstatně. Řekl bych, že čím kvalitnější repráky tím se většinou (ne vždy) zahořují déle a zvuk se změní znatelněji. Ještě jsem ale neslyšel repráky, které by se zahořely k horšímu. Jak psáno výše, zvuk se "změkčí", zpřesní se (nejen) kontury basů a po zahoření reproduktory snesou trochu víc zátěže než před ním. Každopádně pokud se nebudou zahořující se repráky (jakékoliv) hnát do limitace zesíku není se čeho bát. Chce to jen citlivou ruku na volume. Na zahoření lze použít speciální signál ale není to nutné. Až takoví hifíci nejsme. Stačí zahoření běžným provozem jen to bude trvat trochu déle.
Nějak jsem nezachytil do jakého auta to bude. Pokud do hatchbagu vůbec bych se zesilovačem nezabýval. Tedy v případě, že bych ho nechtěl použít i pro ostatní reproduktory a že by to nemělo být příliš drahé. Ušetřil bych místo i práci a instaloval aktivní subwoofer. Ten bych vybral podle účelu, tedy především podle druhu převážně poslouchané muziky. A věřte, že výkon není všechno. Znám maličké aktivy s výkonem pod 100 W RMS, které dokáží zahrát až překvapivě dobře. I o tom to celé je. Výrobce ví co dělá a aktivní subwoofer navrhuje jako celek, který si parametry zesáku i wooferu sedne jak prcka na nočníček. To je, podle mého soudu podstatně důležitější než bezmyšlenkovité kilowatty. Aktivní subwoofery se dají pořídit od cca 2500,- kaček takže to nutně nemusí nikoho zruinovat.
No a pokud jde o konstrukci ozvučnice tak nesnáším bandpassy (snad mimo jednoho extrémně drahého Syrincsu) a bassreflex taky nemusím. Poslouchám převážně metal od Heavy přes Death až kam to jde vydržet. Tady se mi bassreflexy moc neosvědčily. Zpočátku, někdy před 12-ti lety jsem vystřídal několik bassreflexů převážně od Emphaseru a Rodeku. Dlouho jsem pak vozil vynikající Radical Audio RA12W4, kterému jsem postupně postavil několik beden. Než jsem dal pryč bývalé auto vozil jsem Alpinku SWX1042D s referenčním zesíkem od Zapca (basy bratru za 40 tyček) a nikdy jsem lepší basy neměl. Teď jsem (už zase) ve stádiu experimentování. Letité zkušenosti mi ale šetří čas takže půjdu každopádně zase do uzavřené, maličké bedýnky pravděpodobně osazené opět wooferem Radical Audio na zesíku od Focalu a uvidím jak dlouho mi to vydrží.
Nějak moc jsem se rozkecal ale snad to přežijete.

Lejonardo

Příspěvek od Lejonardo »

All- Moc Vám děkuji za objasnění a vysvětlení 8) , hudbu hledám do vozu seat cordoba rok 2000 - je to sedan a hudbu poslouchám: dance, electro house a z rádia. Vytlumením jsem se zatím nezabýval, ale co tady čtu po foru, tak se do toho asi také pustím :)

D´ice

Příspěvek od D´ice »

hele a má ta cordoba nějakou průchodku z kufru do kabiny? třeba loketku nebo je to natvrdo uzavřený sedačkama a nahoře platem?

Lejonardo

Příspěvek od Lejonardo »

není tam nic bohužel ikdyž ta loketka by se mi tam sakramentsky hodila kvůli otvoru, který často potřebuju, když vozím udice :D , kufr je uzavřený sedadly s plechovými zády.
A plato co je nad kufrem má 2 otvory na ovály, je to jen příprava, ovály tam mám větší než tam mají být a jsou jen na těch dírách položený. Ty ovály jsem koupil na aukru za 200Kč ale nehrajou špatně, myslíte, že kdyžbych ty ovály dal pryč, tak by těma otvorama mohl pronikat basák?

D´ice

Příspěvek od D´ice »

tak na tohle bude muset odpovědět někdo zkušenější než já. Jen prostě bude trošku problém dostat ty basy z kufru do kabiny. Já když sklopím opěrku tak tam mám díru od oka 35x20 takže basy jdou do kabiny krásně. Jestli budeš mít repra v platě tak si myslím, že budeš potřebovat trochu silnější basák aby to bylo slyšet. Ale to je pouze moje domněnka, jestli to je pravda nezaručuju. Ať se vyjádří někdo zkušenější :wink:

Lejonardo

Příspěvek od Lejonardo »

To je pravda, už mi to radili, že do sedanů je lepší výkonnější sub.
přemýšlím mezi těmito dvěma:
http://www.autohifi-jean.cz/subwooferov ... ath=13_177
http://www.ahifi.cz/infinity-set-4-infi ... b-602.html
Ten Infinity jsem si poslechnul na prodejně autohifi a hrál krásně, oproti Gladen ve stejné cenové kategorii.
Teď jde o to, jak ten kufr ten zvuk zkreslí nebo utlumí?

jajiN

Příspěvek od jajiN »

Já mam teda subáč origo z výroby už zabudovaný v kufru a nemám nikde žádnou díru. A i přesto to hraje velice slušně (BOSE), takže si myslím že by to mělo být ok a neřešil bych škvíry kudy může pronikat vlnění. Jasně, čím víc překážek, tím hůř, ale v autě si myslím je to nepodstatné

Odpovědět

Zpět na „Autohifi“