Kdo je viník ?

Pokec nejen o autech...

Moderátoři: Eiffel, Fáboš, Bohuš, Berry, habitat3, Tommy1978, Kane13, Ritchma

Odpovědět
thommy01

Kdo je viník ?

Příspěvek od thommy01 »

Stala se mi takováto situace. Řídil jsem dodávku skrze město. Jeli jsme v koloně a řidič přede mnou si z ničeho nic uvědomil, že chce odbočovat, zabrzdil a vyhodil blinkr. Já jsem měl tak tak co dělat abych zareagovat a dobrzdil to (upozorňuju, že jsme nejeli nijak rychle, bylo to v koloně. Odstup jsme všichni dodržovali jak jen to situace dovolovala). Jenže kluk za mnou už na to zareagovat nestihl, protože přes moji dodávku nic neviděl, neubrzdil a nabral mě. Já a ten co mě nabral jsme vystoupili, ten co odbočoval vesele odjel. Řešili jsme to, on vinu odmítá, měl spolujezdce, který byl ochotný policii dosvědčit, že dodržoval dostatečný rozestup i rychlost, ale v takové situaci neměl čas vůbec zareagovat. A já se ptám. Je viník ten, který to zabrzdil přede mnou ? Nebo já, protože jsem neměl dostatečný odstup abych to mohl dobrzdit plynule a nezadupnout to na místě ? Nebo ten kluk, který už to neubrzdil za mnou ?

Bobek

Re: Kdo je viník ?

Příspěvek od Bobek »

Ten za tebou, má mít takový odstup, aby dokázal reagovat na vzniklou situaci a dokázat zastavit.
Renault Laguna III phase 3, Initiale Paris, 110kw
Renault Mégane Grandtour GT, 151kw
Renault Mégane Grandtour GT220 162kw
Opel Vectra B Caravan 92kw

LiberaleMiguel2

Příspěvek od LiberaleMiguel2 »

tady platí pravidlo "co neubrzdíš to neukecáš" - takže je jasná vina toho kluka co tě nabral ze zadu, měl mít takový odstup od tebe, aby to stihnul ubrzdit ;-) Není co řešit...
JSEM ZPÁTKY NA SVÉM PŮVODNÍM PROFILU, TAKŽE COKOLIV PIŠTE NA LiberaleMiguel (bez dvojky)

Venca Brody
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Venca Brody »

Přesně tak, nedodržení bezpečné vzdálenosti. Víc bych neřešil.. 8)
EX citroen saxo 1,4vts,. EX bmw e36 316i,. EX BMW e36 328 iT,. EX Golf III 1,8i, OOOO A4b5 avant 1,9TDI, BMW e36 316i compakt
A teď jedna merdka OOOO A6C5 avant 2,8i quattro

tom406
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom406 »

Nedávno měl to samé brácha a to bylo tak že na 4 proudové cestě kde je 90km zašlápl chlápek brzdu a přes dvě plné se otočil. Brácha stihnul tak tak zabrzdit i když z 90ti na 0 během pár metrů, ale ten za ním nee. Viník, který se otáčel přes plnou dostal 1000kč za otáčení se přes čáru a mohl hned odjet a ten co napálil do bráchy zezadu, tak dostal 2000kč a musí platit. No je to na hlavu postavené. Já bych dojebal toho co to zašlápnul a točil se cipa.

JOE_Cik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JOE_Cik »

kdo tlačí ten platí ..... :-D :-D :-D
Renault Clio 1,2 rv 97-plonkovka...SOLD
Renault Clio 1,8 16V-letadlo..SOLD
Renault Clio Sport 172 Ph2 rv02 - hají v garáži
Renault Megane Grandtour 1,5dCi rv18 - family wagen
Fiat Doblo Maxi 1,6 MTJ 120SX rv18 - služební

AR166
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AR166 »

jj, plati ten co tlaci. :D dej ale bacha, aby ten tlacenej mel auto v dobrym tech. stavu. na tom by se to mohlo zvrtnout. :D
www.ar166.galerie.cz..........................................................................................................................................Mattig SSF (Sokolov-Svatava-Felgen) :D

vtuni

Příspěvek od vtuni »

přesně jak píšou ostatní

sice
dle Zákona č. 361/2000 Sb. část 1 hlava II, díl 3,

§ 18
Rychlost jízdy

(1) Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat; smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.

- změna směru a rychlosti jízdy, je ve městě okolnost, zcela běžná (přechody pro chodce, cykliské, odbočování..atd..) a řidič ji tedy má předvídat

sice dle odst:

(2) Řidič nesmí
Řidič nesmí
a) snížit náhle rychlost jízdy nebo náhle zastavit, pokud to nevyžaduje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,

- v praxi to znamená to, že se vždycky vymluví na bezpečnost provozu, např. že mu tam vběhla kočka nebo cokoliv jinýho..

rozhodující je v tomtop případě
§ 19
Vzdálenost mezi vozidly

(1) Řidič vozidla jedoucí za jiným vozidlem musí ponechat za ním dostatečnou bezpečnostní vzdálenost, aby se mohl vyhnout srážce v případě náhlého snížení rychlosti nebo náhlého zastavení vozidla, které jede před ním.

tečka...
the amount of power an engine can hold directly relates to the amount of money you have to dump into it
my GTI on vimeo http://vimeo.com/34409682

Breakthru

Příspěvek od Breakthru »

mě tuhle napadlo něco podobnýho, protože jedu teď v týdnu z práce a už v Česku za čárou přede mnou nějakej borec v dálce odbočoval doleva.Na tom by nic nevadilo, jenže hned za ním jel nějakej rakušašek se starým merglem, kterýmu vzádu nesvítilo ani jedno brzdový světlo.Já tam do kopca jel stovkou, víc ne, protože jsou tam koleje od kamionu, tak tam víc nelítám.Ale i tak, než jsem si uvědomil, že ten vůl přede mnou stojí, tak tvrdý brzdy a ještě v poho jsem to dobrzdil.Kdybych to ale do něj napral, tak by se to řešilo stejně jako tady v tom případu-tlačím, platím nebo jak?Nemám v autě kameru, svědka jsem měl, ale bylo by mi to něco platný?Dá se vůbec dosvědčit, že mu nesvítily brzdový světla?
svět dospělých je pro mne záhadou......

Kane13
Moderátor

Příspěvek od Kane13 »

Řešil jsem něco podobnýho, kdy jsem taky málem naletěl do frajera, kterej měl mrtvý brzdovky. Prej se dá expertizou zjistit, jestli byly funkční, nebo ne... ale není mi jasný jak.
Bad things happen when good people pretend nothing is wrong. - Corey Mother Fuckin´Taylor

Breakthru

Příspěvek od Breakthru »

no, právě.Žárovkama to asi nebylo :D ale nevím, co by ze zadku toho merglu zbylo, kdyby do něj naletěla přes 1700kg těžká Audi....nicméně z dálky takový idioti patrní nejsou, ale čím víc se člověk přibližuje, a že je to pak fofr, tak až pak docvakne, že auto vepředu není v pohybu, ale stojí.....

vtuni

Příspěvek od vtuni »

obávám se, že nesvítící brzdovky,na to nemají moc -dá se říct vůbec vliv... :|

laicky řečeno - pokud tam bude odstavenej vlek se senem = překážka . tak nikde není psáno, že musí svítit brzdovkama...

prostě jsi povinnej řídit auto jen takovou rychlostí, aby jsi ho zvládl zastavit před překážkou .. (atť už svítící nebo ne) .. na vzádlenost na kterou vidíš...
bez ohledu na to jestli to svítí, bliká hoří... světlékuje nebo levituje...

viz § 18
Rychlost jízdy
the amount of power an engine can hold directly relates to the amount of money you have to dump into it

LiberaleMiguel2

vtuni: Nemáš pravdu, odstavený vlek se senem na pozemní komunikaci nemá co dělat. A když jo, tak má být řádné označený, aby bylo poznat, že je odstavený, takžetéž auto(trojúhelník).

Auto, kterému nesvítí brzdové světla není způsobilé pro provoz na pozemní komunikaci, tudiž vina padá na něho. Aspoň tak to vidím já...
JSEM ZPÁTKY NA SVÉM PŮVODNÍM PROFILU, TAKŽE COKOLIV PIŠTE NA LiberaleMiguel (bez dvojky)

Rudi
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rudi »

Když nesvítí(nebliká) přejezd, taky si máš dát bacha...hald, co neubrzdíš, to neukecáš...
VW - Very Wonderful
ALUSADY.CZ - originální alu kola na Váš vůz
Dovoz vozidel, odtahy z celé EU, STK

AlesiBoss

Příspěvek od AlesiBoss »

smazano
Naposledy upravil(a) AlesiBoss dne 11 črc 2014 18:28, celkem upraveno 1 x.
už nemám hnujdaj...

Breakthru

Příspěvek od Breakthru »

tak to je dobrý, před pár týdny jedu z práce dom už za tmy a když se dostanu na horizont, tak si všimnu, že přede mnou cosi je, tak hampsnu na brzdy a nějakej zkurvenej vidlák za sebou táhne devítitunu osvětlenou o síle dvou vietnamskejch zapalovačů.....tyhle prasárny na silnici nemaj co dělat.Vidět a být viděn, to pak de facto můžeme vesele světla vzádu vymontovat, protože nám stačijou jen ty přední a ti za náma ať se třeba poserou a jezdijou si všude pade....

Breakthru

Příspěvek od Breakthru »

AlesiBoss:jistě, to bych pochopil...To zní rozumně, ale jsem rád, že se to nestalo.Páč fakt nevím, jak by se todle řešilo a jestli by to šlo vyřešit nějak rozumně.....

Rudi:přejezd a auto je rozdíl.Přejezd se moc často nepřemisťuje a většinou je tam, kde ho udělali....

LiberaleMiguel2

A přejezd je hlavně taky označen aji jinak než světlama a platí pro jeho přejetí přesně dané předpisy, když světla nesvítí, takže tohle přirovnání je totálně mimo ;-)

Furt tady je to, že auto bez fungujícíh světel nemá na cestě co dělat = může za to on ;-)

hodon

Příspěvek od hodon »

To je jak ten humus, když někdo dupne na brzdu na semaforu. :/ 70kmh po městě a pak z 5metru zabrzdit :/

Já jednou takhle nedobrzdil na železničním přejezdu. :( Dědkovi podle mě nesvitili brzdovky a já to do něj napral. :/ Totál jsem mu rozmačkal zadek a já měl jen prasklý rámeček na SPZ. :/ (měl Daihatsu Sirion).

Úplně nesnáším ty borečky co si nedodržují rozestupy a lepí se na prdel :/

Bobek

Příspěvek od Bobek »

Pokud máš svědka, tak se to dá řešit

Pokud svědka nemáš a ty tvrdíš, že světla nesvítila a borec tvrdí, že světla svítila, tak je to spoluúčast a máš to aspoň za polovic. Tohle jsem řešil :)
Renault Laguna III phase 3, Initiale Paris, 110kw
Renault Mégane Grandtour GT, 151kw
Renault Mégane Grandtour GT220 162kw
Opel Vectra B Caravan 92kw

Chamelion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Chamelion »

Mám podobnou zkušenost - Praha, jižní spojka, jedu v koloně cca 50km/h, předemnou baba v oplu a před ní týpek v oktě, jedeme levym pruhem. Za náma zahoukala někde v dálce sanitka, týpek v oktávce to zakápnul na místě, do něj vlítla baba v oplu a do nich pak já s plně naloženym MB Vitem. Když jsem se "dohadoval" s pčr, čí je to teda vina, když on zbytečně zastavoval a nejdřív to do něj pustila ta baba, tak mi bylo jasně řečeno, že vždycky za to může ten poslední a šmitec :wink: Já nakonec zaplatil jen 500Kč bez bodu na místě, auto totálka :D

AlesiBoss

Příspěvek od AlesiBoss »

smazano
Naposledy upravil(a) AlesiBoss dne 11 črc 2014 18:28, celkem upraveno 1 x.
už nemám hnujdaj...

Chamelion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Chamelion »

Je možný, že mi pčr ukřivdila, nicméně měl jsem plný auto lidí a věcí, tak jsem byl rád, že jsme vyvázli všici bez újmy.

Na to, když jsem se oháněl tím, že zastavil z ničeho nic na fleku mi pčr řekla, že to stejně nemám jak dokázat, že je to slovo proti slovu. Auto bylo služební, tak jsem to zas tak moc nehrotil.

starter

Příspěvek od starter »

to že jsi poslední v bouračce nic neznamená, známá měla něco podobnýho... ve správním řízení jí dali za pravdu, pokud nesouhlasíš tak nepodepisuj,
cajti si chtěj jen ulehčit práci :kladivo:
odtah od 7kč/km 731810210

Chamelion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Chamelion »

Tak aspoň vim pro příště (ikdyž snad nebudu potřebovat) :D

U mě byl maličko problém i s pani předemnou (asi fet), ta se hádala že to stihla dobrzdit a že jsem se nevěnoval řízení, že mě sledovala v zrcátku a tak...

vtuni

Příspěvek od vtuni »

LiberaleMiguel2 píše:vtuni: Nemáš pravdu, odstavený vlek se senem na pozemní komunikaci nemá co dělat. A když jo, tak má být řádné označený, aby bylo poznat, že je odstavený, takžetéž auto(trojúhelník).

Auto, kterému nesvítí brzdové světla není způsobilé pro provoz na pozemní komunikaci, tudiž vina padá na něho. Aspoň tak to vidím já...
nicméně i do odstavenýho auta .. čehokoliv jinýho nemáš nabourat = musíš zastavit auto na vzdálenost na kterou vidíš..
bez ohledu na to jestli to svítí nebo ne.. může tam být odbočující auto... kde řidič nemá povinnost stát na brzdě když odbočuje..atd....

kámoš na motorce měl nehodu s autem bez STK (taky nemělo na silnici co dělat) auto navíc vjelo do cesty z nějakýho průjezdu.....
verdikt už 3 soudu zněl .." nepřízpůsobil rychlost stavu a povaze vozovky" prostě nejel 50km/h v obci... a tím to hasne...
prośoudil už majlant a bez úspěchu... takováhle je realita...

o např šchade 120, s vyrezlýma zadníma parabolama.. který sice svítí (co se týče el. zapojení v pořádku)... ale rozhodně světla nemají předepsanou svítivost... v noci na dálnici bych taky mohl napsat svý...

ano..nefunkční brzdový světla můžou být spoluvinou, ale v každým případě za to v 99,9% vždycky může ten vzadu...
tak to prostě je...

Bordel
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bordel »

Chamelion píše:Mám podobnou zkušenost - Praha, jižní spojka, jedu v koloně cca 50km/h, předemnou baba v oplu a před ní týpek v oktě, jedeme levym pruhem. Za náma zahoukala někde v dálce sanitka, týpek v oktávce to zakápnul na místě, do něj vlítla baba v oplu a do nich pak já s plně naloženym MB Vitem. Když jsem se "dohadoval" s pčr, čí je to teda vina, když on zbytečně zastavoval a nejdřív to do něj pustila ta baba, tak mi bylo jasně řečeno, že vždycky za to může ten poslední a šmitec :wink: Já nakonec zaplatil jen 500Kč bez bodu na místě, auto totálka :D
Vzdycky za to nemuze ten posledni. Prvni nabourany musi rict, zda citil jednu nebo dve rany. Pokud jednu, tak jsi babku odhodil, pokud dve, tak je to nasledna nehoda, cili dostane pokutu, jak babka za prvni nehodu, tak ty, za druhou, pripane treti a dalsi... Samozrejme je neco jineho, kdyz babka nedobrzdi, zastavi se se naraznikem o kouli a ty do nich vlitnes v kilu a babku natlacis do prvniho auta
http://www.odtahnito.cz <<< Půjčovna odtahového speciálu, stačí řidičák sk. B. Nejlevnější způsob převozu vozu svépomocí. Praha, ČR i zahraničí.

Odpovědět

Zpět na „Pokec“