Simos2P - felicia mpi

Vše o úpravách motorů a vyfuků.

Moderátoři: Fáboš, Bohuš, Kane13, Ritchma, Libor12, Tom_

Odpovědět
Tomitooo

Simos2P - felicia mpi

Příspěvek od Tomitooo »

Zdravím

chci se v rámci příprav na budoucí projekty a v rámci sebevzdělání pohrabat
v mapách tejhle jednotky z feliny 1.3 mpi.. paralelně s
tím dělám i go motoru, ale to teď stojí.. v garáži je zima :cry: .
Jednotku jsem rozdělal a teď jsem ve fázi, kdy jsem odletoval původní paměť (AMD Am27C010) a
přečetl z ní data... mám .hex a .bin. Hledal sem různě po netu, jakým způsobem se dají data
vizualizovat do podoby map a případně editovat s následným výstupem stejnýho formátu připravenýho
ke zpětnýmu nahrání do paměti, ale nenašel sem přesně, co bych potřeboval..
do jednotky příjde patice PLCC32 a místo origo paměti jsem koupil
AMD At27C010-70JU.. kvůli záloze původní, časech čtení a zápisu a taky kvůli tomu, že to měli na skladě v gme.cz. :D,
pak pro mě nebude problém opakovaný vyndávání té paměti do a z programátoru.
Chtěl bych se teda zeptat, existuje nějakej soft, samozřejmě pro mě (student) freeware, kterej je nějak userfriendly a umožnil by mi vizualizaci
dat a editaci map? Taky by mě zajímalo, kde seženu jak je pamět adresováná, tj. místa v paměti (odkud-kam) je třeba předstih, vstřik atp a jestli
je to vůbec potřeba..

Rád bych, aby se toto téma zvrhlo i v něco obecnějšího, co se týče téhle problematiky. Ono dost lidí si svoje
know-how chrání, ale feliny už se moc nedělaj (ikdyž na naučení dobrý, si myslim),
tak by někdo zkušenější mohl poradit.

Snad jsem můj problém vyjádřil jasně. Díky za každou odpověď! Přikládám nějaký fotky ještě...
Přílohy
eeprom.jpg
1.jpg
2.jpg
V70 p2 2.5T B5254T2
850 T5 B5234T

JRD McLAREN
Kontaktovat uživatele:

Re: Simos2P - felicia mpi

Příspěvek od JRD McLAREN »

skus pohladat WinOLS ..
v tom by sa mohlo dat nieco najst..

mne sa tu flaka 047 906 030N
Člen Klubu Šlapacích Moskvičov
IMF Master Ignition Forum - http://imfsoft-forum.eu/

0martin0

Příspěvek od 0martin0 »

co chces upravovat predstih,palivo? mas sirokopasmovou lambdu? mas pristup k dynamometru? podle ceho chces ladit smesi? podle ceho chces pridavat nebo ubirat predstih?

1.) zajisti si moznost zmerit si jestli je potreba vubec neco menit v seriove jednotce

2.) kup si programovatelnou jednotku a tim si zajisti ze to co po jednotce budes chtit to skutecne udela

2.) az zjistis co potrebujes zmenit nauc se jak to zmenit v seriove jednotce

obracenej postup ti strasne zkomplikuje zivot.....

Tomitooo

Příspěvek od Tomitooo »

0martin0 píše:co chces upravovat predstih,palivo? mas sirokopasmovou lambdu? mas pristup k dynamometru? podle ceho chces ladit smesi? podle ceho chces pridavat nebo ubirat predstih?

1.) zajisti si moznost zmerit si jestli je potreba vubec neco menit v seriove jednotce

2.) kup si programovatelnou jednotku a tim si zajisti ze to co po jednotce budes chtit to skutecne udela

Jelikož jsem si nechal snížit hlavu, počítám s úpravou předstihu. Žádná jiná mechanická úprava (leštěný kanály nepočítám)
na motoru dělat nebudu. Bude to víceméně série. Širokopásmovou lamdbu nemám. Přístup k dynamometru taky nemám. Na motoru
je MAP sensor, ale to bych nechal na pozdější kejkle. Předstih podle knock sensoru, natural 95.

1) metoda pokus omyl musí fungovat taky, na straveným čase a vráskách na čele mi nezáleží. Nejsem na tom finančně tak, abych
si mohl pronajmout dyno (natož si ho koupit).

2) uvědomuju si, že programovatelná jednotka je investice do budoucna, ale je to stejný, jako v bodě 1. Nemám na to cash, ale přesto
se tomu takhle ve volnejch chvílích chci věnovat. Musí to jít.

3) Tohle je bod, kterej chci splnit. Chci se naučit, jak to změnit v sériové jednotce, jak najít v .hex mapu, jak ji vizualizovat a vědět kam
šáhnout a editovat to s vědomím, co dělám.

Nejde o to, že s tím chci udělat konkrétní věc. Chci to zobecnit na nějaký osvědčený postupy v tejhle problematice. Každopádně dík
za reakci.
JRD McLAREN píše:skus pohladat WinOLS ..
v tom by sa mohlo dat nieco najst..

mne sa tu flaka 047 906 030N
Díky za tip! Už jsem to rozběhnul, zatím teda jen demoverze, páč
neplánuju export v tuhle chvíli. Zatím postupuju ve 2D zobrazení paměti
a našel jsem místa, který přípomínaj mapu. Čekal bych, že když tomu WinOLS řeknu, co to je
za build (Simos2P - sám mi to nabídnul), tak bude umět detekovat potencionální mapy, jak
jsem koukal třeba youtube lidí, co s tím dělaj. Ještě zjistím, na co se to vlastně dívám. :shock:
Přílohy
2D.JPG
3D.JPG
V70 p2 2.5T B5254T2
850 T5 B5234T

honza 2.0 16v
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza 2.0 16v »

WInOLS je gut n.Free verze najde i nějaký mapy jen je musíš identifikovat co jsou zač k nim pak nějakým vzorcem dodělat popisky os a hodnoty v mapách v nějakejch srozumitelnejch číslech..hodnoty popisků os bejvají vždy těsně před mapou...

pak tu máme TunerPro. ten je free- nebo bejvával a ten umí s emulátorem epromky ladit Live... musíš k němu ale mít definiční soubor, podle kterýho identifikuješ mapy a máš tam i smysluplný osy/hodnoty

jako základ bych pořídil WB lambdu a nějakekej logger bez toho se daleko nehneš... na předstih bych šahal až po palivu...

JRD McLAREN
Kontaktovat uživatele:

ale zas tak minimalne na to, aby sa naucil stym robit...
tak mu napr. pri zmene predzapalu bude stacit aj obycajny stroboskop, ci vysokosvietiva LEDka..
ne..

ked pohne v mape predzapalu volnobeh z 10st na 5st, tak to hadam uvidi ..
a zmes zase uvidi na sviecke, a bude poznat na smrade z vyfuku ..

jak sa asi ladili "karburatorovo-rozdelovacove" motory, ked ziadne sondy volakedy neboli ... :roll:

Tomitooo

Příspěvek od Tomitooo »

honza 2.0 16v píše:WInOLS je gut n.Free verze najde i nějaký mapy jen je musíš identifikovat co jsou zač k nim pak nějakým vzorcem dodělat popisky os a hodnoty v mapách v nějakejch srozumitelnejch číslech..hodnoty popisků os bejvají vždy těsně před mapou...

pak tu máme TunerPro. ten je free- nebo bejvával a ten umí s emulátorem epromky ladit Live... musíš k němu ale mít definiční soubor, podle kterýho identifikuješ mapy a máš tam i smysluplný osy/hodnoty

jako základ bych pořídil WB lambdu a nějakekej logger bez toho se daleko nehneš... na předstih bych šahal až po palivu...
Áno, to je momentálně předmět zájmu. Identifikovat tu mapu a přiřadit osy a hodnoty. Mám
vítr, jestli tam nejsou nějakým způsobem rozkouskovaný, ale vypadá to, že ani ne. Našel jsem tam
zatím 2 úseky, který odpovídaj teorii z netu. Teď, opět, ty hodnoty a osy. Ale to se poddá.

Na ten TunerPro se taky mrknu, díky za tip! Mým hlavním problémem je teď samozřejmě dostavět motor.
V mezičase (teď čekám na výbrus ventilů) se právě zajímam o tohle.

Co se týče loggeru, tak jsem zkoušel na jaře VCDS přes kabel od Robeka. Rozběhnul jsem to, viděl jsem teplotu a otáčky, a to je tak všechno, páč to bylo na mojí stříbrnej felině , což je plynovka a ještě k tomu BMM. A taky trial verse. Tam mě to nechtělo pustit ani k chybám. V tom bych neviděl ale problém,
funkční, licenčně ošetřenej, vag má známej v garáži, se kterým víceméně projednávám tu stavbu motoru. Nebo existuje nějakej jinej, freeware, s lepším gui
atp.?

Když si řeknu, že až dostavím motor, tak budu mít k dispozici informace z teplotního čidla, čidla klepání, MAP, lambda, hall na převodovce, tak
mě to docela hřeje u srdce. To jsou informace, se kterýma už se dá něco rozumnýho udělat. Momentálně ale vše na úrovni teorie. Motor stojí. Dál se do budoucna kouknu na tu WB lambdu, a snad najdu stroboskop v garáži.

A ještě k tomu předstihu, ano, nejdřív benzín. :D
V70 p2 2.5T B5254T2
850 T5 B5234T

LiberaleMiguel2

Příspěvek od LiberaleMiguel2 »

Mám pocit, že Libor12 tady inzeroval použité lambdy ;-)
JSEM ZPÁTKY NA SVÉM PŮVODNÍM PROFILU, TAKŽE COKOLIV PIŠTE NA LiberaleMiguel (bez dvojky)

Mr. Grimes

Příspěvek od Mr. Grimes »

Tak to jsem zvedav jestli budes schopen vubec rozlisit mapy od sebe. Kdyz jsem oteviral data z G16B jednotky, tak jsem mel spoustu "map" ale zadna mi nesedela tak, abych mohl rici ze je to predstih atd.. I tak myslim ze nejtezsi bude priradit k mape nejake ciselne udaje.
Par desitek jednotek na sirokopasme lambda sondy (LSU 4.9) tady mam. Nebo i komplet s WB sensorem. Tak se kdyztak ozvi.
RWD Suzuki Baleno hatch MSQ ecu
Vyroba Wideband Lambda 4.9 budiku, viz sekce prodej nebo PM

Tomitooo

Příspěvek od Tomitooo »

Mr. Grimes píše:Tak to jsem zvedav jestli budes schopen vubec rozlisit mapy od sebe. Kdyz jsem oteviral data z G16B jednotky, tak jsem mel spoustu "map" ale zadna mi nesedela tak, abych mohl rici ze je to predstih atd.. I tak myslim ze nejtezsi bude priradit k mape nejake ciselne udaje.
Par desitek jednotek na sirokopasme lambda sondy (LSU 4.9) tady mam. Nebo i komplet s WB sensorem. Tak se kdyztak ozvi.
Máš pravdu. Bude to těžký, protože jak projíždím net, tak všechno naznačuje ke koupi origo softu + checksumy.. to takhle třeba soft
za 33k a každej jednotlivej checksum za dalších 2,5k.., ale s tím se mi nechce smířit, tak hledám dál. Jedna věc, kterou jsem si
ověřil je ta, že se lidi neradi o tomhle tematu rozepisujou a plně to chápu. Prostě si budu muset projít tou hard-way-to-learn. :D
Nebo zkusit napsat do motor-excelu, ale pochybuju, že se jim bude chtít podělit o know-how, který je navíc komerčně užívaný.

Každopádně WB potřeba bude, už jsem ty LSU trochu studoval.. vhodnej dárek k vánocům.. navrhnu to rodině. :twisted:

Zatím jsem teda našel 2 mapy a hrstku, myslím si použitelnejch, dat v okolí těch map. Teď mám ještě další
přečtený data z paměti, který ještě prošly verifikací, ale pochybuju, že bude nějaká změna. To sem napíšu ještě. :)

Díky za všechny reakce, I appreciate it :pifko:
V70 p2 2.5T B5254T2
850 T5 B5234T

Mr. Grimes

Skoda ze ani nejaka kniha zamerena na tohle neni. Nejake manualy sepsal primo Mark Mansur, ale i tak clovek musi byt trochu z jineho oboru aby se odpichnul dal.
Stejnak zjistis, ze i kdyz rozklicujes vse, tak moznosti ti nejspise stacit nebudou. Napriklad max. otacky se musi u nejakych ecu obchazet vymenou krystalu a stahovanim map pro kompenzaci, protoze k mapam se dostat da, ale to je vse...
Pri dnesnich moznostech se to ani nevyplati. Namontujes zakladni standalone jednotku a jsi s moznostmi uplne jinde, a jde to i za rozumne penize. Jedinym argumentem pro takto slozite vytahovani dat je, ze tovarni mapy prepises do standalone a mas zaklad pro upravy, muze ti stacit prepisovat (nebo pripisovat) jen horni radky u map.

Libor12
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor12 »

LiberaleMiguel2 píše:Mám pocit, že Libor12 tady inzeroval použité lambdy ;-)
ty jsou nové a k nim můžu dodat i lambda controler s funkcí EGT real time ve stejném čase jako afr. Standartní K článek má reakční odezvu kolem 3s ty nejlepší se dostanou na polovinu času. Nicméne při ceně programovatelných jednotek se v tom nemá smysl vůbec vrtat. To bylo aktuální někdy před 10 lety.
toyota corolla gti 4a-ge 1.6 "V2" 226hp/9500rpm
IMF Master Ignition Forum - http://
imfsoft-forum.eu/

Válcová zkušebna 4X4 až do 1200HP

JRD McLAREN
Kontaktovat uživatele:

Libore... ono ma cenu sa vtom vrtat v pripade..
ze seriovu ECU neni mozne jednoducho nahradit standalone..
CAN, IMMO, a pod ..

vyberes ECU a vtom momente ti nefunguje polovicka palubnej siete.. a taak...

Mr. Grimes

V takovych pripadech bude zapojena standalone (ted uz spise piggy-back) i tovarni, ale verim ze to uz je laborovani s tim, co se da odpojit aby fungoval zbytek. Prinejhorsim co nejde nasdilet do obou jednotek najednou, nebyva problem dodelat. To jsem resil i na svem aute.

LiberaleMiguel2

Příspěvek od LiberaleMiguel2 »

Ta tak, Petis má taky Stand Alone a nechanou origo a nadrátované do ní co je třeba aby fungovaly všechno origo komfortní funkce 8)
JSEM ZPÁTKY NA SVÉM PŮVODNÍM PROFILU, TAKŽE COKOLIV PIŠTE NA LiberaleMiguel (bez dvojky)

ludvik2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ludvik2 »

ještě je tu ECM2001 pro tebe nejjednodušší varianta, no a když už si ho "koupíš" určitě ti k tomu "prodaj" driver(konfigurační soubor)k tvé jednotce který ti v ECM2001 řekne co je která mapa zač, no a podle toho si můžeš ty mapy nastavit ve WinOls

Marab

Příspěvek od Marab »

0martin0 píše:co chces upravovat predstih,palivo? mas sirokopasmovou lambdu? mas pristup k dynamometru? podle ceho chces ladit smesi? podle ceho chces pridavat nebo ubirat predstih?

:roll: myslím, že je to zajímavé téma kluka, který to napsal jasně - je problém s financemi(student), takže tvoji odpověď absolutně nechápu...

dříve na karb motorech taky nebyly potřeba WB lambdy a dyna a přesto se dalo ladit...

myslím, že pokud chce rozšířit své znalosti, tak na felině je to dobrý začátek..a popravdě, kdo umí to co on v prvním postu? :wink: :?:
sledujte fb MA-BO

bigmexicanwoman 325i + Lancia Delta II 2L turbo + eRko + dělník audi A4 B6 PD Built_not bought
povko

Beaver

Příspěvek od Beaver »

Jasně, WB nepotřebuješ, můžeš to ladit stejně, jako se ladily karbece - podle barvy plamenů z výfukových kanálů. Naučit se to je jistě jednodušší než pracovat s WB :lol:
Toyota Supra 2.5 twin turbo (208 kW/360 Nm)
Lexus RX400h 3.3 VVTi '06 (205 kW/418 Nm)
Lexus NX300h 2.5 Hybrid '16 (145 kW/207 Nm)
Lexus IS200 2.0 VVTi (115 kW/200 Nm)
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"

Marab

Příspěvek od Marab »

...myslím že tohle téma ale nebylo založeno primárně k informacím o lazení atd...šlo o data z jednotky, nebo ne? :lol: v dobrym
sledujte fb MA-BO

bigmexicanwoman 325i + Lancia Delta II 2L turbo + eRko + dělník audi A4 B6 PD Built_not bought
povko

JRD McLAREN
Kontaktovat uživatele:

Bobre by si sa divil...
jak dobre sa da naladit karburatorova S105, s cca 1.5m trubkou na vyfuku ...
s podtlakovym "ekonomerom" - ked vies ake maju byt priebehy podtlaku..
..a zo stroboskopom ..

(su tu samozrejme aj take "drobne podmienky" ako napriklad tesny karburator, nevytahana rozvodova retaz, dobry kontakt v prerusovaci, naladene ventily a pod. :mrgreen:)
----------------------

napriklad pre ECU SAAB je tu Tronic Suite, ktory je uplne zadarmo, a skutocne funguje,
ponuka cloveku ladit seriovu ECU s rovnakou lahkostou ako hocijaku inu standalone.
Dilemma tiez naprogramoval Motronic Suite, pre "krabicky BOSCH", a tam je tiez moznost pri urcitych typoch ecu od Bosch
upravovat mapy, ci kalibrovat cidla.

..o com je to potom vlastne ten "chiptuning" .. :?

Beaver

Příspěvek od Beaver »

Já bych se nedivil, samozřejmě můžeš použít na karbec flow meter, apod. Ale nic z toho de facto později na moderním motoru nepoužiješ, pokud to budeš myslet vážně a ladit zodpovědně. A jde to ruku v ruce s tou jednotkou - sám víš, že jakmile v ní začneš něco měnit, tak bys měl vědět, co se skutečně děje. Pičtuneři mají "předtuningované" verze software a lijou to lidem do ECU a ve většině případů to nic neudělá, protože už to bylo s tím motorem vyzkoušené a nepřeleze to mimo tolerance. Žádnou WB tudíž nepotřebujou.
Toyota Supra 2.5 twin turbo (208 kW/360 Nm)
Lexus RX400h 3.3 VVTi '06 (205 kW/418 Nm)
Lexus NX300h 2.5 Hybrid '16 (145 kW/207 Nm)
Lexus IS200 2.0 VVTi (115 kW/200 Nm)
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"

JRD McLAREN
Kontaktovat uživatele:

jj

Tomitooovi ide primarne o to naucit sa, pripadne sa "skusit povrtat v riadiacke" ...
..takze...

PhoB

Příspěvek od PhoB »

Prispeju s troskou do mlyna, neoverene info pro tvoji ecu:

omezovac ot. 0x0100DF
palivo volnobeh? 1x6 0x011AD5
palivo castecny plyn 16x16 0x011AED
palivo plny plyn 16x16 0x0121D9
predstih volnobeh 3x8 0x111A2
predstih 16x16 0x0111BA

rpm osa k 16x tabulkam 0x010804
checksum na 0x014200

opakuju, nerucim za spravnost, snad ti to alespon trochu pomuze. Cesta k tomu aby jsi to mohl spolehlive upravit a vubec vedet co si upravil je jeste hodne dlouha.
S2 ABY Coupe in ressurection
Delta Integrale 16V
remote Lancer EVO8
ex JDM STI typeR ver3
ex Yellow Punto GT 2.0 16VT & 20VT

Tomitooo

Příspěvek od Tomitooo »

Borci, díky moc za reakce. Byl jsem teďka mimo kvůli zápočtům,
což ze mě vysálo všechnu energii a čas. :D

Postup s jednotkou se hnul jen o kousek. Nechal jsem si napájet
patici PLCC 32 na místo původní eepromky, protože s mým hrotem
typu KOPYTO bych to doma nedal. Bejvalej spolužák z průmky se o
to postaral. Všechen kredit jemu. 8)

Až bude čas o svátcích, tak zkusim ten ECM.

A PhoBe, Tobě velký dík za ty adresy. Podle mýho úsudku to sedí.. hledat
ten omezovač.. to by mě asi mrsklo.

Co se týče motoru, tak jsem nastrojil hlavu, a teď musim shánět pístní kroužky a
vymezovací podložky pod vložky. To bude taky paráda. Tipuju, že přelom
Leden/Unor budu mít motor na stolici a budu moci začít s experimentama.

Ještě jednou dík a jestli tohle téma vydrží, tak budu dál informovat, až budu
mít nový poznatky. :pifko:
V70 p2 2.5T B5254T2
850 T5 B5234T

Odpovědět

Zpět na „Tuning motoru + výfuky“