vadný S-ATA disk - jak zachránit data?

Vše co se točí kolem počítačů, her, mobilů a elektroniky

Moderátor: Rudi

Odpovědět
Hans
Kontaktovat uživatele:

vadný S-ATA disk - jak zachránit data?

Příspěvek od Hans »

Poztřeboval bych poradit čím to může být:

Přítelkyně má PC s deskou Asus A7V600-X podporující S-ATA a disk Samsung 160GB SATAII (HD160JJ).
Při prvotní instalaci WinXP mě už zaskočilo, že deska sama nenašla disk a musel jsem z přiloženého CD k desce na druhém PC nakopírovat na disketu potřebné ovladače. Pak už instalace proběhla bez problémů.

Teď cca po roce z ničeho nic nemůžou Winshity naskočit a po klasické úvodní obrazovce, kdy XP načítají se PC restartuje bez jakéhokoliv varování. Nejde spustit ani nouzový režim - udělá to to samé.

Tak jsem zkusil reinstalovat Win. Zase jsem musel jít ke známému nakopírovat ovladače na disketu aby vůbec disk našel a pak při pokračování instalace následuje krátká kontrola disku přičemž se instalace sekne. Po cca 40minutách naskočila licenční smlouva a výběr oddílů, kdy instalace označovala oddíly jako neznámé. Tak jsem zkusil jeden oddíl vybrat a dozvěděl jsem se, že není možno na tento oddíl instalovat. Pak už jsem se tak daleko nikdy nedostal :roll:

Co myslíte, je po disku? To bych nerad :pray: protože tam přítulka má komplet agendu do práce a nezálohovala :?:

Až v úterý budu mít možnost disk odzkoušet na jiném PC se SerialATA, takže se asi dozvím více až pak, ale zajímaly by mě vaše názory, díky moc 8)
Naposledy upravil(a) Hans dne 20 čer 2006 16:52, celkem upraveno 1 x.

vOid.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vOid. »

s tou disketou, to je klasika u XPcek s nizsim SP

jinak to muze bejt hodne vecma, vadnej hadr, podelanej radic, nejaka kolize vicemene cehokoliv s cimkoliv atd :D , takhle to je placani do vetru..., test hadru je rozhodne na miste 8)

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

vOid. píše:s tou disketou, to je klasika u XPcek s nizsim SP

jinak to muze bejt hodne vecma, vadnej hadr, podelanej radic, nejaka kolize vicemene cehokoliv s cimkoliv atd :D , takhle to je placani do vetru..., test hadru je rozhodne na miste 8)
právě to mám v plánu, ale až v úterý no, dřív nemám kde :roll: JJ compy to je něco mezi nebem a zemí :roll:

Bordel
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: S-ATA disk

Příspěvek od Bordel »

jako prvni bych sel k nekomu zalohovat ty data a pak bych resil neco dal, kdyz o ne nechces prijit
je tu tema, kde to nekomu dela podobne :roll:
viewtopic.php?t=34179
http://www.odtahnito.cz <<< Půjčovna odtahového speciálu, stačí řidičák sk. B. Nejlevnější způsob převozu vozu svépomocí. Praha, ČR i zahraničí.

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Tak se mi podařilo to testnout dříve a dopadlo to tak, že nenaskočil ani v jiném PC. BIOS ho našela, ale Win nenaskočí. Ani pokud je připojený jako druhý disk a bootuje se z jiného. Stejně se to sekne a Win nenajedou. Takže je asi v prdeli :?:

vOid.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vOid. »

Je videt hardwarove ve spravci zarizeni? Jestli jo, tak je celkem velka sance z nej ty data vysekat...

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

vOid. píše:Je videt hardwarove ve spravci zarizeni? Jestli jo, tak je celkem velka sance z nej ty data vysekat...
když nejsou shopny nastartovat Winshity, tak to nezjistím :roll:

iwi
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od iwi »

Zkus to ještě v Linuxech, třeba přes nějakou live distribuci z cd např. Mandrake Move
Renaut Mégane Grandtour II 1,5dCi 74kW

Alfoun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alfoun »

Jediny ovladace co se instalujou jsou pro radic. Jestli mas jenom jeden disk tak v biosu vypni podporu raidu.Pak by se ti mel ten disk v biosu ukazat. Mimochodem jsem mel podobny problem. Nabehla mi modra obrazovka a nesel preinstalovat windous. Problem bzl v tom,ze jsem mel vira a ochrana windousu to vzdycky zablokovala.

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Alfoun píše:Jediny ovladace co se instalujou jsou pro radic. Jestli mas jenom jeden disk tak v biosu vypni podporu raidu.Pak by se ti mel ten disk v biosu ukazat. Mimochodem jsem mel podobny problem. Nabehla mi modra obrazovka a nesel preinstalovat windous. Problem bzl v tom,ze jsem mel vira a ochrana windousu to vzdycky zablokovala.
mě ale nenabíhala modrá obrazovka. Disk v BIOSu vidět jde, ale nejsou schopny na něm nastartovat Windowsy a nenastartují, ani pokud je spouštím z jiného disku a tento je jenom jako druhý :roll:
Ještě mě napadlo zkusit to nastartovat ze spouštěcí diskety Win98 a z příkazového řádku zálohovat nejcitlivější data na diskety. Ale nevím, jestli příkazový řádek najde SATA disk :ja_nic:

iwi
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od iwi »

Hans píše: mě ale nenabíhala modrá obrazovka. Disk v BIOSu vidět jde, ale nejsou schopny na něm nastartovat Windowsy a nenastartují, ani pokud je spouštím z jiného disku a tento je jenom jako druhý :roll:
Ještě mě napadlo zkusit to nastartovat ze spouštěcí diskety Win98 a z příkazového řádku zálohovat nejcitlivější data na diskety. Ale nevím, jestli příkazový řádek najde SATA disk :ja_nic:
Obávám se že 98 nikoliv, zkusil bych to v nějaké linuxové live distribuci, popř. ještě v jiném pc s oknama.

vOid.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vOid. »

SATA vali pod dosem, co ti tam nepojede je NTFS (system souboru)

tak zkusit jinej system (i kdyz to asi nepomuze) a pak pripadne pouzit nejakej recovery programek na data

nejak me nic nenapada, mozna jeste nejakej recovery soft, kterej nabootuje a pak projede celej hadr nehlede na partitiony (coz by mohlo obejit ten crash) ale s tim nemam zkusenost, obnovuju data jen ze systemu

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Budu mít čas s tím dělat až zítra, ale vyzkouším vaše tipy, kdyby někdo věděl o nějakém šikovné recovery softu, byl bych vděčný, data se snažím zachraňovat prvně :roll:

Alfoun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alfoun »

Hans píše:
Alfoun píše:Jediny ovladace co se instalujou jsou pro radic. Jestli mas jenom jeden disk tak v biosu vypni podporu raidu.Pak by se ti mel ten disk v biosu ukazat. Mimochodem jsem mel podobny problem. Nabehla mi modra obrazovka a nesel preinstalovat windous. Problem bzl v tom,ze jsem mel vira a ochrana windousu to vzdycky zablokovala.
mě ale nenabíhala modrá obrazovka. Disk v BIOSu vidět jde, ale nejsou schopny na něm nastartovat Windowsy a nenastartují, ani pokud je spouštím z jiného disku a tento je jenom jako druhý :roll:
Mel jsem taky asus desku (A8N-Sli).Modra obrazovka mi nabehla 2x,pak uz jenom okno pri staru windousu a pocitac se samovolne restaroval,nakonec to doslo tak daleko,ze uz mi pocitac vubec nenabehl. Musel jsem koupit jinou zakladni desku(coz byl muj prvni odhad ze by mohlo byt spatnyho),ale s tou se mi taky nepodarilo dostat do windousu ani pres nouzovy rezim,porad se to restartovalo. Nakonec jsem to zkusil pres volbu posledni znama funkcni konfigurace.Pocitac nabehl a pak uz jsem vymazal pouze soubor s virem a bylo po problemu. Nejhorsi je,ze ta asus deska se uplne zablokavala. Po vymazani viru deska funguje normalne.
Se zachranou dat z poskozeneho disku taky zkusenosti nemam.To bych spis nechal na nekom kdo s tim ma zkusenosti(firme)... Good Luck

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Alfoun píše:
Hans píše:
Mel jsem taky asus desku (A8N-Sli).Modra obrazovka mi nabehla 2x,pak uz jenom okno pri staru windousu a pocitac se samovolne restaroval,nakonec to doslo tak daleko,ze uz mi pocitac vubec nenabehl. Musel jsem koupit jinou zakladni desku(coz byl muj prvni odhad ze by mohlo byt spatnyho),ale s tou se mi taky nepodarilo dostat do windousu ani pres nouzovy rezim,porad se to restartovalo. Nakonec jsem to zkusil pres volbu posledni znama funkcni konfigurace.Pocitac nabehl a pak uz jsem vymazal pouze soubor s virem a bylo po problemu. Nejhorsi je,ze ta asus deska se uplne zablokavala. Po vymazani viru deska funguje normalne.
Se zachranou dat z poskozeneho disku taky zkusenosti nemam.To bych spis nechal na nekom kdo s tim ma zkusenosti(firme)... Good Luck
volba Poslední známá funkční konfigurace taky nefungovala, a disk neběžel ani na jiném PC, takže desku bych vyloučil. Jinak kolik tak může stát záchrana dat z disku? Ať vím, jestli to stojí za to :roll:

leon4x4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od leon4x4 »

Postup je snadný.

1) na disk nic nezapisovat!
2) Dát do jiného PC
3) Opět nenechat na disk zapisovat
4) pomocí softu třeba GetDataBack (doporučuji však Acronis True Image) nebo jiného analyzovat fyzická data a zrekonstruovat fat tabulku která byla pravděpodobně poškozena při nesprávném vypnutí PC (třeba chyba win nebo výpadek proudu atd..) Pak analyzovaná data odkopírovat na jiný zdravý disk
5) teprve poto se snažit odstranit oddíly a vytvořit je znovu, naformátovat a instalovat nové wokna

Stačí?
Tvorba elektroinstalací závodních vozů
Instalace programovatelných ECU
Ladění sériových ECU Mistubishi Lancer EVO a Subaru Imprezza WRX a STi
http://www.advracing.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://shop.ecumaster.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

vOid.
Kontaktovat uživatele:

Re: vadný S-ATA disk - jak zachránit data?

Příspěvek od vOid. »

acronis neco takovyho umi? dyt to je jen na zalohy (teda aspon v8 to tak je)
btw diky tomu disku se nedostane ani do jinyho systemu...

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

leon4x4 píše:Postup je snadný.

1) na disk nic nezapisovat!
2) Dát do jiného PC
3) Opět nenechat na disk zapisovat
4) pomocí softu třeba GetDataBack (doporučuji však Acronis True Image) nebo jiného analyzovat fyzická data a zrekonstruovat fat tabulku která byla pravděpodobně poškozena při nesprávném vypnutí PC (třeba chyba win nebo výpadek proudu atd..) Pak analyzovaná data odkopírovat na jiný zdravý disk
5) teprve poto se snažit odstranit oddíly a vytvořit je znovu, naformátovat a instalovat nové wokna

Stačí?
Dobrý nápad, ale tak jak vOiD napsal, ani jiném PC nenaskočí Windows (zkoušel jsem teda jenom jedno, víc nemám možnost), pokud je tam připojený tento disk, třebaže jako druhý. Leda jak tady někdo navrhoval zkusit nějakou Linuxovou distribuci spouštěnou z CD, to vyzkouším nejdříve zítra.

A ten soft pofičí i pod Linuchama?

Alfoun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alfoun »

Pokud by jsi chtel mit pripojeny dva sata disky v jednom pocitaci tak ti budou fungovat jenom v raid poli. Bohuzel to nejde udelat tak abys mel jeden Sata disk master a druhy slave. Jedine to zkusit s jednim diskem ATA a s tim tvym poskozenym diskem. Budes to muset zprovoznit tak abys videl ve windousech ten poskozenej disk.Jinak se k tem datum nedostanes. pokud zapojis dva sata disky, bez toho ze je das do raidu,tak ti pobezi(uvidis)ve woknech pouze jeden disk.

iwi
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od iwi »

Alfoun píše:Pokud by jsi chtel mit pripojeny dva sata disky v jednom pocitaci tak ti budou fungovat jenom v raid poli. Bohuzel to nejde udelat tak abys mel jeden Sata disk master a druhy slave. Jedine to zkusit s jednim diskem ATA a s tim tvym poskozenym diskem. Budes to muset zprovoznit tak abys videl ve windousech ten poskozenej disk.Jinak se k tem datum nedostanes. pokud zapojis dva sata disky, bez toho ze je das do raidu,tak ti pobezi(uvidis)ve woknech pouze jeden disk.
WTF?
To jsi nemyslel vážně že ne? Není žádný problém mít v jednom PC klidně i 4 SATA disky aniž by byli do RAIDu.

Co se toho linuxu týče, tam ti uvedené recovery softy nepojedou, ale je možnost, že se na ty data dostaneš a hodíš je třeba na dvd.

Jinak GetDataBack jsem už taky několikrát použil a byl jsem spokojen.

Alfoun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alfoun »

to iwi. Mel jsem zapojeny dva Sata disky a ve windousech jsem videl pouze jeden disk. Az po zapojeni do raid pole jsem videl oba disky . Jestli to jde nastavit tak abych mel 2 a vic disku zapojenych jenom tak bez raidu tak mi napis postup jak a co nastavit. Mam totiz dva disky 160 a 200 gb a pri zapojeni do raidu mohu pouzit pouze 305 gb. Coz me docela stve. :?:

iwi
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od iwi »

Je fakt, že by to měla umět podporovat deska, kdyžtak SZ

Bleez

Příspěvek od Bleez »

Hans píše: volba Poslední známá funkční konfigurace taky nefungovala, a disk neběžel ani na jiném PC, takže desku bych vyloučil. Jinak kolik tak může stát záchrana dat z disku? Ať vím, jestli to stojí za to :roll:
Zachra dat stoji tisice. Nevim presne jestli to je podle velikosti diku, ale v hokne nam zdechl 120GB disk. Ptali jsem se kolik by vysla zachrana dat a tusim, ze nam rekli castku okolo 6000,-
Tak jsme na to pustili GetDataBack a podarilo se nam zachranit 3/4 dat.
Lancia Kappa 2.0T V5 20V 220 koniku
www.lanciaklub.cz

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Bleez píše:
Hans píše: volba Poslední známá funkční konfigurace taky nefungovala, a disk neběžel ani na jiném PC, takže desku bych vyloučil. Jinak kolik tak může stát záchrana dat z disku? Ať vím, jestli to stojí za to :roll:
Zachra dat stoji tisice. Nevim presne jestli to je podle velikosti diku, ale v hokne nam zdechl 120GB disk. Ptali jsem se kolik by vysla zachrana dat a tusim, ze nam rekli castku okolo 6000,-
Tak jsme na to pustili GetDataBack a podarilo se nam zachranit 3/4 dat.
Rád bych to zkusil taky, ale ikdyž jsem nainstaloval Win na IDE disk a pak připojil SATA disk tak win nenajely. :roll:

Alfoun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alfoun »

Odpoj Sata disk a nech najet windowsy z Ata disku.Pak pripoj ten Sata disk. Sata II. by mel jit odpojit a pripojit za behu pocitace

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Alfoun píše:Odpoj Sata disk a nech najet windowsy z Ata disku.Pak pripoj ten Sata disk. Sata II. by mel jit odpojit a pripojit za behu pocitace
to se mě moc riskovat nechce abych pravdu řekl :roll: a je to SATA I, to se může taky? :twisted:

Conscious

Příspěvek od Conscious »

Já co četl tak SATA a SATAII je totéž,jen s tím rozdílem že II vypadá nověji pro zákazníky a tak ho lze prodávat dráže. Jinak mám 250GB 8MB SATA Barracudu a dělá mi neplechu jako že třeba zapnu PC a nenačte se všechno dole vedle hodin v liště a u kurzoru jsou přesýpací hodiny a nic nelze zapnout. Takovej stav zamrznutí kde jde hýbat myší,HDD něco jako čte ale je to mrtvý. Nebo si dám zobrazit miniatury a hrabe to jako zběsilý třeba 15 minut kdy to na nic nereaguje,pak to miniatury zobrazí a jede se dál. Nebo to začne zavírat okna apod. podle toho co jsem dělal když to začalo. Neřeším to zatím,nejsou lidi na zálohování 200GB dat,až to sletí tak to začnu řešit. :twisted:
BMW E21 318i M10B18 77KW '81, E36 Compact 316i M43B16 75KW '94, E65 735i N62B36A 200KW '01

Sir Pierre
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sir Pierre »

Vratim se uplně na zacatek, protoze tento uplně ten samej problem sem mel taky a to hend dvakrat... taky nenašel pevnej disk nešlo vůbec nic a furt dokola se restartoval mam pocit... Odvezli jsme ho ke známímu a pak jsem se dozvěděl že jsem měl přepsanej bios! Takže bacha aby si neměl to samí... Nevim jak se to spravuje..jen vím že jsem měl tohleto... :oops: :oops:
TuningTV.cz - Podáváme tuning obrazem... www.tuningtv.cz

Alfoun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alfoun »

Hans píše:
Alfoun píše:Odpoj Sata disk a nech najet windowsy z Ata disku.Pak pripoj ten Sata disk. Sata II. by mel jit odpojit a pripojit za behu pocitace
to se mě moc riskovat nechce abych pravdu řekl :roll: a je to SATA I, to se může taky? :twisted:
Podle oznaceni co jsi napsal v uvodu(HD 160JJ) to je Sata 2 :?:
Btw.Mam 2 sata disky I. a uz se mi parkrat stalo,ze byl spatny kontakt v pripojeni. Takze se mi jeden disk zapinal a vypinal nez jsem na to prisel. A vsechno v pohode.
Pokud se rozhodnes dostat z disku naky data tak trochu "riskovat" musis. A tohle zas takovy risk neni.Tim myslim Sata II disky.Tam jde spis o to aby se ti po pripojeni ukazal disk ve widousech. Kazdopadne je to na tobe :wink:
Tohle je uryvek z clanku o sata discich II. http://www.zive.cz/h/Testcentrum/AR.asp?ARI=120258
Mnohem zajímavějším vylepšením je podpora tzv. Hot plug, což je možnost připojení a odpojení disků za běhu počítače bez rizika poškození disku nebo řadiče. Právě kvůli této funkci byl vylepšen i napájecí konektor, který má nyní prodloužené zemnicí kontakty za účelem připojení napájení za běhu.

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Tak a je to vyřešeno. Všem moc děkuji za pomoc!!!! :poklona: :potlesk:

Sehnal jsem si Knoppix a ten nastartoval i se zapnutým SATA diskem v pohodě, vidět oba oddíly bylo taky, takže jsem pohodlně zkopíroval data na IDE disk a je hotovo. Podařilo se zachránit vše důležité :) Zlaté Linuxy 8)

Jo a k tomu disku, samozřejmě že je to SATA II, ale deska podporuje jen SATAI, tak jsem to trochu popletl :idea:

Odpovědět

Zpět na „IT sekce“