Středová díra
- Smiegel
- Kontaktovat uživatele:
Středová díra
Potřeboval bych poradit. Koupil jsem si dnes alu kola na mojí Astru,a původní kola mají středovou díru 57 mm a ty alu kola mají 55 mm. Dá se to nějak vyřešit,nebo jsou mi na prd?
splasit vymezovaci krouzky (sou vetsinou z plastu a umi je vyrobce kol), nechat si je vytocit (vetsinou ze silonu a nejakej soustruznik), vykaslat se na to, ale pocitej s tim ze se kolo nevystredi a bude ti to vybrovat a nicit cepa apod....... 

Wrangler YJ + BMW M3 E92 + BMW E34 525i + BMW E30 340V8 M3look
- sejki
- Kontaktovat uživatele:
Re: Středová díra
Sem debil ja nebo vy? Jestli puvodni kola maji 57mm a ty co koupil 55mm tak asi mu vymezovaci krouzek nepomuze kdyz ma mensi diru a nedostane to na naboj ne? Takze asi jako tu diru v alu kole musi zvetsit....Smiegel píše:Potřeboval bych poradit. Koupil jsem si dnes alu kola na mojí Astru,a původní kola mají středovou díru 57 mm a ty alu kola mají 55 mm. Dá se to nějak vyřešit,nebo jsou mi na prd?
Nissan Skyline R32 '92 - byvale auto
- sejki
- Kontaktovat uživatele:
Kazdej sikovnej soustruznik to zvladneSmiegel píše:No fakt nejde,ta střed.díra je fakt menší!Tommy1978 píše:Tak to je fakt divný bo dle fotky soudim že to jsou kola origo z Astry G takže to tam musí jítSmiegel píše:Jo jo,koupil jsem je od wwwerci,mě to je taky divný,proto že je měla taky na Astře.
Nissan Skyline R32 '92 - byvale auto
- Tommy1978
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No to je jasný ale je to divnýsejki píše:Kazdej sikovnej soustruznik to zvladneSmiegel píše:No fakt nejde,ta střed.díra je fakt menší!Tommy1978 píše: Tak to je fakt divný bo dle fotky soudim že to jsou kola origo z Astry G takže to tam musí jít

Mi mame Ňů Býtla a taki noví Toledo f tuninku dost kua voe neasi 

Frézovat? Na frezce? ... A proč, prosím? Vždyť kolo je rotační součást a ta se nejlépe opracovává na soustruhu(pakliže se jedná o díry apod. Jinak na soustruhu se udělá i kostka
), a kdo nevěří, tak na svém escu, když jsem ho kupoval, jsem dostal kola z audi. Ty měli jinou středovou díru, než esco a předchozí majitel středící kroužky "uflexoval", ko*ot
Tak se koupili nové náboje/bubny, kola se svlékly a na soustruhu s točným průměrem 500(kola bez gum jsou cca 400) se udělali příslušné díry. Vše ok.
Na soustruhu to jde lépe: upne se to z "vnějšku" na přípravek s průměrem origo díry a ve vnitřku se vytočí díra o požadovaném peůměru. Vše je ok a je zabezpečena souosost new díry.
Jak by se to chtělo řešit na frezce(fréza je nástroj, frezka je stroj)? A ještě ke všemu třeba normoš frezce, žádné CNCčko? To jako že by se dělalí frézy přesně s tím požadovaným průměrem středící díry? To asi ne. Frezka, potažmo frézování, je hlavně pro obrobení obrobku v "rovném" směru, na rotační věci je předně soustruh.
Ale to jen tak bokem...

Tak se koupili nové náboje/bubny, kola se svlékly a na soustruhu s točným průměrem 500(kola bez gum jsou cca 400) se udělali příslušné díry. Vše ok.
Na soustruhu to jde lépe: upne se to z "vnějšku" na přípravek s průměrem origo díry a ve vnitřku se vytočí díra o požadovaném peůměru. Vše je ok a je zabezpečena souosost new díry.
Jak by se to chtělo řešit na frezce(fréza je nástroj, frezka je stroj)? A ještě ke všemu třeba normoš frezce, žádné CNCčko? To jako že by se dělalí frézy přesně s tím požadovaným průměrem středící díry? To asi ne. Frezka, potažmo frézování, je hlavně pro obrobení obrobku v "rovném" směru, na rotační věci je předně soustruh.
Ale to jen tak bokem...
-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ale, ale - nechával jsem si zvětšovat středovou díru už na dvou sadách a vždy se zcela logicky použil soustruh. Prostě se to do té obludy upnulo (13" ráfky z vnějšku, 15" za středovou díru na vnější části disku), pomocí takového toho "budíčku" (sorry, nejsem strojař) vycentrovalo a vyšrábla se středová díra dle mých požadavků. Jako bonus jsem obdržel začištění dosedací plochy disku.biker píše:ja vam do toho nechci kecat panove sosutruzit tu diru na vetsi?
to se prosim frezuje nikoli soustruzi takovej detail to neni
|\/| /\ '|' | '/. ~ < | \/ | < ~ \/ | |< <> |\|
-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Sorry za to jaký teď budu, ale ptal jsi se co s tím. Odpověď jsi dostal, tak co kdyby jsi teď sám projevil elementární aktivitu, sjel zlaté stránky a obvolal pár kovoobráběčů? Stejně jsem to udělal já a už u třetího čísla jsem byl uspěšný.
- Smiegel
- Kontaktovat uživatele:
Jo jasně,já jen myslel,že to tady na foru někdo umí. Ale díkes a kolik jsi za to dal?Ondras píše:Sorry za to jaký teď budu, ale ptal jsi se co s tím. Odpověď jsi dostal, tak co kdyby jsi teď sám projevil elementární aktivitu, sjel zlaté stránky a obvolal pár kovoobráběčů? Stejně jsem to udělal já a už u třetího čísla jsem byl uspěšný.
VW Passat 1,9 TDi
-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Dělal mi to starší pán jako povolenou fušku u svého zaměstnavatele. Při první sadě musel ještě před prací čistit velkou hlavu soustruhu, neb se dlouho nepoužívala, což mu trvalo asi hoďku a půl a samotné soustružení 4 kol asi půl hodiny. Když došlo na placení, tak vůbec nic nechtěl(!), ale vnutil jsem mu pětikilo. Druhá sada šla snadněji bez nutnosti přípravy, tak to jsem mu vnutil tři kila. Zase nic nechtěl, prý že jsem před tím zaplatil až dostSmiegel píše:Jo jasně,já jen myslel,že to tady na foru někdo umí. Ale díkes a kolik jsi za to dal?

Jj, přesně tak, stačí obvolat firmy "kovovýroba"Ondras píše:Sorry za to jaký teď budu, ale ptal jsi se co s tím. Odpověď jsi dostal, tak co kdyby jsi teď sám projevil elementární aktivitu, sjel zlaté stránky a obvolal pár kovoobráběčů? Stejně jsem to udělal já a už u třetího čísla jsem byl uspěšný.

Jen jsme ti to uvedli na pravou míru jak se to dělá, bo někdo tu nadnesl frézování na frezce, což je docela blud, tak aby jsi nehledal frézaře.
Jinak sosutruhů mám tři - od "hovada" s hmotností 5tun až po "hodinářský". Ale je to dost daleko a hlavně v Práglu to seženeš taky a máš to za humny.
Vem zlaté stránky a volej

- Smiegel
- Kontaktovat uživatele:
A nemáš na něj kontakt?Ondras píše:Dělal mi to starší pán jako povolenou fušku u svého zaměstnavatele. Při první sadě musel ještě před prací čistit velkou hlavu soustruhu, neb se dlouho nepoužívala, což mu trvalo asi hoďku a půl a samotné soustružení 4 kol asi půl hodiny. Když došlo na placení, tak vůbec nic nechtěl(!), ale vnutil jsem mu pětikilo. Druhá sada šla snadněji bez nutnosti přípravy, tak to jsem mu vnutil tři kila. Zase nic nechtěl, prý že jsem před tím zaplatil až dostSmiegel píše:Jo jasně,já jen myslel,že to tady na foru někdo umí. Ale díkes a kolik jsi za to dal?.
VW Passat 1,9 TDi
-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Mám, ale nevěřím, že pojedeš až do Frýdlantu nad Ostravicí (Beskydy). Jinak ještě potvrzuji, že disky stáčet určo bez gum, protože nároky na sviňovitost soustruhu rostou...Smiegel píše:A nemáš na něj kontakt?