Závodní Nafta

Vše o úpravách motorů a vyfuků.

Moderátoři: Fáboš, Bohuš, Kane13, Ritchma, Libor12, Tom_

Tommy-cupra

Závodní Nafta

Příspěvek od Tommy-cupra »

da se sehnat nejaka zavodni nafta?? popripade kde a za kolik,chtel bych to na mimon vyzkouset pro prdel
SEAT LEON CUPRA

Fazeey
Kontaktovat uživatele:

Re: Nafta

Příspěvek od Fazeey »

Tommy-cupra píše:da se sehnat nejaka zavodni nafta?? popripade kde a za kolik,chtel bych to na mimon vyzkouset pro prdel
to něco takovýho existuje :shock: :D
V8 fbiturbu fautomatu hrabeto žeretojakkokot if ekomodu

honza 2.0 16v
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza 2.0 16v »

zavodní naftou u nás v hospodě označujem klasickej tuzemák :lol: :lol:

PJ
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PJ »

No na zimu se pridava do naftaku benal takze by to nemuselo bejt zly vychytat si nejakej pomer, ale cistej ne to vim ze se stalo otcovi na ucnaku ze do traktoru dal benal :o) a letelo to jako sileny, ale ne moc dlouho :D
No nazi, no red, just pure Skinhead. "diesel je víceméně stále neslušné slovo"

FCS
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FCS »

Tommy-cupra píše:da se sehnat nejaka zavodni nafta?? popripade kde a za kolik,chtel bych to na mimon vyzkouset pro prdel
samo,že dá,brali sme jí do Audiny A4 2,5 TDi quattro a jede to úplně jinak,na sprintu rozdíl cca 0,5s...
byla od Kopeckého,ale cena tam byla dosti nechutná :(
podmínka tam byla odběr barelu min.20litrů...

T-O-M

Příspěvek od T-O-M »

FCS píše:
samo,že dá,brali sme jí do Audiny A4 2,5 TDi quattro a jede to úplně jinak,na sprintu rozdíl cca 0,5s...
asi hloupej dotaz - v čem je ta nafta lepší?

leon4x4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od leon4x4 »

T-O-M píše:
FCS píše:
asi hloupej dotaz - v čem je ta nafta lepší?
Má vyšší cetanové číslo (jako u benzínu oktanové) a je čistší tedy neobsahuje tolik síry a jiných nečistot.
Tvorba elektroinstalací závodních vozů
Instalace programovatelných ECU
Ladění sériových ECU Mistubishi Lancer EVO a Subaru Imprezza WRX a STi
http://www.advracing.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://shop.ecumaster.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Marcos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marcos »

Nejlepe sehnat cisty cetan. Jeden nejmenovany Seat Leon ze Slovenska na to jezdil na sprintech..

leon4x4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od leon4x4 »

Marcos píše:Nejlepe sehnat cisty cetan. Jeden nejmenovany Seat Leon ze Slovenska na to jezdil na sprintech..
To je asi jako říct že si má někdo sehnat čisté karáty............. ten Leon jezdil hlavně taky na nitro a to bylo to největší "kouzlo"
Tvorba elektroinstalací závodních vozů
Instalace programovatelných ECU
Ladění sériových ECU Mistubishi Lancer EVO a Subaru Imprezza WRX a STi
http://www.advracing.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://shop.ecumaster.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Marcos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marcos »

Sehnat to asi jde, kdyz na to jezdili. Tedy "udajne". A to nitro delalo divy, ale bez paliva by mu asi nepomohlo... :D

Tommy-cupra

dobre a kde to teda sezenu?? vim ze cena bude vysoka vyzkouset bych to chtel,alespon bude prdel az mi v pulce sprintu blafne turbo,to budou kourovy signaly
SEAT LEON CUPRA

FCS
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FCS »

Tommy-cupra píše:dobre a kde to teda sezenu?? vim ze cena bude vysoka vyzkouset bych to chtel,alespon bude prdel az mi v pulce sprintu blafne turbo,to budou kourovy signaly
SZ

Idaho
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

kurna nemáte nekdo kostku oktanu?? bych si přitopil v supře :)

vím že taková aditiva existujou ale nazývat je zrovna cetanem je stejně zavádející blbost ( zřeba i ze starny výrobce ) jako muj případ výše..
Je mezi námi stále více lidí, kteří poskytují konzultace a vědí jak se co má udělat, ale stále méně tech kteří do udělat dokáží.
web : www.dicompracing.cz / www.jdmengines.cz

Tommy-cupra

vyreseno dik panu FCS
SEAT LEON CUPRA

Marcos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marcos »

Idaho: Cetan neni najaka jednotka, cetan je chemicka latka, doslova "lineární nasycený uhlovodík". :wink:

Idaho
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

hmm tak mi ukaž kde koupíš tyto lineárně nasycené uhlovodíky :D to je stejné jako s oktanem :D

cetanové číslo podle mne ukazuje hladinu nebo množství cetanu v procentech v měrné jednotce paliva.. jestli s epletu tak mne opravte vycházím z definice oktanového čísla - respektive určuje bohatost jisté látky ve směsi ... asi s evyjadřuju moc laicky o tomhle by dokázala spíš mluvit Kryszulka, ona je chemik paliv :D

i když kde si chceš koupit čistej cetan??

Marcos : cetan je jen název uhlovodíku který spadá do kategorie "lineární nasycený uhlovodík", tam spadá třeba i oktan...

Takže nevím co jsi chtel tou vetou říci ??
Je mezi námi stále více lidí, kteří poskytují konzultace a vědí jak se co má udělat, ale stále méně tech kteří do udělat dokáží.

Idaho
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

Marcos píše:Idaho: Cetan neni najaka jednotka, cetan je chemicka latka, doslova "lineární nasycený uhlovodík". :wink:
mimochdem bavíme se o zvyšování cetanového čísla přidáním čistého cetanu což je podle mne hovadina..

nikde to neseženeš, ale seženeš aditivum se zvýšeným obsahem cetanu jehož aplikací dostaneš naftu s vyšší cetanovým číslem.. je to jak psal Karel - trošku jeho vetu přepracuju : " abych měl vícekarátové zlato tak taky nepujdu do krámu koupit karáty :D "

Marcos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marcos »

Idaho: Asi by to chtelo si precist cely thread znovu a pak reagovat, hm. Pokud vim, ja nepsal nic o aditivech, o pridavani cetanu atd. K dotazu jsem se vyjadril tim, at si zkusi sehnat cisty cetan, nacez byla reakce v tom smyslu, ze "To je asi jako říct že si má někdo sehnat čisté karáty". Jenze to je uplne o necem jinem, karat je jen jednotka, nic hmatatelneho, ale cetan je chemicka latka, na kterou se da jezdit. Nemyslim si, ze bych ti mel ukazovat, kde ten cetan sezenes, ale kdo chce, poradi si a sezene. Tecka. :(

Marcos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marcos »

Idaho: Asi by to chtelo si precist cely thread znovu a pak reagovat, hm. Pokud vim, ja nepsal nic o aditivech, o pridavani cetanu atd. K dotazu jsem se vyjadril tim, at si zkusi sehnat cisty cetan, nacez byla reakce v tom smyslu, ze "To je asi jako říct že si má někdo sehnat čisté karáty". Jenze to je uplne o necem jinem, karat je jen jednotka, nic hmatatelneho, ale cetan je chemicka latka, na kterou se da jezdit. Nemyslim si, ze bych ti mel ukazovat, kde ten cetan sezenes, ale kdo chce, poradi si a sezene. Tecka. :(

Marcos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marcos »

Marcos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marcos »

Sry, nejak mi zablblo pc.

Idaho
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

Marcos píše:Idaho: Asi by to chtelo si precist cely thread znovu a pak reagovat, hm. Pokud vim, ja nepsal nic o aditivech, o pridavani cetanu atd. K dotazu jsem se vyjadril tim, at si zkusi sehnat cisty cetan, nacez byla reakce v tom smyslu, ze "To je asi jako říct že si má někdo sehnat čisté karáty". Jenze to je uplne o necem jinem, karat je jen jednotka, nic hmatatelneho, ale cetan je chemicka latka, na kterou se da jezdit. Nemyslim si, ze bych ti mel ukazovat, kde ten cetan sezenes, ale kdo chce, poradi si a sezene. Tecka. :(
vycházel jsem z toho k čemu by jsi také došel pokud bys nad jeho přízpevkem uvažoval - pokouší se shánět cetan což je nesmysl, ale alespon se mu to snažím vysvětlit a pochopit jeho myšlenkové pochody než abych ho označil za vola, nebo si hrál na inteligenta co ten cetan sežene :D
ano zvolil jsem špatnej příklad protože jsem vycházel z toho že mu jde o zvýšení cetanového čísla nafty a myslí si že pujde koupit cetan - a uvedl jsem to na příkladu karátovaného zlata, protože je to na pochopení jednodušší než mu napsat "to je jako bys chtel koupit oktan" - polovina fory by tvrdila že ho kupuje bšžne v drogerce..
příklad jsem voli hlavně ve vztahu k mé další připomínce - muže sehnat "něco" co bude marketingove pojmenované "cetan" ale nikd yto čistý cetan ebude bude to opět zavádějící název pro nejakou sloučeninu, jejímžý cílem bude zmenit vlastnosti již hotové nafty.

Uff.. jestli se chceš hádat o solovíčkách klidne pokračuj :) mě to zatím baví..

k tomuposeldnímu opakuju že si nesežene cetan tak jak ho chápeme ted v tomto rozhovoru - čisty uhlovodík, ale vždy sežene nejakou směs která bude obsahovat Cetan připadne vyvolá chemickou reakci díky níž dojde v nafte k navýšení cetanového čísla...

Idaho
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

pokud si myslíš že mi jsi schopen donést alespon štamprle čistého nHexadekanu, tak ti dám 5tis :D

jedná se vysoce těkavou látku která by jen při přelývání do nádrže dost rychle vyprchávala.
:lo: :lol:
jen pro zajímavost toto uvádí Wikipedia :

"Cetanové číslo je veličina označovaná zkratkou CČ nebo CN, udávající kvalitu motorové nafty z hlediska její vznětové charakteristiky. Udává množství n-hexadekanu (cetanu) v objemových procentech ve směsi s aromatickým uhlovodíkem 1-metylnaftalenem, která má stejnou vznětovou charakteristiku jako srovnávaný vzorek skutečné pohonné látky (nafty). Cetanové číslo 0 tedy odpovídá motorové naftě, která má stejné charakteristiky jako čistý metylnaftalen; cetanové číslo 100 odpovídá čistému cetanu (hexadekanu). Místo 1-metylnaftalenu se někdy používá alkan 2,2,4,4,6,8,8–heptamethylnonan, který má CČ = 15. Cetanové číslo tedy představuje paralelu k oktanovému číslu u automobilových benzínů pro zážehové motory."
dodává také :
"Motorová nafta neobsahuje příliš velké množství cetanu; ten je výlučně užíván pouze v porovnávacích směsích. Cetanové číslo lze podobně jako oktanové číslo u benzínu zvyšovat přídavkem speciálních přísad, např. alkylnitrátů nebo di-terc.-butylperoxidu."

zatímco na VSCHT nás učili další zpusob :
http://www.vscht.cz/trp/UTRP-cs/Pedagog ... 0nafty.pdf
( dopotručuji stranu 10 - výpočet cetanového indexu )

poud bych to shrnula nepřidává se cetan pokud to skutečne není marketingový název nějaké sloučeniny obsahující výšezmínené přísady - aditiva....

na čistý cetan by se teoreticky dalo jezdit, ale asi jen teoreticky, jelikož by potřeboval specielně řešenou palivovou soustavu, ne na strane spalování, ale na straně plnení, a skladování ( nádrž, přečerpávání atd ) - problém bude ho sehnat, protože je dostupný pouze v laboratorní vormě určeny ke spalování v testovacích motorech pro určování cetanových čísel - ale nejdená se o klasické motory, jak je znáte vy :D

Pokud tvrdí že jezdí na cetan, tak určitě nejezdí na čistý cetan ale na směs s vysokým obsahem cetanu.

jeste skouknu skripta a zkusím neco více zjistit..
--Kryszulka--

ufff... sem si před Kryszulkou opět připadal jak blbec.. chemii nesnáším :D
Naposledy upravil(a) Idaho dne 16 srp 2006 18:01, celkem upraveno 2 x.

PJ
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PJ »

Nechci do toho kecat, ale mam pocit ze cetanovym cislem by se moc hejbat nemelo prave proto maj vsude jednu naftu pac nizsi cislo nebo vyssi je pokazdy v necem nevhodny, ale uz nevim presne ten duvod, ale tusim ze to bylo neco o spravny dobe vzniceni

Idaho
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

PJ píše:Nechci do toho kecat, ale mam pocit ze cetanovym cislem by se moc hejbat nemelo prave proto maj vsude jednu naftu pac nizsi cislo nebo vyssi je pokazdy v necem nevhodny, ale uz nevim presne ten duvod, ale tusim ze to bylo neco o spravny dobe vzniceni
jj koukal jsem, o bodu vzplanutí a jeho vlivu na výpočet cetanového čísla je dost podrobná zmínka ve skriptech co Kryszulka linkovala..

Marcos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marcos »

Ok, dostal jsi mne. Pod takovou tihou informaci musim rezignovat. Priznam se, mam 15 let, takze ani ridicak, ani auto, nevim nic a bavim se o prazdninach hranim si na inteligenta na ruznych forech... :lol: :lol: :lol: (joke) Ne, ted vazne. Asi mas pravdu. Zmylil jsem se. Bohuzel jsem dal na informace od lidi, ktere jsme pokladal za duveryhodne. Moje chyba. :oops:

Marcos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marcos »

PJ: Jj, pokud by clovek s timto laboroval, musel by menit i hodnoty predvstriku na dieselovam motoru. Vyraznejsi zmenou cetanoveho cisla by se aktualni predvstrik na upravene palivo dostal mimo normalni doporucene hodnoty.

JonnY

Příspěvek od JonnY »

ja tomu skoro vobec nerozumiem.
ale k tomu porovnaniu s oktanovym cislom, to je hovadina.
oktanove cislo urcuje antidetonacnu charakteristiku palyva. a preto je jeho pouzitim mozne zvysit vykon - posun predstihu bez detonacii.
a toto je mi pri diesly naprd, bo antidetonacne vlastnosti asi niesu prilis dolezite.
cize zvysit vykon je mozne len zmenou vyhrevnosti (a podobnych parametrov) nafty...

PJ
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PJ »

JonnY: presne tak, to je asi duvod proc se pridava benzin

Idaho
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

JonnY píše:ja tomu skoro vobec nerozumiem.
ale k tomu porovnaniu s oktanovym cislom, to je hovadina.
oktanove cislo urcuje antidetonacnu charakteristiku palyva. a preto je jeho pouzitim mozne zvysit vykon - posun predstihu bez detonacii.
a toto je mi pri diesly naprd, bo antidetonacne vlastnosti asi niesu prilis dolezite.
cize zvysit vykon je mozne len zmenou vyhrevnosti (a podobnych parametrov) nafty...
přesně tak, zmenou cetanového čísla docílíš toho že nafta se vznítí v jiných teplotách / tlacích. ted jde o to zda je to naftový motor ( klasický ) vhodné a v jakém množství ( tím mylsí jak velká změna cet. čísla ).

Marcus : to víš mladá je ing chemik, obor paliva :) takže jsem ji požádal o vysvětlení a nakonec to sem napsala sama - i na mne to bylo moc složité :D ale po cca 4 hodinách studia tech skript jsem to jakž takž pochopil ( myslím :lol: - chemii nesnáším )

Odpovědět

Zpět na „Tuning motoru + výfuky“