moje řeč,taky už bych se s tím netooo...
Jo a ATX je napájení desky,pochází někdy z roku 1996 kdy nahradil tento standard původní AT. AT sestával ze dvou konektorů od zdroje do desky,byl poměrně velký a manipulace s tím nic moc. Na jedné straně byly jakési očkové zámky... no na prd. ATX je jeden konektor který je vylisován tak,že nejde zapojit obráceně. prostě tohle není až tak důležité,ATX je i dnes na všech zdrojích a deskách. Pak existuje ještě BTX (to neznám)

No a existovala i řada malých základních desek označených jako uATX (microATX),jednu takovou mám v dektopu já. V podstatě u nich šlo o miniaturizaci vlastní desky,takže na 4x nebo 5x PCI, AGP a 2x PCIe sloty můžeš zapomenout,mají jen 2x PCI, 1x PCIe,4x slot na paměť,napájení a nutné IDE/SATA porty na řadiči. Proto jsem o tom psal,tento typ desek byl svého času (2005/2006) docela populární a u normální ATX bedny bys s takovou deskou mohl mít problém s rozvržením zadních přípojek (zvuk,obraz,síť...) a karet. Prostě by to nemuselo sedět.

Prostě kromě rozměrů boardu je tento systém totožnej s ATX,jsi jen omezen menším množstvím slotů. Na náhledu je moje uATX deska MSI (červená) a normální ATX.
BMW E21 318i M10B18 77KW '81, E36 Compact 316i M43B16 75KW '94, E65 735i N62B36A 200KW '01