jaký olej?

Vše o úpravách motorů a vyfuků.

Moderátoři: Fáboš, Bohuš, Kane13, Ritchma, Libor12, Tom_

Tuner#2

Re: jaký olej?

Příspěvek od Tuner#2 »

elviiis: Opět cituji: "vsichni vyrobci plni normy"

Ano, to je pravda M6AD plní normu API SC, oleje z řeťezců mnohdy dokonce SD :lol:

Navíc i pokud olej plní dnes už běžnou normu SL, tak i mezi nima jsou rozdíly a to právě v těch aditivech a to určuje kvalitu olejů - stačí si na netu vytáhnout typové listy s naměřenýma parametrama.

Taky mám kolem sebe haldu lidí co mění levně olej, ale za to co tam lejou bych jim zpřelámal všechny hnáty. Není nad to si koupil filtr Mann ve speciálce za 65,- k tomu olej třeba od Q8 10W40 za 450,- a vyměnit si to doma.

Mimochodem taky nejsem z těch co nemají na výměnu oleje a byť mám dvě auta měním vždy po km a nebo roce provozu u Žlutky dokonce dražší olej Q8 10W50 každý rok byť najede 5 - 6tkm.

elviiis

Příspěvek od elviiis »

mno je fakt ze ja nikdy nepouzil no nameolejepac jsem je ani nikde nevidel :lol: do styku jsem se dostal pouye s fuchs , total , valvoline , lm , castol , vat , motul , shell a repsol

nic mene myslim ze stejne nesjsi shcopen poznat ktere specifikace jsou ty prave... jedno vim ye po lm jsem nemel v motru zadne vazne usazeniny a na valvoline najelo moje bejvale 200sx 160tis bez go a jezdi pokud je mi znamo do dnes... a stajne zkusenosti mam i s fuchs titan... a nebo moje octavka a jezdeni na total 8)
TOYOTA CELICA CARLOS SAINZ 2.0 TURBO 4WD 153KW 1992 = funny
Skoda Ochcavia f kombajnu f metle na hlinach a i kliiimu ma a samozrejmne hagusy 81KW = daily

JRD McLAREN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRD McLAREN »

..tak si trochen rypnem ..

este za davnych cias, ked ma bavilo zavodit zo 105kou, kedze motor 10tkm po GO
...sa mi stalo totok ...

mal som cerstvo vymeneny olej MADIT SUPER 10W40, jak sa tam lial odjakziva..(cca 500km najazdeneee..)
sme si raz dali z kamosom "zavod", kedy som 2ku tocil do 90, 3ku 120, a 4ku do 140....ked "motor reval jak formula" .. :D
tak ma po jazde a prichode domov napadlo kuknut mierku oleja...a na moje pocudovanie a zdesenie zaroven, som videl ze olej je cierny
proste prepaleny, a nielen na mierke, ale vsade...
cize som mal uplne cierny prepaleny olej iba po necelych 1000km ...!!!

ftom mi "sofer" kolega z roboty povedal, ze preco tam lejem MADIT a nie "SHELL"..
ja som kukal nanho, "ze do SKODOVKY SHELL ...??? "
on ze predavaju olej SHELL pre starsie typy motorov, ze mam kupit "taky v cervenej flaske" 10W40..

kupil, vymelil, jazdil...

znizil sa hluk celeho ventiloveho rozvodu, skludnil sa chod tepleho motoru, zlepsilo sa startovanie v zime...
a to podstatne, uz sa mi viackrat po vytacani motora nestalo, ze by sa olej prepalil, t.j. zostal cierny..

takze teraz mi niekto skuste vysvetlit, ze je jedno ci ten olej robi Pepa nebo Franta..
podla mna to jedno neni...
Člen Klubu Šlapacích Moskvičov
IMF Master Ignition Forum - http://imfsoft-forum.eu/

elviiis

Příspěvek od elviiis »

podle mne to jedno je jenze mozna je to tim co jsem uvedl vise ja totiz nemam pristup k nejakym madit a podobnym no name olejum... ve skocne jsem jezdil mogul 15w40 kterej tam patri nevim proc lejt do skodovky 10w40 a fachal jak nikdy a podotykam ze jsem mel kapanek divocejsi skocnu taktez po go... vymena po 10ti tis a to jsem lital olomouc jesenik 180po dlanici :lol:
Skoda Ochcavia f kombajnu f metle na hlinach a i kliiimu ma a samozrejmne hagusy 81KW = daily

tholis
Moderátor

Příspěvek od tholis »

bóďa píše:elvis, muzu se jen zeptat, co davas za olej a jak velkou mas napln? zarazilo me tech 500,- i s filtrem :D. me prijde vymena asi tak na 2500,- :lol:
Mě vyjde na 1800- :D :D Taky jsem byl překvapen, ale já zas kupuju předraženou mrdu castrol (za velmi luxusní ceny). a jen za filtr jsem dal 300 :D :D Kupoval jsem Mann.
" www.autowerks.cz "

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
Naposledy upravil(a) Taboo dne 26 bře 2012 18:08, celkem upraveno 1 x.
IQ stylingem nenahradis.

elviiis

Příspěvek od elviiis »

kuva castrol za 1800 :? dyt za tolik je edge 10w60

magnatec5l kandak 5w40 stoji 900kc... edge 5w40 opro turbodiesel4l 800kc esge 0w40 4l 800kc 5w30 4l 900kc .. jinak tento olej neleju protoze mi delal v coltu 1.3 usazeniny v motoru edge jsem jeste nezkousel... ale magnatec opravdu eee mozna do novsich aut... proto jsem do nej zacal lejt fuchs titan 8) nejsem chemik a nedokazu tedy vysvetlit co ktere aditiva delaji ale podle vlastnich zkusenosti leju oleje s nemiz mam skusenosti a obcas vyzkousim oleje podle reference jinejch lidi... jen teda nevim co tam lejete za olej...

a mann filtr kupuju take je to bezne smecko za dobre prachy jen ho mam teda za 1/3ceny 8)

elviiis

Příspěvek od elviiis »

ted koukam ze edge 10w60 stoji 4l 1300kc... tak kua co tam lejete za oleje :roll:

tholis
Moderátor

Příspěvek od tholis »

Taboo:
Souhlas. to co píšeš dává smysl. Každopádně já si radši připlatím pár korun za "kvalitnější" značku abych měl jistotu. V součtu investic do auta je to zanedbatelná částka. Berme to ale tak že norma je to minimum co musí olej splnit aby se tam dal dát. Já chci ale nejlepší poměr cena/výkon což mi dle mého dají spíš oleje od renomovaných značek. Na druhou stranu je otázka jestli není lepší výrazně častěji měnit levnější oleje s normou než měnit po 10tis. dražší oleje s normou.. Záleží Já se snažím co nejrozuměji měnit ty dražší..
elviis: Že by FAIL. Mrknu na kolik mě to vyšlo možná si to pletu s výměnou oleje u octy ještě...
" www.autowerks.cz "

elviiis

Příspěvek od elviiis »

s vymenou uz by to sedelo... a nebo cenou oleje v servise... servis sy urcite bere taky svoji marzi pak by to sedelo...

Ale v cr bezne v mototechen koupis pouze renomovane vyrobce plnici normy jak jsem uvedl vyse

tzn TOTAL , SHELL , REPSOL , CASTROL , LIQUI MOLY , VALVOLINE , MOTUL , FUCHS , TEXACO , SELENIA apd proto rikam ze je jedno kterej vezmes...

No name smecka jsem tim fakt nemyslel protoze v podstate je bezne ani nekoupis... a znacky ktere jsem vypsal jsou renomovani vyrobci kteri by nekvalitni olej neprodavali 8)

dalsi vec je ta kde platis za znacku napr CASTROL a neverim tomu ze poznas rozdil oproti VALVOLINE pokud vezmes v potaz ze "prumerna" cena edge 10w60 je 1800kc a prumerna cena valvoline 10w60 je 1100kc usetris na valvoline vice nez 35procent tzn muzes mnenit olej po 6500km misto po 10000km 8)

Tuner#2

Příspěvek od Tuner#2 »

elviiis: Kde žiješ? U nás v Plzni teda v obchodě běžně koupíš Q8, Castrol, Total, Shell, ale zároveň tam má v regálu i Mogul, Paramo, X-silver nehledě na ty marketový oleje co lidi kupujou. Asi před rokem jsem chtěl obyč olej do Favorita za nějakou nízkou cenu, tak mě dal právě ten X-silver a když jsem se podíval na obal zhrozil jsem se, neb to mělo API SD. Tak mu to říkám a on že to je dobrej olej, že ho berou i servisáci na dolití do nových aut :( Tak jsem ho samozřejmě nevzal a počkal týden až se vrátí z dovolené můj vrchní dodavatel dílů a otevře krám, kde jsem vzal olej od Q8 pouze o 30,- dražší na 4l ale specifikace SL plnící i BMW a Porsche normu.

Taboo: Ano souhlasím, pokud plní normu, tak to vyloženě špatný olej není, ale proč nekoupit lepší za buď stejnou a nebo jen o zlomek vyšší cenu? Uvedu příklad na Škoda motorech. Kdo ho provozoval na Mogul, tak GO ve 100tkm byla takřka nevyhnutelná a motor celej zakarbovanej i když se výměny dělali podctivě buď rok a nebo 10tkm. Táta jezdí ve Felicii od začátku Esso API SL a motor i po 140tkm krásně čistej.

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
Naposledy upravil(a) Taboo dne 26 bře 2012 18:09, celkem upraveno 1 x.
IQ stylingem nenahradis.

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
IQ stylingem nenahradis.

tholis
Moderátor

Příspěvek od tholis »

Taboo: Tak o tom magnetickém vypoušťáku jsem už slyšel, ale opravdu to má takovýhle efekt? Teoreticky se tomu dá věřit, ale prakticky.. no zkusím nějaký pohledat.. Určo to nebude nic drahého 8)
" www.autowerks.cz "

Tuner#2

Příspěvek od Tuner#2 »

Taboo: Znám, ale ještě víc se mě líbí tahle firma: http://www.millersoils.cz/30/zavodni-motorove-oleje/" onclick="window.open(this.href);return false;

Tam je krásně ukázáno, že ani plně syntetický olej není jeden jako druhý a záleží na základové bázi z čeho jsou vyráběné. To je další důkaz toho, že psát o minerálu, polo a plné syntetice na základě 20 let starého blubu 5,10 a 15W40 je holý nesmysl...

Do mého motoru je to taky zbytečné, proto jezdím Q8, olej který mě po vytažení všech typových listů od 10W50 vyšel nejlépe i ve vztahu k ceně.

Tuner#2

Příspěvek od Tuner#2 »

tholis píše:Taboo: Tak o tom magnetickém vypoušťáku jsem už slyšel, ale opravdu to má takovýhle efekt? Teoreticky se tomu dá věřit, ale prakticky.. no zkusím nějaký pohledat.. Určo to nebude nic drahého 8)
Ano funguje to a je super, že Škodovka to používá na motorech Š120 a výš už v sérii. Ten šroub stojí 30,- a tuhle když jsem narazil na nějaký tuning shop, kde je prodávají na cizinu za 400 - 700,- jsem se jen smál.

elviiis

Příspěvek od elviiis »

nechi kecat ale mam odjem ze koncern tdi ma magnetickej vypustka od serie...

No ja nevim muj dodavatel je intercars... nouzove kupuju v jeseniku v mototechen a zadne jine oleje proste nemaji... samozrejmne nejsem duchodce abych kazdou kokosovinu kupoval v lidlu :lol:

A pak jak jsem uvedl jak poznas kterej olej pokud vsehcny plni stejnou normu je lepsi? podle ceny? primesi? Urcite nejni tvoje chemie na takove vysi abys tomu porozumnel> myslim ze jedinej zpusob jak opravu rict kterej olej funguje je proste otestovat a cas ukaze...

ja ani otec jseme s mogulem ve 120kach problem nemli... otcova rok 84 zvrakovala se az pred rokem motor puvodni olej menen pravidelne po 10ti tis mogul 15w50 ale v otm se prit nebudu co sekodovek tyce tvuj projekt jasne rika ze zkusenosti mas jinde 8)

ale jak opravdu zjistis jestli je lepsi valvoline race tech 10w60 castrol edge formula 10w60 nebo liqui moly gt1 10w60?

ja myslim ze toho kterej je lepsi se nkdy nedopidis... proto je podle mne jedno kterej nalejes...

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
IQ stylingem nenahradis.

tholis
Moderátor

Příspěvek od tholis »

Tak počkat, takže fabka má magnetickej výpušťák v sérii? :D sem si nikdy nevšiml šupinek na výpušťáku..Teď se na něj zaměřím a zkusím jestli magnetuje :D
" www.autowerks.cz "

miveccolt

Příspěvek od miveccolt »

Kde se dá sehnat tenhle šroub za rozumnou cenu na cizinu auta? 8)
Mitsubishi Colt CJ0 1.3 12V
Ronal R46 7x16 ET37
Pirelli PZeroNero 195/45 R16

elviiis

Příspěvek od elviiis »

nic neshnaje... kup poradnej malej silnej magnet a prilep ho na sroub 8)

JRD McLAREN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRD McLAREN »

TDI nema magnet-srub..
aaaani nic od VWAG
skodovky mavali magneticke sruby najprv iba na prevodovkach..
a potom neskorsie uz aj na olejovycjh vanach..
kedze je to ten isty priemer/zavit..
Člen Klubu Šlapacích Moskvičov
IMF Master Ignition Forum - http://imfsoft-forum.eu/

Tuner#2

Příspěvek od Tuner#2 »

elviiis: Jak to zjistím? Jedině podle typového listu, ale všechny tři oleje co jsi jmenoval jsou hodně kvalitní a velké rozdíly tam opravdu nejsou viz. "tabulka" co udělal kamarád když vybíral jakej olej pro svůj závodní motor. Chybí tam jen viskozitní index v kterém se taky liší jen nepatrně. Jak už jsem psal dneska vyloženě špatný olej u zanačkových výrobců není o tom není pochyb (rozdíly ale jsou právě v aditivech), ale na druhou stranu se sem tlačí dost nekvalitních výrobků a opravdu je dost lidí co koupí olej v Kauflandu čistě jen podle 10W40 - jo to je pro mé auto, to psali v knížce...
Přílohy
7_539_113363__2010-03-04_18-24-35_16.jpg
7_539_113363__2010-03-04_18-24-35_16.jpg (22.64 KiB) Zobrazeno 1467 x
Naposledy upravil(a) Tuner#2 dne 20 srp 2010 10:23, celkem upraveno 1 x.

elviiis

Příspěvek od elviiis »

nece nende poradne precist skrabe jak ja :lol: ale jde dobre videt cena pomer kvalita... opravdu nektere hodnoty mel lepsi castrol nektere valvoline nektere selenia ale nevydim duvod proc je selenia 2xdrahsi nez valvoline...

jinak opravdu jsem se tim takhle nikdy nezabival a asi by byla prdel testovat deci oleje od kazdeho v mrazaku a v troube jak se bude kterej chovat jak rychle kterej chladen a zahrive se kterej jak tece apd :D

Tuner#2

Příspěvek od Tuner#2 »

Ceny tam napsal takové, za které je v té době uměl sehnat, je tomu cca. půl roku myslím. Na grafickou úpravu nekoukejte. :lol:

blázen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blázen »

neměl by být origo vypouštěcí šroub už s magnetem?
jinak tady v Ostravě mívaj nejlepší ceny olejů zde

http://www.lavio.cz
ted smrdím po naftě :-)

podporuji: http://www.neo2011.cz/

Rolljoin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rolljoin »

Mam 81kw afn a menim jednou rocne vzdy na jare. To mam najeto 10-15 tis a davam tam olej od mistniho prodejce madoil. 5w40 4l.vyjdou 350kc a filtr v kelly za 100 a vse funguje jak ma a nedolivam ani kapku. 8)
EX: Audi A4 Avant 1,9TDi quattro
NOW: TDpoVWa GIII

Odpovědět

Zpět na „Tuning motoru + výfuky“