jaký olej?

Vše o úpravách motorů a vyfuků.

Moderátoři: Fáboš, Bohuš, Kane13, Ritchma, Libor12, Tom_

tom28
Kontaktovat uživatele:

jaký olej?

Příspěvek od tom28 »

Ahoj vím že to není možná otázka sem, ale dávám to sem proto, že sem chodí více zkušených lidí. Přivezl jsem auto z němec "passata" s motorem 1.9 TDI 81kw. Nedokážu zjistit, na jaký olej to jezdilo. Dal bych tam nejraději polosyntetiku. Slyšelo jsem že syntetika rozpouští karbon v motoru "nebo je to nějaký kec?" a bojím se aby něco "neposral". Otázka je jestli tento motor běžně jezdí na polosyntetiku?
Díky

tholis
Moderátor

Re: jaký olej?

Příspěvek od tholis »

tom28: ber castrol edge diesel 5W40 a nemůžeš nic zkazit. Je to dělaný přímo pro VW s jejich spoluprací. Hlavní je aby ten olej měl normu 505.01. Doporučuju: http://www.ajpservice.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
Naposledy upravil(a) tholis dne 19 srp 2010 09:03, celkem upraveno 1 x.
" www.autowerks.cz "

elviiis

Příspěvek od elviiis »

mam stejnej motor najeto 366tis... predchozi majitel 10w40 ja jezdim take 10W40 bud obyc total nebo fuchs titan... proste co zrovna lezi na dilne... podle mne je dulezitejsi vymena a hladina oleje nez jeho vyrobce jako takovej... a polosyn 10w40 je myslim ok na takovej motor muj motor je toho dukazem motor a turbo origo a od vymeny do vymeny nedolivam olej pac ho nepapa...
TOYOTA CELICA CARLOS SAINZ 2.0 TURBO 4WD 153KW 1992 = funny
Skoda Ochcavia f kombajnu f metle na hlinach a i kliiimu ma a samozrejmne hagusy 81KW = daily

tholis
Moderátor

Příspěvek od tholis »

elviiis: Seš si jistej že 10W40 a ne 5W40? 5w40 je nejdoporučovanější olej pro turbodiesly... i když 10tka by asi taky mohla být ok.
" www.autowerks.cz "

elviiis

Příspěvek od elviiis »

jasne 10w40 nevydim duvod proc 5ku na sibiri nejezdim... vetisnou jsou tyto oleje doporucovany pro jejich vysokou cenu nikoliv pro lepsi kvalitu nebo ucinnost vyhoda 5ky je nizzsi teplota mazani tod vso... nemyslim si ze je nutnost zvlaste jednali se o motor koncepcne 30let starej :-)
Skoda Ochcavia f kombajnu f metle na hlinach a i kliiimu ma a samozrejmne hagusy 81KW = daily

blázen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blázen »

problém většiny těch co to doporučují je,že ani nevědí,jaký je mezi těmi olejemi rozdíl.. souhlasím stím,že 10W40 naprosto stačí..

taky to doma do toho motoru liju.. :wink:
ted smrdím po naftě :-)

podporuji: http://www.neo2011.cz/

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
Naposledy upravil(a) Taboo dne 26 bře 2012 18:08, celkem upraveno 1 x.
IQ stylingem nenahradis.

tholis
Moderátor

Příspěvek od tholis »

Taboo: Ne že na tom co si psal něco není, ale třeba výrobci pnumatik se od sebe nelišej? ale no tak.. Zrovna u pneumatik se dá krásně porovnat které jsou účinější a testy které to dělají nás zahlcují každý začátek sezóny (jak zimní tak letní). Já dávám to co je preferováno jako lepší. Pokud jsem blb že dávám víc za stejně budu radši takový blb než blb co dává málo za málo...Mám jistotu nejlepší funkčnosti, měním také o 5000Km dříve..TJ. po 10tis.. Jsem blb..dobře my tak... chtěl jsem poradit dobrou věc. Nikde tam nečtu že chce ušetřit..
" www.autowerks.cz "

elviiis

Příspěvek od elviiis »

co se pneumatik tyce pokud mas kvlaitni pneu je "jedno ktere mas" kazde funguji diametralne rozlisne na ruznych vozech a v ruznych sirkach... ale myslimze pokud budes srovnavat semisslicky stejne tridy a urceni proti sobe ve stejne sirce a na stejnem voze nepoznas rozdil...nebo minimalni...

o 5tis km drive? a napises 10tis? 10tis je standart pro "obycejne" auto... takovy kei jako 20tis to bych motoru neudelal 8) v celde mnenim kazde 3tis km max a nekdy i mnohem drive...

tholis
Moderátor

Příspěvek od tholis »

elviis: standart u běžných aut je 15tis..měním po 10ti...Neberu auta co jezdí sprinty, závody, amatéské rally, vrchy apod.. Tak u benzínu a ještě u motoru co máš v celice to dovedu pochopit, ale u dieslu co polyká kilometry a je to auto na denní ježdění to fakt po 3tis měnit nebudu..
" www.autowerks.cz "

SPEEDY
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SPEEDY »

tholis píše:tom28: ber castrol edge diesel 5W40 a nemůžeš nic zkazit. Je to dělaný přímo pro VW s jejich spoluprací. Hlavní je aby ten olej měl normu 505.01. Doporučuju: http://www.ajpservice.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
Tohle je ale specifikace pro motory PD ;) do klasické rotačky 66, nebo 81kW stačí olej 10W-40, popř. 5W-40 se specifikací 505.00, pokud na to ten motor jezdil předtím.

Desítkou nic nepokazí a auto bude sloužit vesele dál.
EXPRESNÍ PŘEPRAVA KUSOVÝCH ZÁSILEK NA TRASE BRNO - PRAHA - BRNO TÝŽ DEN OD PODÁNÍ - INFO: 608 771 206

tholis
Moderátor

Příspěvek od tholis »

Speedy: já blbec sem to blbě přečetl já myslel že píše 85kw což jsou PD :oops: :oops: :( Tak rotačka snese i rostlinej tam je to bez debat to je nesmrtelnej motor :D :D Tak to sorry 8)
" www.autowerks.cz "

elviiis

Příspěvek od elviiis »

s tim ja razantne nesouhlasim podle mne olej 10tis nevydrzi... vymenit oej je otazka 500kc vcetne filtru a 10minut nevydim duvod proc jej nechavat dele menim 4 -5x do roka... olej proste degraduje uzivanim a prave polykani kilometru na dalnici s vytocenym motoroem tomu oleji dava zabrat vice nez crcani po meste...

v tave po deseti max v parnych letech i drive..

tholis
Moderátor

Příspěvek od tholis »

elviiis: já teda nevím, ale já po dálnici s vytočeným motorem nejezdím..mám 6ti kvalt..Auto nemá extrémní provoz, takže se mi interval 10tis zdá ideální, každopádně pokud bych jezdil agresivněji tak bych bral tvůj postřech k srdci.
" www.autowerks.cz "

elviiis

Příspěvek od elviiis »

no ja pokud jedu 160 uz tocim 3500ot pri 210jsem uz v redline... jezdivam tech 160... ne mne se zda take 10tis ok ale tech 15 20 a taak co pisou uz eee... casteji menim jen kdyz hodne jezdim a je venku vedro...

tholis
Moderátor

Příspěvek od tholis »

elvis: souhlas.. Já jezdím 140km/hod kompromis mezi rychlostí a spotřebou.. Až s tím autem budu něco dělat (jestli vůbec) uvidím jak budu měnit..Tak či onak měním 1za půl roku...
" www.autowerks.cz "

tom28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom28 »

Jo jo tak jsem tam nalil polosyntetiku. Kdybych byl všímavější, věděl bych že na sudu oleje co mám je 505.00 norma :wink:

Tuner#2

Příspěvek od Tuner#2 »

Rád bych tady vyvrátil pár chybných informací co tady čtu.

10W40 neznamená, že olej je polosyntetický stejně tak jako 5W40 nemusí být plná syntetika. Tyhle dvě hodnoty pouze udávají teplotní rozsah oleje za studena a za tepla, ale neříkají NIC o jeho složení. Např. já jezdím ve svém upraveném motoru 10W50 od Q8 je to plná syntetika.

Co se týče vhodnoti oleje, tak do sériového motoru určitě neexperimentovat a lejt tam co to předepisuje výrobce jak z hlediska viskozity (ta se může upravit v případě provozu na Sibiři, či naopak Africe buď do - a nebo do +), tak z hlediska výkonostní specifikace. VW norma není jediná a je řada olejů, která byť plní VW normu tak neplní Porsche/BMW normy a jak říkám můj známý, to jsou mrchy motory choulostivé na olej. Už z tohoto plyne, že i ve stejné teplotní třídě a výkonostní specifikaci jsou rozdíly mezi oleje a není to jen o nálepce.

Kdo chce, dají se od většiny olejů vytáhnout typové listy a tam parametry při daných teplotách porovnat. Zajímavé info je taky na http://www.oleje.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

elviiis

Příspěvek od elviiis »

10w50 je ale vzdy plne synteticky jinej jsem jeste nevydel... rozhoduje o tom technologie vyroby ... 10w40 je vzdy polo teda aspon jsem plnou 10w40 jeste nevydel... co se tyce toho ze nerozhoduje nalepka... tak s tim taky nesouhlasim za mne mluvi zkusenosti a me vozy... rozdil je dle mne pouze v "high tech" olejich kde jsou ruzne priemsi... u beznych oleju rozdil neni... a bmw vw porsche apd. vse jsem vydel jak lm , valvoline , total . castrol , fuchs ... pokud dodrzis vymenu oleje nevydim duvod rpoc by mel bejt problem...

Tuner#2

Příspěvek od Tuner#2 »

elviiis: Chápu, že o dané problematice nemusí všichni znát všechno, ale právě proto jsem dal odkaz na hodnotnou stránku. Mimo jiné jsou tam vyvrácené i ty mýtusy co zde píšeš...

"Fenomén syntetických, polosyntetických a minerálních motorových olejů se projevuje i v tom, že těmito termíny jsou často určovány jak viskozitní vlastnosti, tak i kvalita olejů. Přitom to spolu ale vůbec nesouvisí. Z minerálních olejů lze namíchat olej s jakoukoliv viskozitou, ale ta přece nic neříká o kvalitě oleje.Výkonové vlastnosti, tzn.kvalita olejů, jsou dány především použitou aditivací. Ta je rozhodující pro konečnou kvalitu motorového oleje. Samozřejmě, že také záleží na kvalitě základových olejů, ať už syntetických nebo minerálních, kterých máme několik typů s různou kvalitou."

Z toho plyne, že klidně i 5W40 může být minerál a naopak což když si dáš tu práci najdeš si základové oleje poznáš. Navíc olej a jeho kvalitu určují právě ty aditiva, které si každý výrobce střeží sám a proto některý olej pro Porsche motor vyhoví a jiný se tam už nevejde. Pak jsou i výrobci co by se tam vešli, ale příslušnou Porsche normu prostě jen neudělali, byť parametrově na to ten olej má...

Pro více info o mýtech co jsi tu napsal přímej odkaz: http://oleje.cz/index.php?left=main&page=clanky_mytus3" onclick="window.open(this.href);return false;

elviiis

Příspěvek od elviiis »

a nebo je to vse jen proto aby na tom nabouchali kacky 8) a ja ti rikam ze kdyz pujdes do obchodu kazda 10w40 bude polo kazda 10w60 bude plna kazda 15w40 bude minerl apd... jako jasne ze to jde ale nedela se to... proste pro urcite vyskozni vlastnosti je vhodnejsi jina technologie proto se asi tak ty oleje vyrabi... dalsi vec jsou ty aditiva... reknu ti to na rovinu nejsem chemik a rpto mne nezajima az tak jak jsou ty oleje udelany zajima mne jeslti maze nebo ne a nesetkla jsem se s olejem kterej by nemazal... jedine v cem jsem pozorval rozdil je ze polm s mos2 prestali pocvakavat hydra a naopak na jinem voze po naliti castol magnatec cvakat zacali spek cimz dokaxuji ze kazdej ma jine aditiva ted je otazka jak pozna ty dobre myslim ze to nurmou plni kazdej kdo si za ni zaplati 8)

elviiis

Příspěvek od elviiis »

abych doplnil ten fenomen syntetickych oleju mne je clekem jedno jak je ten olej delanej zalezi mi na teplotach pri kterejch maze a podle toho vybiram... ani norma mne celkem netankuje 8)

Tuner#2

Příspěvek od Tuner#2 »

Hloupému napověz, blbého ....

Tak naposled, tady jeden příklad minerálního oleje a přitom viskozita 10W40: http://www.harkgroup.cz/eshop/index.php ... ail&id=130" onclick="window.open(this.href);return false;

Tady je například polosyntetika prozměnu 5W40: http://www.harkgroup.cz/eshop/index.php ... ail&id=186" onclick="window.open(this.href);return false;

Mám pokračovat?

Add. aditiva a to jestli motor maže. Jak to prosím Tě poznáš? Ano motor a to každý bude mazat i na M6AD s bídnou specifikací SC nebo co to má. Jenže ten motor bude po 100tkm zralej na GO a bude celej zakarbonovanej a zapečenej. To samé platí v menší míře na všechny oleje a pokud použiješ nevhodný olej s aditivama "odladěnýma" na jiné použití, tak se to na tom motoru prostě projeví. Ono to není jen který by šel poznat za 1000km...

elviiis

Příspěvek od elviiis »

dobre no a? jako vycist jde vse ale jakej to ma pro tebe uzitek? tak jsi nasel i neco jineho... ale ja ti nevyvracel ze to tak nejde vyrobit jen jsem ti rekl ze vyrobci oleju vedi proc vetsinou delaji to tak a to vonak... vyjimka potvrzuje pravidlo... pokud vyrobce rekne lej doauta 5w40 nebo 10w40 tak h otam leju a jemi uplne jedno jestli to udelal pepa nebo josef... pokud mam auto ktere mam zmonitorovane jako napriklad celicu jezdim olej jakej ja uznam za vhodne podle teplot pri jakych maze podle jeho stalosti pad... co v nem je mne vubec nezajima protoze tomu ja ani ty nerozumime 8)

bóďa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bóďa »

elvis, muzu se jen zeptat, co davas za olej a jak velkou mas napln? zarazilo me tech 500,- i s filtrem :D. me prijde vymena asi tak na 2500,- :lol:
3x Renault Safrane Hartge Biturbo

Tuner#2

Příspěvek od Tuner#2 »

elviiis: Vyjímka? To bylo první co mě google vyhodil, takových olejů je mraky a spíš to ukazuje na něčí nevědomost...

"Pokud vyrobce rekne lej doauta 5w40 nebo 10w40 tak h otam leju a jemi uplne jedno jestli to udelal pepa nebo josef..."

Tohle je ta největší blbost co jsem slyšel. 5W40 a 10W40 vůbec nehraje roli v tom co výrobce předepisuje a co je vhodné pro daný motor. Teplotní specifikace je dána provozem auta a jiný olej je do stejného motoru vhodný na Sybiř (tam klidně 0W30) a jiný olej je vhodný do Afriky kde je 50°C+ (třeba 20W60) a to se bavíme pořád o stejném motoru. Příklady viskozity jsou čistě náhodné v tom mě neber za slovo. To podle čeho se řídit, je výkonostní specifikace ať už podle normy API a nebo podle normy kterou si nadiktuje výrobce (VW, BMW, Porsche a další). To je podstatné dodržet...

elviiis

Příspěvek od elviiis »

ochcavka ma 4l napln... filtr stoji 100kc litroleje take 100kc pokud leju total... doceldy stoji filtr 200kc a olej 900kc 5l pokud beru valvoline gt1 10w60 ted budu dodelavat oil cooler tak predpokladam ze semi tam vleze celejch 5l... nejaky obchodnik te asi berepekne na hul.. ozvy se mi do sz co beres zaolej a reknuti za kolik umim ja... i s moji marzi...

elviiis

Příspěvek od elviiis »

sory ale delas s toho zbytecnou vedu... rikam ti ze beru olej podle toho v jakejch se pohybuju teplotnich pasmech mam budik teploty oleje v tave ho nemam vyrobce udava 5w40 nebo 10w40 tak leju 10w40 a na vykonovu specifikacise nedivam... to je mozna duvod proc me motory funguji... necumim po drahych olejich a muzu je pak casto menit :lol: jako promin ale pokud pujdes do obchodu a vezmes olej na kterem bude napsano pro diesselove motory tak neverim ze udelas chybu at vezmes jakejkoliv... vsichni vyrobci plni normy... a ze pak posdohode s vyrobci automobilu udavaji jeste neco na vic mne moc nezajima... ja jsem sice nevedomi ale za to me motory funguji :lol:

miveccolt

Příspěvek od miveccolt »

Tak to máš moc hezký ceny oleje, já když naposledy z nouze kupoval na rychlo, tak mě pět litrů 10w40 vyšlo na 800 :(
Mitsubishi Colt CJ0 1.3 12V
Ronal R46 7x16 ET37
Pirelli PZeroNero 195/45 R16

elviiis

Příspěvek od elviiis »

to bude tim ze jsem zivnostnik a prodejem dilu si privydelavam... takova cena za 10w40 je normalni pokud se jedna o nejakou "lepsi" znacku... jedine co mam otestovane na jednom aute ale spousta jinych na vice autech je lm s mos2 ten je drahy ale funkcni jen se na nej nesmis divat kdyz ho tam lejes :lol:

Odpovědět

Zpět na „Tuning motoru + výfuky“