No, ale to je přece prostředím konkurence a aktuálním obchodním modelem. Pokud například Tesco nabídne rohlík za 1kč. A krámek u vás v ulici za 2kč. A lidi si koupí radějí ten rohlík za 1kč nemůžeš přece říct, že Tesco je "špatná" firma, když razí obchodní model "levně a šitózně", ve státě, kde má stále hodně lidí menší příjmy a kupují to. Problém je tehdy, kdy ten rohlík za 1kč z Tesca stojí tak málo proto, protože mu vláda ČR udělila úlevy na daních (třeba) a i přes to, by to nebyl problém Tesca, ale vlády a nás. Tesco bude pořád jen Tesco, co využilo výhody, které by využil i jakýkoliv jiný krámek z ulice byly by mu-li nabídnuty, pokud teda si ty podmínky nátlakově neprosadilo, při vstupu na český trh.NeviM píše:no já ti nevim, jako teoreticky by to tak samozřejmě mělo bejt, aby se nevylučovaly a byly schopný paralerně fungovat a třeba i nějakym způsobem spolupracovat a určitě se tohle i ve spustě případech děje, kdy maj takový velký firmy jako dodavatele malý český soukromníky atd. ale prakticky podle mě konkrétně v naší republice ty nadnárodní firmy poslaly do kytek desítky procent těch, co tu byly před nimi, asi největší extrém jsou v tomhle potravinový řetězce typu tesco atd. který podle me zlikvidovali 90% krámů s potravinama a to podle mě není dobře z mnoha důvodů. Mimochodem z těch krámků se třeba u nás po většinou staly typický pajzlovytý herny, což mi taky nepřijde jako nic dobrýho pro společnost.Kein píše: No, tak úplně to, ale nefunguje, ony se navzájem nevylučují. Mezi nima není žádná korelace "buď a nebo" mohou existovat pospolu, dnes taky existují. Problém korporací je ten, že díky korupci nabourávají společenskou smlouvu a tlačí na stát aby jim dělal ústupky - třeba na daních (v tom lepším případě, v tom horším mohou v pozadí ovlivňovat třeba rozhodnutí vlády) a tím jsou v nerovném (zvýhodněném) postoji k menším domácím společnostem, se kterými stát tak nějak počítá a více méně na ně sere a to i rádoby pravicová ODS, která by právě měla podporovat menší žinvostníky aby vytvořila konkurenční prostředí. To je ten problém - jeden výhody má, druhý ne, nikoli, že jeden je špatný a druhý hodný.
Je třeba si uvedomit, že:
1. My, spotřebitelé určujeme tím, co a od koho, kupujeme, kdo zůstane na trhu. Čili pokud Tesco postavilo supermarket a tím zanikly ostatní malé sámošky v okolí a teď to lidem vadí, je to vůle lidí, že dali přednost Tescu. Nevím proč bych měl pomlouvat Tesco, které jen vytvořilo pro spotřebitele další nabídku.
2. My, občané státu určujeme toho. kdo bude vládnout a tedy jak se bude stavět k fungování trhu v ČR. Např. Poláci si vyřvali u EU výjimky na své zemědělství od nafty do strojů po proces výroby. My, ne. Teď jsou poláci zemědělští giganti a díky EU prakticky jediní, nebo jedni z mála v okolí, jelikož ostatní musí držet hubu a krok, s tím co nařídí Brusel.
3. A v neposlední řadě, pokud nejsou schopni i v ideálních podmínkách malí živnostníci nabídnout alespoň stejnou nabídku jako velké řeťezce, tak je, dle mého názoru, správné, že jdou z kola ven. Vždyť kolik sámošek nakupuje právě v tom Tescu a pak to prodává s přirážkou? To mi nepřijde jako zrovna košér podnikání.
Ač se to může zdát směšné tak dobrým spopularizovaným učitelem kapitalismu je Pohlreich, který jebe lidi za to, kde všude vyhazují prachy - snad v každém druhém díle týpek nakupuje blivajze z Lidlu, když kousek od hospody má řezníka, kterej mu ještě udělá cenu, protože z toho má kšeft jak prase a hospodskýmu stoupne kvalita jídla. A myslím si, (pouze má domněnka) že podobně funguje většina domácích podniků u nás. Lidi si prostě zvykli, že levněji je v tom velkém skladišti s velkým parkovištěm přitom to dávno nemusí být pravda a navíc to vidí jako jakousi atrakci. Jejich mínus a jejich volba. Kapitalismus je jen ekonomický systém, to jak s ním lidé naloží, už není jeho vina. Proto třeba Pohlreichovi nemůže mít nikdo za zlé jeho: "Zaved bych tady skutečný kapitalismus".NeviM píše:Podle mě to souvisí i s tím kapitalismem, kdy za účelem co nejvyššího možnýho zisku je kvalita leckdy už uplně v prdeli a konkrétně na těch potravinách si toho lidi začínaj dost všímat.