Žumpa politická

Pokec nejen o autech...

Moderátoři: Eiffel, Fáboš, Bohuš, Berry, habitat3, Tommy1978, Kane13, Ritchma

Kein

Re: Žumpa politická

Příspěvek od Kein »

NeviM píše:
Kein píše: No, tak úplně to, ale nefunguje, ony se navzájem nevylučují. Mezi nima není žádná korelace "buď a nebo" mohou existovat pospolu, dnes taky existují. Problém korporací je ten, že díky korupci nabourávají společenskou smlouvu a tlačí na stát aby jim dělal ústupky - třeba na daních (v tom lepším případě, v tom horším mohou v pozadí ovlivňovat třeba rozhodnutí vlády) a tím jsou v nerovném (zvýhodněném) postoji k menším domácím společnostem, se kterými stát tak nějak počítá a více méně na ně sere a to i rádoby pravicová ODS, která by právě měla podporovat menší žinvostníky aby vytvořila konkurenční prostředí. To je ten problém - jeden výhody má, druhý ne, nikoli, že jeden je špatný a druhý hodný.
no já ti nevim, jako teoreticky by to tak samozřejmě mělo bejt, aby se nevylučovaly a byly schopný paralerně fungovat a třeba i nějakym způsobem spolupracovat a určitě se tohle i ve spustě případech děje, kdy maj takový velký firmy jako dodavatele malý český soukromníky atd. ale prakticky podle mě konkrétně v naší republice ty nadnárodní firmy poslaly do kytek desítky procent těch, co tu byly před nimi, asi největší extrém jsou v tomhle potravinový řetězce typu tesco atd. který podle me zlikvidovali 90% krámů s potravinama a to podle mě není dobře z mnoha důvodů. Mimochodem z těch krámků se třeba u nás po většinou staly typický pajzlovytý herny, což mi taky nepřijde jako nic dobrýho pro společnost.
No, ale to je přece prostředím konkurence a aktuálním obchodním modelem. Pokud například Tesco nabídne rohlík za 1kč. A krámek u vás v ulici za 2kč. A lidi si koupí radějí ten rohlík za 1kč nemůžeš přece říct, že Tesco je "špatná" firma, když razí obchodní model "levně a šitózně", ve státě, kde má stále hodně lidí menší příjmy a kupují to. Problém je tehdy, kdy ten rohlík za 1kč z Tesca stojí tak málo proto, protože mu vláda ČR udělila úlevy na daních (třeba) a i přes to, by to nebyl problém Tesca, ale vlády a nás. Tesco bude pořád jen Tesco, co využilo výhody, které by využil i jakýkoliv jiný krámek z ulice byly by mu-li nabídnuty, pokud teda si ty podmínky nátlakově neprosadilo, při vstupu na český trh.

Je třeba si uvedomit, že:
1. My, spotřebitelé určujeme tím, co a od koho, kupujeme, kdo zůstane na trhu. Čili pokud Tesco postavilo supermarket a tím zanikly ostatní malé sámošky v okolí a teď to lidem vadí, je to vůle lidí, že dali přednost Tescu. Nevím proč bych měl pomlouvat Tesco, které jen vytvořilo pro spotřebitele další nabídku.

2. My, občané státu určujeme toho. kdo bude vládnout a tedy jak se bude stavět k fungování trhu v ČR. Např. Poláci si vyřvali u EU výjimky na své zemědělství od nafty do strojů po proces výroby. My, ne. Teď jsou poláci zemědělští giganti a díky EU prakticky jediní, nebo jedni z mála v okolí, jelikož ostatní musí držet hubu a krok, s tím co nařídí Brusel.

3. A v neposlední řadě, pokud nejsou schopni i v ideálních podmínkách malí živnostníci nabídnout alespoň stejnou nabídku jako velké řeťezce, tak je, dle mého názoru, správné, že jdou z kola ven. Vždyť kolik sámošek nakupuje právě v tom Tescu a pak to prodává s přirážkou? To mi nepřijde jako zrovna košér podnikání.
NeviM píše:Podle mě to souvisí i s tím kapitalismem, kdy za účelem co nejvyššího možnýho zisku je kvalita leckdy už uplně v prdeli a konkrétně na těch potravinách si toho lidi začínaj dost všímat.
Ač se to může zdát směšné tak dobrým spopularizovaným učitelem kapitalismu je Pohlreich, který jebe lidi za to, kde všude vyhazují prachy - snad v každém druhém díle týpek nakupuje blivajze z Lidlu, když kousek od hospody má řezníka, kterej mu ještě udělá cenu, protože z toho má kšeft jak prase a hospodskýmu stoupne kvalita jídla. A myslím si, (pouze má domněnka) že podobně funguje většina domácích podniků u nás. Lidi si prostě zvykli, že levněji je v tom velkém skladišti s velkým parkovištěm přitom to dávno nemusí být pravda a navíc to vidí jako jakousi atrakci. Jejich mínus a jejich volba. Kapitalismus je jen ekonomický systém, to jak s ním lidé naloží, už není jeho vina. Proto třeba Pohlreichovi nemůže mít nikdo za zlé jeho: "Zaved bych tady skutečný kapitalismus".
http://www.tuzingforum.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.infobaden.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;

kentoya

Příspěvek od kentoya »

Kein píše:
NeviM píše:
Kein píše: No, tak úplně to, ale nefunguje, ony se navzájem nevylučují. Mezi nima není žádná korelace "buď a nebo" mohou existovat pospolu, dnes taky existují. Problém korporací je ten, že díky korupci nabourávají společenskou smlouvu a tlačí na stát aby jim dělal ústupky - třeba na daních (v tom lepším případě, v tom horším mohou v pozadí ovlivňovat třeba rozhodnutí vlády) a tím jsou v nerovném (zvýhodněném) postoji k menším domácím společnostem, se kterými stát tak nějak počítá a více méně na ně sere a to i rádoby pravicová ODS, která by právě měla podporovat menší žinvostníky aby vytvořila konkurenční prostředí. To je ten problém - jeden výhody má, druhý ne, nikoli, že jeden je špatný a druhý hodný.
no já ti nevim, jako teoreticky by to tak samozřejmě mělo bejt, aby se nevylučovaly a byly schopný paralerně fungovat a třeba i nějakym způsobem spolupracovat a určitě se tohle i ve spustě případech děje, kdy maj takový velký firmy jako dodavatele malý český soukromníky atd. ale prakticky podle mě konkrétně v naší republice ty nadnárodní firmy poslaly do kytek desítky procent těch, co tu byly před nimi, asi největší extrém jsou v tomhle potravinový řetězce typu tesco atd. který podle me zlikvidovali 90% krámů s potravinama a to podle mě není dobře z mnoha důvodů. Mimochodem z těch krámků se třeba u nás po většinou staly typický pajzlovytý herny, což mi taky nepřijde jako nic dobrýho pro společnost.
No, ale to je přece prostředím konkurence a aktuálním obchodním modelem. Pokud například Tesco nabídne rohlík za 1kč. A krámek u vás v ulici za 2kč. A lidi si koupí radějí ten rohlík za 1kč nemůžeš přece říct, že Tesco je "špatná" firma, když razí obchodní model levně a šitózně, ve státě, kde má stále hodně lidí menší příjmy a kupují to. Problém je tehdy, kdy ten rohlík za 1kč z Tesca stojí tak málo proto, protože mu vláda ČR udělila úlevy na daních (třeba) a i přes to, by to nebyl problém Tesca, ale vlády a nás. Tesco bude pořád jen Tesco, co využilo výhody, které by využil i jakýkoliv jiný krámek z ulice byly by mu-li nabídnuty, pokud teda si ty podmínky nátlakově neprosadilo, při vstupu na český trh.

Je třeba si uvedomit, že:
1. My, spotřebitelé určujeme tím, co a od koho, kupujeme, a tedy kdo zůstane na trhu. Čili pokud Tesco postavilo supermarket a tím zanikly ostatní malé sámošky v okolí a teď to lidem vadí, je to vůle lidí, že dali přednost Tescu. Nevím proč bych to měl pomlouvat Tesco, které jen vytvořilo další nabídku.

2. My, občané státu určujeme toho kdo bude vládnout a tedy jak se bude stavět k fungování trhu v ČR. př. Poláci si vyřvali u ESSR výjimku na své zemědělství, my ne. Teď jsou poláci zemědělští giganti.

3. A v neposlední řadě, pokud nejsou schopni i v ideálních podmínkách malí živnostníci nabídnout alespoň stejnou nabídku jako velké řeťezce, tak je, dle mého názoru, správné, že jdou z kola ven. Vždyť kolik sámošek nakupuje právě v tom Tescu a pak to prodává s přirážkou? To mi nepřijde jako zrovna košér podnikání.

Ač se to může zdát směšné tak dobrým spopularizovaným učitelem podnikání je Polreich, který jebe lidi za to, kde všude vyhazují prachy - snad v každém druhém díle týpek nakupuje blivajze z Lidlu, když kousek od hospody má řezníka, kterej mu ještě udělá cenu, protože z toho má kšeft jak prase. A myslím si, (pouze má doměnka) že podobně funguje většina domácích podniků u nás. Lidi si prostě zvykli, že levněji je v tom velkém skladišti s velkým parkovištěm a navíc to vidí jako jakousi atrakci. Jejich mínus a jejich volba.
špatně
ad 1, náš trh nebyl připraven na vstup těchto gigantů a v takovém množství, namísto aby ODS nechala nejdříve rozvinout živnostenství u nás, vpustila sem tyhle giganty a oni položili co se dalo na lopatky, čili nejde o to pomlouvat tyto řetězce, ty jen využily díru a šli podnikat do země zaslíbené, takže my občané jsme neurčili nic, já osobně netvrdím, že sem si nepřál tyto řetězce, ale taky sem si přál, aby krámek, co byl na rohu tam byl stále, i s masnou

ad 2 sorry, ale náš volební zákon ti nedovolí volit koho chceš, dovolí ti volit toho kdo je vidět, slyšet a někdy snad i cítit, všimni si že ve volbách dostanou strany které se nedostanou např do parlamentu dostanou od těch pár lidí co jdou k volbám +-25% hlasů, které se potom přerozdělí
trošku čísel, u posledních voleb do parlamentu byla účast cca 60%
vycházejme z toho, že těch 40% co nešlo k volbám, jsou spíše skeptici, kteří už nevěří, že se to dá změnit
dále vycházejme z toho, že lidi co volí komunisty, nebo volili VV, nebo neparlamentní strany chtěli změnu a to bylo +- 45% zúčastněných u voleb
takže nám vychází, že pouze +- jedna třetina národa volí pamrdy jako ODS, CSSD, a TOP, a těch zmrdů, je plná poslanecká sněmovna, takže jediné co jsme schopni ovlivnit, tak většinové myšlení zmrdskou reklamou že pro příští roky je nej třeba ODS, a pitomci půjdou volit ODS, netvrdím, že za všechno může jen přepočet, ale díky tomu přepočtu je hodně lidí co k volbám ani nepůjdou a já nikdy nevolil ani ODS, ani CSSD, ani komanče, ani top, ani VV a pouze v prvních volbách se dostala do parlamentu strana kterou jsem volil, pak už nikdy

ad 3 malý živnostník to není schopen z prostého důvodu, nemá kapitál na rozjetí, dejme tomu tebou jmenované tesco, jelikož mělo kapitál jako prase, mohlo investovat, koupilo pozemky, postavilo megakrám, chvilku si mohlo dovolit prodělat, jdi si pronajmout malý krámek na náměstí a až zjistíš, co po tobě budou chtít za nájem tak tě mrdne, a to neprodáš ještě ani první rohlík, a pak ještě to zdanění, které máš vyšší, jak tebou jmenované tesco, a když budeš prodávat rohlík za dvě kačky, zkrachuješ,

čili tvoje závěry, jsou spíše důsledkem toho co se tu děje, ale nevidíš příčiny, a dokud je nebude vidět tento lid, nic se nezmění, a proto říkám, ještě je potřeba 10let utahovat opasky, až budou lidi zdechat hladem a pod mostem a budou vidět umírat svoje děcka, pak teprve dojde ke změně, ted jsme jen stádo ovcí
IQ sice stylingem nenahradíš, taboo ti ho taky nezvedne, ale dokáže rozšířit brutálně obzory :D
http://www.odtahove-sluzby.cz

NeviM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NeviM »

Kein: No tak v tomhle nejde TEORETICKY nesouhlasit s ničím.
Ale, jak jsi i sám psal, nadnárodní korporace dostali obrovský výhody, oproti běžnejm českejm firmám. A to bylo podle mě hlavně z důvodu tehdejší nutnosti oživení český ekonomiky, po rozprodání a hlavně roztunelování všech tradičních tahounů, tý naší ekonomiky. A že jsou díky mnoha okolnostem tyhle nadnárodní firmy v dost případech v takovým postavení, že diktujou nejen trhu, ale i vládě, když pominu to jak se chovají ke svým zaměstancům, to mě na tom sere, ty nerovný podmínky, že hlavně díky nim jsou v takovym postavení, buh ví jak by to mohlo bejt za rovnejch podmínek pro všechny, asi by to o nic lepší nebylo, ale ten princip nespravedlnosti mě prostě nebaví.
Samozřejmě máš naprostou pravdu, že si za to můžem sami a že spotřebitel je ten, kdo určuje směr trhu. To je pořád dokola to samý, jako si můžem sami za debilní vládu atd. No já už se ani nerozčiluju tak nad těma zvěrstvama, jako nad slepotou nás lidí, která to všechno umožňuje :) No ale do ještě větší prdele to všechno o moc velkej kus jít už prostě nemůže, už fakt není skoro kam, tak se to začne snad zas všechno lepšit :lol:
Renault Safrane BITURBO Baccara Quadra 262hp (long-term reconstruction)
Renault Safrane V6-24v Baccara manual 190hp (daily car)

Kein

Příspěvek od Kein »

kentoya píše:
špatně
ad 1, náš trh nebyl připraven na vstup těchto gigantů a v takovém množství, namísto aby ODS nechala nejdříve rozvinout živnostenství u nás, vpustila sem tyhle giganty a oni položili co se dalo na lopatky, čili nejde o to pomlouvat tyto řetězce, ty jen využily díru a šli podnikat do země zaslíbené, takže my občané jsme neurčili nic, já osobně netvrdím, že sem si nepřál tyto řetězce, ale taky sem si přál, aby krámek, co byl na rohu tam byl stále, i s masnou

ad 2 sorry, ale náš volební zákon ti nedovolí volit koho chceš, dovolí ti volit toho kdo je vidět, slyšet a někdy snad i cítit, všimni si že ve volbách dostanou strany které se nedostanou např do parlamentu dostanou od těch pár lidí co jdou k volbám +-25% hlasů, které se potom přerozdělí
trošku čísel, u posledních voleb do parlamentu byla účast cca 60%
vycházejme z toho, že těch 40% co nešlo k volbám, jsou spíše skeptici, kteří už nevěří, že se to dá změnit
dále vycházejme z toho, že lidi co volí komunisty, nebo volili VV, nebo neparlamentní strany chtěli změnu a to bylo +- 45% zúčastněných u voleb
takže nám vychází, že pouze +- jedna třetina národa volí pamrdy jako ODS, CSSD, a TOP, a těch zmrdů, je plná poslanecká sněmovna, takže jediné co jsme schopni ovlivnit, tak většinové myšlení zmrdskou reklamou že pro příští roky je nej třeba ODS, a pitomci půjdou volit ODS, netvrdím, že za všechno může jen přepočet, ale díky tomu přepočtu je hodně lidí co k volbám ani nepůjdou a já nikdy nevolil ani ODS, ani CSSD, ani komanče, ani top, ani VV a pouze v prvních volbách se dostala do parlamentu strana kterou jsem volil, pak už nikdy

ad 3 malý živnostník to není schopen z prostého důvodu, nemá kapitál na rozjetí, dejme tomu tebou jmenované tesco, jelikož mělo kapitál jako prase, mohlo investovat, koupilo pozemky, postavilo megakrám, chvilku si mohlo dovolit prodělat, jdi si pronajmout malý krámek na náměstí a až zjistíš, co po tobě budou chtít za nájem tak tě mrdne, a to neprodáš ještě ani první rohlík, a pak ještě to zdanění, které máš vyšší, jak tebou jmenované tesco, a když budeš prodávat rohlík za dvě kačky, zkrachuješ,

čili tvoje závěry, jsou spíše důsledkem toho co se tu děje, ale nevidíš příčiny, a dokud je nebude vidět tento lid, nic se nezmění, a proto říkám, ještě je potřeba 10let utahovat opasky, až budou lidi zdechat hladem a pod mostem a budou vidět umírat svoje děcka, pak teprve dojde ke změně, ted jsme jen stádo ovcí
1. "náš trh nebyl připraven" - čili proč vidět problém v Tescu? Na vině je vláda, jak jsem řekl už jednou, čili nevím proč opisuješ to co jsem už jednou napsal. (?)

2. Velký omyl. Lidé mohou ovlivňovat víc, než si myslí, pokud si jedna část myslí něco jiného a druhá část také něco jiného, nebo naopak si nemyslí nic, opět je to problém nás, společnosti, ne Tesca nebo jiných korporací. Stále hodně lidí v Tescu očividně nakupuje rádo. Čili jsou asi spokojeni. Tesco přišlo s nabídkou, která jim asi vyhovuje, jen v Tescu v Ostravě je celý den trilión lidí, nevypadají, že by jim Tesco vadilo. Nejhorší jsou pak ti lidé, kteří na korporace nadávají, ale sami jejich služby hojně využívají, což se třeba ukázalo na většině osazenstva occupy wall street. Lidé stále volí ODS, ČSSD, očividně to asi taky stále většině národa vyhovuje, dokonce jsou mezi námi lidé co volí jedno období ODS a druhé období volí ČSSD, čí to je probém? Samozřejmě, že náš. A výmluvy, že lidé neví koho volit? No pokud pro ně existují jen čtyři hlavní partaje, pak tomu věřím. To, že lidské znalosti končí u toho co je v TV, opět jejich problém, hlavně v době intenetu.

3.To je zvláštní, proč tedy stále existují různé krámky, masny apod.? Že by proto, že se pročistilo síto od těch, kteří podnikali neefektivně? Co víc ti k tomu říct, jak jinak si představuješ, že by měl trh fungovat? Pokud si představuješ trh tak, že ten komu se daří by měl být bloknut, ok, tvůj názor, já s ním nesouhlasím.
Naposledy upravil(a) Kein dne 07 led 2013 15:35, celkem upraveno 2 x.

crocjirka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od crocjirka »

kentoya píše:
crocjirka píše:kentoya: no moje superhruba je trochu vic jak 30.. ale to je jedno... jinak.. nejde jen o me jako o zamestance, ale obene co odvadi firma... a btw kazdej firma i kazdej zivnostnik videlava uplne jine penize.. tzn ty muzes byt super bohaty zivnostnik.. ale pak tu muze bejt napr nekdo kdo dela messengera, taky je to zivnostnik a vyfakturuje treba desetinu toho co ty.. ;)
je jedno kolik je tvoje superhrubá, jen jsem se snažil poukázat na to jak reješ do živnostníka, zatímco tebe stát ojebává na superhrubé mzdě

a když jsi u mesengera, i když vyfakturuje jen desetinu, jeho zisk může být vyšší, mě položily na lopatky právě faktury, které byly na statisíce, zisk z nich byl pár procent, já přišel o ty statisíce, že jsem je proinvestoval, ještě z faktur zaplatil dph, pak extrémně vysoké soudní poplatky, poplatky za právníka, ježdění k soudu 400km od baráku, vyhranej soud, a nejeden, a ani koruna zpět, to je nádherný příklad, jak ODS je pro živnostníky a jak se tu s nima zachází a to je to co nikdo se superhrubou nevidí, taky nevidíé kolik živnostník, aby měl svůj rádoby slušný příjem, musí věnovat času své práci a pak akorát okolo sebe slyšíš, ten podniká je v balíku - piču a šišky z bobra

picu sisku z beavera snad ne? :D :D ne to byl jen takovej joke.. ja nerikam, ze zivnostnici jsou v baliku.. ale to co tu pises, tak to je s prominutim tvuj problem, ze ti neplatej.. jestli chapes jak to myslim.. proste kdyby ti zaplatili, tak je vse v poradku a treba se budes mit dobre.. a kdyz ti nezaplatej tak to je problem tvych zakazniku, kteri jsou neschopni..
ex:opel tigra 1.4 16v,opel tigra 1.6 16v,peugeot 106 1.4 sport,seat leon 1.8T 200PS+,ibiza 1.9TDI 6L 170PS, octavia RS combi 1.8T
NOW: family car skoda octavia 2 RS combi 2.0TSI 200 teplejch poniku...
facebook.com/jiriprokopfotograf

kentoya

Příspěvek od kentoya »

crocjirka píše:
kentoya píše:
crocjirka píše:kentoya: no moje superhruba je trochu vic jak 30.. ale to je jedno... jinak.. nejde jen o me jako o zamestance, ale obene co odvadi firma... a btw kazdej firma i kazdej zivnostnik videlava uplne jine penize.. tzn ty muzes byt super bohaty zivnostnik.. ale pak tu muze bejt napr nekdo kdo dela messengera, taky je to zivnostnik a vyfakturuje treba desetinu toho co ty.. ;)
je jedno kolik je tvoje superhrubá, jen jsem se snažil poukázat na to jak reješ do živnostníka, zatímco tebe stát ojebává na superhrubé mzdě

a když jsi u mesengera, i když vyfakturuje jen desetinu, jeho zisk může být vyšší, mě položily na lopatky právě faktury, které byly na statisíce, zisk z nich byl pár procent, já přišel o ty statisíce, že jsem je proinvestoval, ještě z faktur zaplatil dph, pak extrémně vysoké soudní poplatky, poplatky za právníka, ježdění k soudu 400km od baráku, vyhranej soud, a nejeden, a ani koruna zpět, to je nádherný příklad, jak ODS je pro živnostníky a jak se tu s nima zachází a to je to co nikdo se superhrubou nevidí, taky nevidíé kolik živnostník, aby měl svůj rádoby slušný příjem, musí věnovat času své práci a pak akorát okolo sebe slyšíš, ten podniká je v balíku - piču a šišky z bobra

picu sisku z beavera snad ne? :D :D ne to byl jen takovej joke.. ja nerikam, ze zivnostnici jsou v baliku.. ale to co tu pises, tak to je s prominutim tvuj problem, ze ti neplatej.. jestli chapes jak to myslim.. proste kdyby ti zaplatili, tak je vse v poradku a treba se budes mit dobre.. a kdyz ti nezaplatej tak to je problem tvych zakazniku, kteri jsou neschopni..
tady nepíšu o svém problému
ale o tvém se superhrubou že ti to je k pláči
jen jsem ti nastínil co je k pláči víc, a neřeším to, já už dávno pochopil, že to tu stojí za piču
IQ sice stylingem nenahradíš, taboo ti ho taky nezvedne, ale dokáže rozšířit brutálně obzory :D

kentoya

Příspěvek od kentoya »

ad kein

jako v 1 jsme se plus mínus shodli, jen ti píšu že ty spíše vidíš důsledek, já příčinu

ad2 a to je ono, nemůžeme to ovlivnit, nejsme schopni těm lidem vysvětlit kde je chyba, nemáme k tomu média, média je masírují svým směrem, prostě ovce, jak říkám zatím neovlivníme nic, je to jen tvůj výplod, už 15 let se tu různé strany a různí lidé snaží, někteří i 20, a stačí se podívat na tohle forum, a je vidět, že práce a snaha těchto lidí nikam nevede

ad3, no konečně se rozjíždí, ale většinou ve vlastním, na nájmy není, to že se rozjíždí, je zase důsledek toho čeho už se lidi přežrali

Kein

Příspěvek od Kein »

kentoya píše:ad kein

jako v 1 jsme se plus mínus shodli, jen ti píšu že ty spíše vidíš důsledek, já příčinu

ad2 a to je ono, nemůžeme to ovlivnit, nejsme schopni těm lidem vysvětlit kde je chyba, nemáme k tomu média, média je masírují svým směrem, prostě ovce, jak říkám zatím neovlivníme nic, je to jen tvůj výplod, už 15 let se tu různé strany a různí lidé snaží, někteří i 20, a stačí se podívat na tohle forum, a je vidět, že práce a snaha těchto lidí nikam nevede

ad3, no konečně se rozjíždí, ale většinou ve vlastním, na nájmy není, to že se rozjíždí, je zase důsledek toho čeho už se lidi přežrali
1. "Problém korporací je ten, že díky korupci nabourávají společenskou smlouvu a tlačí na stát aby jim dělal ústupky - třeba na daních (v tom lepším případě, v tom horším mohou v pozadí ovlivňovat třeba rozhodnutí vlády) a tím jsou v nerovném (zvýhodněném) postoji k menším domácím společnostem, se kterými stát tak nějak počítá a více méně na ně sere a to i rádoby pravicová ODS, která by právě měla podporovat menší živnostníky aby vytvořila konkurenční prostředí. To je ten problém - jeden výhody má, druhý ne, nikoli, že jeden je špatný a druhý hodný." - Já myslím, že příčinu jsem tu napsal více než jasně.

2. No, ale ty stavíš svůj názor "nic ovlivňovat nemůžem" proti názorům lidí, kteří očividně nic měnit nechtějí. Čili není to tak, že by lidé měli malou moc něco změnit, ale je to proto, že tu změnu asi nechtějí nebo je to nezajímá/neuvědomují si. Lidi mají moci dost, ale jsou blbí a za to přece nemůže volební systém.

3. Výše nájmů je věcí účastníků smlouvy. A co se týče "konečně se rozjíždí" tak nevím jak jinde, ale já chodím do řezníka LK Klements do Benešova už dobrých deset let. Stejně tak do tý samý večerky a do tý samý trafiky, stejně tak do stánku s lihovinami, kde jsem ještě na střední kupoval jako nezletilý alkohol, stojí na tom samém místě a je tam ta samá bába a docela řádně se rozjíždí a to se mezitím u nás v Hlučíně postavila Billa a Lidl a Penny. Dvě hrušky, které stojí v Hlučíně od pradávna taky stále fungují a mají tam to, co nikde jinde nenabídnou - starý, dobrý, hnědo-oranžovy křupky, ale pravda, u Hrušky nevím, jestli ji už někdo nepovažuje za korporaci, ale co vím tak v zahraničí jsem ji nikde neviděl, ale na slovensku možná je.

Celá tahle diskuse pramení z toho, že nechápu do těď co myslel ten pán v tom videu, když řekl, že nám "Politici dovolují cizím firmám okrádat náš stát a odvádět naše peníze do cizích zemí" Tomu nerozumím, co tím je myšleno?" Pořád nechápu co jsou to ty "naše peníze", když za ně dostaneme zboží, co si dobrovolně od té cizí firmy vybereme a koupíme a touto prostou směnnou to už nejsou peníze naše, ale jejich; a z těch peněz si mohou odvádět daně komu chtějí. Pokud to má být kostrbaté populistické vyřčení toho, že odvádí daně jinam, než v ČR tak to není o tom, že politici "dovolují", ale o tom, že politici "nutí" (velký rozdíl!) díky vysokému daňovému zatížení aby šly ""naše"" peníze do cizích zemí (uvozovky dávám raději 2x, protože to naše peníze nejsou), čili ta daň ze zisku, co jsi zmiňoval nejde jen tak do pryč, ale jde zcela logicky a přirozeně tam, kde bude její hodnota co nejmenší a prostředí tedy výhodnější. Obchod bude vždy o zisku, je to jeho podstata a kritizovat to, je to samé jako kritizovat automobil za to že jezdí, nebo člověka za to, že žije.

kentoya

Příspěvek od kentoya »

nemá smysl se opakovat dokola

Sova

Příspěvek od Sova »

NeviM píše: Já třeba si taky kupuju vajíčka se žlutym žloudkem od sousedů na chalupě, pravý mlíko každej den čerstvě podojený, včetně smetany a všeho co do mlíka patří a né nějaký krabicový parodie na mlíko, maso od reznice nejlepsi kamaradky mamy, jejiz zdroje taky znam, hovězí zase od souseda na chalupě z jeho farmy, kde ty krávy celej život běhaj po loukách kolem naší zahrady atd.
tenhle systém je dobrej a správnej...přirozenej
...tohle tady bylo před sto, dvě stě lety...

jenže to má druhou stranu mince

lidi umíraly hladem, případně když měli štěstí tak jedli brambory a zapíjeli mlíkem od kozy :wink:
Cléon & Fonte

Sova

Příspěvek od Sova »

kentoya píše:
Beaver píše:Ty to bereš ze špatnýho konce... Vem si, že když ta nadnárodní firma tady nebude, tak do kasy už nepůjde lautr nic. Protože ti lidi nebudou mít to pracovní místo a nebo kvůli němu odejdou za hranice a rozpočet už neuvidí z jejich mzdy absolutně nic.
z dobrého

nebudou velké, budou malé

nebudou cizí

budou české

jen otázka moci a času
a když v česku nebudou nadnárodní ale jenom malé české...jak ty malé české budou moci vzniknout, když existují nadnárodní?
co to je za kravinu?nebo ty je rozpustíš, zakážeš, celosvětově znárodníš?
wtf
Cléon & Fonte

Sova

Příspěvek od Sova »

NeviM píše: Podle mě to souvisí i s tím kapitalismem, kdy za účelem co nejvyššího možnýho zisku je kvalita leckdy už uplně v prdeli a konkrétně na těch potravinách si toho lidi začínaj dost všímat.
tak vyráběj páratka ze sušenýho soplu, a prodávej kejdu jako balenou vodu...budeš určitě generovat neuvěřitelný zisk geometrickou řadou
:lol:
Cléon & Fonte

Sova

Příspěvek od Sova »

NeviM píše:asi největší extrém jsou v tomhle potravinový řetězce typu tesco atd. který podle me zlikvidovali 90% krámů s potravinama a to podle mě není dobře z mnoha důvodů. Mimochodem z těch krámků se třeba u nás po většinou staly typický pajzlovytý herny, což mi taky nepřijde jako nic dobrýho pro společnost.
nezlikvidovaly je retezce ale zákazníci....asi k nim nikdo nechodil...tak to zavřeli...asi měli draho :wink:
Cléon & Fonte

Sova

Příspěvek od Sova »

kentoyo a nevime...

nevím o čem se tady bavíte...jsou to bláboly...

podnik v tržním hospodářstvím bez kapitálu nemá šanci...i když je schopný, konkurenceschopný a klidně i s unikátní produkcí, po kterém je obrovská poptávka...stejně je zadupán do země... :wink:

nadnaseně řečeno....nevpustit nadnárodní koncerny a čekat 20-30 let až franta vomáčka z tesly vyvine kalkulačku co umí počítat odmocniny?
Nebo čekat 30 let až v jikovu vyvinou elektronický vstřikování?
když ty budeš ten podnik vlastnit tak neprodáš koncernu a budete dvacet let vyvíjet něco co už vyvinuli za humny před dvaceti lety?
a kde na ten vývoj vezmeš, když si ty prostředky v socialismu prožral a rozdal??

heh...
:D
lidi hodně rychle zapomínají...všichni chtěli digitálky, milky, plisňáky, blažejovi hondy a pomeranče...a dnes to tvrdí že chodí k sedlákovi pro mlíko a že se neměli koncerny vpouštět :lol:

stará blažková :hlazeni
Cléon & Fonte

crocjirka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od crocjirka »

no zrovna skodovka je nazornej priklad jak byl pro ni koncern dulezitej.. protoze jinak bychom jezdili doted se 120tkama na karbec..
ex:opel tigra 1.4 16v,opel tigra 1.6 16v,peugeot 106 1.4 sport,seat leon 1.8T 200PS+,ibiza 1.9TDI 6L 170PS, octavia RS combi 1.8T

NeviM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NeviM »

Sova: vubec jsi me nepochopil :lol:
samozřejmě jsem pro vpustit sem kohokoliv (vubec jsem pro trh temer bez regulaci), ALE ZA STEJNEJCH PODMINEK jako maj ti mistni. Je jasny, ze pokud mas ulevu na danich a jeste k tomu mas spoustu kapitalu od své dlouhá léta zavedené a rozrostlé mateřské společnosti a muzes si dovolit prodavat par let za dampingovy ceny a az zlikvidujes konkurenci, tak si zacnes diktovat (zhruba pribeh tech zminovanejch potravinovejch retezcu v cr) tak ti ostatni nemaj moc sanci. Samozrejme je to neskutecne individalni firmu od firmy a obor od oboru, ale proste ty nerovny podminky jsou podle me hodne velká svinarna a nejakym zpusobem se to na nerovnejch podminkach podepise vzdycky.

Že podnik bez kapitálu nemá šanci? Velká píčovina. Ano je jich poměrně málo, ale i v dnešní době jsou pořád díry na trhu, díky kterým můžeš začít prakticky od nuly a během pár let jet v dost velkejch obratech. Například ve spoustě oborech, i když v jako takovejch díry nejsou, jsou dneska díry ohledně kvality za odpovídající cenu. Právě mimo jiné i díky tomu skomírajícímu kapitalismu a tendenci jeho účastníků, snižovat náklady, kde se dá. A spousta lidí už je znechucená lacinejma shitama. A čím dál víc lidí se přeorientovává z prioritního měřítka "cena" na kompromis "cena/kvalita", nebo dokonce i na prioritu "kvalita". Jenom takovej trapnej příklad, kolik chodilo lidí v 90. letech v hadrech od rákosníku, a kolik jich takový hadry nosí dneska?

Jinak samozřejmě taky nakupuju v kauflandech atd. ale snažím se nebejt línej a koupit si aspoň něco jinde a lepší, než z těch řetězců, jejichž hlavní lákadlo je právě v tom, že na jednom místě koupíme všechno. A pak i tu horší kvalitu a dost často už i cenu většinou oželíme.

NeviM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NeviM »

crocjirka píše:no zrovna skodovka je nazornej priklad jak byl pro ni koncern dulezitej.. protoze jinak bychom jezdili doted se 120tkama na karbec..
Sorry ale kravina. Jak můžeš vědět, jak by na tom byla bez VW? Bohužel jsme se neměli šanci to dozvědět, ale faktem je, že předtím jí brutálně brzdili zasraný komančové, jinak mohla bejt dávno úplně jinde a lidovejma vozama si mohla utírat prdel. Těch schopnejch mozků je v čr a vždycky bylo, přeci jen hafo, jde o to, jestli jsou taky ve vedení..
BTW. jen první dvě celosvětově rozšířený věci, který vznikly v česku, který mě napadaj - kontaktní čočky, vteřinový lepidlo. Mozky máme, to problém není, s manažerama je to horší...

crocjirka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od crocjirka »

no nevim, jestli by behem 10 let dohnali ostatni znacky...

kentoya

Příspěvek od kentoya »

Sova píše:kentoyo a nevime...

nevím o čem se tady bavíte...jsou to bláboly...

podnik v tržním hospodářstvím bez kapitálu nemá šanci...i když je schopný, konkurenceschopný a klidně i s unikátní produkcí, po kterém je obrovská poptávka...stejně je zadupán do země... :wink:

nadnaseně řečeno....nevpustit nadnárodní koncerny a čekat 20-30 let až franta vomáčka z tesly vyvine kalkulačku co umí počítat odmocniny?
Nebo čekat 30 let až v jikovu vyvinou elektronický vstřikování?
když ty budeš ten podnik vlastnit tak neprodáš koncernu a budete dvacet let vyvíjet něco co už vyvinuli za humny před dvaceti lety?
a kde na ten vývoj vezmeš, když si ty prostředky v socialismu prožral a rozdal??

heh...
:D
lidi hodně rychle zapomínají...všichni chtěli digitálky, milky, plisňáky, blažejovi hondy a pomeranče...a dnes to tvrdí že chodí k sedlákovi pro mlíko a že se neměli koncerny vpouštět :lol:

stará blažková :hlazeni
plácáš z vody, proč jsou němci tam kde jsou, vždyt po válce byli totálně na kolenou, že by si tam vpustili cizí kapitál?, že by všechno prodali do zahraničí?
nic z toho, za prvé na ně bylo embargo, a za druhé, se kousli a od nuly se rozjeli,¨
a co se týká vynálezů, tak zrovna češi vynalezli hodně věcí, dobře zpeněžitelněnejch, vojenský, léky, čerpadla, spřádací stroje, jen jsme neměli dobré obchodníky, ale to byl ten nejmenší problém, stačilo najmout nějaké zkušené profíky a mohlo se to tu tak rozjet, že by jsme byli světová velmoc jako za první republiky, náš stát byl jako jediný v postkomunistických zemích, kteráý byl soběstačný a nezávislý na okoloních
střed evropy, ideální silniční a železniční uzel, jen toho využít
stačilo počkat, až se naše hospodářství zmátoří ze socialistického myšlení, a nezbavovat se dobrého, naše zbrojovka měla odbyt jako prase
traktory jméno po celé evropě
tatrovky jakbysmet
čerpadla
uhlí, ropy, po kokot, kaolín, montmorilonitický jíl, uran, zemědělství, že se k nám jezdili učit, za pět let po revoluci, jsme byli na dně
za prvé se vše rozmrdalo a co se nerozmrdalo, se prodalo do zahaničí a zbytek se vytuneloval
náš státní dluh byl +-roven tomu co nám bylo dluženo
peněz v důchgodové pokladně na 4 generace a je tam hovno

prostě jsme se otevřeli světu a ten nás sežral, když si jen vzpomenu, na první dva roky, jak vycházeli poprvé nezkreslené hospodářské udaje v novinách, tak všechno prosperovalo a ted je tu bordel, našíi státníci se dopustili milionu chyb, a měli všichni videt
a víc k tomu nemám co dodat

Sova

Příspěvek od Sova »

NeviM píše:Sova: vubec jsi me nepochopil :lol:
samozřejmě jsem pro vpustit sem kohokoliv (vubec jsem pro trh temer bez regulaci), ALE ZA STEJNEJCH PODMINEK jako maj ti mistni. Je jasny, ze pokud mas ulevu na danich a jeste k tomu mas spoustu kapitalu od své dlouhá léta zavedené a rozrostlé mateřské společnosti a muzes si dovolit prodavat par let za dampingovy ceny a az zlikvidujes konkurenci, tak si zacnes diktovat (zhruba pribeh tech zminovanejch potravinovejch retezcu v cr) tak ti ostatni nemaj moc sanci. Samozrejme je to neskutecne individalni firmu od firmy a obor od oboru, ale proste ty nerovny podminky jsou podle me hodne velká svinarna a nejakym zpusobem se to na nerovnejch podminkach podepise vzdycky.
základní problém je, že motáte politiku s ekonomikou...to je vždy průser...at už to motá klaus, husák nebo ty s kentoyou...

Politik činí tak aby byl volen...předhání se a nadbíhá jak cizímu kapitálu, tak voličům...
Proto nikdy nemuže existovat jak ty říkáš příliv zahraničního kapitálu za stejných podmínek jako mají například místní...
Navíc když ty lákáš nadnárodní a cizí kapitál do své země, znamená to, že je něco zhnilého ve státě tvém...tak jaképak si ty mužeš diktovat podmínky??
Navíc když si cizí kapitál muže vybírat kde bude investovat a defacto on je pán a ty si jako stát jen prosebník, který musí živit hladové krky...Kdo je v pozici že si muže diktovat a kdo je v pozici že musí nadbíhat?
Nemáš to trochu popletené?
NeviM píše:Že podnik bez kapitálu nemá šanci? Velká píčovina. Ano je jich poměrně málo, ale i v dnešní době jsou pořád díry na trhu, díky kterým můžeš začít prakticky od nuly a během pár let jet v dost velkejch obratech.
Nevime...tohle je na Nobelovu cenu
Pokud znáš způsob jak bez kapitálu dosáhnout během pár let dost velkých obratů tak se o tobě budeme učit v knihách o ekonomii.
Teda pokud nejsi zloděj nebo kouzelník...to bychom se pak o tobě učili ve VUMLU nebo u Maxové s Kožíškem
Cléon & Fonte

NeviM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NeviM »

Sova píše:základní problém je, že motáte politiku s ekonomikou...to je vždy průser...at už to motá klaus, husák nebo ty s kentoyou...

Politik činí tak aby byl volen...předhání se a nadbíhá jak cizímu kapitálu, tak voličům...
Proto nikdy nemuže existovat jak ty říkáš příliv zahraničního kapitálu za stejných podmínek jako mají například místní...
Navíc když ty lákáš nadnárodní a cizí kapitál do své země, znamená to, že je něco zhnilého ve státě tvém...tak jaképak si ty mužeš diktovat podmínky??
Navíc když si cizí kapitál muže vybírat kde bude investovat a defacto on je pán a ty si jako stát jen prosebník, který musí živit hladové krky...Kdo je v pozici že si muže diktovat a kdo je v pozici že musí nadbíhat?
Nemáš to trochu popletené?
Nemám to popletený, jenom jsi opět něco přehlídl. :lol:
NeviM píše:nadnárodní korporace dostaly obrovský výhody, oproti běžnejm českejm firmám. A to bylo podle mě hlavně z důvodu tehdejší nutnosti oživení český ekonomiky, po rozprodání a hlavně roztunelování všech tradičních tahounů, tý naší ekonomiky. A že jsou díky mnoha okolnostem tyhle nadnárodní firmy v dost případech v takovým postavení, že diktujou nejen trhu, ale i vládě, když pominu to jak se chovají ke svým zaměstancům, to mě na tom sere, ty nerovný podmínky, že hlavně díky nim jsou v takovym postavení
snad stačí abys viděl jak to vidim a nemusel jsem to víc rozvádět..

Sova píše:
NeviM píše:Že podnik bez kapitálu nemá šanci? Velká píčovina. Ano je jich poměrně málo, ale i v dnešní době jsou pořád díry na trhu, díky kterým můžeš začít prakticky od nuly a během pár let jet v dost velkejch obratech.
Nevime...tohle je na Nobelovu cenu
Pokud znáš způsob jak bez kapitálu dosáhnout během pár let dost velkých obratů tak se o tobě budeme učit v knihách o ekonomii.
Teda pokud nejsi zloděj nebo kouzelník...to bychom se pak o tobě učili ve VUMLU nebo u Maxové s Kožíškem
Nejsem ani zlodej ani kouzelnik, jsem jen clovek, co pouziva mozek a nechces po me doufam, abych ti nekde po netu hledal priklady takovejch firem? Ja Ti o tom povypravim tak behem 5 ti let, jak jsem začal atd. shodou okolnosti se zrovna ted k necemu takovymu konecne po asi 7 letech nabejvani zkusenosti "bez vlastni zodpovednosti" chystam na vlastni triko. Podrobnosti říkat nebudu, snad jen, že sázím právě na tu maximální možnou kvalitu jak dodanýho produktu, tak jednání se zákazníkem, za odpovídající cenu. Hlavně jsou tyhle věci vždycky o tom, co je člověk ochoten obětovat. Jinak z mýho okolí třeba můj brácha s tou samou filozofíí ohledně kvality má celkem slušný tempo rozjezdu z nuly se svojí péčí o kůži, zatím je to ale krátká doba na nějaký obraty a hlavně to pořád dělá při škole, donedávna dokonce při denním studiu ;) Samozřejmě o rozjezdu firmy do velikosti nadnárodní korporace nemluvím, to už je dnes fakt téměř nemožný, i když úplně taky ne.
Naposledy upravil(a) NeviM dne 08 led 2013 03:31, celkem upraveno 2 x.

Sova

Příspěvek od Sova »

kentoya píše: plácáš z vody, proč jsou němci tam kde jsou, vždyt po válce byli totálně na kolenou, že by si tam vpustili cizí kapitál?, že by všechno prodali do zahraničí?
nic z toho, za prvé na ně bylo embargo, a za druhé, se kousli a od nuly se rozjeli,¨
:D ehm...říká ti něco Marshallův plán?

kentoya píše: a co se týká vynálezů, tak zrovna češi vynalezli hodně věcí, dobře zpeněžitelněnejch, vojenský, léky, čerpadla, spřádací stroje, jen jsme neměli dobré obchodníky, ale to byl ten nejmenší problém, stačilo najmout nějaké zkušené profíky a mohlo se to tu tak rozjet, že by jsme byli světová velmoc jako za první republiky, náš stát byl jako jediný v postkomunistických zemích, kteráý byl soběstačný a nezávislý na okoloních
stačilo počkat, až se naše hospodářství zmátoří ze socialistického myšlení, a nezbavovat se dobrého, naše zbrojovka měla odbyt jako prase
tatrovky jakbysmet
čerpadla
uhlí, ropy, po kokot, kaolín, montmorilonitický jíl, uran, zemědělství, že se k nám jezdili učit, za pět let po revoluci, jsme byli na dně
za prvé se vše rozmrdalo a co se nerozmrdalo, se prodalo do zahaničí a zbytek se vytuneloval

prostě jsme se otevřeli světu a ten nás sežral, když si jen vzpomenu, na první dva roky, jak vycházeli poprvé nezkreslené hospodářské udaje v novinách, tak všechno prosperovalo a ted je tu bordel, našíi státníci se dopustili milionu chyb, a měli všichni videt
já jen k tomu dodám, že si to představuješ jak hurvínek válku :wink:

takový ty odbyty jako tady máte lokomotivu a pošlete nám pomeranče na vánoce známe moc dobře

místo dlouhých rozboru napíšu jen že:
1. státní podniky bez kapitálu = krach
2. Československo v drtivé většině svému hospodářskému zázraku vděčilo Rakouskému císařství.
Takže jak to v životě bývá...lehce nabyl, lehce pozbyl
Cléon & Fonte

SubTera

Příspěvek od SubTera »

Sova píše: Nevime...tohle je na Nobelovu cenu
Muzu zacit na uplne jednoduchym a naprosto dostacujicim a znamym prikladu - LINET - jiste si zvladnes vyhledat 8) doporucuju jeste shlednout Cesty k uspechu s Vasutem, kde majitel firmy byl.
O zacatcich vim pomerne dost a jsou jeste absurdnejsi, nez si dokazes predstit - hola prdel je pro to mozna i vystizny termin.
Bez kapitalu se daji delat velky veci, dobra myslenka dokaze mnohem, nez miliony na kontu.

Sova

Příspěvek od Sova »

Zajímá mě co budete vyrábět, nabízet a prodávat bez kapitálu...
Budete chytat vzduch do dlaní a prodávat ho? Jak si bez kapitálu zajistíte reklamu aby zákazníci vědeli že prodáváte vzduch a utloukli se po tom aby si ho mohli u Vás koupit?

Asi bych doporučoval nastudovat co to znamená kapitál :wink:

A pak si taky uvědomit že ta debata vznikla v souvislosti s transformací státního podniku a celkově majetku na podnik a majtek soukromý...

uvedomit si, že se stavaly například takové věci jako náhlé přerušení toku aktiv od statu k podniku a další nestandartní jevy v nestandartním systemu jakým realný socialismus pod vedením KSC a během převratu a transformace docházelo...
...díky kterým v podstatě schopný podnik, bez kapitálu nemohl absolutně fungovat a konkurovat ve světě...
Cléon & Fonte

SubTera

Příspěvek od SubTera »

tak jo, tak si to mysli 8)

Sova

Příspěvek od Sova »

dobře...možná slovičkařím...ale vždy musím mít nějaký kapitál sakra

bud si pujcím, lidi delaji zadarmo, nebo kradu...
...nebo prostě mám kapitál

kurva proč já vlastně nespím :roll: :roll:
Cléon & Fonte

NeviM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NeviM »

Sova píše:Zajímá mě co budete vyrábět, nabízet a prodávat bez kapitálu...
Budete chytat vzduch do dlaní a prodávat ho? Jak si bez kapitálu zajistíte reklamu aby zákazníci vědeli že prodáváte vzduch a utloukli se po tom aby si ho mohli u Vás koupit?

Asi bych doporučoval nastudovat co to znamená kapitál :wink:

A pak si taky uvědomit že ta debata vznikla v souvislosti s transformací státního podniku a celkově majetku na podnik a majtek soukromý...

uvedomit si, že se stavaly například takové věci jako náhlé přerušení toku aktiv od statu k podniku a další nestandartní jevy v nestandartním systemu jakým realný socialismus pod vedením KSC a během převratu a transformace docházelo...
...díky kterým v podstatě schopný podnik, bez kapitálu nemohl absolutně fungovat a konkurovat ve světě...
Můžeš mi tykat, to já to budu dělat, žádný my, akorát v určitý fázi budu muset pořídit zaměstnance. Jak už jsem říkal, podrobnosti říkat nebudu, snad jen, týká se to toho, o čem už jsem tu několikrát psal, že se tím posleních asi 7 let zabývám a na "spuštění výroby" mi stačej věci za 200 tkc a na ty si umim vydelat i třeba ciste svou manuální praci na melouchach, do kterejch nemusim investovat bud vubec nic, nebo jen to co momentálně můžu. Každopádně půjčovat si nikdy v životě na žádnej svůj byznys nebudu, s tím mám hlavně ze svýho okolí zkušenosti taky dostačující, abych věděl, že rizika s tim spojeny já osobně podstupovat nehodlam, vždycky to jde nějak jinak, i když třeba složitějc.
Víc rozvádět to nebudu, ani to nemá smysl, jestli si opravdu myslíš, že je něco takovýho nemožný a ignoruješ spousty takovejch reálnejch případů podle tohohle scénáře, tak tě nepřesvědčím, proto jsem psal, že Ti o tom svym konkrétním případě povim třeba až za pár let, až Ti budu moct dát důkaz místo slibů :lol:
Co se těch ostatních věcí týká, tak pořád píšeš vlastně to, že za to může stát a nějak přehlížíš že píšu to samý.
A taky jdu spát, tak už nezdržuj kua :lol:

kentoya

Příspěvek od kentoya »

Sova píše:
kentoya píše: plácáš z vody, proč jsou němci tam kde jsou, vždyt po válce byli totálně na kolenou, že by si tam vpustili cizí kapitál?, že by všechno prodali do zahraničí?
:D ehm...říká ti něco Marshallův plán?

kentoya píše: a co se týká vynálezů, tak zrovna češi vynalezli hodně věcí, dobře zpeněžitelněnejch, vojenský, léky, čerpadla, spřádací stroje, jen jsme neměli dobré obchodníky, ale to byl ten nejmenší problém, stačilo najmout nějaké zkušené profíky a mohlo se to tu tak rozjet, že by jsme byli světová velmoc jako za první republiky, náš stát byl jako jediný v postkomunistických zemích, kteráý byl soběstačný a nezávislý na okoloních
tatrovky jakbysmet
čerpadla

já jen k tomu dodám, že si to představuješ jak hurvínek válku :wink:

takový ty odbyty jako tady máte lokomotivu a pošlete nám pomeranče na vánoce známe moc dobře

místo dlouhých rozboru napíšu jen že:
1. státní podniky bez kapitálu = krach
2. Československo v drtivé většině svému hospodářskému zázraku vděčilo Rakouskému císařství.
Takže jak to v životě bývá...lehce nabyl, lehce pozbyl
jasně že vím o marshalovi, do německa vplula nějaká miliarda na obnovu ekonomiky, ale to neznamená, že si němci nechali vpustit nadnárodní podniky do země, a ten plán začal až někdy tuším 1948 nebo 49, tudíž 3 roky po válce, předtím embargo bylo
lokomotiva za pomeranče je stale lepší, jak prodat celou továrnu
a státní podniky bez kapitálu? dejme tomu že budu státní ekonom, co dnes prosperuje, třeba mobilní služby, udělám mobilního státního operátora a jdou mi peníze do státní pokladny a navíc státní úředníci nemusí tolik platit stávajícím operátorům, internet? taky zřídíme, chce to jen ekonoma s jasným cílem, nikde není napsáno, že by stát nemohl podnikat a takových odvětví je, to je na dlouhou diskusi o ničem

Kein

Příspěvek od Kein »

kentoya píše:
plácáš z vody, proč jsou němci tam kde jsou, vždyt po válce byli totálně na kolenou, že by si tam vpustili cizí kapitál?, že by všechno prodali do zahraničí?
a co se týká vynálezů, tak zrovna češi vynalezli hodně věcí, dobře zpeněžitelněnejch, vojenský, léky, čerpadla, spřádací stroje, jen jsme neměli dobré obchodníky, ale to byl ten nejmenší problém, stačilo najmout nějaké zkušené profíky a mohlo se to tu tak rozjet, že by jsme byli světová velmoc jako za první republiky, náš stát byl jako jediný v postkomunistických zemích, kteráý byl soběstačný a nezávislý na okoloních
tatrovky jakbysmet
čerpadla

Němci jsou tam, kde jsou, protože:

1. Po válce měli kompletně zničenou (vybombardovanou) původní průmyslovou síť a zatímco my jsme poslouchali 40 let rudého bratra, oni si stavěli síť novou technologicky špičkovou.

2. Díky bodu 1. si dokázali vytvořit silnou vývozní ekonomiku a tudíž nemusejí korporace lákat, jelikož jejich vnitřní prostředí je tak silné, že je pro korporace natolik atraktivní, že do něj jdou i bez toho aby si museli vyřvávat něco u německé vlády, protože si jsou vědomí, že pokud na německo nevstoupí oni, tak to udělá někdo jiný - to je kapitalismus.

V neposlední řadě, jistě víš, tak i v německu je spousta korporací, jako u nás, nebo jsi v německu nikdy neviděl Tesco nebo Shellku, McDonalds? Takže toliko asi k tvému "cizímu kapitálu, který k sobě němci nepustili."

Chceš li naší republiku porovnávat s německem, porovnávej s východní částí. Ti si taky zažili rudé časy, na které teď většina lidí se slzou v oku vzpomíná ignorujíce to, že to položilo naší republiku do žumpy.

Sova

Příspěvek od Sova »

To je hodně sporné filosofovat o tom jestli je lepší továrnu prodat, nebo směňovat lokomotivy za pomeranče...
Lokomotiva jezdí 50-100 let a vydělává peníze...pomeranč sežeru během třech minut a za hodinu ho vyseru...

Tenhle příklad krásně dokresluje RVHP a celý ten jejich uchýlný sýstém...
Cléon & Fonte

Odpovědět

Zpět na „Pokec“