blázen píše:
To máš pravdu,ale jediný rozdíl mezi tím,jak hospodařili podniky dnes a kdysi je ten,že se dnes snaží napakovat prachama 50x větší množství ředitelů,manažerů a dalších zlodějů,kteří tvrdí,že jsou potřební,přitom potřebných je 10% z nich. Majitelé gigantů které tu zbyli, ví o hospodaření v jejich podniku tak možná jen to jaký má zisk,jestli ho má a nebo nemá. Kolik se ukrade a promrdá,to nevidí a nikdy neuvidí. A až v takovém gigantu budeš pracovat a přesvědčíš se o tom co píšu,pak možná uvěříš. Psát,že komunisti neuměli hospodařit v naší zemi v týhle době a stavu té země je na studený ručník na hlavu. Ukaž mě který podnik dobře dnes hospodaří. Arcelor mittal? Vítkovice steel? OKK? Ani jeden a u dalších to bude podobný. NH rozkradeno,zničeno. Vítky to stejný. OKK žije ,dokud jim dovolí prodávat to co je všech a né jejich a stím nakládají stejně,jako tí komunisti. Prodat dokud je co. Na komunisty nadávali,že si staví chaty v beskydech a to co se děje dnes ,nikomu nevadí.
A zemědělství ? Bylo dobrý, nebo nebylo. Kvalita produktů byla mnohonásobně lepší. Dnes bych si mrkev na poli neutrhnul k jídlu. Možná je problém,tady vůbec nějakou najít, když nás krmí něčím,co tu mrkev připomíná jen tvarem.
No jenže zde je pointa v tom, že když prodělává soukromý podnik, tak to daňového poplatníka nestojí ani korunu* a samotná "ztráta" je pro majitele zároveň tím nejhorším trestem. Zatímco, když prodělává státní podnik, tak je ve zvyku ho dlouho a uměle držet "na přístrojích" skrze "dary" od státu a jeho vlády, jelikož kdyby podnik padl tak se společenská vina bude přisuzovat právě vládě a nikoho nebude zajímat v jakém stavu podnik byl před tím, než nastoupila tato vláda. A tak podnik existuje, prodělává, dělá se jako by nic a daňový poplatník platí. A když padne, tak lidé řvou na vládu, ta se hájí, že už to tak bylo, ještě před její vládou a právní vina, která by měla za následek trest, nepadne na nikoho; a to buď proto, protože je v tom byrobordel a prostě se neví kdo a kde udělal chybu, anebo se to ví, ale vzhledem ke spravedlivému porcování kořisti každej úředník drží hubu a libuje si kolik mu přistálo na kontě.
Co se týká zemědělství tak nejsem zemědělec a nechci kazit iluze, ale cca rok zpátky jsem četl, tuším na idnesu, že potraviny dnes jsou kvalitnější než za totáče, kde se jelo na produktivitu 110% a používaly se tedy za hnojiva kdejaké sračky. Ale bylo to na idnesu, tak se na to nebudu dívat jako na ultimátní pravdu, ale minimálně to důvod pro pochyby je. Osobně si myslím, a je to pouze má domněka, že kolektivní názor, že jsou dneska potraviny na hovno pramení z toho, že je větší výběr a lidi přirozeně nakupují to nejlevnější a pak se diví, že se to nedá žrát, ale jsem si jist, tím, že jsou na trhu i kvalitní potraviny a je jich poměrně hodně, ale taky více stojí. A když mi říkala máti kolik stálo za komančů pořádný maso, tak jsem si taky poměrně jist tím, že bylo kurva dražší vzhledem k tehdejším mzdám...pokud si ho teda sehnal.
*až na veliké výjimky, pokud by šlo například o Škodovku, která má nemalý podíl na zaměstnanosti ČR apod. Jinými slovy pokud by ztráta podniku narušila ekonomiku státu v takové míře, že by bylo výhodnější poskytnout pomoc.