Zápis kol do TP

Nápravy, podvozky, snižování, brzdy, řízení - vše kolem náprav a brzd

Moderátoři: Fáboš, Bohuš, Kane13, Ritchma

PJ
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Zápis kol do TP

Příspěvek od PJ »

Chci se zeptat na přesnej postup pokud chci nechat zapsat jiný rozměry kol(gum) do velkýho TP. Vim, že musí bejt nějaký vyjádření od výrobce a tak, ale jakej je celej postup. Myslim že už se to psalo ale nemužu to zaboha najít. Jinak jestli má někdo zkušenost přímo se Seatem.
díky váš :D
No nazi, no red, just pure Skinhead. "diesel je víceméně stále neslušné slovo"

YANEK
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YANEK »

:D no to jo já se budu snažit o 17ky mohlo by to vyjít v německu je maj všichni :D
:silly:Obrázek
www.astra-g.cz BAD TOYS FOR FAT BOYS
www.cartechgroup.cz Vše pro vaší káru
www.autovit.cz Servis vozidel opel

Laconi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Laconi »

No to já mám teď na balkóně 16" na který půjdou 195/45 a v TP mám jako nej. povolenej rozměr 185/60 14 :cry:

PJ
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PJ »

No já v českým mam jenom 155/70R13 což je napiču a mam teď na plechách 165/70R14 ale chci alu s 185/55R14 a v D TP tam mam hafo rozměrů i 185/60R14 a to je skoro stejný tak by to nemusel bejt problém ne?

Laconi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Laconi »

PJ píše:No já v českým mam jenom 155/70R13 což je napiču a mam teď na plechách 165/70R14 ale chci alu s 185/55R14 a v D TP tam mam hafo rozměrů i 185/60R14 a to je skoro stejný tak by to nemusel bejt problém ne?
No skoro stejný sice jo, ale musí to bejt bohužel přesně stejný si myslim :(

CCCO 1.8T

Příspěvek od CCCO 1.8T »

Hoši tak na to v ČR zapoměnte!!! Musí to schválit na STK a ti chtějí vyjádření výrobce(dovozce) a ten vám to nedá. Možná je malinká možnost přes výzkumák (u nás myslím DEKRA v Praze). V Německu to až takový problém není, základ u jákekoliv změny na autě je homologace TÜV-něco jako naše 8SD příslušného dílu a následné zapsání do TP. Když jsem kupoval svoji rozbitou A3 v Německu tak jsem dostal německý TP a v něm seznam úprav asi na 2 strany (kola, podložky, pneu-rozměr-výrobce) Doufám, že až ji pudu přihlašovat tak mi ty úpravy napíšou i do českého TP. Pak dám vědět.

leon4x4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od leon4x4 »

CCCO 1.8T píše:Hoši tak na to v ČR zapoměnte!!! Musí to schválit na STK a ti chtějí vyjádření výrobce(dovozce) a ten vám to nedá. Možná je malinká možnost přes výzkumák (u nás myslím DEKRA v Praze). V Německu to až takový problém není, základ u jákekoliv změny na autě je homologace TÜV-něco jako naše 8SD příslušného dílu a následné zapsání do TP. Když jsem kupoval svoji rozbitou A3 v Německu tak jsem dostal německý TP a v něm seznam úprav asi na 2 strany (kola, podložky, pneu-rozměr-výrobce) Doufám, že až ji pudu přihlašovat tak mi ty úpravy napíšou i do českého TP. Pak dám vědět.
Přesně tak, v Německu to jen posuzují z ohledem na bezpečnost. Takže každé vylepšení funkce se dovolí a zapíše do TP a pak je to už legálně. Ale běda jak to není v TP. Jeden borec dostal za široké gumy, snížený podvozek a něco málo na karoserii 1500EURO pokutu!!!
Tvorba elektroinstalací závodních vozů
Instalace programovatelných ECU
Ladění sériových ECU Mistubishi Lancer EVO a Subaru Imprezza WRX a STi
http://www.advracing.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://shop.ecumaster.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

YANEK
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YANEK »

:D no já mám v tp přepsaný i hr pružiny a jinej zadní nárazník :)

Bordel
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bordel »

YANEK píše::D no já mám v tp přepsaný i hr pružiny a jinej zadní nárazník :)
ty to mas ale dovezeny primo z D

to se do TP musi zapisovat kazda blbost? naraznik.....
http://www.odtahnito.cz <<< Půjčovna odtahového speciálu, stačí řidičák sk. B. Nejlevnější způsob převozu vozu svépomocí. Praha, ČR i zahraničí.

YANEK
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YANEK »

:D to nevim proste to tam mam jinak mám v tp 16ky tak prinejhoršim nahodim 7.5x16 místo 6x16 aspon to auto nebude tak tvrdý jako na tech 17 kách :D

PJ
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PJ »

A ty skuštnosti přímo s vyjádřenimo d seatu tu nikdo nemá (co Leon4x4)??

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

Se zápisem jiného rozměru kol do TP žádný problém není. Vyjádření výrobce je sice třeba, ale je důležité říci, že stačí vyjádření výrobce kol(!!), který má pro daný typ auta schválený daný typ kola. S tímhle papírem šupky hupky na dopravku a za 10Kč je to v TP.

Pokuta na silnici vám za kola nepovoleného (resp. v TP nezapsaného) rozměru nehrozí v případě, že nepřesahují obrys karoserie a vzorek má alespoň 1.6mm. Policista netuší, co máte v TP. Jedině může nařídit kontrolu na STK, na kterou pochopitelně dorazíte na správných kolech. Jediná chvíle, kdy jsou neschválená kola průserem, je havárie - ať už zaviněná nebo ne. Jakákoli odchylka na voze od schváleného stavu = riziko sníženého nebo nulového pojistného plnění. Pokud máte neschválený rozměr kol, máte povinné u Podnikatelské a v koloně štrejchnete ze zadu meďoura, tak se pěkně prohnete. Vsaďte boty, že 100% škody platíte sami :x

Zápis do TP na základě vyjádření výrobce kol má i jeden příjemný side-efect - seženete si vyjádření třeba od Allesia, ale vozíte kola zcela jiná. Do TP se píše jen rozměr kol a pneu. Takže si stačí zjistit, která značka má pro vaše auto schválené jaké rozměry a je to. Vyjádření o schválení vám poskytnou zadarmo, nebo za rozumnou úplatu. Koneckonců je to pro ně podpora prodeje...
|\/| /\ '|' | '/. ~ < | \/ | < ~ \/ | |< <> |\|

Laconi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Laconi »

No to napsal Ondras by bylo super, ale když mám kola 7,5x16" od Allesia tak jak se dozvim že ty kola testovali na mym autě? A co když je nemaj odzkoušený vůbec? :(
Ondras píše:Takže si stačí zjistit, která značka má pro vaše auto schválené jaké rozměry a je to.
A kde to zjistim?
Naposledy upravil(a) Laconi dne 25 pro 2004 13:53, celkem upraveno 1 x.

PJ
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PJ »

Ondras píše:Se zápisem jiného rozměru kol do TP žádný problém není. Vyjádření výrobce je sice třeba, ale je důležité říci, že stačí vyjádření výrobce kol(!!), který má pro daný typ auta schválený daný typ kola. S tímhle papírem šupky hupky na dopravku a za 10Kč je to v TP.

Pokuta na silnici vám za kola nepovoleného (resp. v TP nezapsaného) rozměru nehrozí v případě, že nepřesahují obrys karoserie a vzorek má alespoň 1.6mm. Policista netuší, co máte v TP. Jedině může nařídit kontrolu na STK, na kterou pochopitelně dorazíte na správných kolech. Jediná chvíle, kdy jsou neschválená kola průserem, je havárie - ať už zaviněná nebo ne. Jakákoli odchylka na voze od schváleného stavu = riziko sníženého nebo nulového pojistného plnění. Pokud máte neschválený rozměr kol, máte povinné u Podnikatelské a v koloně štrejchnete ze zadu meďoura, tak se pěkně prohnete. Vsaďte boty, že 100% škody platíte sami :x

Zápis do TP na základě vyjádření výrobce kol má i jeden příjemný side-efect - seženete si vyjádření třeba od Allesia, ale vozíte kola zcela jiná. Do TP se píše jen rozměr kol a pneu. Takže si stačí zjistit, která značka má pro vaše auto schválené jaké rozměry a je to. Vyjádření o schválení vám poskytnou zadarmo, nebo za rozumnou úplatu. Koneckonců je to pro ně podpora prodeje...
A jako pro jinej rozměr pneu zase musim mít vyjádření výrobce těch pneu?? To by snad mělo bejt v poho :D

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

Laconi píše:...ale když mám kola 7,5x16" od Allesia tak jak se dozvim že ty kola testovali na mym autě? A co když je nemaj odzkoušený vůbec? :(... A kde to zjistim?
Musíš se ptát u dovozce Allesia, nebo jakékoli jiné značky kol případně u prodejců. Oni mají obvykle pro každý model+rozměr z nabídky seznam aut, pro která mají kola homologována vč. rozměru gum, které na taková kola patří. Pokud pro tvoje auto nemají v tvém rozměru odzkoušeno nic, musíš hledat dál...
PJ píše:A jako pro jinej rozměr pneu zase musim mít vyjádření výrobce těch pneu?? To by snad mělo bejt v poho Very Happy
Nene, jak jsem psal výše - výrobce kol na pro daný model+rozměr kola homologaci na dané auto obvykle vč. rozměru pneu. Obecně ty pneumatiky musí mít stejný obvod jako ostatní rozměry schválené v TP.

Laconi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Laconi »

Ondras píše:
Laconi píše:...ale když mám kola 7,5x16" od Allesia tak jak se dozvim že ty kola testovali na mym autě? A co když je nemaj odzkoušený vůbec? :(... A kde to zjistim?
Musíš se ptát u dovozce Allesia, nebo jakékoli jiné značky kol případně u prodejců. Oni mají obvykle pro každý model+rozměr z nabídky seznam aut, pro která mají kola homologována vč. rozměru gum, které na taková kola patří. Pokud pro tvoje auto nemají v tvém rozměru odzkoušeno nic, musíš hledat dál...
No dobrý, já je kupoval přímo v Láva Designu což je dovozce Alessií pro čr tak tam zajedu a zeptám se :?:

CCCO 1.8T

Příspěvek od CCCO 1.8T »

Tak tomu, že o možnosti využití individuálního rozměru může rozhodnout dovozce kol nevěřím ani na chvíli. U nás si nikdo nekupuje "tuning" věci podle homologace jak je tomu např. u německých sousedů. Na každé STK mají databázi vozidel a u každého typu dle VIN karoserie je vypsáno použití sériových disků a pneu a dále alternativní rozměry (stejně jako to máte uvedeno ve velkém TP). V případě změny se musí vyjádřit buď Výrobce, Dovozce nebo Výzkumák. Homologace kol od jejich výrobce se týká hlavně způsobilosti těch daných kol pro provoz na komunikacích, ale rozmezí použitých rozměrů udává výrobce. Jinak bych se velice divil proč by to dovozci kol dělali, když riziko, že nevhodný použitím kol bude zaviněna dopravní nehoda atd. je docela vysoké a následná žaloba zákazníka, který o možných rizicích "neměl potuchy". Nevím nevím?!?!

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

CCCO 1.8T píše:Tak tomu, že o možnosti využití individuálního rozměru může rozhodnout dovozce kol nevěřím ani na chvíli. ... Jinak bych se velice divil proč by to dovozci kol dělali, když riziko, že nevhodný použitím kol bude zaviněna dopravní nehoda atd. je docela vysoké a následná žaloba zákazníka, který o možných rizicích "neměl potuchy". Nevím nevím?!?!
Pochopitelně, že o použití konkrétního rozměru na konkrétní vůz nerozhoduje dovozce kol, dokonce ani výrobce, ale obvykle homologoační autorita. Výrobce kol, potažmo dovozce pouze homologaci dokládá. Skutečně to tak funguje a v praxi to mám ověřeno (na 100% u Alessio a AEZ). Není nic snazšího, než kontaktovat dovozce a ověřit si to. Výrobce / dovozce to dělá jako jednu z forem podpory prodeje. Riziko s nevhodným použitím kol v tomto případě není argument, protože pochopitelně nemají homologován jakýkoli rozměr na jakýkoli vůz.

CCCO 1.8T

Příspěvek od CCCO 1.8T »

2 Ondras: Napiš prosím konkrétní zkušenost (typ a rozměr kola a typ vozu) kterou si řešil a kdo to schválil. Děkuji

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

CCCO 1.8T píše:2 Ondras: Napiš prosím konkrétní zkušenost (typ a rozměr kola a typ vozu) kterou si řešil a kdo to schválil. Děkuji
Auto: Daewoo Matiz
Původní kola a pneu: 155/65R13
Nově zapsaná kola a pneu: 185/50R14
Podklad pro zápis: Homologace od výrobce kol - AEZ
Typ kol: AEZ Icon 5
Poplatek za zápis: 10kč
Kdo zapsal: Dopravka Liberec

Stačí? V případě zájmu, mohu soukromě poskytnout kontakt na člověka, který si to nechal zapsat.

Pozitivně mám zjištěno, že obdobnou listinu je možné získat i od Alessia, konrétně pro kola Monza v rozměru 6x14", taky na Matize...

CCCO 1.8T

Příspěvek od CCCO 1.8T »

6x14 to je opravdu brutální rozměr!

Laconi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Laconi »

CCCO 1.8T píše:6x14 to je opravdu brutální rozměr!
Když vezmeš že to je na Matize tak proč ne, co bys tam chtěl narvat? 16 nebo snad 17? :D

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

CCCO 1.8T píše:6x14 to je opravdu brutální rozměr!
No a?? Tvrdil jsem snad, že ti povolí cokoli? Každopádně je to rozměr, který v TP standardně není a dá se dopsat.

DC
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DC »

mam už vyjádření od výrobce auta o možnejch rozměrech ale kam teď dál?
konkrétně v Praze - na Kongresovou, nebo Bohdalec - jaký oddělení?

díky za info
Shark Racing team

PJ
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PJ »

Takže když bude tady s tüv tak by to mohli zapsat ne?
http://www.alcar.cz/cgi-bin/evoweb.dll/ ... b_frameset

SpeedyS4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SpeedyS4 »

kdyz teda mate to povoleni od vyrobce, tak kam s tim? na policii? nebo na magistrat tak kde prepisujou zmeny v tp a vymenujou spz?
http://www.racingforum.cz
http://www.teplice-tuning.cz

Subaru Impreza WRX STI 02 - 300PS

SpeedyS4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SpeedyS4 »

a na kterem kontaktu mohu dostat to vyjadreni od vyrobce, mam allesio turbo 7,5x17

Laconi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Laconi »

SPEEDY tuning píše:kdyz teda mate to povoleni od vyrobce, tak kam s tim? na policii? nebo na magistrat tak kde prepisujou zmeny v tp a vymenujou spz?
Musíš s tim nejdřív k hasičům :?:
SPEEDY tuning píše:a na kterem kontaktu mohu dostat to vyjadreni od vyrobce, mam allesio turbo 7,5x17
235 215 699 ale pouze ve večerních hodinách, řekneš že jsi nějakej speedy z probošťova a voni už budou vědět, přesměrujou tě na pana Frantu Vomáčku a ten ti už poradí :?:

SpeedyS4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SpeedyS4 »

tak v tom pripade asi i to cislo bude nejakej nesmysl ze?

Laconi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Laconi »

SPEEDY tuning píše:tak v tom pripade asi i to cislo bude nejakej nesmysl ze?
Ne jen to moje, jinak bych se přikláněl k tomu co psal Ondras, mám taky Alessia tak zajdu do obchodu kde sem je kupoval a zeptám se tam co a jak :?:

Odpovědět

Zpět na „Podvozek a brzdy“