díky váš

Moderátoři: Fáboš, Bohuš, Kane13, Ritchma
Přesně tak, v Německu to jen posuzují z ohledem na bezpečnost. Takže každé vylepšení funkce se dovolí a zapíše do TP a pak je to už legálně. Ale běda jak to není v TP. Jeden borec dostal za široké gumy, snížený podvozek a něco málo na karoserii 1500EURO pokutu!!!CCCO 1.8T píše:Hoši tak na to v ČR zapoměnte!!! Musí to schválit na STK a ti chtějí vyjádření výrobce(dovozce) a ten vám to nedá. Možná je malinká možnost přes výzkumák (u nás myslím DEKRA v Praze). V Německu to až takový problém není, základ u jákekoliv změny na autě je homologace TÜV-něco jako naše 8SD příslušného dílu a následné zapsání do TP. Když jsem kupoval svoji rozbitou A3 v Německu tak jsem dostal německý TP a v něm seznam úprav asi na 2 strany (kola, podložky, pneu-rozměr-výrobce) Doufám, že až ji pudu přihlašovat tak mi ty úpravy napíšou i do českého TP. Pak dám vědět.
ty to mas ale dovezeny primo z DYANEK píše:no já mám v tp přepsaný i hr pružiny a jinej zadní nárazník
A kde to zjistim?Ondras píše:Takže si stačí zjistit, která značka má pro vaše auto schválené jaké rozměry a je to.
A jako pro jinej rozměr pneu zase musim mít vyjádření výrobce těch pneu?? To by snad mělo bejt v pohoOndras píše:Se zápisem jiného rozměru kol do TP žádný problém není. Vyjádření výrobce je sice třeba, ale je důležité říci, že stačí vyjádření výrobce kol(!!), který má pro daný typ auta schválený daný typ kola. S tímhle papírem šupky hupky na dopravku a za 10Kč je to v TP.
Pokuta na silnici vám za kola nepovoleného (resp. v TP nezapsaného) rozměru nehrozí v případě, že nepřesahují obrys karoserie a vzorek má alespoň 1.6mm. Policista netuší, co máte v TP. Jedině může nařídit kontrolu na STK, na kterou pochopitelně dorazíte na správných kolech. Jediná chvíle, kdy jsou neschválená kola průserem, je havárie - ať už zaviněná nebo ne. Jakákoli odchylka na voze od schváleného stavu = riziko sníženého nebo nulového pojistného plnění. Pokud máte neschválený rozměr kol, máte povinné u Podnikatelské a v koloně štrejchnete ze zadu meďoura, tak se pěkně prohnete. Vsaďte boty, že 100% škody platíte sami![]()
Zápis do TP na základě vyjádření výrobce kol má i jeden příjemný side-efect - seženete si vyjádření třeba od Allesia, ale vozíte kola zcela jiná. Do TP se píše jen rozměr kol a pneu. Takže si stačí zjistit, která značka má pro vaše auto schválené jaké rozměry a je to. Vyjádření o schválení vám poskytnou zadarmo, nebo za rozumnou úplatu. Koneckonců je to pro ně podpora prodeje...
Musíš se ptát u dovozce Allesia, nebo jakékoli jiné značky kol případně u prodejců. Oni mají obvykle pro každý model+rozměr z nabídky seznam aut, pro která mají kola homologována vč. rozměru gum, které na taková kola patří. Pokud pro tvoje auto nemají v tvém rozměru odzkoušeno nic, musíš hledat dál...Laconi píše:...ale když mám kola 7,5x16" od Allesia tak jak se dozvim že ty kola testovali na mym autě? A co když je nemaj odzkoušený vůbec?... A kde to zjistim?
Nene, jak jsem psal výše - výrobce kol na pro daný model+rozměr kola homologaci na dané auto obvykle vč. rozměru pneu. Obecně ty pneumatiky musí mít stejný obvod jako ostatní rozměry schválené v TP.PJ píše:A jako pro jinej rozměr pneu zase musim mít vyjádření výrobce těch pneu?? To by snad mělo bejt v poho Very Happy
No dobrý, já je kupoval přímo v Láva Designu což je dovozce Alessií pro čr tak tam zajedu a zeptám seOndras píše:Musíš se ptát u dovozce Allesia, nebo jakékoli jiné značky kol případně u prodejců. Oni mají obvykle pro každý model+rozměr z nabídky seznam aut, pro která mají kola homologována vč. rozměru gum, které na taková kola patří. Pokud pro tvoje auto nemají v tvém rozměru odzkoušeno nic, musíš hledat dál...Laconi píše:...ale když mám kola 7,5x16" od Allesia tak jak se dozvim že ty kola testovali na mym autě? A co když je nemaj odzkoušený vůbec?... A kde to zjistim?
Pochopitelně, že o použití konkrétního rozměru na konkrétní vůz nerozhoduje dovozce kol, dokonce ani výrobce, ale obvykle homologoační autorita. Výrobce kol, potažmo dovozce pouze homologaci dokládá. Skutečně to tak funguje a v praxi to mám ověřeno (na 100% u Alessio a AEZ). Není nic snazšího, než kontaktovat dovozce a ověřit si to. Výrobce / dovozce to dělá jako jednu z forem podpory prodeje. Riziko s nevhodným použitím kol v tomto případě není argument, protože pochopitelně nemají homologován jakýkoli rozměr na jakýkoli vůz.CCCO 1.8T píše:Tak tomu, že o možnosti využití individuálního rozměru může rozhodnout dovozce kol nevěřím ani na chvíli. ... Jinak bych se velice divil proč by to dovozci kol dělali, když riziko, že nevhodný použitím kol bude zaviněna dopravní nehoda atd. je docela vysoké a následná žaloba zákazníka, který o možných rizicích "neměl potuchy". Nevím nevím?!?!
Auto: Daewoo MatizCCCO 1.8T píše:2 Ondras: Napiš prosím konkrétní zkušenost (typ a rozměr kola a typ vozu) kterou si řešil a kdo to schválil. Děkuji
No a?? Tvrdil jsem snad, že ti povolí cokoli? Každopádně je to rozměr, který v TP standardně není a dá se dopsat.CCCO 1.8T píše:6x14 to je opravdu brutální rozměr!
Musíš s tim nejdřív k hasičůmSPEEDY tuning píše:kdyz teda mate to povoleni od vyrobce, tak kam s tim? na policii? nebo na magistrat tak kde prepisujou zmeny v tp a vymenujou spz?
235 215 699 ale pouze ve večerních hodinách, řekneš že jsi nějakej speedy z probošťova a voni už budou vědět, přesměrujou tě na pana Frantu Vomáčku a ten ti už poradíSPEEDY tuning píše:a na kterem kontaktu mohu dostat to vyjadreni od vyrobce, mam allesio turbo 7,5x17