Tak jsem z Krety neskutečně nadseny. Dostala me tam úplně ta jejich doprava. Ve čtvrtek jsem přistál na Ruzyni, sedl do auta a jen se vztekal, to se mi za cca 500km v Recku nestalo.
Chtěli jsme cabrio, jediný volny byl Focus, celkem dobry stav, jen nejaka zdechla 1.6 a do těch kopcu se tomu moc nechtělo, odpovídala tomu i spotřeba kolem 9l/100km. Za auto jseme platili 125€ na 2 dny + benzin. Půjčení auta byla taky sranda (hlavně domluva, protože pani mela moc špatnou vyslovnost

) a vrácení jeste vetsi. Auto jsem mel od 8 ráno do dalsiho dne do pul 11 vecer. Auto jsem odstavil na ulici u pujcovny, donesl klice, pani se zeptala, jak se nam libilo a to bylo vse, žádná kontrola, žádné potvrzení o převzetí, nic. Jinak pojištění auta bylo reseno tim, ze pokud spacham nějakou nehodu, tak platím 500€ at je skoda jakkoliv velka.
Bydleli jsme v resortu Kavros, prvni výlet byl plánovaný do mesta Chania, mrknout na pristav. Bohužel mesto bylo totalne zasekane, tak jsme to vzdali a k moři se dostali v okrajové casti mesta, kde jsem autem zajel az skoro do more a byl tam nadherny klid.
Dalsi zastávka byla plaz Balos Lagoon, udajne nejkrásnější plaz v Evrope, dokonce tam travila líbánky i princezna Diana. Na začátku kamenite/prasne/místy betonove cesty nas zastaví manik a chce 1€ za osobu, platime a je nam oznameno, ze parkoviště je full, takže se parkuje na ceste. Fajn. Jedeme, cesta prasi fakt extrémně moc, natahujeme strechu a jedem dal. Pred kazdym kopcem nebo zatáčkou si rikam "tady uz to bude" - leda hovno. Jedeme asi 10-15 minut rychlosti 20km/h a čekáme na tizeny konec. Z dalky vidim kolonu aut. Prijedu blíž a ono parkoviště na cestě, na jehoz konci stojí pikolik a ridi dopravu. Pomohl by otočit kabrio, protože na jedné straně kopec, na druhe obrovsky sraz. Zaparkujeme a jdeme. Od hlavního parkovišťe jsme stáli asi 5 minut, takže pohoda. Jenže jsem netušil, jaka cesta nas jeste ceka. Jde se proste z kopce, všude kameny a prach. Po par minutách se dostáváme na kraj kopce a koukáme dolu na tu nadheru. Super, par fotek a jdeme dal. Od auta az dolů na plaz to bylo asi 20-25 minut, pri zpáteční cestě o 10 minut víc. Dole nas ceka obrovské zklamání. Na pláži asi milion lidí, nemame si ani kde odložit batoh a boty, prostě šílenost. Zadny stin, zadna ochrana pred sluncem. Slunečníky sice ano, ale zabrane. 2 taverny, ale co se v nich prodávalo, netusim. Po asi 20 minutach na pláži jdeme zpet. Za nas pláž hezka, ale jen na kukačku z kopce, fotky a jit pryc.
Odjíždíme na plaz Elafonisi. Parkoviště hned u plaze, zadny poplatek. Jdeme znechuceni předchozí plazi a tak nějak doufáme v neco lepšího - a taky to lepší bylo. Za nas úplně top plaz, misty i růžový pisek. Jeste ted jsem z toho místa nadseny a muzu jen doporučit, fakt nedovedu ani popsat.
Odjíždíme do hotelu a tesime se na další den.
Rano si pospime a vydáváme se na Preveli beach a (nemůžu si vzpomenout - doplním později). Přijíždíme k Preveli, na začátku mala a útulná Taverna s marketem (pri cestě zpět navštívíme). O kousek dal je zavora, kde se vybírá poplatek 1€ moto, 2€ auto a 3€ bus. Platime a vyjíždíme na oplocené parkoviště. Vydáváme se smer pláž. Je to cca 20 minut pesky, většinou po schodech dolu z útesu. Na utesu je ještě uděláne misto na fotky, etc. Uz z tohoto mista to vypadá jako bezva místo - a taky, ze je. Dole nas čeká utuna plaz, par stromků, kde lezi lidi na dekach a taverna. Procházíme si tedy relu uprostřed skal, kolem, které rostou palmy. Palmy vsude. Dosli jsme az na samotný konec palmového lesa a stoji to fakt za to. Křišťálove cista voda a v tom vedru prijemne ledova.
Cestou na Preveli jsme sjíždeli z kopce a pod nami se rozkládalo městečko Plakias, které cestou zpět navstevujeme. Úžasné. Pristav, kde teda stala jen jedna lod a vsude kolem male hospudky. Parkujeme Forda a vydáváme se pěšky do přístavu. Vsude nas zvou na jídlo a piti, ale my si jdeme jen za jedním. Kopeckova zmrzlina - konečně jsme nasli zmrzku, po 3 dnech na ostrově. Zmrzlina opravdu bez chyby. To, co u nas 3 kopecky, to u nich jeden.
Ostatní místa, ktera jsme navštívili zmiňovat nebudu. Toto jsou fakt ty nejvic znama. Za me Kréta a Řecko ano, urcite se vydame zase. Uzasni lidi, vdecni a stale s usmevem na tvari. Když jsem jednomu barmanovi dal 2 piva czech beer, tak se malem rozbrecel, jakou mel radost. Doprava funguje fakt úplně jinal, nez tady. Každý jede to svoje tempo a kdy je za nim nekdo rychlejší, tak ten pomalejší uhne a fici se v klidu dal. Strach jsem mel teda kolem 8 večer, kdyz jsme se vraceli prvni den do hotelu, to byl mazec, ale jinak pohoda. Doporučuji projet si horské cesty, skoro zadne auto a neskutečný zážitek. Většina cest v daleko lepsim stavu, nez v ČR. Místní mladez považuje za vrchol tuningu rachotici vyfuk a ti nelepší laminaty az k zemi
Policii jsem na ostrově potkal jen malokdy a většinou zapnuté majaky a o 10 minut dal stali na nakup v obchodě. Rychlost tam snad ani nemeri a vsechno se tam nějakým způsobem toleruje.
Na ostrově vsehno bezvadně znaceny, cedule Recky a pod tim i Anglicky, takže problém s dopravou opravdu zadny. Používal jsem navigaci v mobilu navigator a here. Ještě jsem si koupil mapu celého ostrova a nebylo co řešit. Dalsi mapu jsem dostal od delegátky a další pri půjčování auta.
Ja jsem. Naprosto spokojený a doporučuji vsem.
Diky tem, co mi tu poradili a pomohli.
Btw nudim se a pisu z mobilu, tak sorry za chyby. Později přidám i par fotek.