Dovolená Řecko

Pokec nejen o autech...

Moderátoři: Eiffel, Fáboš, Bohuš, Berry, habitat3, Tommy1978, Kane13, Ritchma

Odpovědět
Bobek

Dovolená Řecko

Příspěvek od Bobek »

Mám takový dotaz, když cestuji v EU (letecky - nejspíš Řecko) není problém s tím, že nemám pas?

Jde mi hlavně o návrat ze země zpět do ČR, jestli se to nějak extrémně hrotí.

Vím, že v rámci EU stačí OP, ale vzhledem k dnešní situaci se raději ptám.

Dík za všechny poznatky 8)

Btw jak dlouho trvá udělání pasu a cena? Dočetl jsem se jenom něco o 1.400,- a délce trvání 14 dní, což mi připadá dlouho.
Naposledy upravil(a) Bobek dne 31 srp 2015 17:07, celkem upraveno 3 x.
Renault Laguna III phase 3, Initiale Paris, 110kw
Renault Mégane Grandtour GT, 151kw
Renault Mégane Grandtour GT220 162kw
Opel Vectra B Caravan 92kw

BIGPAPA
Kontaktovat uživatele:

Re: Dotaz dovolená EU a potřeba cestovního pasu

Příspěvek od BIGPAPA »

stačí OP 8)
Svět by byl o mnoho bezpečnejší, když by každý před vstupem do letadla musel sníst kousek slaniny....

Bobek

Příspěvek od Bobek »

To já vím, ale víš jak to teď je. Nechci zůstat viset na druhé straně Evropy.

BIGPAPA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BIGPAPA »

na konci června se vraceli kolegové že španělska a uplně OK s OP, dnes odlétala kolegyně do Řecka taky jen s OP 8) kdyby se mi náhodou 17.8. nevrátila do práce tak napíšu :lol:

Tady vybírala dovču, celkem dost výběr http://www.prvnidovolena.cz/recko/" onclick="window.open(this.href);return false;
Svět by byl o mnoho bezpečnejší, když by každý před vstupem do letadla musel sníst kousek slaniny....

Bobek

Příspěvek od Bobek »

To by bylo fajn bo já chci letět kolem 20. :D

Sice pas nestihnu vyřídit, ale změnil bych destinaci :lol:

Piwko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Piwko »

Do Recka litam furt jen na obcanku , pas ani nemam 8)

walish

Příspěvek od walish »

Bobek: Pas Ti na úřadě udělají buď na počkání nebo do druhého dne za nějakých 1 600,- :wink:

twingo.driver

Příspěvek od twingo.driver »

Předpokládám, že tim "vzhledem k dnešní situaci" a "víš jak to teď je" narážíš na migranty.
Vážně myslíš, že kvůli tomu nepustěj Čecha na rhodoským letišti do letadla Travel Serviceu? :mrgreen:

#letthepanicbegin
SubTera píše:mile dite, to, jak se svou povesti nakladas ty, je tvoje vec 8)

Bobek

Příspěvek od Bobek »

Asi tak nějak, ale nikdy nevíš.

Já nad tím vůbec nepřemýšlel, ale přítelkyně začala jančit, že nemám pas, tak by bylo fajn si ho zařídit.

No a v ten moment to ve mně nějak začalo hlodat. Ženský :lol:

Rudi
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rudi »

walish píše:Bobek: Pas Ti na úřadě udělají buď na počkání nebo do druhého dne za nějakých 1 600,- :wink:
jenže to je rychlopas a ten pak většina států taky neuznává bo platí jenom půl roku a oni vyžadujou, aby platil ještě půl roku, než vycestuješ
VW - Very Wonderful
ALUSADY.CZ - originální alu kola na Váš vůz
Dovoz vozidel, odtahy z celé EU, STK

Bobek

Příspěvek od Bobek »

Tak problém pasu vyřešen :D

Teď jenom maličkost - nemáte nějakou ověřenou offline navigaci na android, která bud použitelná v zahraničí?

Letím na Krétu a rád bych to tam pojezdil na skútru/v autě. :)

Btw cena půjčovného je +/- kolik? Internet uvádí pokaždé něco jiného.

walish

Re: D: Dovolená na Krétě - offline mapy v mobilu

Příspěvek od walish »

Třeba Be-On-Road ;)

Eon

Příspěvek od Eon »

Měl jsem Here, (jsou to nokiacké mapy) stáhl jsem to do iphonu, pak si stáhneš mapu řecka a funguješ. :-) Jede to parádně, jsou tam i ty nejmenší silničky.. :) Takto jsem letos objel celý Rhodos.
Toyota Corolla TS TTE Compressor 165Kw.
Peugeot 106 37Kw.

MSG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MSG »

Byl jsem tam loni. Jako navigace ideál "My Crete Guide", nemůžu si vynachválit. Mapy nic extra (vůči třeba Mapy.cz a myslím, že to ani samo nenaviguje, tj. jen mapa), ale zase má to všechny tur. atrakce (fakt každou prkotiku) s hodnocením, popisem (v AJ) a fotkou, např. popis všech pláží s tím co je tam za povrch, zda je tam stín, hospoda atd. Jezdil jsem tam podle toho 5 dní a max. spokojenost.

A nebo vzít normál navigaci do auta,. máš-li tam, celou Evropu.

Já platil okolo 30E/den - nejlevnější auto, Punto. Ale na místní miniuličky jako dělaný. Vezmi ho na 2-3 dny, pak je sleva. Ideálně se dohodut s nějakýma Čechama v hotelu a dát to napůl. Jo a obejít pár půjčoven a poptat se na ceny. A taky auto zamluvit, nemusí ho mít na dobu, kdy ho budete chtít.
Skůtr je na prd - jak budeš navigovat? Budeš stavět na každým rohu a čumět do mapy..
A nemáš tam klimu a usmaží ti to hlavu.
Ve dvou naprd.

Do jakýho místa jedete? Já byl v Matale...
Bobek píše:Tak problém pasu vyřešen :D

Teď jenom maličkost - nemáte nějakou ověřenou offline navigaci na android, která bud použitelná v zahraničí?

Letím na Krétu a rád bych to tam pojezdil na skútru/v autě. :)

Btw cena půjčovného je +/- kolik? Internet uvádí pokaždé něco jiného.
Naposledy upravil(a) MSG dne 15 srp 2015 23:07, celkem upraveno 1 x.
MSG

MSG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MSG »

Jo, ještě doporučuju, pokud chcete jet autem víc jak jeden den, koupit na místě nějakou tištěnou mapu. Ono je to fajn na plánování vejletů... Sice něco dá půjčovna k autu zdrama, ale to je na prd...
A koupit nějakýho průvodce, abyste to mohli naplánovat, třeba koupit už tady...
Kréta je dost velká, a taky hornatá, počítejte, že dáte max. tak 1/4-1/3. Tj. i slušná mapa je tak na 1/2 až 1/3 ostrova, takže buď člověk koupí miň dobrou nebo jen na tu část ostrova, kde je.

Každopádně pěkný místo, budete spokojeni.
MSG

Bobek

Příspěvek od Bobek »

Jedeme Kavros, hotel Kavros beach. Rozhodně chci jet glykanera - sweetewater, super horská cesta.

Dalsi místo je balos lagoon a fallasarna.

Pak teda město chania, heraklion a pláž knossos.

Co se mo teda fakt líbí hodně je paximadia island a spinaloga island.

Hodne tech destinaci je z meho hotelu daleko, tak uvidim, co nakonec vymyslime. Kreta je fakt hodne velka (nejdriv jsme chteli na Kos, ktery je prcek :-D)

Dneska jsem hodně koukal po netu, tiskl mapy, vymyslel a kombinoval výlety.

Cena za auto je bezva, cekal jsem mnohem víc. Aspoň jeden den bych chtěl nějaký kabrio, další dny uz něco mensiho, hlavně do mesta.

Tak diky vsem za tipy na app.

MSG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MSG »

Hm, severozápad, to jsem měl celkem z ruky.

V Heraklionu je akorád pevnost a pak starý město. Dá se, ale nic extra. Dobrý info - parkovat se dá zdarma přímo okolo pevnosti u moře - já parkoval až cca 2km po pobřeží a pak čuměl, že oklo pevnosti byla míst spousta.

Na jihu, pod Heraklionem, doporučuji Preveli beach,
https://www.google.cz/search?q=preveli+ ... 20&bih=935" onclick="window.open(this.href);return false;
řeku ústící do moře. Lemuje ji spousta palem a dá se jít korytem řeky jakoby do vnitrozemí - spousta lagun v řece, palmy, moc pěkné. Za parkning se ale platí (ale dá se, nějaký 2-3E).

Kousek po pobřeží od Preveli, na západ, je Skinaria (Shinaria) beach, za nás nejlepší pláž, co jsme vůbec našli. Zpočátku velejemný píseček, pak výborný na potápění. Vidíš třeba 20m hloubku. Je tam i místní diving centrum. A bejvá tam pár lidí.

Cabria moc nemaj, spíš různý buggy a 4kolky. Je to sranda, ale počítej tak 40-50E.
MSG

Bobek

Příspěvek od Bobek »

Tak díky za super nápady 8) rozhodně pojedeme Preveli (o té jsem věděl) a skinaria beach, krásný místa a pár km od hotelu 8)

Květoslávek

Příspěvek od Květoslávek »

Zkušenosti auto/skútr Rhodos? Jsem spíš skutrovej, avšak mám jen klasický béčko ale chtěl bych 200ccm(125 v nejvyšší nouzi) hotel mám v lardosu a chci jezdit do faliraki a tak...
Volvo V40 2.0 T4 yellow Faketaxi :)
Go HARD or Go Home!!!

pavelini
Kontaktovat uživatele:

Re: D: Dovolená v Řecku

Příspěvek od pavelini »

Ahoj, akorat na Rhodosu jsme, v Kiotari, tak ti vecer na recepci mrknu po cenach pujcovneho.
Nejezdím rychleji než létá můj anděl strážný.
Vše zustalo, jen se doma zabydlelo něco rodinného pro kočárek a konečně něco RS a M

Květoslávek

Děkuji,půjčoval bych tak na 5dni..
Go HARD or Go Home!!!

Eon

Příspěvek od Eon »

Byli jsme letos ve Faliraki Bay, půjčovali jsme nového Upa, na tři dny za 90eček. Půjčovna byla hned za hotelem, Efrem rent a car.. :)
Toyota Corolla TS TTE Compressor 165Kw.
Peugeot 106 37Kw.

pavelini
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelini »

pavelini píše:Ahoj, akorat na Rhodosu jsme, v Kiotari, tak ti vecer na recepci mrknu po cenach pujcovneho.
Skutry zde nemaji,aut naopak obr.mnozstvi.
Napriklad Hyundai i10, nebo Fiat Panda od 35eu,az po Hummer H3Luxury , nebo nove Porsche Boxter S od 200 eu.
http://www.georgecars.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Nejezdím rychleji než létá můj anděl strážný.
Vše zustalo, jen se doma zabydlelo něco rodinného pro kočárek a konečně něco RS a M

paca

Příspěvek od paca »

Květoslávek píše:Zkušenosti auto/skútr Rhodos? Jsem spíš skutrovej, avšak mám jen klasický béčko ale chtěl bych 200ccm(125 v nejvyšší nouzi) hotel mám v lardosu a chci jezdit do faliraki a tak...
radši si puč auto, řeci jezdí jak prasata :wink: a pokud už si pučíš skutr, tak vždy přilbu, jinak jsou tam dost velký flastry :wink:

Květoslávek

Na skútru mám něco najezdeno, po Brně střelbou... Ale tam právě chci klidek a zajet tam kde autem nemůžeš.přilby je jasná věc, nejsem sebevrah
Go HARD or Go Home!!!

MSG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MSG »

Pokud chceš někam dojet tak auto a přítelkyni do klínu mapa... a to se na skůtru blbě dělá. Cena je idelální min. od 2 dní s tím, že je třeba vyžadovat to nejlevnější auto (jsou různé kategorie).
Druhá věc je, že skůtr uveze pár kilo a s cca 160-180KG už moc nejde...
Klimačku taky nemá...

TJ. nejlíp normální auto, pokud chceš mimo cesty tak jeep, a nebo na 1 den ze srandy nějakou 4kolku. Je dražší, nepraktucká, ale u nás ji neseženete...

SAMOZŘEJMĚ CHCE TO TO OBEJÍT PÁR PŮJČOVEN VE MĚSTĚ A NEBRAT TU PRVNÍ...
MSG

LiberaleMiguel2

Příspěvek od LiberaleMiguel2 »

Na skútr na řídítka navigaci a cajk :-)
JSEM ZPÁTKY NA SVÉM PŮVODNÍM PROFILU, TAKŽE COKOLIV PIŠTE NA LiberaleMiguel (bez dvojky)

Květoslávek

Tak 4 dny půjčenej skútr a jezdime furt, na zmrzku,pláž,nakoupit.. Byli jsme i na jihu v prasonisi, navrchu ve faliraki, já se byl projet na místní nejvyšší horu 1200m.n.m...50km jedna cesta sám a nepotkal sem auto,krásný asfalt, vyblbl sem se v zatáčkách a kopeccich.;) zatím ujeto 650km..nový piaggio fly 125,spotřeba tak 2.5 /100km.
Go HARD or Go Home!!!

Bobek

Příspěvek od Bobek »

Tak jsem z Krety neskutečně nadseny. Dostala me tam úplně ta jejich doprava. Ve čtvrtek jsem přistál na Ruzyni, sedl do auta a jen se vztekal, to se mi za cca 500km v Recku nestalo.

Chtěli jsme cabrio, jediný volny byl Focus, celkem dobry stav, jen nejaka zdechla 1.6 a do těch kopcu se tomu moc nechtělo, odpovídala tomu i spotřeba kolem 9l/100km. Za auto jseme platili 125€ na 2 dny + benzin. Půjčení auta byla taky sranda (hlavně domluva, protože pani mela moc špatnou vyslovnost :-D) a vrácení jeste vetsi. Auto jsem mel od 8 ráno do dalsiho dne do pul 11 vecer. Auto jsem odstavil na ulici u pujcovny, donesl klice, pani se zeptala, jak se nam libilo a to bylo vse, žádná kontrola, žádné potvrzení o převzetí, nic. Jinak pojištění auta bylo reseno tim, ze pokud spacham nějakou nehodu, tak platím 500€ at je skoda jakkoliv velka.

Bydleli jsme v resortu Kavros, prvni výlet byl plánovaný do mesta Chania, mrknout na pristav. Bohužel mesto bylo totalne zasekane, tak jsme to vzdali a k moři se dostali v okrajové casti mesta, kde jsem autem zajel az skoro do more a byl tam nadherny klid.

Dalsi zastávka byla plaz Balos Lagoon, udajne nejkrásnější plaz v Evrope, dokonce tam travila líbánky i princezna Diana. Na začátku kamenite/prasne/místy betonove cesty nas zastaví manik a chce 1€ za osobu, platime a je nam oznameno, ze parkoviště je full, takže se parkuje na ceste. Fajn. Jedeme, cesta prasi fakt extrémně moc, natahujeme strechu a jedem dal. Pred kazdym kopcem nebo zatáčkou si rikam "tady uz to bude" - leda hovno. Jedeme asi 10-15 minut rychlosti 20km/h a čekáme na tizeny konec. Z dalky vidim kolonu aut. Prijedu blíž a ono parkoviště na cestě, na jehoz konci stojí pikolik a ridi dopravu. Pomohl by otočit kabrio, protože na jedné straně kopec, na druhe obrovsky sraz. Zaparkujeme a jdeme. Od hlavního parkovišťe jsme stáli asi 5 minut, takže pohoda. Jenže jsem netušil, jaka cesta nas jeste ceka. Jde se proste z kopce, všude kameny a prach. Po par minutách se dostáváme na kraj kopce a koukáme dolu na tu nadheru. Super, par fotek a jdeme dal. Od auta az dolů na plaz to bylo asi 20-25 minut, pri zpáteční cestě o 10 minut víc. Dole nas ceka obrovské zklamání. Na pláži asi milion lidí, nemame si ani kde odložit batoh a boty, prostě šílenost. Zadny stin, zadna ochrana pred sluncem. Slunečníky sice ano, ale zabrane. 2 taverny, ale co se v nich prodávalo, netusim. Po asi 20 minutach na pláži jdeme zpet. Za nas pláž hezka, ale jen na kukačku z kopce, fotky a jit pryc.

Odjíždíme na plaz Elafonisi. Parkoviště hned u plaze, zadny poplatek. Jdeme znechuceni předchozí plazi a tak nějak doufáme v neco lepšího - a taky to lepší bylo. Za nas úplně top plaz, misty i růžový pisek. Jeste ted jsem z toho místa nadseny a muzu jen doporučit, fakt nedovedu ani popsat.

Odjíždíme do hotelu a tesime se na další den.

Rano si pospime a vydáváme se na Preveli beach a (nemůžu si vzpomenout - doplním později). Přijíždíme k Preveli, na začátku mala a útulná Taverna s marketem (pri cestě zpět navštívíme). O kousek dal je zavora, kde se vybírá poplatek 1€ moto, 2€ auto a 3€ bus. Platime a vyjíždíme na oplocené parkoviště. Vydáváme se smer pláž. Je to cca 20 minut pesky, většinou po schodech dolu z útesu. Na utesu je ještě uděláne misto na fotky, etc. Uz z tohoto mista to vypadá jako bezva místo - a taky, ze je. Dole nas čeká utuna plaz, par stromků, kde lezi lidi na dekach a taverna. Procházíme si tedy relu uprostřed skal, kolem, které rostou palmy. Palmy vsude. Dosli jsme az na samotný konec palmového lesa a stoji to fakt za to. Křišťálove cista voda a v tom vedru prijemne ledova.

Cestou na Preveli jsme sjíždeli z kopce a pod nami se rozkládalo městečko Plakias, které cestou zpět navstevujeme. Úžasné. Pristav, kde teda stala jen jedna lod a vsude kolem male hospudky. Parkujeme Forda a vydáváme se pěšky do přístavu. Vsude nas zvou na jídlo a piti, ale my si jdeme jen za jedním. Kopeckova zmrzlina - konečně jsme nasli zmrzku, po 3 dnech na ostrově. Zmrzlina opravdu bez chyby. To, co u nas 3 kopecky, to u nich jeden.

Ostatní místa, ktera jsme navštívili zmiňovat nebudu. Toto jsou fakt ty nejvic znama. Za me Kréta a Řecko ano, urcite se vydame zase. Uzasni lidi, vdecni a stale s usmevem na tvari. Když jsem jednomu barmanovi dal 2 piva czech beer, tak se malem rozbrecel, jakou mel radost. Doprava funguje fakt úplně jinal, nez tady. Každý jede to svoje tempo a kdy je za nim nekdo rychlejší, tak ten pomalejší uhne a fici se v klidu dal. Strach jsem mel teda kolem 8 večer, kdyz jsme se vraceli prvni den do hotelu, to byl mazec, ale jinak pohoda. Doporučuji projet si horské cesty, skoro zadne auto a neskutečný zážitek. Většina cest v daleko lepsim stavu, nez v ČR. Místní mladez považuje za vrchol tuningu rachotici vyfuk a ti nelepší laminaty az k zemi :-D
Policii jsem na ostrově potkal jen malokdy a většinou zapnuté majaky a o 10 minut dal stali na nakup v obchodě. Rychlost tam snad ani nemeri a vsechno se tam nějakým způsobem toleruje.

Na ostrově vsehno bezvadně znaceny, cedule Recky a pod tim i Anglicky, takže problém s dopravou opravdu zadny. Používal jsem navigaci v mobilu navigator a here. Ještě jsem si koupil mapu celého ostrova a nebylo co řešit. Dalsi mapu jsem dostal od delegátky a další pri půjčování auta.

Ja jsem. Naprosto spokojený a doporučuji vsem. :-)

Diky tem, co mi tu poradili a pomohli.

Btw nudim se a pisu z mobilu, tak sorry za chyby. Později přidám i par fotek.

MSG
Kontaktovat uživatele:

Re: Dovolená Řecko

Příspěvek od MSG »

Jsem rád, že se vše podařilo. Za mě mám stejnou zkušenost - Řecko je nádherné, místní povětšinou milí a ostrovů na prozkoumání je na léta.
MSG

Odpovědět

Zpět na „Pokec“