ryan69 píše:Tak s tímhle nemůžu souhlasit. naftový motor NELZE zahřát volnoběhem, jako benzín! naopak, studený chod naftového motoru má negativní vliv komponenty motoru (někde o tom byl článek ve spolupráci s Reeshou, čili asi něco na tom bude). naftu zahřejete nejlíp klidnou jízdou.
ja netvrdim ze sa ma motor zohriat na pracovnu teplotu. nas 1.4hdi (70hp) ma v zime pri pomalsej jazde (bud kolona, alebo ustalena pomala jazda) a kureni problem udrzat svoju pracovnu teplotu. takze o zohriati na volnobeh nemoze byt rec.
len je rozdiel, ci maju suciastky a olej -5stupnou a zacnem to cele zatazovat (ci uz "vytacat" do napr 2500, alebo na druhu stranu vysoka zataz v nizkych otackach), alebo ci ho necham chvilku na volnobeznych 800otackach a on sa zohreje na +5stupnov. ale taktiez motor od motora. ak je uvedene v navode ze sa ma v zime chvilu pockat, tak by som to urcite dodrzoval. ak nieje, tak to asi nieje take vazne, ale myslim ze to nezaskodi.
ad chladenie: ono zalezi od motora a od auta. ak je to slaby motor v pomerne lahkom aute (C3 1.4hdi 1000kg a 70hp), tak naozaj nieje asi uplne nutne. v navode na pouzitie neni o tom ani ciarka.
ale na druhu stranu v terracane (2.9crdi 165hp a 2000kg) sa vyslovene pise v navode aj v interiery, ze turbo ochladit treba.