Zase jeden výběr digitálu

Vše co se točí kolem počítačů, her, mobilů a elektroniky

Moderátor: Rudi

Hans
Kontaktovat uživatele:

Zase jeden výběr digitálu

Příspěvek od Hans »

Když jsem to tady tak prošel, tak jsou tady různé názory. Já mám vrchní hranici 7000, ale chci i min. 512MB kartu, nejradši 1GB.

Zaujal mě tento přístroj
http://www.fotoexpert.cz/kompaktni-digi ... pus-sp-320

Světelnost, citlivost, zoom, ohniskové vzdálenosti a v neposlední řadě 7MPx :?:, kvalita videa taky vypadá dopohody, tak se mě zdají parametry v pohodě na tu cenu, co vy na to? Nebo máte lepší nápad?
Nákup zhruba za měsíc... 8)

Nebo tyto?
http://electroshop.cz/product_info.php? ... cts_id=563
http://electroshop.cz/product_info.php? ... ts_id=1337

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Nikdo mi neporadí :cry:
Vím, že tady podobných témat bylo už více, ale mě by zajímaly konkrétně tyto foťáky, jak na tom jsou. Určitě jsou tady profíci, kteří tomu rozumějí daleko více... :wink:

Shr3k
Kontaktovat uživatele:

Re: Zase jeden výběr digitálu

Příspěvek od Shr3k »

Všechny přístroje jsou zhruba stejně dobré (nebo špatné). Na Olympusu by mě štvalo, že to používá absolutně neperspektivní xD kartu, kterou nikde jinde nevyužiju. Kdybych měl kupovat kompakt, koupím toto:
http://electroshop.cz/product_info.php? ... ts_id=1354

Prostě cokoliv nad 5 Mpx (více už stejně u kompaktu nemá smysl), aby to mělo co největší zoom a slušné video 640x480 30fps.

Škoda jen, že se už Sony foťáky nedělají s funkcemi Nigthshot a Nightframing (natáčení a focení v infra plus laserový hologram na ostření).
Gr33N MoNsT3R

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Shr3k píše:Všechny přístroje jsou zhruba stejně dobré (nebo špatné). Na Olympusu by mě štvalo, že to používá absolutně neperspektivní xD kartu, kterou nikde jinde nevyužiju. Kdybych měl kupovat kompakt, koupím toto:

Prostě cokoliv nad 5 Mpx (více už stejně u kompaktu nemá smysl), aby to mělo co největší zoom a slušné video 640x480 30fps.

Škoda jen, že se už Sony foťáky nedělají s funkcemi Nigthshot a Nightframing (natáčení a focení v infra plus laserový hologram na ostření).
proč to nemá větší smysl, fotka má pak lepší kvalitu ve vyšším rozlišení, ne?
a co se zoomu týče, slyšel jsem, že čím větší je rozsah zoomu, tím horší je pak kvalita zoomované fotky...:ja_nic:

BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

Hans píše:
Shr3k píše:Všechny přístroje jsou zhruba stejně dobré (nebo špatné). Na Olympusu by mě štvalo, že to používá absolutně neperspektivní xD kartu, kterou nikde jinde nevyužiju. Kdybych měl kupovat kompakt, koupím toto:

proč to nemá větší smysl, fotka má pak lepší kvalitu ve vyšším rozlišení, ne?
a co se zoomu týče, slyšel jsem, že čím větší je rozsah zoomu, tím horší je pak kvalita zoomované fotky...:ja_nic:
Pokud fotíš na klasický, optický zoom, jsi shora omezený pouze a jedině kvalitou čoček, která je ve většině případů dobrá. Mršení fotek se vzdáleností nastává až u digitálního zoomu, který obraz (ne zrovna chytře) interpoluje.
Mazda3 2.0i 150PS/6000ot. & 187Nm/4500 ot.

Šíša

Příspěvek od Šíša »

Nejenom kvalitou čoček, ale i konstrukcí objektivu :nono: Bo se na zoomu může projevovat(a více méně projevuje) nějaká soudkovitost a pod. Nej je samozdřejmně skleněnej objektiv o velké světlosti -> většinou zrcadlovky :lol:

Ale i tak dneska v kompakech okolo hladiny 10tis je vše ok, pakliže chceš fotii dovču, rodinu, srazíky apod

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Šíša píše:Nejenom kvalitou čoček, ale i konstrukcí objektivu :nono: Bo se na zoomu může projevovat(a více méně projevuje) nějaká soudkovitost a pod. Nej je samozdřejmně skleněnej objektiv o velké světlosti -> většinou zrcadlovky :lol:

Ale i tak dneska v kompakech okolo hladiny 10tis je vše ok, pakliže chceš fotii dovču, rodinu, srazíky apod
přesně na takové věci ho chci.
Myslím, že když tyhle 2 foťáky jsou co se parametrů týče dosti vyrovnané. Akorát Olympus je o 1000 levnější a má navíc 2MPx oproti Panasonicu :roll:
Panasonic
Olympus
http://www.fotoexpert.cz/kompaktni-digi ... pus-sp-320

tak pořád nevím :ja_nic:

Šíša

Příspěvek od Šíša »

Tak z těch dvou bych si vybral Olympus. Sice má "jen" 3x optický zoom, ale zase větší možnost si pohrát s clonou/závěrkou/plnej manuál(sice si teď říkáš, že to nepotřebuješ, ale stačí pokoupit nějakou knihu o focení a dají se dělat různé fígle v závislosti na nastavení. Není to nic těžkého(základ) a přece jen u digitálu můžeš "podělanou" fotku jednoduše smazat 8) ), větší rozsah závěrky. A jestli jsou parametry správné, tak i jemnější displej.

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Šíša píše:Tak z těch dvou bych si vybral Olympus. Sice má "jen" 3x optický zoom, ale zase větší možnost si pohrát s clonou/závěrkou/plnej manuál(sice si teď říkáš, že to nepotřebuješ, ale stačí pokoupit nějakou knihu o focení a dají se dělat různé fígle v závislosti na nastavení. Není to nic těžkého(základ) a přece jen u digitálu můžeš "podělanou" fotku jednoduše smazat 8) ), větší rozsah závěrky. A jestli jsou parametry správné, tak i jemnější displej.
Právě tyhle možnosti se mě zamlouvají. Neplánuju se sice focením zabývat nějak hlouběji, ale rád si s fotkou pohraju a naučit ty fígle bych se chtěl. A nepatřím mezi takové lidi, kteří tyhle věci obměnují každý rok. Taky se mě líbí možnost přídavného blesku, popř přidání jiných objektivů :?: Sice pochybuju, že bych je kupoval, ale když už to tam je...
Ten obrovský display je tam taky fajn, půjde na tom konečně ty fotky i prohlížet a ne se jenom kouknout, co na nich je...
Jediná věc, která by mě mohla odradit, je ten menší zoom, nicméně jak jsi psal, při zvětšeném zoomu může dojít k deformaci fotky.
Zatím jsem pro Olympus na 99% :D
Díky za rady!

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

TROY píše:kámoška má ted taky olympus - zatim se s tim učí,ale nic moc teda.Já mám zrcadlo olympus a zatim se učim taky :lol:
to bude tím, že se učí,ne :lol:
Já jsem měl taky Olympus, ale obyč foťák za 3tis a byl fajn, fotky super, blesk taky, takže si nestěžuju, jenom kdo má pořád platit to vyvolávání fotek :?:

NC

Příspěvek od NC »

A co treba A620 ? Na Olympu by me srala taky ta jejich spesl baterie (krome xD).

Jinak rada typu aby to melo co nejvetsi zoom me fakt kralovsky pobavila :D Dulezity je rozsah, ekvivalent 35mm kinofilmu ... jednoduse receno kup si nejaky 12x ultrazoom a zjisti ze je nepouzitelny treba oproti 4x zoomu s jinym rozsahem :wink:

Vice treba zde http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=3 ... light=zoom (jmenovite post http://4um.ocguru.cz/showpost.php?p=475652&postcount=6), http://www.paladix.cz/clanky/digitaly-a ... enost.html

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

NC píše:A co treba A620 ? Na Olympu by me srala taky ta jejich spesl baterie (krome xD).

Jinak rada typu aby to melo co nejvetsi zoom me fakt kralovsky pobavila :D Dulezity je rozsah, ekvivalent 35mm kinofilmu ... jednoduse receno kup si nejaky 12x ultrazoom a zjisti ze je nepouzitelny treba oproti 4x zoomu s jinym rozsahem :wink:

Vice treba zde http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=3 ... light=zoom (jmenovite post http://4um.ocguru.cz/showpost.php?p=475652&postcount=6), http://www.paladix.cz/clanky/digitaly-a ... enost.html
jedinou jeho výhodou jsou asi SD karty, větší zoom, který je ale podle všeho stejně naprd a větší rozsah ohnisek. A paměťovka pro mě není rozhodující. Nemám pro ní jiného využití a čtečky přečtou všechny karty,ne? A spešl baterie nemá, to má jenom SP350, SP320 má klasicky 2xAA...
Jinak co tak koukám, tak má menší světelnost, citlivost, max. rozlišení, display, počet efektivních MPx a je o 500,-- peněz dražší...tak nevím jestli to za to stojí...:ja_nic:
http://www.fotoexpert.cz/porovnani/?vid ... 49,2287799

Mimochodem nevíte jak je to s výdrží? Kolik zhruba nafotím na jednu sadu baterek (např.2700mAh) s bleskem/bez blesku/bez lcd apod?

jim.vw
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jim.vw »

ten zoom bych nepodceňoval :nono: sám mám 10x a sem za něj strašně rád 8) oceníš to až nebudeš muset nikam chodit kuli detailní fotce, a nebo třeba i na koupališti :lol:
tohle je focený asi ze 100-150 metrů
Obrázek

a jinak co třeba tenhle? http://www.fotoexpert.cz/kompaktni-digi ... share-z740 ???
.slow Obrázek
head&shoulders power...

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Jim píše:ten zoom bych nepodceňoval :nono: sám mám 10x a sem za něj strašně rád 8) oceníš to až nebudeš muset nikam chodit kuli detailní fotce, a nebo třeba i na koupališti :lol:
Obrázek

a jinak co třeba tenhle? http://www.fotoexpert.cz/kompaktni-digi ... share-z740 ???
fotka vypadá hezky 8)
Jinak ten Kodak už se neprodává a o nějaký doprodej nestojím :roll:
Jinak vypadá dobře, ale videa s 13ti snímky/sec. budou asi dost o ničem...

Lukees
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukees »

Tak ten kodak mám taky a jsem plně spokojený skvělé fotky a jak už připoměl Jim 10xzoom bohatě stačí 8)

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Lukees píše:Tak ten kodak mám taky a jsem plně spokojený skvělé fotky a jak už připoměl Jim 10xzoom bohatě stačí 8)
No kdyby se prodával, tak bych měl rozhodování sakra těžký, ale když už vím, že je nedělají, tak se mi do něho vůbec nechce

jim.vw
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jim.vw »

Hans píše:
Jim píše:ten zoom bych nepodceňoval :nono: sám mám 10x a sem za něj strašně rád 8) oceníš to až nebudeš muset nikam chodit kuli detailní fotce, a nebo třeba i na koupališti :lol:
Obrázek

fotka vypadá hezky 8)
Jinak ten Kodak už se neprodává a o nějaký doprodej nestojím :roll:
Jinak vypadá dobře, ale videa s 13ti snímky/sec. budou asi dost o ničem...
já ho kupoval minulej rok za osum, před nedávno si ho koupil kolega v práci, takže by se někde snad eště dal sehnat.

věř že videa sou docela fajn (bezva kvalita, dyžtak bych moh někam něco upnout)
prostě si myslim že v týdle cenový kategorii lepší foťák neseženeš 8)
.slow Obrázek
head&shoulders power...

Lukees
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukees »

Já ho kupoval letos v dubnu ještě malá ukázka....

Obrázek

NC

Příspěvek od NC »

OMG, jde videt ze jsi vubec nic nepochopil :roll:
Precetl sis ty odkazy ode mne ? Ze se vubec ptam ...

Jenom ti reknu ze tohle klidne vyfotim taky se 4x zoom, kdyz budu mit jinak rozlozeny rozsah ohnisek, tot vse. A ikdybych toho nebyl schopen dosahnout zoomem, tak prijde na radu vyhoda 7Mpix (coz je podle Shreka zbytecnost), diky kteremu se dopracuju ke stejnemu vysledku jinymi nastroji. Se nad tim aspon zamysli ;)

2Hans: Hadej ktery vydrzi vic - ten s 2xAA nebo se 4xAA ? :wink:
Mam A620, nabijel jsem zatim jen jednou (2500 mAh) takze celkovou vydrz neznam, ale mam napraskanych neco pres 300 fotek a 70 minut filmu, 90% s bleskem, 99% s lcd ... tusim ale ze nejlepsi maji za sebou.

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

NC píše:
OMG, jde videt ze jsi vubec nic nepochopil :roll:

Jenom ti reknu ze tohle klidne vyfotim taky se 4x zoom, kdyz budu mit jinak rozlozeny rozsah ohnisek, tot vse. A ikdybych toho nebyl schopen dosahnout zoomem, tak prijde na radu vyhoda 7Mpix (coz je podle Shreka zbytecnost), diky kteremu se dopracuju ke stejnemu vysledku jinymi nastroji. Se nad tim aspon zamysli ;)

2Hans: Hadej ktery vydrzi vic - ten s 2xAA nebo se 4xAA ? :wink:
Mam A620, nabijel jsem zatim jen jednou (2500 mAh) takze celkovou vydrz neznam, ale mam napraskanych neco pres 300 fotek a 70 minut filmu, 90% s bleskem, 99% s lcd ... tusim ale ze nejlepsi maji za sebou.
Taky si myslím, že pokud nemám 10xzoom, tak mi to vykompenzuje obrosvké rozlišení a 7Mpx, takže po ořezu dostanu stejné foto.
Co se baterií týče, je mi jasné, že 4xAA vydrží více, ale otčím má nějakého Nikona s 4xAA a vydrží mu max 100fotek s bleskem :roll: (baterie 2500mAh). A slyšel jsem, že hodně záleží na foťáku, jakou má spotřebu, tzn. některé na ty samé baterky nafotí 300 fotek, jiné třeba 100. Ale myslím, že pokud budu mít 3 sady baterek nebude problém nafotit 300-400 fotek. Více stejně asi není reálné za den, dva vyfotit... :?:

Bordel
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bordel »

no vidis, ja pouzivam fotak se 4mpix a sem spokojenej, na ukazku nalevo vyrez 1:1 z 2464x1632 je to foceny 70-200mm F2.8 zhruba ze 40ti metru

Obrázek

nevim, kdo ti rekl cim vic MPix tim lepsi kvalita...
nevim proc resis 13sn/s u videa, kdyz chces fotak...
nevim proc resisime 3x 4x 10x zoom... (kdyz jsi ani nenapsal co se chystas fotit)
nevim proc resis svetelnost u kompaktum, kdyz 99% kompaktu ma na konci zoomu vzdy horsi svetelnost nez na zacatku

a pak mi hlava nebere proc tohle resit, kdyz mas strop 7000 minus cca 1000 za kartu - xxx kc za baterky, pouzdo..... a pises "Neplánuju se sice focením zabývat nějak hlouběji "

a myslim, ze na velikosti displeje nezalezi, me by spis zajimalo jesli ten fotak umi tu fotku zobrazit ve 100% velikosti a ne jen v 50% i presto, ze ma o 2cm vetsi nez ten druhej... :D

ale pokud chces opravdu resit svetelnost, externi blesk, vymnenu objektivu, zoom...., tak si kup Nikona D50, zatim vychazi jako nejlepsi pomer cena/kvalita cipu, kup si k nemu blesk Sb-800 a objektiv 17-55 F2.8 a 70-200mm F2.8 VR (se stabilizatorem) jako mam ja a nemusis nic resit a na video si kup nejlevnejsi DV kameru :wink: :lol:
http://www.odtahnito.cz <<< Půjčovna odtahového speciálu, stačí řidičák sk. B. Nejlevnější způsob převozu vozu svépomocí. Praha, ČR i zahraničí.

Shr3k
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shr3k »

NC píše:Jinak rada typu aby to melo co nejvetsi zoom me fakt kralovsky pobavila
Ovšem, ... já tomu přeci vůbec nerozumím... sám nefotím a když něco vyfotím, lidi mi to jenom zkritizují, co za nemehlo mohlo ty fotky pořídit...
NC píše:A ikdybych toho nebyl schopen dosahnout zoomem, tak prijde na radu vyhoda 7Mpix (coz je podle Shreka zbytecnost), diky kteremu se dopracuju ke stejnemu vysledku jinymi nastroji. Se nad tim aspon zamysli
Hm. 7 mega na kompaktu s miniaturním čipem je kvalitativně opravdu nanic. Plakáty z toho tisknout nebudeš, na monitor se ti to nevejde. Jediný, co takový kompakt v tomto rozlišení vygeneruje, je obrovská zašumělá plachta. Z toho si pak dělej výřezy, abys kompenzoval zoom... :)

Radši dám pár korun navíc za lepší optiku a stabilizátor, obzvlášť u kompaktu, u kterého není možnost jednoduše zmáčknout tlačítko, pootočit objektivem a nasadit jiný...

Ale chápu, že nemá cenu se přít s fanouškem marketinkových megapixelů. ;)
Gr33N MoNsT3R

jim.vw
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jim.vw »

NC píše: OMG, jde videt ze jsi vubec nic nepochopil :roll:

což u kompaktu za 7 fakt mít nebudeš
nečet sem to a ani nebudu....
a 7 mega proti 5-ti není takovej rozdíl abys tim vykomnpenzoval rozdíl v zoomu...
.slow Obrázek
head&shoulders power...

KEFIR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KEFIR »

Fyziku neprecurate ^^ .... fotak ma zaklad v objektivu tak to zacina i konci.

Leica dle me je lepsi...
"Aha" řekl ježek a slezl s kartáče

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Já do toho focení zatím moc nerozumím, takže se ptám právě tady, protože vím, že tady jsou určitě lidé, kteří tomu rozumí mnohem více. Co se marketinových megapixelů týče, je pravda, že jsem na to koukal, protože z laického hlediska se mě 7MPx zdá lepší než 5MPx. Záleží jak je to právě s využitelností. Měl jsem k dipozici fotit z 4MPx a 6MPx foťákem a můžu říct, že rozdíl ve fotkách byl znát. Je možné, že ale byl také rozdíl v optice. Trosku jsem se do toho snažil dostat, něco málo jsem přečetl, ale pořád z toho nejsem moc moudrý. Všechno co chci je kvalitní fotku. Ne jak teta, která si koupila digitál za 5k a fotky jsou takové nějaké rozostřené, rozmazané... :(

Takže se omlouvám za případné pitomé názory, jsou to názory laika na základě několika přečtených článků a z minimálními zkušenostmi :oops:

NC

Příspěvek od NC »

Shr3k píše:Ale chápu, že nemá cenu se přít s fanouškem marketinkových megapixelů. ;)
Ses komik :D
Kdyby sis totiz precetl poradne co pisu a kliknul i na odkazy ode mne, vedel bys, ze zastavam prave opacne stanovisko (tzn. neuznavam 10mpix = 2x lepsi nez 5mpix, 12x zoom = 3x lepsi nez 4zoom etc.)

Ale chapu, nema cenu se prit s fanouskem marketingovych ultrazoomu ...

koncim s tematem, to je jak bavit se o atomove fyzice na foru o vysivani :o)

Hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans »

Kurňa nehádejte se mi tu :evil:

xer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xer »

heh .... když máš kompakta tak ten čip bude stejně velký +/- jak u 3mpix tak u 7mpix jen tam budou husteji osázené ty senzory a fotky budou mít vice šumu a při vyšších iso to bude markantnější.
-to asi nejvice kazí fotku

u kompaktu je stejně na konci zoomu malá světelnost takže využití hloubky ostrosti vice méně nejde.
-dost velký problém když se chceš kreativně vyřádit

u vetšího zoomu nemusíš chodit aspon tak blízko :-) ale zase musíš mít vetší optiku což zvětší foták...

kompakt mužeš mít pořád sebou ale se zrcadlovkou to jde s těží
Š Favorit (Fanda94) a JAWA 21 sport (Pinďa77)
...každá voda steče dolů a Kuba si veme Stázinu...

Odpovědět

Zpět na „IT sekce“