Výpočet objemu ozvučnice

Vše o muzice v autě - rady, postupy jak na to, možnost přidávat i fotky instalací.

Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan

Odpovědět
BlackHole

Výpočet objemu ozvučnice

Příspěvek od BlackHole »

Potřebuji navrhnout ozvučnici. Znám objem, znám některé rozměry (dané rozměry kufru) a tvar. Teď jde o to nastavit ty neznámé rozměry, abych se trefil do objemu. Ten tvar je poměrně složitý, tak jsem si to namaloval v Cinemě a CADu, ale objemy se tomu počítat nechce :cry:
Proto se ptám: jak tohle řešíte? Radši budu tady za vola, než abych dopadl jak minule, kdy jsem celou noc odvozoval vzoreček pro objem komolýho hranolu (přes bázový vektory - lahoda :lol: ), abych ho ráno během třech minut našel v Bartchovi :(
Ve finále by měla ta krabice vypadat asi takhle:

Obrázek
Mazda3 2.0i 150PS/6000ot. & 187Nm/4500 ot.

BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

Lidi to si snad děláte pr*el, ne? Jak sakra počítáte objemy třeba těch laminátových zástaveb, kde není jediná rovná plocha?
Mazda3 2.0i 150PS/6000ot. & 187Nm/4500 ot.

Stingr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stingr »

Tak to postav a nasypej tam třeba zrní a pak to vysypávej do odměrky a buděš vědět objem :lol:

PJ
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Výpočet objemu ozvučnice

Příspěvek od PJ »

Stingr jestli chce urcitej objem tak by mel spis udelat zaklad a do nej nasypat zrni a dle nej upravit :lol:
BlackHole: sorry za OT
No nazi, no red, just pure Skinhead. "diesel je víceméně stále neslušné slovo"

leon

Příspěvek od leon »

To akoze Catia ti nevypocita objem? Ja som si bednu navrhoval v inventore presne do mojho kufra - najskor som namodeloval plne teleso pozadovaneho tvaru s predpkladanymi rozmermi, inventor vyratal objem, potom som urobil skrupinu o hrubke aku ma MDF, znova objem a ten som odcital od plneho telesa a mam cisty objem ozvucnice. Potom som uz len menil rozmery tak aby som mal presny objem. To nemoze byt problem pre Catiu. Objem ti musi ukazat.

leon

Příspěvek od leon »

kukam ze mas dost podobny tvar ako ja :D

Obrázek

All
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od All »

No vidíte. A já se s ničím takovým nesr*l. Udělal jsem prostě MDF pixlu se skosenou zadní stěnou za sedačky a konečný tvar dotvořil laminátem. Má to několik výhod. Nejsou třeba složité výpočty objemu, stěna je z MDF a tedy pevná hned a nemusím tak vrstvit hromadu laminátu a pasty aby stěny nevibrovaly, práce je mnohem jednodušší i rychlejší. Také náklady jsou podstatně nišší. Když vezmu kolik stojí Exvibration nebo jiné podobné pasty ani bych to jinak nedělal. Troufnu si tak udělat jakýkoliv tvar. Důležité je použít Fleece, který mi dá a udrží tvar. Nevýhoda je jediná. Je mnohem větší váha takové vestavby. Vemte to třeba tak, že do čelní stěny boxu zavrtám pár dlouhých vrutů, přes ně natáhnu Fleece, přelaminuju, vytmelím a nikdo nepozná, že to není holý laminát. Povrch pak můžu jak čalounit tak i lakovat. Myslím, že neexistuje vestavba, kterou bych tímto způsobem nedokázal. Musím na to ale myslet už při volbě subwooferu a ne že budu chtít do blatníku zastavět 100 litrovou ozvučnici pro velkou patnáctku.

Jezo

Příspěvek od Jezo »

All píše:No vidíte. A já se s ničím takovým nesr*l. Udělal jsem prostě MDF pixlu se skosenou zadní stěnou za sedačky a konečný tvar dotvořil laminátem. Má to několik výhod. Nejsou třeba složité výpočty objemu, stěna je z MDF a tedy pevná hned a nemusím tak vrstvit hromadu laminátu a pasty aby stěny nevibrovaly, práce je mnohem jednodušší i rychlejší. Také náklady jsou podstatně nišší. Když vezmu kolik stojí Exvibration nebo jiné podobné pasty ani bych to jinak nedělal. Troufnu si tak udělat jakýkoliv tvar. Důležité je použít Fleece, který mi dá a udrží tvar. Nevýhoda je jediná. Je mnohem větší váha takové vestavby. Vemte to třeba tak, že do čelní stěny boxu zavrtám pár dlouhých vrutů, přes ně natáhnu Fleece, přelaminuju, vytmelím a nikdo nepozná, že to není holý laminát. Povrch pak můžu jak čalounit tak i lakovat. Myslím, že neexistuje vestavba, kterou bych tímto způsobem nedokázal. Musím na to ale myslet už při volbě subwooferu a ne že budu chtít do blatníku zastavět 100 litrovou ozvučnici pro velkou patnáctku.
co je to "fleece"

All
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od All »

Tlustý elastický hadr, který se natáhne tak aby ti dal žádoucí tvar a pořádně se prosytí pryskyřicí.
Přílohy
FixF-prezent.jpg
FixF-prezent.jpg (62.41 KiB) Zobrazeno 8645 x

All
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od All »

Třeba tohleto jsem s tím dělal.
Přílohy
100_2763.jpg
100_2763.jpg (92.06 KiB) Zobrazeno 8638 x

OXiDE.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXiDE.cz »

w kterým e-shopu se to dá sehnat?
Felda forever

All
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od All »

V e-shopu u mně. http://autoaudio.wsc.cz. Je to v příslušenství-různé. Najdeš tam i stručný návod.

choze
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od choze »

ten fleece - je OK, dělal jsem s ním, jde s ním v podstatě udělat skoro všechno.

Chaindler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Chaindler »

BlackHole píše:Potřebuji navrhnout ozvučnici. Znám objem, znám některé rozměry (dané rozměry kufru) a tvar. Teď jde o to nastavit ty neznámé rozměry, abych se trefil do objemu. Ten tvar je poměrně složitý, tak jsem si to namaloval v Cinemě a CADu, ale objemy se tomu počítat nechce :cry:
Proto se ptám: jak tohle řešíte? Radši budu tady za vola, než abych dopadl jak minule, kdy jsem celou noc odvozoval vzoreček pro objem komolýho hranolu (přes bázový vektory - lahoda :lol: ), abych ho ráno během třech minut našel v Bartchovi :(
Ve finále by měla ta krabice vypadat asi takhle:

Obrázek
CAD umi pocitat objemy, je to pod menu "dotazy"
Mitsubishi Eclipse 92 - 2.0 16V - Denso Iridium Power - už jen motor
Mitsubishi Eclipse 93 - bez motoru
Mitsubishi Eclipse 93 - 2.0 16V Turbo - jenom motor

Uvidíme co z toho poskládám :)

Vavre

Příspěvek od Vavre »

Když už jsme u těch objemů, je jedno jaký bude mít ta bedna tvar? Když zůstane zachována litráž?
CRX 1.6 16v, http://WWW.BARUM-PNEU.CZ- pneumatiky, disky, alu kola, http://WWW.MOJEKOLO.CZ, http://WWW.GHOST-BIKES.CZ

Celica2.0GTI

Příspěvek od Celica2.0GTI »

Není to ta samá tkanina co se používá na pokládku na zem je to jakoby pevná vata je to pružný a zároven to neroztrhneš musí se to řezat

Goldies
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Goldies »

Myslis MIRALON??
Japonci na konci
Nissan Pathfinder - jen tak na práci
Honda Civic 8g 1.8 V-tec - jen tak pro ženu
Toyota MR2 ZZW30 2ZZ - jen tak pro radost
Yamaha Majesty 250 - jen tak na lítačku

OndrejGTi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndrejGTi »

objem cudnych telies... cez goniometricke funkcie (sin,cos..)+musis vediet rozmery a uhly sa k tomu dopocitas relativne vpohode... len to chce klud...
ZAMETAC INZERCIE Na nevhodne OT/pokec v INZERECII ma upozornite stlacenim modreho tlacidla.

All
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od All »

Celica2.0GTI píše:Není to ta samá tkanina co se používá na pokládku na zem je to jakoby pevná vata je to pružný a zároven to neroztrhneš musí se to řezat
Není to žádný Mirelon ani nic jiného na podlahy.

El Dave
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od El Dave »

sem v ozvučnicích uplnej začátečník mohl by mi prosím moc někdo říct čím mám začít...hlavně výpočty...mam 15" woofer od US-Blaster....díki ti předem
Škoda fabia

fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fancarhifi »

Pokud je US Blaster seriózní výrobce tak by jsi měl mít v manuálu návod i na jeho použití v ozvučnicích pro které je vhodný.Jako údaje pro výpočet ozvučnice jsou nutné Vas, Qts apod. podle kterých se vypočítá objem.Důležitá je i velikost nátrubku pro BR.

El Dave
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od El Dave »

Aha...děkuju moc kouknu na obal od woofru...díky
Škoda fabia

Odpovědět

Zpět na „Autohifi“