Carputer - PC v autě

Vše o muzice v autě - rady, postupy jak na to, možnost přidávat i fotky instalací.

Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan

Odpovědět
BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

Není to zase tak zlé. To PICko je běžně dostupné, dvě součástky bude potřeba vymlátit ze Škodovky a zbytek je v pohodě.
Při zběžné prohlídce jsem tam ale nenašel návrh plošňáku, nebylo by od věci napsat tomu Tilenovi, jestli ho nemá, a taky o fotky (hlavně z instalace). V nejhorším případě by tu DPS navrhl kámoš, ale je strašně línej :lol:
Mazda3 2.0i 150PS/6000ot. & 187Nm/4500 ot.

HonzaN

Příspěvek od HonzaN »

O.K.
už jsem mu napsal (ráno), zda mi to nemůže poslat (tedy fyzicky zkompletované a naprogramované). Počkám na odpověď. Podle toho se zařídím dál. Kdyby mi to poslal za rozumnou cenu, asi bych to od něj vzal (když už jsem ho o to požádal). Kdyby ne, dokumentaci by dal snad bez problémů. Každopádně i kdyby mi to poslal fyzicky, dal bych Ti to třeba k dispozici - třeba bude mít někdo zájem v budoucnu.

Zatím díky a ozvu se
Honza

BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

Tak a teď třeba zpátky k věci: Na těchhle stránkách je docela zajímavá alternativa k mini-ITX počítačům. Pokud někdo staví performance car a jde mu o rozměry a váhu, tak tohle mi přijde ideální: 175x234mm při výšce 50 mm. A ani ty ceny nejsou nejhorší.
BTW, trochu jsem si hrál s programem Talisman, který umožňuje kompletně měnit uživatelské rozhraní window$. Na netu je pro něj spoustu témat, která lze snadno upravit ke svému obrazu:
Obrázek
(sorry za kvalitu, v reálu to vypadá líp :wink: )

STEVE_AMG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od STEVE_AMG »

AHOJ...MÁM ZÁLUSK NA EM151 CASE OD EMKA...CO VY NA NÍ???JDE DO TĚCH MINI ITX DESEK DÁT PROCESOR Z NORMÁLNÍHO STOLNÍHO POČÍTAČE NEBO MUSEJÍ BEJT NĚJAKÝ SPECIÁLNÍ???
TY LIGHTBOOKY MI PŘIJDOU NEVÝHODNÝ Z HLEDISKA MOŽNOSTÍ DALŠÍCH VÝKONOVÝCH UPGRADEŮ...
A CO TY PROVOZNÍ TEPLOTY ZDROJŮ, KTERÝ SE POHYBUJOU MEZI 0-45 STUPŇŮ???JÁ BYCH TAM TEN CASE TOTIŽ ASI NECHAL NA PEVNO...A KOR TEĎ V LÉTĚ KDYŽ PŘIJDU DO ROZPÁLENÝHO AUTA TAK JE TAM TA TEPLOTA URČITĚ VYŠŠÍ...
NA CO SI MÁM DÁT POZOR PŘI VÝBĚRU KOMPONENT(ABYCH NEKOUPIL VĚCI, KTERÝ NAKONEC NEPŮJDOU DÁT DOHROMADY...)???
JE LEPŠÍ DÁT 60W NEBO 80W ZDROJ???
A JEŠTĚ MĚ NAPADÁ: KDYŽ CHCI ABY MI CARCOMP ZVUKEM ŽIVIL REPRO TAK K TOMU POTŘEBUJU ZESÍK NEBO TO JDE NĚJAK ŘEŠIT JENOM PŘES RÁDIO???A PROTOŽE BUDU MUSET RÁDIO ODMONTOVAT ZE STŘEDOVÉ KONZOLE TAK MĚ ZAJÍMÁ JAK HO NAHRADÍM, PROTOŽE O NĚJ NECHCI PŘIJÍT A NECHCI HO ANI PŘIJÍMAT Z INTERNETU...PORADÍTE???

DÍKY STEVE

OndrejGTi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndrejGTi »

cez radio by to slo ak by malo vstup, inak je treba zosik.
ZAMETAC INZERCIE Na nevhodne OT/pokec v INZERECII ma upozornite stlacenim modreho tlacidla.

HonzaN

Příspěvek od HonzaN »

To Steve_AMG & OndrejGTi
Pozor na "pseudovstupy" na autorádiu. Můj návod obsahuje poznámku "přídavné audiovstupy", s čímž jsem se spokojil. Odpověď od Škody auto na možnost zapojení byla: "Přídavné audiovstupy jsou v Návodu k obsluze uvedeny, ale jejich aktivace a popis není nikde uváděn, neboť tato rádia mají tyto vstupy připraveny do budoucnosti pro další originální příslušenství. V současné době je jakékoliv připojení externího audia na tyto vstupy zaznamenáno ve vnitřní paměti rádia a v případě, že dojde k poškození nebo závadě rádia, je toto důvod k odmítnutí reklamace"

BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

STEVE_AMG> Ty case z Emka jsou primárně určené pro Mini ITX desky VIA EPIA, které mají CPU integrované na desce (většinou to bývají routery nebo elektronické pokladny a s upgrady se nepočítá).
Pokud jde o teploty atd. k tomu by se měl vyjádřit Ondras, ten už to má tuším hotový. Ale je fakt, že v kabině není problém naměřit i 60°C, proto se taky většina carputerů dává do kufru. Další problém je kondenzace vlhkosti, já to asi budu řešit silikagelem, v nejhorším případě goretexový ventily.
Ad zdroj, obecně platí čím výkonější tím lepší. Jinak se může stát, že připojíš nějaká USB zařízení (klasicky GPS a třeba externí USB disk) a ten zdroj to prostě neuživí.
Ad muzika - nejlepší by bylo zapojit to rovnou přes zesilovač, jinak se to liší vůz od vozu. Třeba Mazda má modulární audiosystém a jediná šance byla připojit to na vstup pro hlasovou navigaci. Podivné, ale funkční :wink:

STEVE_AMG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od STEVE_AMG »

No jo ale na normální motherboard zase neseženu takhle malej case...Asi by to vážně bylo nejednodušší řešit notebookem...Ale zajímá mě jestli ten 80W zdroj bude schopnej utáhnout právě normální provoz carputeru...Nebo mám hledat alespoň 100 nebo 120W zdroj???Ty už by mohlo stačit ne?A jak je to s vykoností těch via epia desek???Hlavně mi jde o provoz multimedií a ta navigace tam asi taky půjde ale s couvacím asistentem nebo něčím podobným moc nepočítám...I když nikdy neříkej nikdy...K tý kondenzaci- to tam dáš nějakej pytlíček se silika gelem, kterej bude mít někde pár direk a tím je to vyřešený???

STEVE

Valys
Kontaktovat uživatele:

Re: Carputer - PC v autě

Příspěvek od Valys »

Ondras píše:Jelikož vypadá, že to pár lidí bude zajímat, tak se svěřím o svém již téměř dokončeném carputeru

Obrázek

Je to v podstatě obyčejné PC s některými speciálními komponentami nutnými pro jeho specifické nasazní. URL přidáno jen u "exotických" komponent

Základní deska: VIA EPIA M10000 s integr. CPU ( http://alzasoft.cz/DetailPage.asp?DPG=43168 )
Disk: Seagate 80GB
Ram: 512MB Kingston DDR266
Case: EMKO 141, 10.8-20V ATX (není na fotce) ( http://www.emko.cz/emko_cz/skrine/em-141.html )
Display: Navilock 7" aka Lilliput 619, VGA dotykový (USB) ( http://tinyurl.com/5rkjk )
Klávesnice + myš: Labtec Edge bezdrát
GPS: Navilock USB

To celé jsem schrastil za nějakých 17350 bez daně. Všecko jem koupil maloobchodně (se smlouváním o ceně) v česku. PC pojede na Windowsech XP. Většina ovládnáni bude řešena pomocí speciálního SW přes touchscreen. Klávesnice a myš bude jen jako záložní řešení. Další možností ovládání je využití RF dálkače ATi Remote Wonder. Možnosti PCčka jsou prakticky neomezené. Bude to umět GPS navigaci, přehrávat MP3, DivX, CD+DVD (při připojení optické mechaniky), při vybavení TV tunerem to přijme TV singál, je možno použít USB kamery jako couvacího asistenta. Na snadě je on-board diagnostika přes EOBD, tzn. můžete si vyrobit virtuální budíky jak má Skyline, atd., atd.

Monitor pobere i kompoztní video, takže připojení např. autorádia s DVD, nebo PS není rovněž problém.

K Vašim dotazům:
Je to touch?
Jaky ma rozliseni?
Jak mas vyresenej zdroj?
Prevodnik 12>220?
Co mys?
nejakej trackball?
A jak mas vyreseno s GPS?
je
fyzicky 800x480, interpolací do 1280x768, já jedu na 800x600
ATX zdroj se vstupem 10.8-20V stejnosměrně, časem přibude power sequencer (PC se po nastartování probudí, po vypnutí zapalování uspí)
ne
bezdrát Labtec
ne
USB přijímač NaviLock

co vydrží ten disk při jízdě na našich silnicích..
Dobrá otázka. Vhodnější by byl 2.5" disk z ntb, ale jsou pomalé a drahé. Budu to řešit odtlumením celého casu od karoserie "hrbolatým molitanem" nebo podobným matrošem. Pokud to nebude stačit a disk zdechne, tak pořídím 2.5" verzi :idea:
Možná už se to tu někde psalo, ale chci se zeptat jakej máš vstup do toho monitorku-? já mám 7" LCD ale ne touchscreen, je to jen 7" širokouhla LCD TV, a celkem mě zajímá jestli mi to půjde k tej mini ITX desce, nebo jestli je podmínka TV Outu, silě totiž uvažuju o stavbě carputeru, jedinou věcičku co sháním a nemohu sehnat je touchpad.. jako majé notebooky.. sem to chtěl zakomponovat do palubní desky, ale asik to vypadá na nejhorší a budu muset pořídit myš :o///

Valys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valys »

a ještě jedna věc.. pořizuju si do toho 60GB 2.5" disk, ale ta deska má UltraDMA 133/100/66, takže to je pro 3.5" disky.. existuje nějaká redukce mezi těmito periferiemi? nebo musím jet přes USB z ext disku?

Valys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valys »

Valys píše:a ještě jedna věc.. pořizuju si do toho 60GB 2.5" disk, ale ta deska má UltraDMA 133/100/66, takže to je pro 3.5" disky.. existuje nějaká redukce mezi těmito periferiemi? nebo musím jet přes USB z ext disku?
Tak už jsem to našel :o) existuje na to obyčejný kabel....

OndrejGTi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndrejGTi »

4Ondras: Vies take podlozky pod mys s kablom a pise sa na to dotykovym perom..... to by myslim bolo riesenie :wink:
ZAMETAC INZERCIE Na nevhodne OT/pokec v INZERECII ma upozornite stlacenim modreho tlacidla.

BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

Možná už se to tu někde psalo, ale chci se zeptat jakej máš vstup do toho monitorku-? já mám 7" LCD ale ne touchscreen, je to jen 7" širokouhla LCD TV, a celkem mě zajímá jestli mi to půjde k tej mini ITX desce, nebo jestli je podmínka TV Outu, silě totiž uvažuju o stavbě carputeru, jedinou věcičku co sháním a nemohu sehnat je touchpad.. jako majé notebooky.. sem to chtěl zakomponovat do palubní desky, ale asik to vypadá na nejhorší a budu muset pořídit myš :o///
Já osobně bych do LCD TV asi nešel, zkoušeli jsme ji u kámoše a moc spokojen s tím nebyl. Fyzické rozlišení bylo upachtěných 480*234 a při prvním pokusu o interpolaci začaly problémy s obnovovací frekvencí - displej jakoby zrnil, kontury statických objektů rozsypané a menší písmo prakticky nečitelné, použitelnost témeř nulová.
Na obrázku je vidět jakoby rozřepené vertikální linie:

Obrázek

Pohyblivé objekty vypadaly vcelku dobře, koukat na filmy se dalo :lol: Ale číst v mapě prostě nešlo :( Takže displej odešel zpět k prodejci.
IMHO je ta situace neřešitelná, bo TV-OUT má napevno obnovovací frekvenci 50 Hz. Možná pokud je ta tvoje TV kvalitnější, tak si s tím poradí, doporučuji předem vyzkoušet.
Já osobně teď šetřím na osvědčený Navilock s touchscreenem, který zvládne 1024*768.
Ale zpět k Tvé otázkce, ITX desky VIA Epia mají kromě VGA výstupu i TV-Out.

Valys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valys »

BlackHole píše:
Já osobně bych do LCD TV asi nešel, zkoušeli jsme ji u kámoše a moc spokojen s tím nebyl. Fyzické rozlišení bylo upachtěných 480*234 a při prvním pokusu o interpolaci začaly problémy s obnovovací frekvencí - displej jakoby zrnil, kontury statických objektů rozsypané a menší písmo prakticky nečitelné, použitelnost témeř nulová.
Na obrázku je vidět jakoby rozřepené vertikální linie:

Obrázek

Pohyblivé objekty vypadaly vcelku dobře, koukat na filmy se dalo :lol: Ale číst v mapě prostě nešlo :( Takže displej odešel zpět k prodejci.
IMHO je ta situace neřešitelná, bo TV-OUT má napevno obnovovací frekvenci 50 Hz. Možná pokud je ta tvoje TV kvalitnější, tak si s tím poradí, doporučuji předem vyzkoušet.
Já osobně teď šetřím na osvědčený Navilock s touchscreenem, který zvládne 1024*768.
Ale zpět k Tvé otázkce, ITX desky VIA Epia mají kromě VGA výstupu i TV-Out.
S tím právě tak nějak počítám s tím TV Outem, ale já už mám LCD TV doma... tak se mi nechce zase investovat do Navilocku, je to pálka jak bejk, ale ještě předtím než se do něčeho pustím to zkusím doma na PC píchnout na TV Out a vyzkouším to jak to bude makat.. jako když sem si na tom pouštěl DVD tak byl obraz vysoce pěkný, ale uvidí se až na Textech... a pokud to nebude splňovat moje požadavky na GPS a internet přes mobil tak půjde do světa a budu shánět jiný, ale ted řeším otázku ovládání, nechci myš, ale také nemohu sehnat žádnej touchpad.. abych si ho mohl zakomponovat do palubní desky v autě :o///

BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

Možností je víc - buď výše zmíněný tablet, ale s tím je spojená nutnost použít tužku.
Nebo kuchnout a někam pěkně zalaminovat trackball.
Obrázek
Zkoušeli jsme i ovládání hlasem, ale to nedoporučuji - sice se nám povedlo odfiltrovat šum v pozadí (motor, aerodynamika...), ale stejně to rozpoznávání příkazů nebylo nic moc.
Další možností je IR dálkové ovládání, ale třeba posunování mapy v nějakém GPS softwaru by bylo dost krkolomné.

OXiDE.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXiDE.cz »

BlackHole píše:Možností je víc - buď výše zmíněný tablet, ale s tím je spojená nutnost použít tužku.
Obrázek
Zkoušeli jsme i ovládání hlasem, ale to nedoporučuji - sice se nám povedlo odfiltrovat šum v pozadí (motor, aerodynamika...), ale stejně to rozpoznávání příkazů nebylo nic moc.
Další možností je IR dálkové ovládání, ale třeba posunování mapy v nějakém GPS softwaru by bylo dost krkolomné.
já uvažuju že bych do madla u spolujezdce zalaminoval tarckball - do toho držadla jak se s nim zavíraji dveře.
Felda forever

Valys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valys »

BlackHole píše:Možností je víc - buď výše zmíněný tablet, ale s tím je spojená nutnost použít tužku.
Obrázek
O trackballu vím, to jsem také našel, a beru to jako poslední možnost.. dík za info, teď už jen sehnat pár chechtáků na dokoupení dalších komponent a hurá na to... funkčnost počítám tak za cca 2 - 3 měsíce +/- protože ted mě čekaj ještě úpravy na autě a novej lak :o)

OndrejGTi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndrejGTi »

OndrejGTi píše:4Ondras: Vies take podlozky pod mys s kablom a pise sa na to dotykovym perom..... to by myslim bolo riesenie :wink:
Oprava: nie 4Ondres, ale 4Valys :oops:

Inak
- na TVout sa frekvencia da menit (ale asi len skokovo 50-60-100Hz, teda mne sa dala)
-to co robilo BlackHolovi, to mne tiez robilo na klasickom TV 63cm. Plocha totalne necitatelna a rozmazana, ale filmy nadherne.... :roll:

Valys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valys »

OndrejGTi píše:
OndrejGTi píše:4Ondras: Vies take podlozky pod mys s kablom a pise sa na to dotykovym perom..... to by myslim bolo riesenie :wink:
Oprava: nie 4Ondres, ale 4Valys :oops:

Inak
- na TVout sa frekvencia da menit (ale asi len skokovo 50-60-100Hz, teda mne sa dala)
-to co robilo BlackHolovi, to mne tiez robilo na klasickom TV 63cm. Plocha totalne necitatelna a rozmazana, ale filmy nadherne.... :roll:
To LCD co mám je asik měsíc staré, kupoval sem ho v elektrocity, tak doufám že se přes PC bude chovat pěkně :o)

Valys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valys »

Tak jsem byl testovat to LCD na TV Outu na PC a nakonec sem se rozhodl pro jeho prodej a koupi Touchscreenu, takže až se prodá LCD TV a našetří pár korunek navíc tak jdu do nového montoru. Mohl by mi někdo postal třeba foto jak vypadá obraz? zajímá mě to z ohledu navigace. děkuji...

HonzaN

VWCDPIC

Příspěvek od HonzaN »

To BlackHole:

Tak mi kolegové z práce spáchali to zařízení na emulaci CD měniče do autorádia. Funguje to perfektně.
Problém byl s připojením do svorkovnice autorádia. Konektor samotný se neprodává. Škoda audo nabízí pouze celý kabel z autorádia do CD-měniče. Cena okolo tisíc korun. Od kolegů bylo celé zařízeníčko za flašku (ještě ji dlužím) + cena PIC (29,- Kč).
Místo kabelu jsem použil (jak radil ten slovinec) část IDE kabelu, který přesně pasuje na konektory v rádiu (musí se tedy pečlivě oříznout ta umělá hmota okolo a pak kluci IDE koncovku (které se po oříznutí samozřejmě rozpadne a zbyde jen ten kus co je potřeba s "obnaženými" trny z rubu) olepili nějakou izolační pastou, aby se při manipulaci kabely neutrhly.
Použili přesně návod, co je na tom webu (jen snad použili jiný kondenzátor, s tím doporučeným to nefachalo - vyzkoušeno měřením na stole) včetně naprogramování PIC (použil jsem PIC12F629). Fungovalo na první šlápnutí.
H.
Přílohy
PICT0004_o.jpg
PICT0004_o.jpg (0 bajtů) Zobrazeno 3655 x
PICT0002_o.jpg
PICT0002_o.jpg (0 bajtů) Zobrazeno 2317 x

Valys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valys »

Pro Ondras

Pouštím se pomalinku do stavby Carputeru a zajímá mě pár věcí, už sem si objednal 8" dotykové LCD, nikdy sem dotykové LCD neměl, tak mě zajímá jak tam řešíš pravé tlačítko myši? Na Notebooku to je jasné, tam jsou tlačítka, ale jak je to tady? Za další bych potřeboval radu ohledně navigace, poradit nějaký dobrý soft na navigaci a pomoc s výběrem GPS snímače.. Po tom SW bych požadoval komplet ČR (pokud možno včetně ulic) a hlavně co nejpodrobnější německo. A jak to máš s teplotou přes léto? nepřehřívá se ? Předem ti moc děkuju za informace o tvých zkušenostech.. až budu mít hotovo (výhledově max 2 měsíce) tak se podělím o své zkušenosti...

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

Pravé tlačítko myši, se řeší malým okýnkem, které je always-on-top. Když do něho tapneš, tak příští tapnutí kdekoli na obrazovku je bráno jako right-click.

Navigace - určitě MapFactor ( http://www.mapfactor.cz/produkty/navigator.html )

Snímač - mám USB ( http://www.cybex.cz/Produkt.aspx?Shortcut=VIP-322613 )

S přehříváním v létě zatím nevím, protože jsem už delší dobu bez monitoru a nemám teď čas se projektem zabývat. Předpokládám, ale že při umístění PC pod sedačku nebude s teplotou problém
|\/| /\ '|' | '/. ~ < | \/ | < ~ \/ | |< <> |\|

alp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alp »

mam takovej drobnej dotazek.
Jak resite virtualni klavesnici ? Ja jsem chtel pouzit Windows XP tablet edition, jenze ty se nedaj nikde sehnat v krabicove verzi, protoze se dodavaji jen svazany s hw. Jak to resite ?

... jinak mam to v cernym aute, pod cernou sedackou v kuzi a neprehriva se to ...
BMW e34 540iG v8, 6kvalt, obyvak packet, Felicia 1.3MPI, Favorit 1.5individual

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

Virtuální klávesnice je součástí i obyč WXP. Obvykle není ale potřeba. Navigační softy už bývají přizpůsobeny zařízením s dotyk. obrazovokou a mívají vlastní "klávesnice". Na nějaké větší psaní doporučuji bezdrát. klávesnici třeba tuto: http://atcomp.cz/presmerovani.aspx?goto ... bozi=57265
|\/| /\ '|' | '/. ~ < | \/ | < ~ \/ | |< <> |\|

Valys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valys »

alp píše:mam takovej drobnej dotazek.
Jak resite virtualni klavesnici ? Ja jsem chtel pouzit Windows XP tablet edition, jenze ty se nedaj nikde sehnat v krabicove verzi, protoze se dodavaji jen svazany s hw. Jak to resite ?

... jinak mam to v cernym aute, pod cernou sedackou v kuzi a neprehriva se to ...
Neplánuju virtuální klávesnici. už sem někde viděl takovou malou napodobeninu klávesnice k Notebooku.. uplně v klidu se mi vejde do kastliku, a připadá mi to pohodlnější...

Valys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valys »

Ondras píše:Pravé tlačítko myši, se řeší malým okýnkem, které je always-on-top. Když do něho tapneš, tak příští tapnutí kdekoli na obrazovku je bráno jako right-click.

Navigace - určitě MapFactor ( http://www.mapfactor.cz/produkty/navigator.html )

Snímač - mám USB ( http://www.cybex.cz/Produkt.aspx?Shortcut=VIP-322613 )

S přehříváním v létě zatím nevím, protože jsem už delší dobu bez monitoru a nemám teď čas se projektem zabývat. Předpokládám, ale že při umístění PC pod sedačku nebude s teplotou problém
Dík moc.. ten right click mi vrtal dlouho hlavou, ty softy vyzkouším, aspoň se mám na koho obrátit a není to jen klubko spekulací..

alp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alp »

Valys píše:
alp píše:mam takovej drobnej dotazek.

Neplánuju virtuální klávesnici. už sem někde viděl takovou malou napodobeninu klávesnice k Notebooku.. uplně v klidu se mi vejde do kastliku, a připadá mi to pohodlnější...
jo tu uz mam ... vcetne mysi a je to na infra ... ale preci jen jsem i tak premyslel nad virtualni :) ... pouzivam na navigaci leta PocketPC a tam jsem si na to vytukavani celkem zvykl :))))
BMW e34 540iG v8, 6kvalt, obyvak packet, Felicia 1.3MPI, Favorit 1.5individual

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Řeším stavbu CarPC a sháním praktické informace k teplotním výkyvům v autě (-20C v zimě až cca +50 v létě na slunci) a dopadům na MB, HD, monitor, ... Rozhoduji se, jestli montovat napevno nebo nosit "v kabele".

Odpovědět

Zpět na „Autohifi“