4pistky na 16 palcova kola

Nápravy, podvozky, snižování, brzdy, řízení - vše kolem náprav a brzd

Moderátoři: Fáboš, Bohuš, Kane13, Ritchma

LiberaleMiguel2

Re: 4pistky na 16 palcova kola

Příspěvek od LiberaleMiguel2 »

Pochopil. Slíbil jsem to měření, tak aspoň něco ;-)
Tvrdit mi, že to brzdí hůř je prostě nesmysl....
JSEM ZPÁTKY NA SVÉM PŮVODNÍM PROFILU, TAKŽE COKOLIV PIŠTE NA LiberaleMiguel (bez dvojky)

crocjirka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od crocjirka »

ale to je presne ono, tys pochopil pulku z toho co napsal, on napsal, ze v kritickych situacich to muze vest k selhani... a jinak k tomu mereni: mate oba stejna kola, vahu(dost pochybuji vzhledem k tomu ze ma 2,7) stejne gumy(stari vzorek atd)
ex:opel tigra 1.4 16v,opel tigra 1.6 16v,peugeot 106 1.4 sport,seat leon 1.8T 200PS+,ibiza 1.9TDI 6L 170PS, octavia RS combi 1.8T
NOW: family car skoda octavia 2 RS combi 2.0TSI 200 teplejch poniku...
facebook.com/jiriprokopfotograf

LiberaleMiguel2

No já vím, ale tak to je zase o řidičovi, jestli dojde k selhání ;-) a radši ať dojde k selhání tím, že zablokouju kola, které dokážu regulovat než k selhání z přehřání brzd, se kterým už neudělá vůbec nic ;-)
A k tomu měření jsem všechno napsal, stačí si to přečítst kousek nahoře :-) rozdíl 0,7G je dost velký na to, aby to bylo jenom váhou a lehčími koly 8) Navíc on má sice lehčí kola, ale já zase o dost těžší kotouče, tím se ten rozdíl v rotující hmotě celkem srovnává...
JSEM ZPÁTKY NA SVÉM PŮVODNÍM PROFILU, TAKŽE COKOLIV PIŠTE NA LiberaleMiguel (bez dvojky)

crocjirka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od crocjirka »

btw cim ze si to meril? mobilem? protoze pokud se nemylim, tak 3G uz je smrtelne pretizeni.. :lol:
ex:opel tigra 1.4 16v,opel tigra 1.6 16v,peugeot 106 1.4 sport,seat leon 1.8T 200PS+,ibiza 1.9TDI 6L 170PS, octavia RS combi 1.8T

LiberaleMiguel2

Jo, akcelerometrem v mobilu, ten je dost citlivý. Vím, že to není úplně nejpreciznější způsob měření, ale měřili jsme oba stejným "přístrojem" tak pro porovnání to stačí. Proč by mělo být 3G smrtelné ? Neplcáej prosím tě... :roll:

crocjirka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od crocjirka »

dobre tak trosku lekce fyziky.. mas 100kg... pretizeni 3G znamena, ze na tebe tlaci tvoje vaha x3 ;) skus si dat na hrudnik 300kg balvan ;)

LiberaleMiguel2

V posilovně zvedám 260kg na legg press, problém ?
Zkus si najít na kolik se dělají klece v autěch pro rally atd ;-) budeš překvapený....a ti řidiči v tom ty bouračky přežijou naprosto v pohodě. Dyť takové GT-R zvládne dát 1,5G bočního přetížení....

crocjirka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od crocjirka »

woe, legg press je uplne neco jineho :roll:

tholis
Moderátor

Příspěvek od tholis »

crocku mám pocit že 3g je fakt v pohodě... Na astronauty působí tuším při startu cca 20G 8) Ono že na tebe př brždění působí 3x tolik není tak divný..

Edit:

Přetížení

zdroj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gee" onclick="window.open(this.href);return false;

Při startu raket jsou astronauti vystaveni vyššímu gravitačnímu zrychlení než panuje na Zemi. Při startu Apolla činilo 4 g, v raketoplánu jen 3g.

Při 2g lidé pociťují tíži končetin, při 3-4 g nedokáží vzpřímeně stát, dýchání a otevírání očí je namáhavé.

Při 4-6 g většina lidí upadne do bezvědomí (blackout) z odkrvení mozku, trénovaní piloti však ve speciálním obleku zdolají i 9 g.

Při 20 g již hrozí fraktury kostí.

Nejlépe se přetížení snáší vleže na zádech (10-17 g po dobu až 3 min). Naopak přetížení „hlavou dolů“ je extrémně nebezpečné, vzniklý přetlak vede k překrvení sítnice, což se projeví „viděním rudě“ a následným výpadkem zraku. Samozřejmé je riziko mozkového krvácení.

Jako rekordní přetížení, které člověk přežil, se udává 179,8 g. Dotyčný David Purley ovšem nebyl astronaut, nýbrž závodník, a jeho rekord nepadl při startu rakety, ale při „přistání“ automobilu. Vzhledem k tomu, že sice přežil, ale v nepříliš kompletním stavu, nedoporučuje se zkoušet to po něm.

S přetížením se kupodivu musí více počítat v raketách než na povrchu planet. Jediná planeta ve Sluneční soustavě s gravitací výrazně vyšší než Země je Jupiter s 2,5 g, a tam se asi lidé hned tak nepodívají. Je značně nepravděpodobné, že by jakákoli obyvatelná planeta (respektive neplynná planeta vůbec) měla gravitaci ještě vyšší. 2,5 g by člověk téměř jistě přežil i dlouhodobě, pokud by byl v dobré fyzické kondici. Ostatně též na Zemi existují lidé, jejichž váha je 2,5x větší než hmotnost průměrného člověka, a i oni jsou schopni existovat a pohybovat se.
Naposledy upravil(a) tholis dne 15 úno 2014 17:07, celkem upraveno 1 x.
" www.autowerks.cz "

LiberaleMiguel2

Já vím, že to není uplně totéž, to jenom pro srovnání, že tělo trochu něco vydrží...

Však si změř svoje přetížení a Tholis třeba taky, ať áme srovnání. I když tohle už nebude až tak směrodatné, ale čistě pro zajímavost... Smartphony určitě oba máte, aplikaci jsme používali Driving forces ;-)
tholis píše:Vzhledem k tomu, že sice přežil, ale v nepříliš kompletním stavu, nedoporučuje se zkoušet to po něm.
:lol: :lol: :lol:

tholis
Moderátor

Příspěvek od tholis »

LM: Nemá smysl si to měřit, protože nemám srovnání. Navíc mám už dost unavenej podvozek, kterej dle mého dost degraduje přilnavost..Vyzkouším to na sosnové (pro taboo=technická uzavřená trať) a uvidím jak obstojí.

Zas když o tom přemýšlím je fakt že bych mohl porovnat brzdnou dráhu se sériovou octavii, platforma stejná, jen je větší převis na zádi...Schválně vyzkouším o kolik je znát progress a jestli vůbec... Pomalu s bojím co se dozvím... Vezmu pásmo, sprej a budu řídit jen a já a uvidíme co se dozvím.. Bohužel nebude na testovaných vozech nic stejné, krom dané třídy, ale to vlastně není podstatné.. Podstatné je jakékoliv auto zabrzdit co nejdříve=tedy uvidíme jestli jsem si výrazně polepšil.. 8)
" www.autowerks.cz "

LiberaleMiguel2

8)
Až seženu něco na meření, tak to taky změřím, pásmo nebo spíš by to chtělo krokoměr(nebo jak se to jmenuje takové to jezdítko co mají policajti :D )

tholis
Moderátor

Příspěvek od tholis »

Ono to chce aby byla dodrzena stejna rychlost...dle meho ideal je 50km/hod ..udelat caru pred ni udrzovat konstantni rychlost a po prejeti brzdit...kazdopadne dle ridice muze byt u takovehleho mereni neskutecna chyba mereni....
" www.autowerks.cz "

LiberaleMiguel2

No 50km/h mi příjde dost málo, čím větší rychlost, tím víc patrný rozdíl lepší pro měření, ne ? Ale zase při větší rychlosti je problém najít dostatečně rovnou, prázdnou a kvalitní cestu.
Stejný řidič v obou autech je samozřejmost. I když zase sešplápnout pedál na podlahu a nechat pracovat ABS není zas tak složíté. Řidič by udělal rozdíl spíš právě bez ABS, kdy je to prostě v nohách.
Jo a rychlost určitě hlídat přes GPS a ne podle tachometru
Naposledy upravil(a) LiberaleMiguel2 dne 15 úno 2014 17:24, celkem upraveno 1 x.

tholis
Moderátor

Příspěvek od tholis »

LM: Složité je ale zabrzdit vždy na čáře! O tom to celé j.. Jak zabrzdíš před či po je výsledek zkreslený.. třeba i o 2-3m 8)
" www.autowerks.cz "

LiberaleMiguel2

jo, to je fakt no
U toho měření přetížení tenhle problém není. Aplikace ti ukazuje přesnou rychlost podle GPS a prostě dupneš po brzdě a ono to zaznamená maximální G

Gooder

Příspěvek od Gooder »

Koukám, vyřešit brzdy nebude jen tak. Když jsem myslel, že už tomu rozumím, tak mi v tom Taboo jeho předposledním příspěvkem trochu udělal guláš :D Pokud zachovám poměr předek/zadek ohledně kotoučů a plochy pístů i po úpravě, bude to mít vliv na ABS?

OT: O tom Davidu Purleyovi to psal nějaký znalec :roll: Byl to jezdec F1 a v roce 1977 v kvalifikaci na GP Anglie narazil do zdi, na necelých 70cm zastavil ze 170km/h, takže auto nikam neletělo. A pokud vím, byl vcelku, sice měl těžká zranění, ale přežil a závodil i potom. Jinak největší přetížení přežil Kenny Bräck při nehodě IndyCar, 214G.

Ritchma
Moderátor

Příspěvek od Ritchma »

Nicméně měřit brzdný účinek mobilem dle přetížení a domnívat se, že mu brzdy fungují výrazně lépe je celkem úsměvné.
A 260kg legpress je nutný zmínit v tématu o brzdách. Bohužel ani to neni zajímavý číslo...
Opravdu nechápu jak je možný, že to tu taboo tak pěkně vysvětlí, naprostá většina lidí to pochopila a LM tu zase dělá rozumy. Opravdu ostuda...
Build shit car, call everyone haters....
Function > Form

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
Naposledy upravil(a) Taboo dne 27 srp 2014 06:15, celkem upraveno 1 x.
IQ stylingem nenahradis.

LiberaleMiguel2

Ritchma: chtěl bych vidět tebe pod 260kg ;-)

To mi chceš tvrdit, že auta dokážou dosáhnout většího bočního přetížení v zatáčkách než přímého při břždění ?

gizmi

Příspěvek od gizmi »

Miguel: tohle moc nechapu: "a radši ať dojde k selhání tím, že zablokouju kola, které dokážu regulovat než k selhání z přehřání brzd, se kterým už neudělá vůbec nic" ... muzes vysvetlit, kde tento problem hrozi? U golfa mam skoro 2x vetsi vykon a kroutak a na serii brzdach jsem zadne prehrati nikdy nezazil a u hondy VTi-cek taky ne. Pokud nekdo stavi special na nejake zavody, tak chapu vymenu brzd, ale zasahovat do brzd u auta na bezne jezdeni, ktere tuzingem zrychlim o nula nula nic? Proc? Proc rozhazovat cely odladeny system od vyrobce s veskeryma pomocnikama? Abych pak dopadl jako jeden mistni clen a pri lehkem pribrzdeni sel ven? Nevim, je to ted zase moda jako driv velka kridla a bohuzel malokdo se zajima o rozvod kapaliny, kapalinu, rozlozeni brzdeni a nastaveni pomocniku.

JRD McLAREN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRD McLAREN »

a nebolo by lepsie tu silu brzdneho ucinku lepsie "merat aplikaciou na zrychlenie" .. ??
teda na spomalenie vozu .. zo 100 na 0 :roll:
Člen Klubu Šlapacích Moskvičov
IMF Master Ignition Forum - http://imfsoft-forum.eu/

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
Naposledy upravil(a) Taboo dne 27 srp 2014 06:15, celkem upraveno 1 x.
IQ stylingem nenahradis.

xciba

Příspěvek od xciba »

tohle je taky vtipna uvaha: Ritchma: chtěl bych vidět tebe pod 260kg ;-)
tjn chlubis se "V posilovně zvedám 260kg na legg press, problém ? " s tvoji vahou co vasis bych se radsi ani nechlubil :lol:
nic proti tomu ale je to fakt jako srovnavat jablka s hruskama 8) :lol: (nebrat to jako narazku..)
ale kdyz na to koukam tak na omeze necham asi seriove brzdy a jen koupim koupim vhodne kotouce a desky :lol:
Vauxhall omega 2.5V6 ->VXR edition -> crazy omega https://www.youtube.com/watch?v=cd65a5H3yHI -> MV6
Ford Fiesta ST150
Golf VI GTI

Ritchma
Moderátor

Příspěvek od Ritchma »

Miguel - proč máš pořád potřebu se s Taboo hádat, když máš tak malý znalosti? Co se třeba mrknout na net než se tu ztrapňovat?

Opravdu tady nechci rozebírat co zvednu a nezvednu v posilovně v tématu o brzdách, hlavně proto, protože by mi to tady nikdo nevěřil a nemám potřebu někomu něco dokazovat. Ano zvednu 260kg na legpress bez problémů jednou nohou a nemám problém urvat 600kg+ bohužel jsem se nikdy nedostal na víc jak 10x560kg vzhledem k tomu, že se mi nikdy nepoadřilo sehnat dost 20kg kotoučů a pokud beru menší kotouče, není na ně dost místa. Pokud má někdo potřebu se dál k fitku vyjadřovat, tak SZ a ne tady, jinak to promažu.
Build shit car, call everyone haters....
Function > Form

LiberaleMiguel2

Gizmi: to už jsem tu taky psal... U Coupečka prostě není problém ty brzdy uvařit, při běžné jízdě ne, ale při blbnutí někde za městem už jo a při výletě na okruh taky, zvlášť na nějakém trochu rychlejším okruhu. Aleš má kvůli brzdění ze skoro 200km/h do první zatáčky zničený nový lak ;-) a já už taky 2x brzdil "očima" ;-)

Dobře, vybodneme se teda na jednotku toho čísla, říkejme tomu třeba Číslo z mobilu. Faktem ale je, že to bere data ze senzoru přetížení, který je v mobilu dostatečně přesný a citlivý. A prostě jsem naměřil o třetinu víc než Aleš na sérii...
Naposledy upravil(a) LiberaleMiguel2 dne 16 úno 2014 14:33, celkem upraveno 1 x.

BIGPAPA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BIGPAPA »

na jakým ukruhu se dá u první zatáčky mít 200km/h :shock:
Svět by byl o mnoho bezpečnejší, když by každý před vstupem do letadla musel sníst kousek slaniny....

LiberaleMiguel2

Na skoro každém ? Zvlášť když řídíš něco aspoň trochu svižného....

crocjirka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od crocjirka »

jak se nici novy lak brzdenim? to to hodil pres trechu?

LiberaleMiguel2

Vletěl do kačírku...

Odpovědět

Zpět na „Podvozek a brzdy“