Carputer - PC v autě

Vše o muzice v autě - rady, postupy jak na to, možnost přidávat i fotky instalací.

Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan

Odpovědět
Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

* Napájení mám taky 12V DC-DC ATX zdroj od Emka
* Napojení na ŘJ nemám, protože Matiz I má ALDL diagnostiku a zatím jsem nenašel vhodný HW+SW na čtení. Existují SW třa pro Oply apod., ale s Matizem to nefachá :(
|\/| /\ '|' | '/. ~ < | \/ | < ~ \/ | |< <> |\|

Návštěvník

Re: ako na to?

Příspěvek od Návštěvník »

OXiDE.cz píše:
rookie píše:
OXiDE.cz píše: jo, já se na to chystám, brácha mi udělá soft, kterej to bude všechno graficky ukazovat na displeji v autě. Podobně jako je to když dávaji F1
zaujima ma ako z RJ dostat tie udaje.. zobrazenie je detail.. mas k tomu nejake materialy? nejake dokumenty.. schemy.. ako budes komunikovat s RJ?
Vyberu si ridici jednotku, aby se dalo komunikovat s kompem
toto je prosim ta co za odpoved? aku ma informacnu hodnotu?

je mi jasne, ze potrebujem spojit pocitac s RJ.. dolezita je schema pripojenia.. potrebujes tam prevodnikz PC do RJ.. da sa kupit na webe.. nasiel som dokonca aj nejake schemy.. ale vsetko je to na OBD2.. to je novsi protokol.. moje auto (AUDI 80 B4) ma (asi) OBD1.. aj ked ten prevodnik by sa mozno dal pouzit.. horsie to bude asi s tym protokolom..

OXiDE.cz
Kontaktovat uživatele:

Re: ako na to?

Příspěvek od OXiDE.cz »

Anonymous píše:
OXiDE.cz píše:
rookie píše: zaujima ma ako z RJ dostat tie udaje.. zobrazenie je detail.. mas k tomu nejake materialy? nejake dokumenty.. schemy.. ako budes komunikovat s RJ?
Vyberu si ridici jednotku, aby se dalo komunikovat s kompem
toto je prosim ta co za odpoved? aku ma informacnu hodnotu?

je mi jasne, ze potrebujem spojit pocitac s RJ.. dolezita je schema pripojenia.. potrebujes tam prevodnikz PC do RJ.. da sa kupit na webe.. nasiel som dokonca aj nejake schemy.. ale vsetko je to na OBD2.. to je novsi protokol.. moje auto (AUDI 80 B4) ma (asi) OBD1.. aj ked ten prevodnik by sa mozno dal pouzit.. horsie to bude asi s tym protokolom..
Já plánuju si dát do auta řídící jednotku novou, která by umožňovala nahrát třeba 2 mapy. To se nedělá třeba ŘJ s RS232??

Ještě sem se o to tolik nezajímal - nemam komp v autě jelikož auto budu kupovat o těhle prázdninách - tak je možný že se někde seknu.
Felda forever

NoOne02

Carputer

Příspěvek od NoOne02 »

HI, tak jsem se take pustil do stavby CarPC a zajima me nekolik veci, nektere zde byly zminovany, ale nezodpovezeny:
1, Jak mate vyresenej odvod tepla, a to ted ve vedrech tak naopak pri -20 v zime (kondenzace vody)? Pri testech na stole ted v lete vydrzi muj proceror bezet do 84 C bez jakehokoli chladice coz mi prijdev lete spolu s dobou nez nabootuje s aktivnim chladicem dostatecny. Ovsem co pri dovolene v jiznich krajich ? Problem bude taky zime, auto mam parkovany venku a nerad bych aby se z toho zakourilo zkratem.
2, nikdo se tu nezminuje jak je to s viditelnosti LCD displayu za silneho slunce, nejsem zastanecem cernejch pohrebackech oken (a problemu na hranicich) :D
3, jak je to s ochrannou proti prepeti. Pri delsi rychle jizde na dalnici jsem se vsiml restartu antiradaru coz podle manualu znaci prepeti, dojde k nemu pri vypnuti vrtule na chladici. Podle servisu je vse ok.
4, jak s klasickym radiem? Ne ze bych ho poslouchal, ale nekdy se opravdu hodi.

Moje konfigurace:
priblizovadlo:A4 Avant 2,5 TDI r.v.03
case: MINI ITX EM-151
zdroj: EM-080FLS-DD
mb: VIA EPIA SP13000
zvukovka: SOUND BLASTER Live! 24-bit External
hdd: na testy 5GB z notebooka
inet: Siemens M35 pres RS32, bezdratovy klient Ovislink nebo D-Link az zjistim jak s antenou
vyhledove: DVB-T prijimac, onboard camera(y) (pro ty necham volnej PCI slot)

Uvedene komponenty bez zvukovky a LCD jiz mam, takze nejsem ve stadiu sneni. Case planuju na pevno prisroubovat pod sedacku, LCD klasicky vestavet do stredovy konzole, konektivite (RJ-45, audio, USB ...) padne za obet zaviraci popelnik. Sleepovani po vytazeni klicku ze zapalovani mi slibil jeden znamej elektronik Po vlastnim rozchozeni se zacnu venovat odstraneni win a prechodu na linux. Diky za prinosne odpovedi ci napady, po vlastni realizaci kterou stihnu snad behem leta rad predam info dal.

OXiDE.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXiDE.cz »

na týhle stránce sem našel nějakej CAR-PC, ale je to německy a moc se v tom nevyznám.

http://www.trustedshops.de/de/home/kate ... 15781.html
Felda forever

OXiDE.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXiDE.cz »

tohle by mohla bejt docela dobrá stránka

http://www.cartft.com/

zrovna to procházim, vypadá to, že se zabejvaji jenom Car-PC

PS: tak sem to zkouknul a vypadá to dobře, a ani to neni daleko.
Felda forever

BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

Ondras, PLS jak jsi spokojený s tím Navilockem přes USB? Doufám, že máme na mysli totéž, ten můj kdyžtak zde http://www.kasa.cz/index.php?0:2:gps_usb:0
Něco ve mně hlodá, že když je to takhle levné, musí to být šunt :roll: I když zase je fakt, že dneska není problém valit ve velkým z asijskejch továren gigahertzový družicový přijímače, takže je to jen o tom, jak se to čongům povede slepit dohromady a jak moc to olemtaj cínem :lol: :lol: Proto mě zajímá, jaké máš zkušenosti.
Jinak já plánuju takový carputer pro chudé - základ notebook s PIII, místo displeje TFT televize Roadstar, ovládání hlasem. Hlavní poslání - MP3, video, (USB disk v kufru :lol: ), navigace, časem možná parkovací asistent. Jen co se dostanu někam dál, tak sem hodím fotky.
Mazda3 2.0i 150PS/6000ot. & 187Nm/4500 ot.

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

Spokojený jsem. Moc jsem toho s ním zatím nenanavigoval, ale funguje tak, jak si představuju. Fachčí to s jakýmkoli softem, který komunikuje s GPSkou přes COM port (obsahuje to USB-COM emulátor). V ovladači si vybereš na jaký virtuální COM se to připojí a pak v navig. softu zvolíš GPSku z tohoto COM portu. Mám to přilepené na čelním okně pod stínítkem. Fachalo v pohodě i v zástavbě ve Warszawě. Dva satelity chutnul i v paneláku u okna (vevnitř). Rychlost je std. - tedy 1x za sekundu háže souřadnice, nadm. výšku, azimut a rychlost.

OXiDE.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXiDE.cz »

Ondras píše:Spokojený jsem. Moc jsem toho s ním zatím nenanavigoval, ale funguje tak, jak si představuju. Fachčí to s jakýmkoli softem, který komunikuje s GPSkou přes COM port (obsahuje to USB-COM emulátor). V ovladači si vybereš na jaký virtuální COM se to připojí a pak v navig. softu zvolíš GPSku z tohoto COM portu. Mám to přilepené na čelním okně pod stínítkem. Fachalo v pohodě i v zástavbě ve Warszawě. Dva satelity chutnul i v paneláku u okna (vevnitř). Rychlost je std. - tedy 1x za sekundu háže souřadnice, nadm. výšku, azimut a rychlost.
Hmm, tak asi do toho taky pudu :)
Felda forever

BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

IMHO je ta GPSka citlivá dost, už ji mám doma :wink: Sice tomu chvíli trvá než se to chytne, ale pak už pohoda. Polohu to určuje s přesností na desetitisíciny úhlový vteřiny, což by dávalo chybu v řádu centimetrů, ale jak asi víte z dobrých důvodů je přesnost omezena.

Ale teď taky něco důležitýho: Pokud na TV-OUT notebooku připojím displej s poměrem stran 16:9, jak to bude vypadat? Pro mě není problém napsat si obslužný soft ke svému obrazu, ale co ostatní programy? Třeba navigace by pak byla docela rozplizlá do šířky :twisted: Asi by nebyl nějaký program, který by tohle řešil, co? TV-OUT je TV-OUT. Nebo se mýlím?

OndrejGTi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndrejGTi »

BlackHole píše:IMHO je ta GPSka citlivá dost, už ji mám doma :wink: Sice tomu chvíli trvá než se to chytne, ale pak už pohoda. Polohu to určuje s přesností na desetitisíciny úhlový vteřiny, což by dávalo chybu v řádu centimetrů, ale jak asi víte z dobrých důvodů je přesnost omezena.

Ale teď taky něco důležitýho: Pokud na TV-OUT notebooku připojím displej s poměrem stran 16:9, jak to bude vypadat? Pro mě není problém napsat si obslužný soft ke svému obrazu, ale co ostatní programy? Třeba navigace by pak byla docela rozplizlá do šířky :twisted: Asi by nebyl nějaký program, který by tohle řešil, co? TV-OUT je TV-OUT. Nebo se mýlím?
Asi to bude ako na klasickom PC. Standardny ovladac ku grafickej s TV ma v sebe nejake nastavovacky ako normu, frekvenciu..... a aj prepinanie pomeru stran 16:9/4:3 (ak je slusny...). Tiez by sa to dalo cez POWERSTRIP, kde si obraz manualne zuzis na pozadovanu velkost, ulozis si to do akehosi "profilu" a ten si budes prepinat podla toho, ci chces aktualne 16:9/4:3. Inak ten powerstrip odporicam kazdemu. Super nastavovacky.... uz nikdy frekvencia 60Hz, ale aj viac ako udava vyrobca !!!!!!! Ja som napr pretaktoval 15" siemens z max 75Hz/1024*768 na 83Hz.... :lol:

Návštěvník

CHtěl bych si dát taky PC do auta. Ale nevím jak to udělat s napájením. Může mi někdo poradit. Diky ESTEZZ

milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

Anonymous píše:CHtěl bych si dát taky PC do auta. Ale nevím jak to udělat s napájením. Může mi někdo poradit. Diky ESTEZZ
Ondras urcite rad poradi 8)

iwi
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od iwi »

OndrejGTi píše: Ja som napr pretaktoval 15" siemens z max 75Hz/1024*768 na 83Hz.... :lol:
To je dost nebezpečné, pokud to tak budeš trápit delší dobu monitor ti lepším případě jen umře, v horším bouchne :shock:
Renaut Mégane Grandtour II 1,5dCi 74kW

OndrejGTi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndrejGTi »

iwi píše:
OndrejGTi píše: Ja som napr pretaktoval 15" siemens z max 75Hz/1024*768 na 83Hz.... :lol:
To je dost nebezpečné, pokud to tak budeš trápit delší dobu monitor ti lepším případě jen umře, v horším bouchne :shock:
Uz to mam dost dlho a prinajhorsom sa pokazi (je fakt uz dost stary...), ale vybuchnut nema preco. Ten monitor si pri prekroceni urcitej frekvencie sam vypne obrazovku, takze sa sam chrani pred blbymi nastaveniami. On ma v sebe naprogramovanu urcitu max. frekvenciu (pri tych 1024*768 je to tych 83,xx Hz) ale kedze to nieje normalizovana hodnota (85Hz), tak sa standardny ovladac nastavi na 75Hz (nevyuzita rezerva) Ja ho pomocou PowerStripu simulujem a frekvenciu si dosadim aku chcem (resp. co to da... :lol: )

PS.: 640*480/100Hz :roll: ..........130Hz :shock: :lol:

Ondras
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondras »

Anonymous píše:CHtěl bych si dát taky PC do auta. Ale nevím jak to udělat s napájením. Může mi někdo poradit. Diky ESTEZZ
2 možnosti:

1: Invertor (=12V -> ~220V). Je to velké, drahé, může to rušit audio, ale je to jednoduché a universální

2: ATX zdroj se vstupem =10V až =16V. Utáhne ale jen eneregeticky nenáročné PC (80W). Třeba s mini-itx deskou.

Projeď to tady dozadu, jsou tu odkazy...

OXiDE.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXiDE.cz »

Ondras píše:
2 možnosti:

1: Invertor (=12V -> ~220V). Je to velké, drahé, může to rušit audio, ale je to jednoduché a universální

2: ATX zdroj se vstupem =10V až =16V. Utáhne ale jen eneregeticky nenáročné PC (80W). Třeba s mini-itx deskou.

Projeď to tady dozadu, jsou tu odkazy...
no jo, ty uživatelé nečtou :twisted:
Felda forever

Michell

Příspěvek od Michell »

Mel bych dotazek kde a za kolik si sehnal to LCDcko... Nemam v planu stavet CarPC, ale HTPC, takze neco podobneho by se mi siklo... Dik

OXiDE.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXiDE.cz »

Michell píše:Mel bych dotazek kde a za kolik si sehnal to LCDcko... Nemam v planu stavet CarPC, ale HTPC, takze neco podobneho by se mi siklo... Dik
něco je na http://www.cartft.com - o něčěm jiným zatim nevim :(
Felda forever

BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

Taky není špatný http://www.mp3playerstore.com/. Pokud by něj někdo šel, dejte mi prosím vědět :wink:

HonzaN

Příspěvek od HonzaN »

LCD monitory (dotykové)

7"
http://www.patro.cz/objects/1074393075.html
8"
http://www.patro.cz/objects/1074393044.html

Jako PC použiji starší NB. Zatím vidím kromě rozšiřitelnosti interních karet oproti "klasickému" PC samé výhody.

Vše mám (teoreticky :-) ) vyřešeno, mám ale problém jak připojit zvuk z NB do autorádia.

Mám autorádio Stream / Octavii II. Mám sice nějaké technické údaje, kde jsou popsány svorky na rádiu, ale obávám se, že to podle popisu snad ani připojit nelze. Přitom v návodu k autorádiu je uvedeno - "možnost externích audiovstupů" - bohužel není popsáno více. Montážní návod k rádiu nemám. Pokud by někdo věděl a poradil - díky.
Honza

BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

Mno tak pokud to autorádio nemá někdo tady, tak se asi dál nedostanem, nebo hoď aspoň fotku, co je u těch svorek napsaný etc.
Můj názor: vykašlat se na rádio a propojit rovnou se zesíkem. :alien: Samozřejmě odrušit, protože z PC může lízt dost rušení (spínaný zdroj, HDD...).

HonzaN

Schema

Příspěvek od HonzaN »

Kdyby někdo věděl kudy kam, bylo by to super. V kramflecích se cítím v počítačích, ale jinak jsem pole neorané...
Přílohy
obr1.JPG
obr1.JPG (0 bajtů) Zobrazeno 2164 x
obr2.JPG
obr2.JPG (0 bajtů) Zobrazeno 3585 x

OndrejGTi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndrejGTi »

zda sa ze to radio ma iba 1 vstup, takze by si to mal zapojit rovno na zosik.

BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

Třeba by to šlo hodit i na ten vstup měniče CD. Kostra/L/R - ale nevím, jestli to bude rádio brát, když nebude připojená ta logika (data in/out), ale to bych radši nezkoušel. Fakt by to chtělo někoho, kdo s tím má osobní zkušenosti a nebude tady takhle blbě plácat jako já :lol: :lol:

OXiDE.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXiDE.cz »

já bych to zapojil na ten audio vstup z měniče jako to píše BlackHole.

Kdo se bojí nesmí do lesa :lol:
Felda forever

HonzaN

Příspěvek od HonzaN »

Tak jsem trochu pátral.
Není to tak kurňa jednoduché.
Nalezl jsem řešení na k9spud.com. Zde jsou návody na výrobu VWCDPIC zařízeníčka, které emuluje připojený CD měnič k rádiu. Do tohoto zařízeníčka prostě pak jen připojíte Cinche a je to.
Ačkoli jsem problematiku pochopil, jsem si zcela jist, že zařízení smontovat a naprogramovat nedokážu. No, v diskuzi jsem nalezl řešení přímo šité na mě (Oct II, Stream), tak jsem dotyčnému napsal, zda-li by nebyl ochoten mi to vyrobit a poslat. Součástky ho prý vyšly na 4 eura, snad bude s konečnou cenou rozumný. Je ze Slovinska, tak mi snad jako téměř sousedovi vyjde vstříc.
Honza

BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

Hele tak mi pošli schema nebo adresu tý diskuse, já bych ti to sfouknul. Přece jen je Slovinsko trošku z ruky.

Návštěvník

No to kdybys dokázal, to by bylo zlatý - ani jsem se neovažoval doufat. Jelikož se v tom nevyznám, nemám ani představu, jak je to složitý. Jsou tam schemata (pro přístup jméno "i" heslo "agree")

http://www.k9spud.com/vwcdpic/devel.html

Konkrétní diskuze k OII a Stream, kde to ten chlápek ze Slovinska rozchodil

http://www.k9spud.com/phorum/read.php?f ... reply_1347

Hlavní stránka o VWCDPIC je http://www.k9spud.com/vwcdpic/

Jsou tam i programové kódy a jak postupovat při programování PIC, ale tomu prostě vůbec nehovím.

Pokud se podíváš, budu rád. Určitě by se našlo i pár lidí s Fábkama k Symphony rádiu - na tom je to funkční (nevím jestli musí být jinak naprogramováno - jsou tam různé verze kód. Hlouběji jsem nezkoumal, protože rovnou vím, že to neumím spíchnout).
Díky

Honza

HonzaN

Příspěvek od HonzaN »

Sakra, zapomněl jsem se přihlásit a teď to nemohu opravit.
Chtěl jsem ještě dodat, že to tam není tak růžově popsáno, jak to ode mě vyznělo. Zcela jistě jsou tam dostupné všechny informace a schémata na výrobu, ale bude to potřeba prostudovat co je k čemu. Člověk, co pracuje s PIC to snad pochopí hned, mě by to asi trvalo déle a jestli vůbec...
Jestli je k tomu potřeba ještě nějaké další speciální zařízení (na naprogramování PIC např.) také netuším.

Jinak díky
H.

Odpovědět

Zpět na „Autohifi“